Weki czyli wynalazki w słoikach

wszystko co związane z tematami kulinarnymi

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: Deco-Ania » 03 wrz 2013, 10:16

No dobra - zamrażarkę mam pełną, ale leczo jak co roku muszę zrobić. Zawsze mroziłam, w tym roku spróbuję włożyć w słoiki.
Ale nigdy jeszcze nie pasteryzowałam, więc muszę dopytać o kilka rzeczy.

Myski pisze:Chciałabym ustalić czy ostatecznie wlewacie gorące do słoików i odwracacie dnem do góry, czy jednak pasteryzujecie dodatkowo?
Czy jeśli chce pasteryzować to muszę słoiki odwracać do góry dnem? (tak robiłam tylko dżemy)
Czy w ogóle trzeba pasteryzować dodatkowo jeśli po odwróceniu wieczko ładnie się zamknie?

No a jeśli trzeba, to czy ten sposób jest OK?
misiao1983 pisze: Nałożyć gorące do słoików, pozakręcać i odwrócić dnem do góry i potem jeszcze gotować przez 30 min słoiki?

- rozumiem, że słoiki wstawiamy do zimnej wody i te 30 minut liczymy od momentu zagotowania wody?
- czy trzeba poprzekładać czymś te słoiki? czy mogą się ze sobą dotykać?
- ile tej wody? do połowy słoika? czy zalać je całe?
Kurcze - zielona jestem w temacie.
Obrazek
Obrazek
Deco-Ania
SuperMama
 
Posty: 10551
Rejestracja: 31 paź 2012, 11:07
Has thanked: 97 times
Been thanked: 194 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: Sybel » 03 wrz 2013, 10:20

Aż zaczęłam szukac w necie i:
1. http://pozytywnakuchnia.pl/jak-pasteryzowac-sloiki/
2. Pasteryzacja "na sucho" w piekarniku:

1. przygotuj przetwory według przepisu, przełóż je go czystych, wyprażonych słoików, zostawiając 2-3 cm od górnej krawędzi, nałóż zakrętki i je zakręć,
2. słoiku ustaw na blasze i wstaw do zimnego piekarnika,
3. ustaw piekarnik (grzanie z góry i z dołu) na temperaturę 130 stopni i pasteryzuje przetwory przez 60 minut (lub tyle, ile podaje szczegółowy przepis) od momentu osiągnięcia przez piekarnik żądanej temperatury,
4. po wystudzeniu przetwory nadają się do przechowywania. Jeśli obawiasz się, że słoik może pęknąć i pobrudzić blachę, podłóż pod nie kilka warstw grubego papieru.



Pasteryzacja "na mokro" krok po kroku:

1. przygotuj przetwory według przepisu, przełóż je go czystych, wyprażonych słoików, zostawiając 2-3 cm od górnej krawędzi, nałóż zakrętki lekko je zakręć,
2. do dużego (co najmniej 10 litrów) garnka włóż drewnianą kratkę lub kilka warstw czystego papieru,
3. do garnka wstaw słoiki z przetworami, tak zostały między nimi około 2 cm miejsca,
4. do garnka wlej zimną wodą do 3/4 wysokości słoików,
5. przykryj garnek i zacznij go podgrzewać,
6. od momentu zagotowania utrzymuj w stanie delikatnego wrzenia, na możliwie najmniejszym ogniu przez 20-30 minut, lub tyle, ile zaleca przepis,
7. po zakończeniu pasteryzowania wyjmij słoiki (prze ściereczkę i ostrożnie, bo przecież są gorące), dokręć (również bardzo uważając) zakrętki, odstaw do wystygnięcia
Sybel
 

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: Deco-Ania » 03 wrz 2013, 10:37

Sybel, dzięki.
O pasteryzacji w piekarniku słyszałam - ale chyba wolę tą opcję "na mokro"
Obrazek
Obrazek
Deco-Ania
SuperMama
 
