Strona 3 z 10

Re: Moje Wypieki

Post: 19 gru 2012, 19:03
autor: Puma
Bian pisze:No ja póki co tylko pierniczki mam, chociaż i tak się obawiam, że do Świąt niewiele zostanie


bardzo dobre dzieki za przepis moje dziecko podkrada jednego za drugim, zrobilam z podwojnej porcji, ale zeby zostalo do swiat bedzie ciezko chyba, ze schowam do szafki i zamkne na klucz tylko nie mam klucza :D Jedyna modyfikacja to na dwie porcje dalam 40g przyprawy do piernika a nie 80g

Re: Moje Wypieki

Post: 20 gru 2012, 12:52
autor: Blue
wlasnie zabieram sie za pierniczki z przepisu Bian,tylko dodalam jeszcze kakao,maslo zamiast margaryny i do plynnej masy w rondlu wrzucilam kilka gozdzikow (wyjme je potem).ciekawe jak wyjda:)

Re: Moje Wypieki

Post: 20 gru 2012, 16:26
autor: Blue
uff prawie 4 godziny pracy i mam 180 pierniczków:)
kuchni jeszcze nie sprzątnęłam ale to zrobię po obiedzie.
świetne są,krotko się pieką i są smaczne.
dobrze ze kakao sypnęłam to są zachęcająco ciemniejsze;)
jutro będę dekorować-czym to robicie?
ja kupiłam w tesco pisaki cukrowe dr Oetkera ale
nie wiem czy to zda egzamin.
druga opcja to lukier (jak zrobić dobry?) i czekolada a
na to kolorowa posypka.A wy jakie macie
sposoby dekorowania?

Re: Moje Wypieki

Post: 20 gru 2012, 18:36
autor: Sybel
Też je dziś upiekłam, ale wzorki mało świąteczne, bo nie miałam. No i wałkowałam rolką folii spożywczej, bo zapomniałam, ze nie mam jeszcze wałka :) Pyszne są tak na krucho, chyba lepsze, niż na miękko by były. Blue, te pisaki są nawet ok, ale ja mam taki deficyt talentu, ze mi umiarkowanie ładnie wychodzi zdobienie nimi - strasznie koślawo :)

Re: Moje Wypieki

Post: 20 gru 2012, 18:52
autor: klara76
też zamierzam pisakami cukrowymi dekorować; kupilam jeszcze takie prełowe pisaki Oetkera, ale szlaczki nie robią się tak zupełnie twarde

Re: Moje Wypieki

Post: 20 gru 2012, 20:11
autor: Emi
Też zdobiłam swoje pierniki tymi pisakami (wyszło ok) oraz lukrem. Ja lukier robię tak: do odrobiny śmietany dodaję cukier puder i ucieram aż będzie dość gęste ale nadal płynne.

Re: Moje Wypieki

Post: 20 gru 2012, 21:10
autor: monika
A ja się zapuściłam w tym roku i upieczemy w piątek dopiero:-( Zawsze z 2 tygodnie przed świętami piekłam. Powód opóźnienia jest prozaiczny-nie jemy słodyczy mniej więcej od 2miechów, tylko n imprezach trochę, no i szkoda zaprzepaścić tego odwyku :lol: Jutro upieczemy to mniej zjemy :D Trochę mnie korciło aby wcześniej, mały skwierczy bo akurat pierniki to taki rytuał świąteczny. Zdobię lukrami Dr oetkera, gotowymi polewami,polewam cienko różne wzory, lukier robię sama-sok z cytryny plus cukier puder na oko, jest fajny taki ostrawy. Do tego kupuję perełki, posypki, dekoruję też połówkami orzechów włoskich.Robimy też wielkie piernikowe serca dla dziadków:-) W tym roku tez kupiłam w Tkmaxx fajne serduszka z czekolady-białej, mlecznej i ciemnej. Coś z nimi też przykombinujemy. Dekoracje robimy w większym gronie, więc wychodzą nieraz bardzo fajne:-)

Re: Moje Wypieki

Post: 20 gru 2012, 21:26
autor: evelinka
A ja dziś rano upiekłam szybkie pierniczki z Moich Wypieków i Julek ciągle przychodził i podjadał. Tym sposobem połowy juz nie ma. Do świąt będę piekła jeszcze raz :/

Re: Moje Wypieki

Post: 23 gru 2012, 21:10
autor: monika
w końcu pierniki piekliśmy dopiero wczoraj,wyszły super, dzięki za przepis z takiego jeszcze nie piekłam, zrobiłam też jeszcze ciasteczka korzenne z przepisu na przyprawie do ciastek korzennych Kamis i wyszły obłędnie maślane i kruche,no i dietkę szlag trafił ::( Ograniczam się do minimum ale zjadłam parę...

