Strona 1 z 1

Krewetki

Post: 02 maja 2013, 0:51
autor: Fuente
Mąż zażyczył sobie krewetki. Nigdy wcześniej nie jadł i postanowił spróbować, więc uraczył mnie kupnem pół kilo mrożonych krewetek... :? Nigdy nie robiłam i nawet nie wiem jak się za to zabrać.

Dziewczyny jak to przyrządzić? Jakie macie patenty? Może któraś z was mogłaby podzielić się sprawdzonym przepisem, żeby zadowolić podniebienie Szanownego Małżonka? :D

Re: Krewetki

Post: 02 maja 2013, 6:50
autor: Pepsi
Nie robię i nie jadam, bo na sam widok zaczyna mnie mdlić :roll:
Fuente może Kwestia smaku pomoże

Re: Krewetki

Post: 03 maja 2013, 10:32
autor: grafitowa
Ja nie pomogę, bo ani ja, ani J. nie jadamy krewetek.

Re: Krewetki

Post: 03 maja 2013, 12:29
autor: misia-misia
ja kupiłam w "Kuchnie świata" w Manu fajną mąkę do tempury. Robię panierę i smażę :)

Re: Krewetki

Post: 05 lip 2013, 17:45
autor: Fuente
Ostatnio robiłam krewetki w sosie slodko kwaśnym... A ponieważ fajne są zagoszczą u nas na chrzcinach :)

Obrazek

Przepis:
Składniki (dla 2 osób):

20 krewetek średniej wielkości
1 torebka ryżu
1 mała marchewka
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryczki chilli
olej do smażenia
2 łyżeczki drobno startego korzenia imbiru lub 1 łyżeczka przyprawy imbir
2 ząbki czosnku wyciśniętego lub drobno startego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżeczki keczupu
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 200 ml wody lub bulionu
sok z limonki lub cytryny
posiekany szczypiorek

Krewetki należy rozmrozić, a więc zalewamy je letnią wodą, solimy i odstawiamy na bok. W tym samym czasie, gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu oraz kroimy marchewkę, paprykę czerwoną oraz papryczkę chilli w cieniutkie paseczki. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju, dodajemy imbir, czosnek oraz pokrojoną wcześniej papryczkę chilli i smażymy niecałą minutę. Dodajemy odsączone krewetki i ponownie chwilę smażymy (około 1-2 minuty). Wykładamy zawartość patelni na talerz. Ponownie na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju, dodajemy pokrojone w paseczki marchew oraz paprykę, solimy. Smażymy do czasu aż warzywa zaczną mięknąć, lecz nie utracą swej jędrności. Następnie do warzyw dodajemy sos sojowy, ocet ryżowy, keczup oraz cukier. Mieszamy i gotujemy chwilę. Dodajemy wcześniej przełożone na talerz krewetki, a chwilę potem wlewamy mąkę ziemniaczaną wraz z wodą lub bulionem. Całość gotujemy do czasu aż sos będzie gęsty. Pod koniec skrapiamy sokiem z cytryny lub limonki. Podajemy wraz z ugotowanym ryżem oraz dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.

Re: Krewetki

Post: 06 lip 2013, 7:43
autor: Marta
Fuente, fajny przepis, wyglądają smakowicie
Ja lubię przesmażone na maśle z czosnkiem i odrobiną chilli =p~ i do tego obowiązkowo bagietka

Re: Krewetki

Post: 22 lut 2015, 20:49
autor: Melissa
Uwielbiam!!! :) Prosty przepis: robisz ciasto naleśnikowe, dodajesz do niego wiórek kokosowych, maczasz w nim krewetki i smażysz na oleju (rzepakowy, kokosowy), odsączasz nadmiar oleju kładąc krewety na ręczniku papierowym. Można popruszyć prażonym sezamem i świeżą kolendrą.

Re: Krewetki

Post: 11 mar 2015, 0:20
autor: Paulinka
ja też lubię, choć w przyrządzaniu raczej raczkuję ;;) my zawsze jemy smażone kilka minut na maśle z czosnkiem + na koniec wrzucam posiekaną pietruszkę
Marta pisze: i do tego obowiązkowo bagietka

::)

Re: Krewetki

Post: 13 cze 2016, 22:38
autor: pikok
krewetki to mega pyszna rzecz, miałam też na początku opory, ale zjadłam sushi i z krewetkami i mi strasznie posmakowało, najprościej to przyprawić na patelnię i z sałatą wszamać :)