Weki czyli wynalazki w słoikach

wszystko co związane z tematami kulinarnymi

Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: gohnia » 13 cze 2013, 22:55

Postanowiłam, że w tym roku zapełnię piwnicę dżemami, piklami, kompotami itp. Macie jakieś sprawdzone przepisy na coś mniej typowego niż przesmażone truskawki? 8-) Chętnie spróbuję zrobić jakieś rarytasiki w occie ;;)
Obecnie smażę truskawki z jabłkiem, wkładam do małych słoiczków i chowam na zimę jako dodatek do owsianki dla chłopaków.
W 2011 Ł 2013 K 2017

Szczęście to skutek uboczny postępowania zgodnie ze swoimi wartościami.
Awatar użytkownika
gohnia
SuperMama
 
Posty: 4776
Rejestracja: 13 lis 2012, 22:01
Has thanked: 86 times
Been thanked: 84 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: misia-misia » 14 cze 2013, 6:51

ja wekuję jedynie zupki dla Majki i dla nas zupy :) Wygoda jak nie wiem!
Na nic innego nie mam czasu :)
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
misia-misia
SuperMama
 
Posty: 1755
Rejestracja: 28 paź 2012, 13:32
Has thanked: 1 time
Been thanked: 24 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: mietka » 14 cze 2013, 7:32

ja uwielbiam robić przetwory :) zawsze mam zapas przecieru pomidorowego i suszonych pomidorów. wszelkie dżemy i konfitury, ale największym hitem jest sos rabarbarowy do mięsa i konfitura z rabarbaru z imbirem.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
mietka
SuperMama
 
Posty: 660
Rejestracja: 12 sty 2013, 19:20
Has thanked: 1 time
Been thanked: 16 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: gohnia » 14 cze 2013, 7:42

mietka, przepisy mile widziane, bo sezon na rabarbar trwa ;;)
W 2011 Ł 2013 K 2017

Szczęście to skutek uboczny postępowania zgodnie ze swoimi wartościami.
Awatar użytkownika
gohnia
SuperMama
 
Posty: 4776
Rejestracja: 13 lis 2012, 22:01
Has thanked: 86 times
Been thanked: 84 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: mietka » 14 cze 2013, 8:02

ja robiłam mniej więcej z tego przepisu
http://malpandom.blogspot.com/2013/04/d ... irowy.html
ale ja najpierw obieram rabarbar, kroję i zasypuje na noc cukrem, dopiero nastepnego dnia smażę. A imbir kroję na maluteńkie kwadraciki.
a sos rabarbarowy, to wieczorem. bo mam gdzieś mój cudem i podstępem wywalczony przepis prosto z Kaszub :)
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
mietka
SuperMama
 
Posty: 660
Rejestracja: 12 sty 2013, 19:20
Has thanked: 1 time
Been thanked: 16 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: mietka » 14 cze 2013, 8:04

oooooo i taki jeszcze zrobię w tym roku!
http://hania-kasia.blogspot.com/2011/05 ... ylowy.html
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
mietka
SuperMama
 
Posty: 660
Rejestracja: 12 sty 2013, 19:20
Has thanked: 1 time
Been thanked: 16 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: Deco-Ania » 14 cze 2013, 8:55

mietka pisze:największym hitem jest sos rabarbarowy do mięsa
kurcze - a ja odkryłam takie połączenie dopiero w tym roku. Właściwie to chyba jakoś zimą, no ale rabarbaru nie było (oglądałam Jamie At Home). Pychota!
Obrazek
Obrazek
Deco-Ania
SuperMama
 
Posty: 10551
Rejestracja: 31 paź 2012, 11:07
Has thanked: 97 times
Been thanked: 194 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: mietka » 14 cze 2013, 12:22

Deco-Ania, to zrób sobie w słoiczkach :)
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
mietka
SuperMama
 
Posty: 660
Rejestracja: 12 sty 2013, 19:20
Has thanked: 1 time
Been thanked: 16 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: Pepsi » 14 cze 2013, 19:38