Re: Moje Wypieki

Post: 23 gru 2012, 21:35
autor: kakonka
właśnie popełniam muffiny z mandarynkami... :)

Re: Moje Wypieki

Post: 23 gru 2012, 21:41
autor: malaJu
zrobiłyśmy dziś z Ulcią takie:
http://maly-alergik.blog.onet.pl/2010/1 ... -gwiazdke/

Tylko mąki więcej wyszlo niż w przepisie.
Nie ma już połowy ;)

Re: Moje Wypieki

Post: 24 gru 2012, 9:21
autor: Justinaa
kakonka pisze:właśnie popełniam muffiny z mandarynkami..


ooo i dobre?

Re: Moje Wypieki

Post: 24 gru 2012, 10:01
autor: kakonka
Justinaa pisze:
kakonka pisze:właśnie popełniam muffiny z mandarynkami..


ooo i dobre?


pyszne :)
http://kuchniabetijska.blogspot.com/201 ... nkami.html przepis :)

Re: Moje Wypieki

Post: 24 gru 2012, 11:35
autor: Justinaa
kakonka, dzięki, pewnie zrobię, bo Hanka UBÓSTWIA mandarynki :)

Re: Moje Wypieki

Post: 24 gru 2012, 15:21
autor: yuna
U nas pierniczki już od kilku dni leżą w puszce i w reklamówce, bo puszka za mała. Część zdobiona lukrowymi pisakami, część polewą z mlecznej czekolady z kolorową posypką, na kilku są czekoladowe gwiazdki, a część jest w ogóle nie zdobiona.
W tym roku nie szalałam, bo po prostu mi się nie chciało. Zero pierniczków smakowych, zrobiłam takie zwykłe, tradycyjne i też nie tak dużo wcale.

Re: Moje Wypieki

Post: 25 gru 2012, 15:36
autor: Bian
malaJu a propos tych pierniczków, a co z jajkiem? Bo widzę jedno w przepisie. Ulcia nie reaguje alergicznie?

Ja popełniłam na święta: pierniczki, ciastka cytrynowe (trafiłam w przepis z samymi żółtkami, więc na Hankową alergię idealne), muffiny czekoladowe z zatopioną mandarynką i śmietanowca. Uff... tylko cake popsów nie zdążyłam :/

Re: Moje Wypieki

Post: 25 gru 2012, 19:51
autor: klara76
ja na święta zrobiłam biszkoptową roladę makową, sernik z brzoskwiniami i pierniczki;

Re: Moje Wypieki

Post: 25 gru 2012, 21:15
autor: malaJu
Bian pisze:malaJu a propos tych pierniczków, a co z jajkiem? Bo widzę jedno w przepisie. Ulcia nie reaguje alergicznie?

nie, już nie ma alergii. Tzn ma jakąś wysypkę ale to raczej uczulenie na mleko, które czasem się zaplącze.

Re: Moje Wypieki

Post: 26 gru 2012, 12:27
autor: Sybel
Ja zrobiłam piernik, pierniczki, rogaliki z dżemem i pierogi pieczone z kapustą. A na sylwestra szukam inspiracji :)

Re: Moje Wypieki

Post: 31 gru 2012, 18:50
autor: Pepsi
Właśnie posprzątałam po...
Obrazek
:mrgreen:

Re: Moje Wypieki

Post: 31 gru 2012, 18:57
autor: Patrycja11
Pepsi, pyszotka ??

