Strona 1 z 4

Weki czyli wynalazki w słoikach

Post: 13 cze 2013, 22:55
autor: gohnia
Postanowiłam, że w tym roku zapełnię piwnicę dżemami, piklami, kompotami itp. Macie jakieś sprawdzone przepisy na coś mniej typowego niż przesmażone truskawki? 8-) Chętnie spróbuję zrobić jakieś rarytasiki w occie ;;)
Obecnie smażę truskawki z jabłkiem, wkładam do małych słoiczków i chowam na zimę jako dodatek do owsianki dla chłopaków.

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Post: 14 cze 2013, 6:51
autor: misia-misia
ja wekuję jedynie zupki dla Majki i dla nas zupy :) Wygoda jak nie wiem!
Na nic innego nie mam czasu :)

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Post: 14 cze 2013, 7:32
autor: mietka
ja uwielbiam robić przetwory :) zawsze mam zapas przecieru pomidorowego i suszonych pomidorów. wszelkie dżemy i konfitury, ale największym hitem jest sos rabarbarowy do mięsa i konfitura z rabarbaru z imbirem.

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Post: 14 cze 2013, 7:42
autor: gohnia
mietka, przepisy mile widziane, bo sezon na rabarbar trwa ;;)

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Post: 14 cze 2013, 8:02
autor: mietka
ja robiłam mniej więcej z tego przepisu
http://malpandom.blogspot.com/2013/04/d ... irowy.html
ale ja najpierw obieram rabarbar, kroję i zasypuje na noc cukrem, dopiero nastepnego dnia smażę. A imbir kroję na maluteńkie kwadraciki.
a sos rabarbarowy, to wieczorem. bo mam gdzieś mój cudem i podstępem wywalczony przepis prosto z Kaszub :)

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Post: 14 cze 2013, 8:04
autor: mietka
oooooo i taki jeszcze zrobię w tym roku!
http://hania-kasia.blogspot.com/2011/05 ... ylowy.html

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Post: 14 cze 2013, 8:55
autor: Deco-Ania
mietka pisze:największym hitem jest sos rabarbarowy do mięsa
kurcze - a ja odkryłam takie połączenie dopiero w tym roku. Właściwie to chyba jakoś zimą, no ale rabarbaru nie było (oglądałam Jamie At Home). Pychota!

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Post: 14 cze 2013, 12:22
autor: mietka
Deco-Ania, to zrób sobie w słoiczkach :)

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Post: 14 cze 2013, 19:38
autor: Pepsi
Ja się przymierzam już od dwóch lat do zrobienia weków. jak na razie to słoików nazbierałam. A! I przepisów. Ale na tym koniec. Może gdyby moja mam nie robiła i mi ich nie przynosiła to bym wreszcie cztery litery ruszyła :p

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Post: 14 cze 2013, 20:13
autor: niesia2708
Ja standardowo robię weki z tego co mam pod ręką :) Na ogół śliwki i gruszki u teściowej dojrzewają w tym samym czasie więc robię dżemy gruszkowo-śliwkowe a zlany nadmiar soku wlewam w osobne słoiczki i mam do wody. Poza tym uwielbiamy kompoty z czereśni- o ile zdążymy je zerwać przed szpakami X(
Oprócz tego robię grzybki marynowane. No i ogórki. W zeszłym roku były kiszone, konserwowe, w musztardzie, z curry, sałatka na słodko.

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Post: 14 cze 2013, 20:39
autor: AnnaMaria
ja póki co robiłam tylko grzybki i ogórki ale kiedyś jadłam fantastyczne powidła z marchwi i chyba muszę w końcu poszukać jakiegoś przepisu i samej je zrobić

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Post: 15 cze 2013, 18:55
autor: malulu
Ja zaczęłam sezon weków od truskawek. I mam zamiar zrobić po kilka słoiczków z każdego owocu, żeby młody miał "swoje" przetwory na rozszerzanie diety. Warzywa świeże są dostępne cały rok, także ograniczę się tylko do 3 rodzajów ogórków i papryki w occie.