Ja się przymierzam już od dwóch lat do zrobienia weków. jak na razie to słoików nazbierałam. A! I przepisów. Ale na tym koniec. Może gdyby moja mam nie robiła i mi ich nie przynosiła to bym wreszcie cztery litery ruszyła :p
Obrazek

Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się ze wszystkich sił, tego czego sie pragnie.
Awatar użytkownika
Pepsi
Moderator
 
Posty: 4032
Rejestracja: 02 lis 2012, 20:17
Has thanked: 12 times
Been thanked: 61 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: niesia2708 » 14 cze 2013, 20:13

Ja standardowo robię weki z tego co mam pod ręką :) Na ogół śliwki i gruszki u teściowej dojrzewają w tym samym czasie więc robię dżemy gruszkowo-śliwkowe a zlany nadmiar soku wlewam w osobne słoiczki i mam do wody. Poza tym uwielbiamy kompoty z czereśni- o ile zdążymy je zerwać przed szpakami X(
Oprócz tego robię grzybki marynowane. No i ogórki. W zeszłym roku były kiszone, konserwowe, w musztardzie, z curry, sałatka na słodko.
Karolcia 19.07.2013
Misia 10.09.2017
Awatar użytkownika
niesia2708
SuperMama
 
Posty: 9157
Rejestracja: 28 lis 2012, 17:38
Has thanked: 62 times
Been thanked: 119 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: AnnaMaria » 14 cze 2013, 20:39

ja póki co robiłam tylko grzybki i ogórki ale kiedyś jadłam fantastyczne powidła z marchwi i chyba muszę w końcu poszukać jakiegoś przepisu i samej je zrobić
Awatar użytkownika
AnnaMaria
SuperMama
 
Posty: 1188
Rejestracja: 01 lis 2012, 10:11
Has thanked: 4 times
Been thanked: 36 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: malulu » 15 cze 2013, 18:55

Ja zaczęłam sezon weków od truskawek. I mam zamiar zrobić po kilka słoiczków z każdego owocu, żeby młody miał "swoje" przetwory na rozszerzanie diety. Warzywa świeże są dostępne cały rok, także ograniczę się tylko do 3 rodzajów ogórków i papryki w occie.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
malulu
SuperMama
 
Posty: 4263
Rejestracja: 22 sty 2013, 20:09
Lokalizacja: Łowicz
Has thanked: 7 times
Been thanked: 76 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: kakonka » 15 cze 2013, 19:05

malulu pisze: 3 rodzajów ogórków i papryki w occie.


sałatki ogórkowej, ogórków w curry <3, marynowana dynia, cukinia.

a w tym roku zamirzam jeszcze z owocami poszaleć i z racji miłosci mojej i Filipka do rabarbaru zapakujemy rabarbar w słoiki :D i może przecier pomidorowy jeszcze :D
Awatar użytkownika
kakonka
SuperMama
 
Posty: 4139
Rejestracja: 27 paź 2012, 22:27
Lokalizacja: Aleksandrów Łodzki
Has thanked: 109 times
Been thanked: 34 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: Julita » 20 cze 2013, 13:05

Na słodko nigdy nic nie robiłam, bo zawsze dostaje dżemy od mojej mamy, szczególnie uwielbiam morelowy z czekoladą. Sama robię przecier ze szparagów, grzybki z pomidorami, ogórki chili i soki pomidorowe. W zeszłym roku robiłam sos paprykowo-pomidorowy i był przepyszny:)
Julita
 
Posty: 11
Rejestracja: 26 kwie 2013, 11:20
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: Misiak » 20 cze 2013, 13:14

Julita, a mogłabym poprosić przepis na ten dżem z czekoladą?