Posty: 10551
Rejestracja: 31 paź 2012, 11:07
Has thanked: 97 times
Been thanked: 194 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: Sybel » 03 wrz 2013, 10:40

Deco, moja babcia pasteryzowała w piekarniku i bardzo skutecznie szło, tak jakby co ;)
Sybel
 

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: Myski » 03 wrz 2013, 20:57

Do tej pory jakoś (nie wiedzieć czemu) bałam się pasteryzacji, ale w tym roku się przełamałam i zrobiłam tak:
- przeciery pomidorowe, które były gorące - gorące wlewałam do słoików, zakręcałam i odwracałam dnem do góry - już bez pasteryzacji, to wystarczyło
- to co wkładałam do słoików, a było ciepłe/gorące - pasteryzowałam i wkładałam do wody o podobnej temperaturze, czas liczyłam od zagotowania
- a to co było zimne, a trzeba było pasteryzować - wkładałam do zimnej wody i znowu czas liczyłam od zagotowania
Czy te wszystkie zabiegi przyniosły pożądany skutek okaże się jak będziemy otwierać weki (czy coś spleśniało, czy też nie) ::)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Myski
 
Posty: 491
Rejestracja: 08 lip 2013, 8:08
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: niesia2708 » 04 wrz 2013, 13:02

Ja na spód garnka wkładam kawałek materiału. Generalnie nie robię odstępów między słoikami- wstawiam tyle ile się zmieści ;)
No i na ogół wstawiam słoiki do gorącej wody.
Karolcia 19.07.2013
Misia 10.09.2017
Awatar użytkownika
niesia2708
SuperMama
 
Posty: 9157
Rejestracja: 28 lis 2012, 17:38
Has thanked: 62 times
Been thanked: 119 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: Justinaa » 04 wrz 2013, 21:51

mietka, a podrzucisz swój przepis na suszone pomidory? :)
Awatar użytkownika
Justinaa
SuperMama
 
Posty: 1485
Rejestracja: 21 paź 2012, 21:08
Has thanked: 51 times
Been thanked: 16 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: tulipan87 » 05 wrz 2013, 6:45

niesia2708 pisze:No i na ogół wstawiam słoiki do gorącej wody.

To grozi pęknięciem słoika, wiem, bo sama tego doświadczyłam :evil:
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
tulipan87
SuperMama
 
Posty: 2579
Rejestracja: 01 gru 2012, 22:35
Lokalizacja: okolice Łodzi
Has thanked: 12 times
Been thanked: 26 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: gohnia » 05 wrz 2013, 14:22

Zrobiłam kiszone, leczo i pomidory na zupę. Planuję jeszcze ogórki konserwowe. Macie jakieś sprawdzone przepisy/ proporcje?
W 2011 Ł 2013 K 2017

Szczęście to skutek uboczny postępowania zgodnie ze swoimi wartościami.
Awatar użytkownika
gohnia
SuperMama
 
Posty: 4776
Rejestracja: 13 lis 2012, 22:01
Has thanked: 86 times
Been thanked: 84 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: niesia2708 » 05 wrz 2013, 14:34

gohnia, w wersji trochę słodszej:
3 kg ogórków pokrojonych na pół
2 cebule pokrojone w plastry
3-4 marchewki pokrojone w plastry

Zalewa:
2 szkl cukru
6 szkl wody
2 szkl octu
2 duże łyżki miodu
3 duże łyżki soli
liście laurowe
pieprz
gorczyca
ziele angielskie
Wszystko razem zagotować i zalać zimną zalewą ogórki w słoiku. Słoiki gotować 3 minuty.
Robiłam w zeszłym roku na próbę pare słoików a że wyszły pyszne to w tym roku tylko takie robiłam :D
Karolcia 19.07.2013
Misia 10.09.2017
Awatar użytkownika
niesia2708
SuperMama
 