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Post: 15 cze 2013, 19:05
autor: kakonka
malulu pisze: 3 rodzajów ogórków i papryki w occie.


sałatki ogórkowej, ogórków w curry <3, marynowana dynia, cukinia.

a w tym roku zamirzam jeszcze z owocami poszaleć i z racji miłosci mojej i Filipka do rabarbaru zapakujemy rabarbar w słoiki :D i może przecier pomidorowy jeszcze :D

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Post: 20 cze 2013, 13:05
autor: Julita
Na słodko nigdy nic nie robiłam, bo zawsze dostaje dżemy od mojej mamy, szczególnie uwielbiam morelowy z czekoladą. Sama robię przecier ze szparagów, grzybki z pomidorami, ogórki chili i soki pomidorowe. W zeszłym roku robiłam sos paprykowo-pomidorowy i był przepyszny:)

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Post: 20 cze 2013, 13:14
autor: Misiak
Julita, a mogłabym poprosić przepis na ten dżem z czekoladą?

W ogóle zachęcam wszystkie mamy do pisania przepisów na weki, ja do tej pory tylko owoce wekowałam a warzyw jeszcze nie.

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Post: 22 cze 2013, 20:54
autor: poison_moon
mietka, zdradź przepis na ten pycha sos rabarbarowy. Truskawki przerobione,a apetyt na następne przetwory rośnie ;;)

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Post: 22 cze 2013, 21:33
autor: mietka
poison_moon, niestety nie mam gramatur, bo robię na oko, ale...
obierasz i kroisz rabarbar, zasypujesz cukrem (ja zostawiam na noc)
rano do garnka i na ogień, dodajesz pokrojoną czerwoną cebulę, starty imbir, rodzynki, cynamon, mielone goździki i jeszcze trochę cukru. I rozgotowujesz. Ja próbuję co pewien czas, żeby sprawdzić czy niczego nie brakuje. Inaczej nie umiem :) ale naprawdę warto.

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Post: 22 cze 2013, 21:37
autor: mietka
mam jeszcze przepis na marynowaną dynię z migdałami - też z Wdzydz :)

najpierw kroimy obraną dynię w kostkę dodajemy wodę z octem w proporcji 1:1 i zostawiamy na 24 godziny.

potem bierzemy 2 kg cukru i 0,5l wody i doprowadzamy do wrzenia. odcedzoną dynię wrzucamy do tego ulepku i gotujemy aż się zeszkli. do słoika wkładamy po 3 gożdziki, kawałek skórki z cytryny i trochę płatków migdałów. krótko pasteryzujemy.

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Post: 22 cze 2013, 21:49
autor: poison_moon
Dzięki, dzięki >D

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Post: 19 sie 2013, 10:33
autor: misiao1983
Czy ktoś doświadczony mógłby mi powiedzieć jak dobrze zrobić leczo w słoikach na zimę? Nałożyć gorące do słoików, pozakręcać i odwrócić dnem do góry i potem jeszcze gotować przez 30 min słoiki? Taki przepis znalazłam w w necie, czy to jest ok?

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Post: 19 sie 2013, 10:36
autor: Fuente
misiao1983, jest ok :) Ja tak właśnie robiłam :) Tylko leczo na zimę oczywiście bez mięsa ;;)

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Post: 19 sie 2013, 13:34
autor: Sybel
Dziewczyny, proszę o intrukcję dla matołka, jak zrobić suszone pomidory ':D W zeszłym roku wyszły średnio mówiąc dyplomatycznie.

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Post: 19 sie 2013, 19:13
autor: poison_moon
Ja robiłam tak, że usuwałam gniazdo nasienne, układałam w piekarniku skórką do dołu i przez 8 godzin w temp. 80 stopni je suszyłam. Co pół godziny trzeba otworzyć piekarnik na chwilę, żeby odparował. No i później warstwami do słoików: pomidory, sól gruboziarnista, bazylia, pomidory, sół itd. Później zalać oliwą do pełna.