W ogóle zachęcam wszystkie mamy do pisania przepisów na weki, ja do tej pory tylko owoce wekowałam a warzyw jeszcze nie.
5.12.2012 Polunia <3
7.07.2023 Rodzina <3
Awatar użytkownika
Misiak
SuperMama
 
Posty: 4002
Rejestracja: 19 lis 2012, 10:33
Has thanked: 39 times
Been thanked: 67 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: poison_moon » 22 cze 2013, 20:54

mietka, zdradź przepis na ten pycha sos rabarbarowy. Truskawki przerobione,a apetyt na następne przetwory rośnie ;;)
poison_moon
SuperMama
 
Posty: 836
Rejestracja: 31 paź 2012, 7:47
Has thanked: 10 times
Been thanked: 13 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: mietka » 22 cze 2013, 21:33

poison_moon, niestety nie mam gramatur, bo robię na oko, ale...
obierasz i kroisz rabarbar, zasypujesz cukrem (ja zostawiam na noc)
rano do garnka i na ogień, dodajesz pokrojoną czerwoną cebulę, starty imbir, rodzynki, cynamon, mielone goździki i jeszcze trochę cukru. I rozgotowujesz. Ja próbuję co pewien czas, żeby sprawdzić czy niczego nie brakuje. Inaczej nie umiem :) ale naprawdę warto.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
mietka
SuperMama
 
Posty: 660
Rejestracja: 12 sty 2013, 19:20
Has thanked: 1 time
Been thanked: 16 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: mietka » 22 cze 2013, 21:37

mam jeszcze przepis na marynowaną dynię z migdałami - też z Wdzydz :)

najpierw kroimy obraną dynię w kostkę dodajemy wodę z octem w proporcji 1:1 i zostawiamy na 24 godziny.

potem bierzemy 2 kg cukru i 0,5l wody i doprowadzamy do wrzenia. odcedzoną dynię wrzucamy do tego ulepku i gotujemy aż się zeszkli. do słoika wkładamy po 3 gożdziki, kawałek skórki z cytryny i trochę płatków migdałów. krótko pasteryzujemy.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
mietka
SuperMama
 
Posty: 660
Rejestracja: 12 sty 2013, 19:20
Has thanked: 1 time
Been thanked: 16 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: poison_moon » 22 cze 2013, 21:49

Dzięki, dzięki >D
poison_moon
SuperMama
 
Posty: 836
Rejestracja: 31 paź 2012, 7:47
Has thanked: 10 times
Been thanked: 13 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: misiao1983 » 19 sie 2013, 10:33

Czy ktoś doświadczony mógłby mi powiedzieć jak dobrze zrobić leczo w słoikach na zimę? Nałożyć gorące do słoików, pozakręcać i odwrócić dnem do góry i potem jeszcze gotować przez 30 min słoiki? Taki przepis znalazłam w w necie, czy to jest ok?
Obrazek
[/url]Obrazek
Awatar użytkownika
misiao1983
SuperMama
 
Posty: 1097
Rejestracja: 04 cze 2013, 19:21
Has thanked: 12 times
Been thanked: 28 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: Fuente » 19 sie 2013, 10:36

misiao1983, jest ok :) Ja tak właśnie robiłam :) Tylko leczo na zimę oczywiście bez mięsa ;;)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Fuente
Moderator
 
Posty: 6317
Rejestracja: 27 paź 2012, 22:20
Has thanked: 42 times
Been thanked: 91 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: Sybel » 19 sie 2013, 13:34

Dziewczyny, proszę o intrukcję dla matołka, jak zrobić suszone pomidory ':D W zeszłym roku wyszły średnio mówiąc dyplomatycznie.
Sybel
 

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: poison_moon » 19 sie 2013, 19:13

Ja robiłam tak, że usuwałam gniazdo nasienne, układałam w piekarniku skórką do dołu i przez 8 godzin w temp. 80 stopni je suszyłam. Co pół godziny trzeba otworzyć piekarnik na chwilę, żeby odparował. No i później warstwami do słoików: pomidory, sól gruboziarnista, bazylia, pomidory, sół itd. Później zalać oliwą do pełna.

