gorzatka, a tarta z brokułami - może być?
n a c i a s t o:- 25 dag mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 12 dag margaryny
- 1 jajko
- 3 łyżki wody
n a f a r s z:- 50 dag brokułów świeżych lub mrożonych
- 4 jajka
- 2 cebule
- 1/4 l śmietany
- 15 dag sera feta lub rokpol
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
- 15 dag sera tylżyckiego
Do mąki dodać proszek do pieczenia, sól, margarynę, jajko i wodę, zagnieść kruche ciasto, wyłożyć nim dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm,
Brokuły gotować 5 minut w osolonej wodzie, osączyć, łodygi pokroić na plasterki, jajka ugotować na twardo, posiekać, cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, do brokułów dodać pozostałe składniki farszu, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać, farsz wyłożyć na ciasto, posypać startym serem tylżyckim, piec około 50 minut w temperaturze 180°C.
* - możesz oczywiście wykorzystać gotowe ciasto na tartę, albo
** do farszu dodaje jeszcze podsmażony boczek pokrojony w paseczki lub w kostkę