Re: Moje Wypieki

Post: 31 gru 2012, 20:35
autor: Pepsi
z dwóch blach zostało może z 10 ciastek. Niestety zachłanność nie popłaca. Dobry tydzień coś za mną "chodziło" i oczywiście nie mogłam sie doczekać aż ciastka ostygną i zjadłam ciepłe. Efekt? Zaraz mi flaki wyjdą uszami :roll:

Re: Moje Wypieki

Post: 07 sty 2013, 18:36
autor: Pepsi
aaaaaaa dziś mnie naszło na zrobienie cynamonowej drożdżówki do odrywania.
Obrazek

Hmmm to zdecydowanie słodkość w kategorii "szybko znikających" :lol:

Re: Moje Wypieki

Post: 07 sty 2013, 19:44
autor: PrezentDesign
Mmmmm mniami, a jest to z kategorii "szybkorobiących"? ;;)

Re: Moje Wypieki

Post: 07 sty 2013, 20:07
autor: Pepsi
PrezentDesign pisze:Mmmmm mniami, a jest to z kategorii "szybkorobiących"? ;;)

też :p tylko po odjęciu czasu na wyrośnięcie ciasta ;)

Re: Moje Wypieki

Post: 07 sty 2013, 20:19
autor: niesia2708
Pepsi, poproszę przepis :)

Re: Moje Wypieki

Post: 07 sty 2013, 20:26
autor: Pepsi
Przepis zmodyfikowany z bloga http://smakuje.blox.pl/2012/11/Pomidorowo-czosnkowy-chlebek-do-odrywania.html
tylko zamiast sosu pomidorowego posmarowałam ciasto roztopionym masłem i posypałam cukrem z cynamonem :)

Re: Moje Wypieki

Post: 15 sty 2013, 12:22
autor: Pepsi
malaJu zamorduje Cie normalnie za ten przepis na meksykańskie trzy mleka :evil: P. mi truł żeby zrobić więc zrobiłam. I co? I jest za.....te i nawet ja nie mogę mu się oprzeć 8-)

Re: Moje Wypieki

Post: 15 sty 2013, 12:26
autor: malaJu
Pepsi, dobrze wiedzieć, że dobry ;) To tez zrobię kiedyś ;) A póki co na http://malinowa-kuchnia.blogspot.com/2013/01/szarlotka-tatrzanska.htmlnowy przepis - boska szarlotka ;)

Re: Moje Wypieki

Post: 15 sty 2013, 12:28
autor: Pepsi
o nie! tego to mu nawet nie pokaże :lol:

Re: Moje Wypieki

Post: 15 sty 2013, 12:33
autor: malaJu
Pepsi, Iro stwierdził, że a. jest pyszna, bo nie za słodka i nie muli, b. nie tuczy, wręcz udchudza ;P
Po czym zjadł pól dużej blachy =))

Re: Moje Wypieki

Post: 15 sty 2013, 12:39
autor: Sybel
Też szarlotkowałam, wieczorem piekłam w ramach "myta" dla mamy i teściowej za opiekę nad Witem. Jeszcze nie próbowałam, więc nie wiem, czy wyszła, ale zrobiłam taką:
http://www.kwestiasmaku.com/desery/cias ... zepis.html
tyle, że z cukrem trzcinowym.

Re: Moje Wypieki

Post: 15 sty 2013, 12:42
autor: Deco-Ania
POMOCY - ja antytalent jeżeli chodzi o wypieki, na sobotę muszę upiec ciasto.
Podpowiedzcie proszę coś łatwego, czego nie da się zepsuć.

Re: Moje Wypieki

Post: 15 sty 2013, 12:48
autor: Sybel
Mi się to zawsze udaje http://www.kwestiasmaku.com/zielony_sro ... zepis.html
Jest przyjemne, rób na spokojnie, krok po kroku. No i potrzymaj dodatkowo 10-15 minut w piecu, bo jabłka dość mocno puszczają sok i środek może wyjśc ciut zbyt mokry. Dlatego albo wbijasz patyczek do szaszłyka i sprawdzasz, czy wyschło, albo trzymasz ciut dłużej w piecu. Radze upiec w piątek, żeby przez noc postało w formie - ostatnio wyciągałam na ciepło, to się zaczęło sypac, więc zostawiłam i nastepnego dnia wyszło ładnie.

Re: Moje Wypieki

Post: 15 sty 2013, 12:59
autor: Deco-Ania
Sybel, czekoladowe z jabłkami. Jak wyjdzie to mój mąż Cię ozłoci!