Strasznie pracochłonny sposób i mało wydajny, bo z hurtowych ilości pomidorów wyszło z 8 słoiczków. Ale trzeba przyznać, że były przepyszne ::)

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Post: 19 sie 2013, 19:46
autor: misiao1983
Fuente, dzięki. Właśnie pasteryzuję leczo, będziemy jeść całą zimę :)

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Post: 19 sie 2013, 20:09
autor: Fuente
poison_moon pisze:Ja robiłam tak, że usuwałam gniazdo nasienne, układałam w piekarniku skórką do dołu i przez 8 godzin w temp. 80 stopni je suszyłam. Co pół godziny trzeba otworzyć piekarnik na chwilę, żeby odparował. No i później warstwami do słoików: pomidory, sól gruboziarnista, bazylia, pomidory, sół itd. Później zalać oliwą do pełna.


Ja robiłam tak samo... Potem drugą porcję suszyłam w suszarce do grzybów szło lepiej, więc polecam to rozwiązanie. I faktycznie mało wychodzi słoiczków, ale za to jak smakują Mmmmmmm :)

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Post: 19 sie 2013, 20:22
autor: MamaŻaby
to ja jestem przy was przyziemna :P
mam: przecier pomidorowy, ogórki kiszone, grzybki marynowane, paprykę marynowaną, kalafiory w occie, przecier jabłkowy, dżemy: truskawkowy, śliwkowy, morelowy, malinowy kompot z czereśni, kilka słoiczków jagód w cukrze
I to chyba tyle.
Uwielbiam robić przetwory ::)

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Post: 19 sie 2013, 20:58
autor: malulu
misiao1983, Ja leczo gotujące wlewam do słoików i same się wekują. Nie pasteryzuję dodatkowo.

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Post: 19 sie 2013, 22:33
autor: Blue
nawiozlam po kilka kg roznych owocow i warzyw od rodziny ze wsi.Moj balkon wyglada jak warzywniak:)Dzis mialam zalatany dzien na miescie ale od jutra okupuje kuchnie.Nie mam np.pomyslu na 1,5kg aronii-ktos wie co i jak mozna z nich zrobic?

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Post: 20 sie 2013, 7:31
autor: Marta
Z aronii to polecam dzem lub sok ;;)

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Post: 20 sie 2013, 7:46
autor: AnnaMaria
Blue, nalewka z aronii

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Post: 20 sie 2013, 11:30
autor: Fuente
Marta pisze:Z aronii to polecam dzem lub sok ;;)


My robimy soki właśnie. Fantastycznie sprawdzają się na zimę bo są bardzo zdrowe i zawierają bardzo dużo witaminy C. Ja w ciąży, całą zimę piłam aroniowy soczek naszej roboty i mimo infekcji w domu, dzielnie się trzymałam i żadna infekcja mnie nie zmogła :)

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Post: 20 sie 2013, 12:11
autor: Sybel
Dziewczyny, aronia teraz owocuje? Muszę na nią zapolować, bo uwielbiam, a nie wiem, gdzie dostać.

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Post: 20 sie 2013, 12:18
autor: malulu
Aronia już owocuje. Najlepsze owoce są we wrześniu lub po pierwszym przymrozku. Najszybciej można ją kupić na rynku.

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Post: 20 sie 2013, 12:24
autor: gohnia
misiao1983 pisze:Właśnie pasteryzuję leczo

już wiem co będę robić w ten weekend ;;)

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Post: 20 sie 2013, 13:07
autor: malulu
Znacie jakieś dobre miejsce do zbierania grzybów?

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Post: 20 sie 2013, 16:25
autor: malaJu
malulu, przepraszam za mój humor dzisiaj, ale nie mogę!