Strasznie pracochłonny sposób i mało wydajny, bo z hurtowych ilości pomidorów wyszło z 8 słoiczków. Ale trzeba przyznać, że były przepyszne ::)
poison_moon
SuperMama
 
Posty: 836
Rejestracja: 31 paź 2012, 7:47
Has thanked: 10 times
Been thanked: 13 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: misiao1983 » 19 sie 2013, 19:46

Fuente, dzięki. Właśnie pasteryzuję leczo, będziemy jeść całą zimę :)
Obrazek
[/url]Obrazek
Awatar użytkownika
misiao1983
SuperMama
 
Posty: 1097
Rejestracja: 04 cze 2013, 19:21
Has thanked: 12 times
Been thanked: 28 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: Fuente » 19 sie 2013, 20:09

poison_moon pisze:Ja robiłam tak, że usuwałam gniazdo nasienne, układałam w piekarniku skórką do dołu i przez 8 godzin w temp. 80 stopni je suszyłam. Co pół godziny trzeba otworzyć piekarnik na chwilę, żeby odparował. No i później warstwami do słoików: pomidory, sól gruboziarnista, bazylia, pomidory, sół itd. Później zalać oliwą do pełna.


Ja robiłam tak samo... Potem drugą porcję suszyłam w suszarce do grzybów szło lepiej, więc polecam to rozwiązanie. I faktycznie mało wychodzi słoiczków, ale za to jak smakują Mmmmmmm :)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Fuente
Moderator
 
Posty: 6317
Rejestracja: 27 paź 2012, 22:20
Has thanked: 42 times
Been thanked: 91 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: MamaŻaby » 19 sie 2013, 20:22

to ja jestem przy was przyziemna :P
mam: przecier pomidorowy, ogórki kiszone, grzybki marynowane, paprykę marynowaną, kalafiory w occie, przecier jabłkowy, dżemy: truskawkowy, śliwkowy, morelowy, malinowy kompot z czereśni, kilka słoiczków jagód w cukrze
I to chyba tyle.
Uwielbiam robić przetwory ::)
MamaŻaby
SuperMama
 
Posty: 4496
Rejestracja: 08 lis 2012, 20:40
Has thanked: 0 time
Been thanked: 107 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: malulu » 19 sie 2013, 20:58

misiao1983, Ja leczo gotujące wlewam do słoików i same się wekują. Nie pasteryzuję dodatkowo.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
malulu
SuperMama
 
Posty: 4263
Rejestracja: 22 sty 2013, 20:09
Lokalizacja: Łowicz
Has thanked: 7 times
Been thanked: 76 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: Blue » 19 sie 2013, 22:33

nawiozlam po kilka kg roznych owocow i warzyw od rodziny ze wsi.Moj balkon wyglada jak warzywniak:)Dzis mialam zalatany dzien na miescie ale od jutra okupuje kuchnie.Nie mam np.pomyslu na 1,5kg aronii-ktos wie co i jak mozna z nich zrobic?
Blue
SuperMama
 
Posty: 18363
Rejestracja: 11 lis 2012, 9:59
Has thanked: 15 times
Been thanked: 206 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: Marta » 20 sie 2013, 7:31

Z aronii to polecam dzem lub sok ;;)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Marta
SuperMama
 
Posty: 3482
Rejestracja: 28 paź 2012, 14:34
Has thanked: 2 times
Been thanked: 56 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: AnnaMaria » 20 sie 2013, 7:46

Blue, nalewka z aronii
Awatar użytkownika
AnnaMaria
SuperMama
 
Posty: 1188
Rejestracja: 01 lis 2012, 10:11
Has thanked: 4 times
Been thanked: 36 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: Fuente » 20 sie 2013, 11:30

Marta pisze:Z aronii to polecam dzem lub sok ;;)


My robimy soki właśnie. Fantastycznie sprawdzają się na zimę bo są bardzo zdrowe i zawierają bardzo dużo witaminy C. Ja w ciąży, całą zimę piłam aroniowy soczek naszej roboty i mimo infekcji w domu, dzielnie się trzymałam i żadna infekcja mnie nie zmogła :)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Fuente
Moderator
 