Re: Moje Wypieki

Post: 15 sty 2013, 13:02
autor: Sybel
I z kropelką rumu :) Mój je uwielbia i najchętniej jadł by codziennie ;) Jedno z naszych rodzinnych numerów jeden ;)

Re: Moje Wypieki

Post: 15 sty 2013, 21:42
autor: niesia2708
malaJu, aż tyłek z kanapy podniosłam żeby zrobić zdjęcie mojemu jabłecznikowi :)
Przepis jak na pleśniak, ale w sumie z Twoim różni się tym,że do ciasta samo żółtko i mniej margaryny a z białek pianka wymieszana z cukrem i kiślem:
Obrazek

Re: Moje Wypieki

Post: 16 sty 2013, 10:36
autor: Szizel
Ja ostatnio na imieniny mężusia piekłam sernik bez sera:
Składniki:
- 3 duże jogurty typu greckiego -
5 jajek
- szczypta soli
- 2 duże budynie śmietankowe (na 3/4 litra mleka)
- 0,5 szklanki oleju
- 1,5 szklanki cukru pudru
- paczka biszkoptów (ok. 180g)
- rodzynki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. W drugiej misce łączymy żółtka, cukier puder, olej, budynie i jogurty. Ucieramy na gładką masę (można dorzucić rodzynki). Przekładamy ubitą pianę do masy i delikatnie mieszany (można mikserem na najniższych obrotach). Formę (35×25) wykładamy papierem do pieczenia, na dnie układamy biszkopty. Zalewamy je masą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na jasnozłoty kolor (ok. 50-60 minut).

I blok czekoladowy robiłam pyszotka:
1 kostka margaryny
0.5 szklanki wody
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
1 cukier wanilinowy
Margarynę roztopić w garnku i dodać resztę składników, zagotować aż się wszystko ładnie rozpuści i połączy.
Następnie dodać 3 szklanki mleka w proszku( ja kupiłam łaciate czerwone). To wszystko razem wymieszać - potraktowałam mleko w proszku mikserem z czystego lenistwa ;)
3 paczki herbatników ( około 15 ciasteczek).
Herbatniki pokruszyć i dodać do masy. Taką masę przełóż do formy, ostudź i wsadzić do lodówki. Wystarczą 2 godzinki - gotowe.

Pizza własnej roboty też na imieniny była ale to robił mężuś:
Włoska pizza
Jak przygotować ciasto do włoskiej pizzy?
Składniki ciasta wystarczającego na przygotowanie dużej pizzy dla dwóch osób:

250 gram mąki pszennej
150 ml ciepłej wody
25 gram drożdży świeżych (lub 6-7 gram drożdży instant)
solidna szczypta soli (4 gram)

Składników jak widać nie jest wiele. Tajemnicą jest sposób wyrabiania ciasta:

Mąkę i sól wsypuję do dużej miski
Drożdże wrzucam do ciepłej wody i rozpuszczam je, tak aby uzyskać jednolity płyn i odstawiam na kilka minut na bok
Wodę z drożdżami wlewam do miski z mąką i zaczynam wyrabiać ciasto
Wyrabiam je dobrych kilka minut, aż uzyskam miękkie, sprężyste ciasto nie klejące się do dłoni
Kulę ciasta pozostawiam w przykrytej misce na ok. 30 minut w ciepłym miejscu – w tym czasie powinno podwoić swoją objętość
Wyrośnięte ciasto oprószam delikatnie mąką, przekładam na posmarowaną oliwą blachę – można je w tym momencie rozwałkować lub rozkręcić podrzucając w górę tak jak to robią na amerykańskich filmach ;)
Następnie rozprowadzam ciasto na pizzę na całej powierzchni blachy w ten sposób, że jest cienkie na środku i nieco grubsze po bokach
Teraz pozostaje już tylko nałożyć dodatki…

Dodatki mogą być w zasadzie dowolne. Poniższe zdjęcie prezentuje mój ulubiony zestaw. Ważne jest, żeby dodatków nie było zbyt dużo. Ciasto najpierw smaruję niewielką ilością sosu pomidorowego. Jak widać na zdjęciu – układam luźno obok siebie niewielkie porcje wędliny, sera mozarella, sera żółtego, piórka cebuli, plastry pomidorów i całe oliwki. Na wierzchu lądują różnego rodzaju zioła – na zdjęciu widać pizzę posypaną rozmarynem

Jak upiec pizzę?
Piekarnik nagrzewam bardzo mocno do temperatury 250 st. Celsjusza i wkładam do niego pizzę na 10-15 minut. Pizza na cienkim cieście jest gotowa bardzo szybko – wystarczy obserwować dodatki. Kiedy ser stopi się i ładnie przyrumieni, a boki ciasta nabiorą złotego koloru, pizza jest gotowa!
Jak podawać pizzę?
Tak dobra pizza nie powinna być oblewana ketchupem. Spowoduje to jedynie utratę aromatu i zagłuszenie jej rewelacyjnego smaku. Ja polecam skropienie gotowej pizzy dobrą oliwą z oliwek oraz odrobiną octu balsamicznego. Z pizzą świetnie komponuje się np. świeża rucola. Wystarczy po upieczeniu udekorować nią nasze danie i efekt wizualny będzie piorunujący.
W pizzy najlepsze jest to, że kiedy opanujecie już przygotowanie ciasta, każdy kolejny wypiek może być zupełnie nowym doznaniem. Wystarczy użyć wyobraźni i składników, które akurat macie pod ręką.

Re: Moje Wypieki

Post: 16 sty 2013, 10:41
autor: Szizel
Jeszcze dodam przepis na świąteczne pierniczki, które muszą dojrzewać miesiąc czasu ciasto:
Pierniczki

Składniki:
- 50 dag miodu (ja daję trosze mniej)
- 2 niepełne szklanki cukru,
- 25 dag masła lub margaryny,
- 1 kg i 1 szklanka mąki tortowej,
- 4 jaja,
- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1 szklanka siekanych orzechów włoskich,
- 1/2 szklanki siekanej skórki pomarańczowej,
- 1/2 szklanki rodzynek,
- 1 czubata łyżka ciemnego kakao,
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu,
- 2 płaskie łyżeczki imbiru,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- szczypta soli

Sposób przyrządzania:

Miód, cukier i tłuszcz włożyć do garnka i mieszając podgrzewać do rozpuszczenia się wszystkich składników. Powstałą masę wystudzić. Do masy dodać mąkę, jaja, sól, kakao, przyprawy oraz rozpuszczoną w zimnym mleku sodę. Rodzynki sparzyć i drobno posiekać. Ciasto dobrze wyrobić (można to zrobić ręcznie, można też użyć malaksera), pod koniec dodać bakalie. Ciasto (które ma w tym momencie lepką konsystencję) należy przełożyć najlepiej do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego naczynia i przykryć lnianą ściereczką. Odstawić na kilka tygodni w chłodne miejsce (najlepiej do chłodnej spiżarni). Ciasto kiedy odpoczywa powinno zmienić konsystencję z lepkiej i luźnej na zwięzłą i twardawą. Po kilku tygodniach, możemy przystąpić do pieczenia pierniczków. Ciasto należy zagnieść (wyjąc kilka godzin przed z lodówki/spiżarni aby się łatwiej zagniatało), podsypując w miarę potrzeb mąką, następnie rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. i wykrawać pierniki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać pierniki i piec ok. 15 minut. Pierniki oczywiście, jak to pierniki, zrobią się twardawe po upieczeniu. Dlatego należy je włożyć do metalowej puszki i poczekać ok. tygodnia, aż zmiękną.

Polędwiczki
Składniki:
- 3 polędwiczki wieprzowe (ok.50
dag każda) – powinno się z nich
wykroić 12 cienkich plasterków
- pikantna pasta do posmarowania
mięsa (sól, biały pieprz, musztarda
stołowa, sarepska zepsuje smak!)
- łyżeczka ziół prowansalskich
- oliwa lub olej
- 2 cebule
- 4 kwaskowe jabłka

Sposób przyrządzania:

Przygotowujemy pastę: łyżkę musztardy, płaską łyżeczkę soli oraz płaską łyżeczkę
pieprzu rozcieramy na jednolitą masę.
Oczyszczone polędwiczki wycieramy wilgotną, skropiona octem ściereczką, kroimy w
poprzeczne plastry. Każdy plaster rozbijamy kantem dłoni, smarujemy cienko pastą z
obu stron, odstawiamy na 20 min w chłodne miejsce.
Na rozgrzanym tłuszczu smażymy mięsne płaty, rumienimy z obu stron, posypujemy
roztartymi ziołami prowansalskimi. Patelnię szczelnie przykrywamy i trzymamy w
ciepłym miejscu 10 min.
W rondelku rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy pokrojone w cienkie piórka cebule,
Gdy się zeszklą dodajemy pokrojone w cząstki, obrane jabłka, całość dusimy do
miękkości. Gotowe delikatnie oprószamy solą i pieprzem.
Polędwiczki podajemy na półmisku, obłożone jabłkami i cebulą.