Posty: 9157
Rejestracja: 28 lis 2012, 17:38
Has thanked: 62 times
Been thanked: 119 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: Sybel » 06 wrz 2013, 12:04

Włanie znalazłam w Kukbuku przepis na solone cytryny marynowane. Ciekawy, można takimi cytrynami nadziać np. kurczaka, dodać do risotto czy sałatki. Cytryny mają być małe, niezbyt błyszczące, jak najmniej chemiczne.
Potrzeba 6 cytryny, 3/4 szklanki soli (himalajskiej, morskiej, aromatyzowanej, kwiatu soli, etc.), gałązki rozmarynu, litr jasnej oliwy.
Cytryny dokłądnie myjemy, obcinamy z jednej strony piętkę, kroimy cytrynę na "kwiatek" - na 6 części do 3/4 wysokości owocu, w każde nacięcie wsypujemy łyżeczkę soli, w środek wsadzamy gałązkę rozmarynu. Wkładamy cytryny ściśle do słoika, zasypujemy resztą soli, zalewamy oliwą. Idealne są po trzech tygodniach, można przechowywać w lodówce do pół roku.

Może ktoś ma odwagę przetestować :D
Sybel
 

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: gohnia » 06 wrz 2013, 20:59

niesia2708, dzięki, może się skuszę na kilka słodkich słoiczków ;;)
W 2011 Ł 2013 K 2017

Szczęście to skutek uboczny postępowania zgodnie ze swoimi wartościami.
Awatar użytkownika
gohnia
SuperMama
 
Posty: 4776
Rejestracja: 13 lis 2012, 22:01
Has thanked: 86 times
Been thanked: 84 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: kakonka » 08 wrz 2013, 14:19

tulipan87 pisze:
niesia2708 pisze:No i na ogół wstawiam słoiki do gorącej wody.

To grozi pęknięciem słoika, wiem, bo sama tego doświadczyłam :evil:

Tez tak robie i nigdy nic sie nie stalo ;)
Moze mialas zbyt duza różnicę temp. W sloiku i garnku.
Awatar użytkownika
kakonka
SuperMama
 
Posty: 4139
Rejestracja: 27 paź 2012, 22:27
Lokalizacja: Aleksandrów Łodzki
Has thanked: 109 times
Been thanked: 34 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: tulipan87 » 09 wrz 2013, 7:29

kakonka pisze:Moze mialas zbyt duza różnicę temp. W sloiku i garnku.

Tak właśnie myślę. A że miałam też przez to "trochę" kłopotu to więcej nie ryzykuję i wstawiam do zimnej :)
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
tulipan87
SuperMama
 
Posty: 2579
Rejestracja: 01 gru 2012, 22:35
Lokalizacja: okolice Łodzi
Has thanked: 12 times
Been thanked: 26 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: Sybel » 09 wrz 2013, 8:07

Miałam dziś zabrać się za przetwory z aronii, aaaale taki jeden nieletni klicha i kaszle, więc przypuszczam, ze przy nim przetwory zeskrobywałabym ze ścian, tak więc mamy odroczenie terminu :)
Sybel
 

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: poison_moon » 09 wrz 2013, 8:15

A ja już miałam zakończyć produkcję przetworów w tym roku, ale po wczorajszym Oddaj Fartucha mam ochotę zrobić jeszcze parę słoiczków chutney z czerwonej cebuli. Może dziś wyślę męża po wszystkie składniki ::)
poison_moon
SuperMama
 
Posty: 836
Rejestracja: 31 paź 2012, 7:47
Has thanked: 10 times
Been thanked: 13 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: tulipan87 » 09 wrz 2013, 8:22

U mnie też aronie czekają na swoją kolej, a w głowie jeszcze myśl o suszonych pomidorach.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
tulipan87
SuperMama
 
Posty: 2579
Rejestracja: 01 gru 2012, 22:35
Lokalizacja: okolice Łodzi
Has thanked: 12 times
Been thanked: 26 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: malulu » 09 wrz 2013, 13:26

jak robicie suszone pomidory?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
malulu
SuperMama
 