Posty: 6317
Rejestracja: 27 paź 2012, 22:20
Has thanked: 42 times
Been thanked: 91 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: Sybel » 20 sie 2013, 12:11

Dziewczyny, aronia teraz owocuje? Muszę na nią zapolować, bo uwielbiam, a nie wiem, gdzie dostać.
Sybel
 

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: malulu » 20 sie 2013, 12:18

Aronia już owocuje. Najlepsze owoce są we wrześniu lub po pierwszym przymrozku. Najszybciej można ją kupić na rynku.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
malulu
SuperMama
 
Posty: 4263
Rejestracja: 22 sty 2013, 20:09
Lokalizacja: Łowicz
Has thanked: 7 times
Been thanked: 76 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: gohnia » 20 sie 2013, 12:24

misiao1983 pisze:Właśnie pasteryzuję leczo

już wiem co będę robić w ten weekend ;;)
W 2011 Ł 2013 K 2017

Szczęście to skutek uboczny postępowania zgodnie ze swoimi wartościami.
Awatar użytkownika
gohnia
SuperMama
 
Posty: 4776
Rejestracja: 13 lis 2012, 22:01
Has thanked: 86 times
Been thanked: 84 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: malulu » 20 sie 2013, 13:07

Znacie jakieś dobre miejsce do zbierania grzybów?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
malulu
SuperMama
 
Posty: 4263
Rejestracja: 22 sty 2013, 20:09
Lokalizacja: Łowicz
Has thanked: 7 times
Been thanked: 76 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: malaJu » 20 sie 2013, 16:25

malulu, przepraszam za mój humor dzisiaj, ale nie mogę!


LAS :) :)
Awatar użytkownika
malaJu
Administrator
 
Posty: 10299
Rejestracja: 21 paź 2012, 19:37
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 722 times
Been thanked: 264 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: Patrycja11 » 20 sie 2013, 16:31

malaJu pisze:LAS :) :)
=))))
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Patrycja11
Moderator
 
Posty: 9186
Rejestracja: 30 paź 2012, 13:47
Lokalizacja: Konstantynów
Has thanked: 198 times
Been thanked: 117 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: malulu » 20 sie 2013, 16:41

malaJu, nie wpadłam na to, że odpowiedź może być aż tak prosta :))
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
malulu
SuperMama
 
Posty: 4263
Rejestracja: 22 sty 2013, 20:09
Lokalizacja: Łowicz
Has thanked: 7 times
Been thanked: 76 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: MamaŻaby » 20 sie 2013, 20:02

mam pytanie - ile i jakich składników kupujecie na to leczo do wekowania? I do jakich (chodzi o pojemność) słoików wkładacie?
Chyba jestem zainteresowana zrobieniem :)
MamaŻaby
SuperMama
 
Posty: 4496
Rejestracja: 08 lis 2012, 20:40
Has thanked: 0 time
Been thanked: 107 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: Fuente » 20 sie 2013, 20:16

MamaŻaby, Ja daję paprykę czerwoną i żółtą, cukinię albo kabaczek, cebulę, pomidory. Wszystkiego na oko, bez żadnych konkretnych proporcji, zależy co lubisz. Słoiki raczej spore, przynajmniej takie jak np. sklepowe sosy Winiary :)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Fuente
Moderator
 
Posty: 6317
Rejestracja: 27 paź 2012, 22:20
Has thanked: 42 times
Been thanked: 91 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: malulu » 20 sie 2013, 20:28

Składniki takie jak Fuente,
a z przypraw daję: paprykę słodką, sól, pieprz, oregano, bazylię, czosnek świeży.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
malulu
SuperMama
 
Posty: 4263
Rejestracja: 22 sty 2013, 20:09
Lokalizacja: Łowicz
Has thanked: 7 times
Been thanked: 76 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: Myski » 21 sie 2013, 12:32

Hm...to leczo brzmi ciekawie - może sama się skuszę i kilka słoików zrobię - po porodzie może być jak znalazł przynajmniej dla głodnego męża ;;) Chciałabym ustalić czy ostatecznie wlewacie gorące do słoików i odwracacie dnem do góry, czy jednak pasteryzujecie dodatkowo? Z tego co mam do tej pory to mało raczej, zrobiłam kilka kompotów truskawkowych, kilka słoików ogórków kiszonych, a wczoraj bawiłam się z sosem pomidorowym. Na jutro planuję ogórki - sałatka szwedzka, diabliki z chili i jeszcze trochę zwykłych kiszonych >D Tylko sił jakby coraz mniej do stania w kuchni... ;;)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Myski
 
Posty: 491
Rejestracja: 08 lip 2013, 8:08
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: Fuente » 21 sie 2013, 12:56

Myski, Ja wlewam gorące do słoiczków, ale też chwilę pasteryzuję :)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Fuente
Moderator
 
Posty: 6317
Rejestracja: 27 paź 2012, 22:20
Has thanked: 42 times
Been thanked: 91 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: malaJu » 21 sie 2013, 13:39

a ja jak co roku nie robię nic. U mnie w domu jest tak ciepło, że każde weki wychodzą ze słoików. Jedynie u mojej mamy zrobimy kilka słoików powideł i wszystko.
Awatar użytkownika
malaJu
Administrator
 
Posty: 10299
Rejestracja: 21 paź 2012, 19:37
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 722 times
Been thanked: 264 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: klara76 » 01 wrz 2013, 18:40

dostałam trochę aronii, macie jakieś sprawdzone przepisy na konfiturę?
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
klara76
SuperMama
 
Posty: 4678
Rejestracja: 02 lis 2012, 8:28
Lokalizacja: łódź-bałuty
Has thanked: 104 times
Been thanked: 43 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: Blue » 02 wrz 2013, 8:01

cokolwiek bedziesz robic przy aronii to pewnie wiesz,ze trzeba uwazac bo brudzi na granatowo i sie ciezko dopiera :twisted:
Blue
SuperMama
 
Posty: 18363
Rejestracja: 11 lis 2012, 9:59
Has thanked: 15 times
Been thanked: 206 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: tulipan87 » 03 wrz 2013, 9:06

No ja w tym roku poszalałam jak nigdy - mamy ogórki kiszone, konserwowe, w curry, sałatkę szwedzką, ogórki z papryką, sałatkę z kabaczka, przecier pomidorowy, dżem ze śliwek i brzoskwini. W planie jeszcze papryka konserwowa i słoikowanie aronii, które czekają na mnie u mamy.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
tulipan87
SuperMama
 
Posty: 2579
Rejestracja: 01 gru 2012, 22:35
Lokalizacja: okolice Łodzi
Has thanked: 12 times
Been thanked: 26 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: Sybel » 03 wrz 2013, 10:04

Ja na razie mam aronię pomorżoną, podobno to niezbędne, zeby była mniej wykręcająca. Bede robić soki i może też jakieś takie przesmazone dżemy, czy coś...

I jak dostanę L4, to w przyszłym tygodniu ruszam z ogórkami kiszonymi :D
Sybel
 

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: tulipan87 » 03 wrz 2013, 10:07

Sybel pisze:Ja na razie mam aronię pomorżoną, podobno to niezbędne, zeby była mniej wykręcająca

Niekoniecznie. Do soku wystarczy dodać liści aronii, one zabijają gorycz i kwaśny posmak owocu.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
tulipan87
SuperMama
 
Posty: 2579
Rejestracja: 01 gru 2012, 22:35
Lokalizacja: okolice Łodzi
Has thanked: 12 times
Been thanked: 26 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: Sybel » 03 wrz 2013, 10:12

Tulipan, tyle, ze nie mam skąd wziąc liścia, bo kupiłam owoce luzem ;) Poza tym czytałam gdzieś w artykule o nalwekach, ze generalnie dobrze owoce zamrozić na troszkę lub zbierac po przymrozkach te, które się da, jak aronia, czy jarzębina, bo to cukry lepiej wytrąca, czy coś.
Sybel
 

Następna

Wróć do Kuchnia

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości

cron