LAS :) :)

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Post: 20 sie 2013, 16:31
autor: Patrycja11
malaJu pisze:LAS :) :)
=))))

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Post: 20 sie 2013, 16:41
autor: malulu
malaJu, nie wpadłam na to, że odpowiedź może być aż tak prosta :))

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Post: 20 sie 2013, 20:02
autor: MamaŻaby
mam pytanie - ile i jakich składników kupujecie na to leczo do wekowania? I do jakich (chodzi o pojemność) słoików wkładacie?
Chyba jestem zainteresowana zrobieniem :)

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Post: 20 sie 2013, 20:16
autor: Fuente
MamaŻaby, Ja daję paprykę czerwoną i żółtą, cukinię albo kabaczek, cebulę, pomidory. Wszystkiego na oko, bez żadnych konkretnych proporcji, zależy co lubisz. Słoiki raczej spore, przynajmniej takie jak np. sklepowe sosy Winiary :)

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Post: 20 sie 2013, 20:28
autor: malulu
Składniki takie jak Fuente,
a z przypraw daję: paprykę słodką, sól, pieprz, oregano, bazylię, czosnek świeży.

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Post: 21 sie 2013, 12:32
autor: Myski
Hm...to leczo brzmi ciekawie - może sama się skuszę i kilka słoików zrobię - po porodzie może być jak znalazł przynajmniej dla głodnego męża ;;) Chciałabym ustalić czy ostatecznie wlewacie gorące do słoików i odwracacie dnem do góry, czy jednak pasteryzujecie dodatkowo? Z tego co mam do tej pory to mało raczej, zrobiłam kilka kompotów truskawkowych, kilka słoików ogórków kiszonych, a wczoraj bawiłam się z sosem pomidorowym. Na jutro planuję ogórki - sałatka szwedzka, diabliki z chili i jeszcze trochę zwykłych kiszonych >D Tylko sił jakby coraz mniej do stania w kuchni... ;;)

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Post: 21 sie 2013, 12:56
autor: Fuente
Myski, Ja wlewam gorące do słoiczków, ale też chwilę pasteryzuję :)

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Post: 21 sie 2013, 13:39
autor: malaJu
a ja jak co roku nie robię nic. U mnie w domu jest tak ciepło, że każde weki wychodzą ze słoików. Jedynie u mojej mamy zrobimy kilka słoików powideł i wszystko.

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Post: 01 wrz 2013, 18:40
autor: klara76
dostałam trochę aronii, macie jakieś sprawdzone przepisy na konfiturę?

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Post: 02 wrz 2013, 8:01
autor: Blue
cokolwiek bedziesz robic przy aronii to pewnie wiesz,ze trzeba uwazac bo brudzi na granatowo i sie ciezko dopiera :twisted:

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Post: 03 wrz 2013, 9:06
autor: tulipan87
No ja w tym roku poszalałam jak nigdy - mamy ogórki kiszone, konserwowe, w curry, sałatkę szwedzką, ogórki z papryką, sałatkę z kabaczka, przecier pomidorowy, dżem ze śliwek i brzoskwini. W planie jeszcze papryka konserwowa i słoikowanie aronii, które czekają na mnie u mamy.

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Post: 03 wrz 2013, 10:04
autor: Sybel
Ja na razie mam aronię pomorżoną, podobno to niezbędne, zeby była mniej wykręcająca. Bede robić soki i może też jakieś takie przesmazone dżemy, czy coś...

I jak dostanę L4, to w przyszłym tygodniu ruszam z ogórkami kiszonymi :D

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Post: 03 wrz 2013, 10:07
autor: tulipan87
Sybel pisze:Ja na razie mam aronię pomorżoną, podobno to niezbędne, zeby była mniej wykręcająca

Niekoniecznie. Do soku wystarczy dodać liści aronii, one zabijają gorycz i kwaśny posmak owocu.

Re: Weki czyli wynalazki w słoikach

Post: 03 wrz 2013, 10:12
autor: Sybel
Tulipan, tyle, ze nie mam skąd wziąc liścia, bo kupiłam owoce luzem ;) Poza tym czytałam gdzieś w artykule o nalwekach, ze generalnie dobrze owoce zamrozić na troszkę lub zbierac po przymrozkach te, które się da, jak aronia, czy jarzębina, bo to cukry lepiej wytrąca, czy coś.