Posty: 4263
Rejestracja: 22 sty 2013, 20:09
Lokalizacja: Łowicz
Has thanked: 7 times
Been thanked: 76 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: Deco-Ania » 09 wrz 2013, 19:15

przerobiłam dziś 30kg pomidorów na przeciery na zupę. Ufff...
Obrazek
Obrazek
Deco-Ania
SuperMama
 
Posty: 10551
Rejestracja: 31 paź 2012, 11:07
Has thanked: 97 times
Been thanked: 194 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: Kasia » 10 wrz 2013, 20:33

ja w tym roku ostrożnie przetwory robię - postawiłam na nowości po kilka słoiczków. mam już buraczki w occie, czosnek w oleju, cukinie w zalewie - bedzie jeszcze cukinia i ogórek z musztardzie, śliwka w occie, buraczki na sałatkę. musowo pomidorki na zupy i suszone w oleju ( najlepsza odmiana lima jest do tego celu ) i w tym roku dojdzie do tego jeszcze ketchup. do tego suszone wegierki i nowość w tym roku - sałatka z zielonych pomidorów. i te cytryny mnie kuszą już od kilku lat :)
Pracująca mama 2 smyków i autorka bloga kulinarnego Gotuj z rodzinką
Kasia
 
Posty: 74
Rejestracja: 02 lis 2012, 20:23
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: malulu » 15 wrz 2013, 17:44

W tym roku pierwszy raz mam ochotę zrobić sok z czarnego bzu. Ma bardzo dużo antyoksydantów, witaminy C i jest nieoceniony na jesienne pluchy i zimowe przemarznięcia. Często mówi się o nim domowy Sambucol.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
malulu
SuperMama
 
Posty: 4263
Rejestracja: 22 sty 2013, 20:09
Lokalizacja: Łowicz
Has thanked: 7 times
Been thanked: 76 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: tulipan87 » 16 wrz 2013, 8:08

Tak jeszcze w kwestii weków, ale od strony technicznej. Nic mnie w tym roku tak nie wkurza jak nakrętki od słoików. Nakupiłam tego cholerstwa całą masę i co? Ciągle mi ich brakuje, bo ponad połowa przy próbie zakręcenia kręci się w kółko :evil:
I teraz nie wiem czy to ze mną jest coś nie tak czy z tymi zakrętkami :roll:
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
tulipan87
SuperMama
 
Posty: 2579
Rejestracja: 01 gru 2012, 22:35
Lokalizacja: okolice Łodzi
Has thanked: 12 times
Been thanked: 26 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: kochecka » 23 wrz 2013, 12:04

Kasia pisze:suszone w oleju

a dałabyś przepis? ;)

ja miałam nic nie robić ale skusiłam się, tak więc mam na razie 15 słoików lecza, buraczki "siedzą" w zalewie i wieczorem będę je wkładać do słoiczków. A w planie mam kolejne 15 (albo i więcej słoików lecza i powidła.
Awatar użytkownika
kochecka
SuperMama
 
Posty: 3432
Rejestracja: 27 paź 2012, 21:03
Lokalizacja: Zd-Wola
Has thanked: 43 times
Been thanked: 42 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: malulu » 02 paź 2013, 8:43

Konfitura gruszkowa z wanilią i karmelem

Składniki:
1,5 kg gruszek
1/2 laski wanilii
300 g cukru
1 cytryna
30 g masła

Sposób przyrządzania:
Gruszki dobrze umyj, połowę obierz ze skóry, ze wszystkich wytnij gniazda nasienne. Pokrój na kawałki, nie muszą być regularne. Przełóż do miski. Wyciśnij sok z cytryny i wymieszaj dobrze z owocami, odstaw całość na kilka minut.

