Szparagi

wszystko co związane z tematami kulinarnymi

Szparagi

Postautor: Pepsi » 20 maja 2013, 16:17

Robicie? A jeśli robicie to jak? Pomysły zbieram ;)
Obrazek

Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się ze wszystkich sił, tego czego sie pragnie.
Awatar użytkownika
Pepsi
Moderator
 
Posty: 4032
Rejestracja: 02 lis 2012, 20:17
Has thanked: 12 times
Been thanked: 61 times

Re: Szparagi

Postautor: kasia_m85 » 20 maja 2013, 16:29

Uwielbiamy i robimy. Najczęściej z szynką parmeńską i tartę,ale lubię w każdej postaci.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kasia_m85
SuperMama
 
Posty: 778
Rejestracja: 03 gru 2012, 21:20
Has thanked: 12 times
Been thanked: 21 times

Re: Szparagi

Postautor: malaJu » 20 maja 2013, 16:30

z makaronem i kurczakiem w sosie holenderskim
zupę krem z marchewką zagęszczaną żółtkami
gotowane, serwowane z jajkami w formie jajecznicy.
Awatar użytkownika
malaJu
Administrator
 
Posty: 10299
Rejestracja: 21 paź 2012, 19:37
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 722 times
Been thanked: 264 times

Re: Szparagi

Postautor: Pepsi » 20 maja 2013, 18:29

Ale przepisy mi tu poproszę wklejać :p
Obrazek

Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się ze wszystkich sił, tego czego sie pragnie.
Awatar użytkownika
Pepsi
Moderator
 
Posty: 4032
Rejestracja: 02 lis 2012, 20:17
Has thanked: 12 times
Been thanked: 61 times

Re: Szparagi

Postautor: malaJu » 20 maja 2013, 20:05

Pepsi, może być ciężko, bo to na oko... Ale poszukam mniej więcej tego, co robiłam.

Edit:
kurczak ze szparagami.
mięso jak zwykle - kroisz, podsmażasz etc.
sos jak w przepisie:
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_sro ... zepis.html
szparagi gotuję osobno w garnku przez 10-11 minut, odcedzam, kroję, dodaję do kurczaka i sosu. Polewam tym wszystkim makaron.
Tylko metoda gotowania szparagów jest do doczytania - na pewno trzeba je dobrze opłukać po czym odciąć/odłamać zdrewniałe końcówki. potem dopiero do gara tylko tak, żeby łebki wystawały. Dobrze ugotowane szparagi nie rozwalają się i mają ładny, zielony kolor.
Awatar użytkownika
malaJu
Administrator
 
Posty: 10299
Rejestracja: 21 paź 2012, 19:37
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 722 times
Been thanked: 264 times

Re: Szparagi

Postautor: malaJu » 23 maja 2013, 8:41

Zupa szparagowa dla dzieci - przepis od mojej mamy. Dodatkowo, jest to zupa dla tych, co nie mogą mleka ani białka jaj ;)

Bulion

Na wrzącą wodę wrzucić np. małe skrzydło indycze, pogotowac 2 min. Wylać wodę z garnka, mięso i garnek umyć. Wlać ok 3 litry wody zimnej. Włożyć mięso, 3 średnie pietruszki, kawałek pora, opaloną na czarno małą cebulę, 4 ziarna ziela ang., 8-10 ziaren pieprzu czarnego, łyżeczka soli, łyżeczka suszonego lubczyku, Selera nie wkładam-uczula dzieci. Gotuję (od zagotowania na małym ogniu), aż mięso będzie miękkie. Przecedzam. Mięso odzielam od kości i pozostawiam, by włożyć do zupy tuż przed miksowaniem. Czysty bulion będzie bazą naszej zupy.

Przygotowanie warzyw

Zielone szparagi kilkakrotnie płuczę, zwłaszcza ich górną część. Potem każdą łodygę szparaga chwytam jedną ręką w połowie a druga ręką za twardy koniec i wyginam łodygę. Sama złamie się w odpowiednim miejscu. Twarde końce wyrzucam. Obcinam drugi koniec (szyszki), będę je gotować oddzielnie, w małej ilości wody i krótko, ok 5 min.
Łodygi szparaga kroję na kawałki ok 3 cm.
Obieram marchew, kroję w talarki. Marchewki powinno być objętościowo prawie tyle samo co szparagów (dzieci lubią słodkie zupy). Mozna dodać 1 duży pokrojony ziemniak.

Gotowanie

Pokrojone warzywa wrzucam do bulionu, gotuję do miękkości. Dorzucam ugotowane mięso. Miksuję. W kubeczku wymieszam 2 żółtka z odrobiną ciepłej zupy, ewent. wody. Wlewam do zmiksowanej zupy i natychmiast energicznie mieszam zupę. Zagotowuję zupę, wrzucam ugotowane wcześniej szyszki szparagów. Gotowe!!! Dzieciom podaję z makaronem muszelki i natką pietruszki. Oczywiście należy wcześniej sprawdzić czy odpowiednio przyprawiona wg upodobań dziecka.
Awatar użytkownika
malaJu
Administrator
 
Posty: 10299
Rejestracja: 21 paź 2012, 19:37
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 722 times
Been thanked: 264 times


Wróć do Kuchnia

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości