Zupa szparagowa dla dzieci -
przepis od mojej mamy. Dodatkowo, jest to zupa dla tych, co nie mogą mleka ani białka jaj
Bulion
Na wrzącą wodę wrzucić np. małe skrzydło indycze, pogotowac 2 min. Wylać wodę z garnka, mięso i garnek umyć. Wlać ok 3 litry wody zimnej. Włożyć mięso, 3 średnie pietruszki, kawałek pora, opaloną na czarno małą cebulę, 4 ziarna ziela ang., 8-10 ziaren pieprzu czarnego, łyżeczka soli, łyżeczka suszonego lubczyku, Selera nie wkładam-uczula dzieci. Gotuję (od zagotowania na małym ogniu), aż mięso będzie miękkie. Przecedzam. Mięso odzielam od kości i pozostawiam, by włożyć do zupy tuż przed miksowaniem. Czysty bulion będzie bazą naszej zupy.
Przygotowanie warzyw
Zielone szparagi kilkakrotnie płuczę, zwłaszcza ich górną część. Potem każdą łodygę szparaga chwytam jedną ręką w połowie a druga ręką za twardy koniec i wyginam łodygę. Sama złamie się w odpowiednim miejscu. Twarde końce wyrzucam. Obcinam drugi koniec (szyszki), będę je gotować oddzielnie, w małej ilości wody i krótko, ok 5 min.
Łodygi szparaga kroję na kawałki ok 3 cm.
Obieram marchew, kroję w talarki. Marchewki powinno być objętościowo prawie tyle samo co szparagów (dzieci lubią słodkie zupy). Mozna dodać 1 duży pokrojony ziemniak.
Gotowanie
Pokrojone warzywa wrzucam do bulionu, gotuję do miękkości. Dorzucam ugotowane mięso. Miksuję. W kubeczku wymieszam 2 żółtka z odrobiną ciepłej zupy, ewent. wody. Wlewam do zmiksowanej zupy i natychmiast energicznie mieszam zupę. Zagotowuję zupę, wrzucam ugotowane wcześniej szyszki szparagów. Gotowe!!! Dzieciom podaję z makaronem muszelki i natką pietruszki. Oczywiście należy wcześniej sprawdzić czy odpowiednio przyprawiona wg upodobań dziecka.