Szeroki rondel rozgrzej i wsyp cukier. Ogrzewaj tak długo, aż zrobi się lekki karmel, wtedy dodaj masło i laskę wanilii. Włóż gruszki i na wolnym ogniu smaż jak konfiturę. Jak tylko owoce puszczą cały sok, mieszaj regularnie, bo od tego momentu konfitura może się przypalić. Jak tylko sok zredukuje się do połowy swojej objętości, a karmel całkowicie się rozpuści, konfitura będzie gotowa do przełożenia do słoików.

Przygotuj słoiki i zakrętki – umyj je i wytrzyj do sucha lub wstaw do piekarnika na 60° do wyschnięcia. Do gorących słoików przekładaj konfiturę i zamknij dobrze pokrywką.

Konfitura gruszkowa doskonale smakuje w połączeniu z serem typu brie na chrupiącej bagietce.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
malulu
SuperMama
 
Posty: 4263
Rejestracja: 22 sty 2013, 20:09
Lokalizacja: Łowicz
Has thanked: 7 times
Been thanked: 76 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: kochecka » 02 paź 2013, 8:45

malulu dzięki :) brzmi bardzo smakowicie :) zrobię w weekend ::)
Awatar użytkownika
kochecka
SuperMama
 
Posty: 3432
Rejestracja: 27 paź 2012, 21:03
Lokalizacja: Zd-Wola
Has thanked: 43 times
Been thanked: 42 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: malulu » 02 paź 2013, 13:08

kochecka, podasz przepis na buraczki?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
malulu
SuperMama
 
Posty: 4263
Rejestracja: 22 sty 2013, 20:09
Lokalizacja: Łowicz
Has thanked: 7 times
Been thanked: 76 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: kochecka » 02 paź 2013, 15:14

jasne ::)

5kg buraków

6 szklanek wody (ja daję 6 kubków, nieco większych niż szklanka)
1 szklanka octu
łyżeczka soli
0,5 kg cukru
łyżeczka pieprzu

Buraki ugotować. Wstawić do zimnej wody (wtedy ładnie zejdzie skórka), obrać. Poprzekrawac na połówki.
Wszystkie składniki na zalewę wlać/wsypać do garnka, zagotować. Gorącą zalewą zalać buraczki i zostawić na 24h.
Po tym czasie odlać zalewę. Buraczki zetrzeć lub zmielić, jak kto woli i do słoików.

Ja jeszcze dodatkowo wykorzystuję zalewę. tzn wekuję a potem wykorzystuję jako bazę na barszczyk.
Awatar użytkownika
kochecka
SuperMama
 
Posty: 3432
Rejestracja: 27 paź 2012, 21:03
Lokalizacja: Zd-Wola
Has thanked: 43 times
Been thanked: 42 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: MamaŻaby » 02 paź 2013, 18:29

kochecka ile Ci wychodzi słoiczków (i jakiej są pojemności) z takiej ilości buraków?
Fajny przepis, chyba zrobię w weekend.
MamaŻaby
SuperMama
 
Posty: 4496
Rejestracja: 08 lis 2012, 20:40
Has thanked: 0 time
Been thanked: 107 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: kochecka » 02 paź 2013, 19:48

nie policzyłam :roll: nie chce mi się iść na dół ale 12 na pewno, jak nie więcej - takich od dżemu
Awatar użytkownika
kochecka
SuperMama
 
Posty: 3432
Rejestracja: 27 paź 2012, 21:03
Lokalizacja: Zd-Wola
Has thanked: 43 times
Been thanked: 42 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: Michasia » 02 paź 2013, 20:35

No i ja pierwszy raz w życiu postanowiłam zrobić coś w słoikach.Nagotowałam dla córki zupkę z dyni,którą uwielbia,pasteryzowałam i co...połowa słoików swoją zawartość zostawiła w garnku w którym je pasteryzowałam a druga połowa odstawiona na półkę zaczęła dziwnie syczeć i eksplodowała ze słoików.I tak się skończyła moja przygoda ze słokowaniem :oops:
Obrazek
Awatar użytkownika
Michasia
 