Racuchowe Kotlety

Składniki (na 2 dorosłe osoby):
1 podwójna pierś z kurczaka
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki majonezu
sól,pieprz, suszona pietruszka (moja wersja bez pietruszki, zamiast tego z suszoną słodką papryką)
tarty żółty ser wg uznania (ja dałam ok.70 gram)
olej do smażenia

Mięso umyć, oczyścić z błon. Posiekać bardzo drobno na papkę*. Ja to zrobiłam w części do siekania od blendera. W misce wymieszać jajka, mąkę, majonez i przyprawy tak by nie było grudek (dałam pół łyżeczki kawowej soli, tak samo świeżo mielonego pieprzu i tak samo słodkiej papryki). Dodać mięso i starty żółty ser i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać mięsną masę i formować placki. Smażyć na złoto z obu stron.

Re: Moje Wypieki

Post: 16 sty 2013, 10:51
autor: Puma
Szizel pisze:Racuchowe Kotlety
robie podobne sa pyszne

Re: Moje Wypieki

Post: 26 sty 2013, 21:37
autor: klara76
dzisiaj zrobiłam swoją piewszą drożdżowkę; i nie będę skromna - ale wyszła super, puszysta i ładnie wyrośnięta
robiłam z tego przepisu (dla maszynowców), naprawdę polecam
http://www.mojewypieki.com/przepis/pusz ... -kruszonka

Re: Moje Wypieki

Post: 27 sty 2013, 11:19
autor: evelinka
Szizel pisze:Drożdże wrzucam do ciepłej wody i rozpuszczam je, tak aby uzyskać jednolity płyn i odstawiam na kilka minut na bok Wodę z drożdżami wlewam do miski z mąką i zaczynam wyrabiać ciasto
To ja napiszę, że do drożdży powinno się wsypać trochę cukru i mąki pszennej. Nakarmione będą doskonale rosły :)

Re: Moje Wypieki

Post: 02 lut 2013, 21:35
autor: Frezja
a ja ostatnio debiutowałam z W-Z-etką
klara76 pisze:i nie będę skromna - ale wyszła super,

Re: Moje Wypieki

Post: 03 lut 2013, 22:27
autor: Frezja
dzisiaj na szybko,tyle że na wierzch poszła rozpuszczona gorzka czekolada Alpen gold
http://mniam-mniam.bloog.pl/id,4587434, ... aid=610007

Re: Moje Wypieki

Post: 04 lut 2013, 9:33
autor: evelinka
Ja ostatnio robilam wiedeńskie pączki, mmmmm.... pyszne. Będę robić takie na czwartek :)

Re: Moje Wypieki

Post: 06 lut 2013, 20:21
autor: klara76
z okazji jutrzejszego Tłustego Czwartku zrobiłam pączki - racuchy wg Marcki

Re: Moje Wypieki

Post: 11 lut 2013, 21:24
autor: Justinaa
nie jestem za bardzo "ciastowa", tzn. za dużo dla mnie pracy, za to uwielbiam robić muffinki :D bo to mało roboty, a zawsz coś "na ząb" jest
przetestestowałam juz sporo muffinek z dwóch chochełek i są super, a w niedzielę testowałam te
http://www.dwiechochelki.pl/2009/11/ban ... olada.html
i też polecam

Re: Moje Wypieki

Post: 11 lut 2013, 21:41
autor: kakonka
Justinaa pisze:nie jestem za bardzo "ciastowa", tzn. za dużo dla mnie pracy, za to uwielbiam robić muffinki :D bo to mało roboty,

ostatnio te :
http://www.dwiechochelki.pl/2010/08/muf ... ynowe.html

Re: Moje Wypieki

Post: 11 lut 2013, 21:45
autor: Justinaa
kakonka, o tak tak, cytrynowe też sa super :)
a w ogóle miałam robić te "Twoje" mandarynkowe, ale spieszyło mi się i nie zdązyłam dokopać się do przepisu :D

Re: Moje Wypieki

Post: 11 lut 2013, 22:49
autor: Frezja
a ja upiekłam biszkopt na jutrzejszy torcik,śmietankowy z ananasami ::)