Posty: 129
Rejestracja: 28 sie 2013, 16:26
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: niesia2708 » 11 paź 2013, 13:22

kochecka, a słoiki z buraczkami się gotuje??
Karolcia 19.07.2013
Misia 10.09.2017
Awatar użytkownika
niesia2708
SuperMama
 
Posty: 9157
Rejestracja: 28 lis 2012, 17:38
Has thanked: 62 times
Been thanked: 119 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: kochecka » 11 paź 2013, 13:42

tak :) ja normalnie je wekowałam
Awatar użytkownika
kochecka
SuperMama
 
Posty: 3432
Rejestracja: 27 paź 2012, 21:03
Lokalizacja: Zd-Wola
Has thanked: 43 times
Been thanked: 42 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: Emi » 16 sty 2014, 15:09

Co prawda sama tego nie zrobiłam a jedynie dostałam w prezencie ale są pyszne! Już wiem, że to będzie mój nr wśród powideł - powidła śliwkowe z rumem.
Obrazek
ObrazekObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Emi
Administrator
 
Posty: 3344
Rejestracja: 28 paź 2012, 9:18
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 19 times
Been thanked: 41 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: kari » 08 cze 2014, 15:16

a jak robicie przeciery pomidorowe, a może macie przepis na sos pomidorowy do słoika?
Awatar użytkownika
kari
SuperMama
 
Posty: 10247
Rejestracja: 28 paź 2012, 12:26
Has thanked: 64 times
Been thanked: 146 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: Myski » 08 cze 2014, 17:08

kari na pomidory to chyba jeszcze jest czas ::)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Myski
 
Posty: 491
Rejestracja: 08 lip 2013, 8:08
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: kari » 31 sie 2014, 14:32

kari pisze:a jak robicie przeciery pomidorowe, a może macie przepis na sos pomidorowy do słoika?

nie doczekałam się odpowiedzi, czy mogłybyście mi powiedzieć jak je robicie? prawie każda z Was pisze, że robi, ale nie pisze jak :p
Awatar użytkownika
kari
SuperMama
 
Posty: 10247
Rejestracja: 28 paź 2012, 12:26
Has thanked: 64 times
Been thanked: 146 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: tulipan87 » 31 sie 2014, 14:52

kari, ja sparzam pomidory, obieram ze skórek. Wrzucam do dużego garnka i gotuję, aż się rozpadną. Ja lubię kiedy przecier jest gęsty więc gotuję dość długo żeby woda odparowała. Oporne kawałki traktuję blenderem. Doprawiam solą, pieprzem i bazylią. Gorący przecier wlewam do słoików i stawiam do góry dnem. Jak wystygną pasteryzuję jeszcze ok. 15 min.
Mam przepis na sos słodko kwaśny. Musiałabym poszukać, ale z tego co pamiętam to jest z nim sporo zachodu.

P.S. Moja teściowa wrzuca pomidory ze skórkami i po rozgotowaniu przeciera przez sitko.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
tulipan87
SuperMama
 
Posty: 2579
Rejestracja: 01 gru 2012, 22:35
Lokalizacja: okolice Łodzi
Has thanked: 12 times
Been thanked: 26 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: malulu » 31 sie 2014, 15:02

kari, myję pomidory, wycinam gniazda, kroję na mniejsze kawałki i gotuję ze skórkami. Wszystko blenduję i doprawiam solą. Wrzące pomidory wlewam do butelek po alkoholu i dodaję trochę oliwy (1/2 łyżki, łyżkę), aby lekko pokryła przecier. Nie pasteryzuję dodatkowo.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
malulu
SuperMama
 
Posty: 4263
Rejestracja: 22 sty 2013, 20:09
Lokalizacja: Łowicz
Has thanked: 7 times
Been thanked: 76 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: kakonka » 31 sie 2014, 19:08

malulu pisze:kari, myję pomidory, wycinam gniazda, kroję na mniejsze kawałki i gotuję ze skórkami. Wszystko blenduję i doprawiam solą. Wrzące pomidory wlewam do butelek po alkoholu i dodaję trochę oliwy (1/2 łyżki, łyżkę), aby lekko pokryła przecier. Nie pasteryzuję dodatkowo.


tyle, że do słoików i nie zalewam oliwą :) aha i ze skórek "obdzieram" pomidorki.
Awatar użytkownika
kakonka
SuperMama
 
Posty: 4139
Rejestracja: 27 paź 2012, 22:27
Lokalizacja: Aleksandrów Łodzki
Has thanked: 109 times
Been thanked: 34 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: klara76 » 31 sie 2014, 19:15

malulu pisze:kari, myję pomidory, wycinam gniazda, kroję na mniejsze kawałki i gotuję ze skórkami. Wszystko blenduję i doprawiam solą. Wrzące pomidory wlewam do butelek po alkoholu i dodaję trochę oliwy (1/2 łyżki, łyżkę), aby lekko pokryła przecier. Nie pasteryzuję dodatkowo.

ja przecieram przez sito, jeszcze raz podgrzewam żeby troche odparowały, nie dodaję soli, wlewam gorące do słoików i chwile pasteryzuję
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
klara76
SuperMama
 
Posty: 4678
Rejestracja: 02 lis 2012, 8:28
Lokalizacja: łódź-bałuty
Has thanked: 104 times
Been thanked: 43 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: poison_moon » 31 sie 2014, 20:59

klara76 pisze:
malulu pisze:kari, myję pomidory, wycinam gniazda, kroję na mniejsze kawałki i gotuję ze skórkami. Wszystko blenduję i doprawiam solą. Wrzące pomidory wlewam do butelek po alkoholu i dodaję trochę oliwy (1/2 łyżki, łyżkę), aby lekko pokryła przecier. Nie pasteryzuję dodatkowo.

ja przecieram przez sito, jeszcze raz podgrzewam żeby troche odparowały, nie dodaję soli, wlewam gorące do słoików
tez goracych odwracam do gory dnem, przykrywam kilkoma recznikami i gotowe.
poison_moon
SuperMama
 
Posty: 836
Rejestracja: 31 paź 2012, 7:47
Has thanked: 10 times
Been thanked: 13 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: niesia2708 » 01 wrz 2014, 23:33

A u nas się mieli maszynką na grubych oczkach razem ze skórkami, później gotuje, przeciera przez sito żeby skórki oddzielić, z powrotem do garnka, doprawiamy do smaku i wrzące do słoików/butelek po sokach. Już bez pasteryzowania.
Karolcia 19.07.2013
Misia 10.09.2017
Awatar użytkownika
niesia2708
SuperMama
 
Posty: 9157
Rejestracja: 28 lis 2012, 17:38
Has thanked: 62 times
Been thanked: 119 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: Tasia » 30 paź 2014, 8:04

Ja kiedyś to miałam tego pełne półki. Zawsze narobiłam ogórków, papryki czy innych rzeczy. Najbardziej to lubiłam grzyby. Najpierw szliśmy wszyscy do lasu, zbierało się różne gatunki, a potem w domu był calutki dzień lub dwa zabawy z tym, żeby to poprzyrządzać i zamarynować. Ale teraz oczywiście nie ma czasu na taką zabawę, więc najczęściej je kupuję już gotowe. A że lubię różne niebanalne gatunki, to największe pole do popisu ma w tym sklepie internetowym: [tu był link do strony] Oni tam chyba wszystko mają! Nawet gąski, gdzie ja gąsek to w życiu sama nie znalazłam!
Awatar użytkownika
Tasia
 
Posty: 152
Rejestracja: 21 paź 2014, 10:07
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: Patrycja11 » 30 paź 2014, 9:08

Tasia, post twój zawiera link do strony. Niestety mam podejrzenia, że to reklama, dlatego został usunięty.

Zapoznaj się proszę z regulaminem forum, w którym wyraźnie jest napisane, że reklama jest zakazana.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Patrycja11
Moderator
 
Posty: 9186
Rejestracja: 30 paź 2012, 13:47
Lokalizacja: Konstantynów
Has thanked: 198 times
Been thanked: 117 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: Fuente » 26 sie 2015, 17:47

U mnie sezon przetwórczy w pełni :D

Mamy już spiżarke pełną:
1. Ogórków kiszonych
2. Papryki konserwowej
3. Ogórków z chilli
4. Śliwek w occie

A właśnie robię konfiturę z gruszek, pomarańczy i świeżego imbiru, jutro mam w planach zrobic kilka słoiczków gruszek z syropie dla dzieciaków, oraz gruszek w occie. Wujek przywiózł mi prawie 40 kg gruszek, więc teraz kombinuję co z tym, zrobic żeby to przetwoprzyć na zime a nie wyrzucic połowę :roll: W planach mam jeszcze nalewki, ale to już w innym wątku :)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Fuente
Moderator
 
Posty: 6317
Rejestracja: 27 paź 2012, 22:20
Has thanked: 42 times
Been thanked: 91 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: MamaŻaby » 26 sie 2015, 18:35

Fuente, podziwiam że ci się chce przy dwójce maluchów. Ja w tym roku nie robię. Rok temu też nie działałam. Może w przyszłym roku. Chociaż pewnie w połowie zimy zatęsknię za własnymi kiszonymi, przecierem pomidorowym i jabłkowym oraz konfiturą śliwkową. Ale śliwki to może zrobię we wrześniu bo dawno mi się skończyły a żadne sklepowe mi nie pasują.
MamaŻaby
SuperMama
 
Posty: 4496
Rejestracja: 08 lis 2012, 20:40
Has thanked: 0 time
Been thanked: 107 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: Fuente » 26 sie 2015, 19:01

MamaŻaby, nie robiłabym tego gdyby nie fakt, że większość mamy ze swojego ogródka, najzwyczajniej w świecie szkoda mi żeby to się zmarnowało :) Podzielilyśmy się robotą z teściową, troche on a wekuje, trochę ja... Najgorzej z tymi gruszkami, póki co przerobiłam 7 kg :lol: Mam jeszcze pomysł na 8 kg... a co z resztą? :roll:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Fuente
Moderator
 
Posty: 6317
Rejestracja: 27 paź 2012, 22:20
Has thanked: 42 times
Been thanked: 91 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: Hosiole » 26 sie 2015, 19:08

Ja w tym roku po raz pierwszy w życiu się wzięłam za weki i tak oto mamy 20 kg pomidorów przerobionych na przecier pomidorowy i 5 kg suszonych pomidorów. :D
Obrazek
Obrazek
Hosiole
SuperMama
 
Posty: 899
Rejestracja: 29 paź 2012, 15:45
Has thanked: 5 times
Been thanked: 16 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: Hosiole » 26 sie 2015, 19:09

Fuente, chylę czoła ;;)
Obrazek
Obrazek
Hosiole
SuperMama
 
Posty: 899
Rejestracja: 29 paź 2012, 15:45
Has thanked: 5 times
Been thanked: 16 times

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Postautor: klara76 » 26 sie 2015, 19:12

Ja zrobiłam sok z malin. Robię przecier pomidorowy. Chciałabym jeszcze zrobić kiszone ogórki ale coś nie mogę kupić porządnych ogórków.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
klara76
SuperMama
 
Posty: 4678
Rejestracja: 02 lis 2012, 8:28
Lokalizacja: łódź-bałuty
Has thanked: 104 times
Been thanked: 43 times

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kuchnia

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości