Na czym smażycie?

wszystko co związane z tematami kulinarnymi

Na czym smażycie?

Postautor: Fuente » 15 sty 2014, 13:40

No właśnie, na czym?

Na oleju? Jakim? Może na oliwie? Smalcu, a może maśle klarowanym? Co polecacie, na czym najzdrowiej przygotowywać smażone potrawy?

Zanim odkryłam masło klarowane smażyłam na oliwie z oliwek, czasem rzeczy typu frytki, na zwykłym oleju roślinnym.
Obecnie, mięso, warzywa, grzyby czy inne drobne potrawy wymagające podsmażenia, smażę wyłącznie na maśle klarowanym, inne juz mi nie smakuje. Mięso np. po maśle klarowanym jest tak soczyste, że usmażone na oleju po prostu mi nie smakuje. Tylko ta cena, mnie przeraża... tym bardziej że nie widziałam żadnej alternatywy dla Mlekovity na półkach sklepowych.

A jak jest u was?
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Fuente
Moderator
 
Posty: 6317
Rejestracja: 27 paź 2012, 22:20
Has thanked: 42 times
Been thanked: 91 times

Re: Na czym smażycie?

Postautor: kasieńka 85 » 15 sty 2014, 13:46

Hmm... mężowi smażę na oleju roślinnym a sobie zwykle na maśle. Aktualnie, jestem w trakcie prób z olejem kokosowym - smak jajecznicy bez zmian. Kiedyś, gdzieś słyszałam, że nie należy smażyć na oliwie z oliwek, ale ile w tym prawdy?
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
kasieńka 85
SuperMama
 
Posty: 7297
Rejestracja: 28 sty 2013, 17:37
Has thanked: 58 times
Been thanked: 142 times

Re: Na czym smażycie?

Postautor: Blue » 15 sty 2014, 14:10

U nas w większości przypadków olej rzepakowy.Oliwy nie lubię w smaku mimo że zdrowa,smalec tuczący,masło do smażenia mi nie podchodzi.
Blue
SuperMama
 
Posty: 18363
Rejestracja: 11 lis 2012, 9:59
Has thanked: 15 times
Been thanked: 206 times

Re: Na czym smażycie?

Postautor: klara76 » 15 sty 2014, 15:06

mięso (wieprzowe, wolowe) najczęściej na smalcu, rybę i drób na oleju rzepakowym, jajecznicę na maśle; zastanawiam się nad masłem klarowanym ale jeszcze jakoś nie dojrzałam;
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
klara76
SuperMama
 
Posty: 4678
Rejestracja: 02 lis 2012, 8:28
Lokalizacja: łódź-bałuty
Has thanked: 104 times
Been thanked: 43 times

Re: Na czym smażycie?

Postautor: misia-misia » 15 sty 2014, 15:36

U nas tylko olej rzepakowy. Sporadycznie na maśle. Na oliwie nie, bo słyszałam, że oliwa nie nadaje się do smażenia.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
misia-misia
SuperMama
 
Posty: 1755
Rejestracja: 28 paź 2012, 13:32
Has thanked: 1 time
Been thanked: 24 times

Re: Na czym smażycie?

Postautor: grafitowa » 15 sty 2014, 18:19

Najczęściej na margarynie, jajecznicę dla małej na maśle, a ryby i naleśniki na oleju.
Awatar użytkownika
grafitowa
SuperMama
 
Posty: 3696
Rejestracja: 25 lis 2012, 16:35
Has thanked: 22 times
Been thanked: 34 times

Re: Na czym smażycie?

Postautor: Malwina » 15 sty 2014, 18:20

Smalec, masło klarowane, olej rzepakowy.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Malwina
SuperMama
 
Posty: 3804
Rejestracja: 29 paź 2012, 14:02
Has thanked: 29 times
Been thanked: 68 times

Re: Na czym smażycie?

Postautor: Pepsi » 15 sty 2014, 20:24

Fuente pisze:Tylko ta cena, mnie przeraża

a nie możesz sobie zrobić??

Ja w zależności od tego co robię smażę na oliwie, oliwie z oliwek ale najczęściej właśnie na maśle klarowanym.
Obrazek

Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się ze wszystkich sił, tego czego sie pragnie.
Awatar użytkownika
Pepsi
Moderator
 
Posty: 4032
Rejestracja: 02 lis 2012, 20:17
Has thanked: 12 times
Been thanked: 61 times

Re: Na czym smażycie?

Postautor: Fuente » 15 sty 2014, 21:07

Pepsi, no teoretycznie mogę, ale tak czy siak, masło klarowane wychodzi dość drogo, bo żeby było dobrze sklarowane powinno być dobrej jakości masło użyte do klarowania, poza tym, jak raz klarowałam, to myślałam że mnie szlag trafi... No nie mam cierpliwości wybitnie. Dlatego kupuję... zazwyczaj jak jest w promocji, to robię wtedy zapas na cały miesiąc :D
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Fuente
Moderator
 
Posty: 6317
Rejestracja: 27 paź 2012, 22:20
Has thanked: 42 times
Been thanked: 91 times

Re: Na czym smażycie?

Postautor: Justinaa » 16 sty 2014, 12:50

kasieńka 85 pisze: że nie należy smażyć na oliwie z oliwek, ale ile w tym prawdy


i tak i nie
z tego co wiem., oliwy z oliwek nie można podgrzewać do bardzo wysokich temperatur, ale jeśli chcesz coś poddusić to można uczyć oliwy z oliwek
ja ostatnio poza oliwą z oliwek używam oleju z pestek winogron
Awatar użytkownika
Justinaa
SuperMama
 
Posty: 1485
Rejestracja: 21 paź 2012, 21:08
Has thanked: 51 times
Been thanked: 16 times

Re: Na czym smażycie?

Postautor: Szizel » 24 kwie 2014, 14:40

Ja od zawsze smażyłam na oleju rzepakowym, ale ostatnio odkryłam olej kokosowy i teraz na nim smaże jest rewelacyjny gorąco polecam !
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Szizel
SuperMama
 
Posty: 776
Rejestracja: 27 paź 2012, 21:49
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 0 time
Been thanked: 9 times

Re: Na czym smażycie?

Postautor: caixa » 24 kwie 2014, 14:43

Nie powinno się podgrzewać na oliwie extra virgin.
Ja mam specjalną oliwę z oliwek do obróbki cieplnej przeznaczoną - można ją kupić w ROSSMANNie. Polecam.
Zazwyczaj jednak albo grilluję albo zapiekam. Nie smażę zbyt często. ;;))
Awatar użytkownika
caixa
SuperMama
 
Posty: 10674
Rejestracja: 16 lis 2012, 20:33
Has thanked: 40 times
Been thanked: 222 times

Re: Na czym smażycie?

Postautor: Melissa » 22 lut 2015, 20:12

Zrezygnowałam z oleju słonecznikowego na rzecz rzepakowego, ma wyższą temperaturę dymienia, zdrowiej na nim smażyć. Czasem masło klarowane i olej kokosowy do dań orientalnych.
Awatar użytkownika
Melissa
 
Posty: 8
Rejestracja: 22 lut 2015, 19:49
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time

Re: Na czym smażycie?

Postautor: Blue » 17 paź 2015, 18:06

dziś na oleju ryżowym,ale ogólnie rzadko smażymy.
Blue
SuperMama
 
Posty: 18363
Rejestracja: 11 lis 2012, 9:59
Has thanked: 15 times
Been thanked: 206 times

Re: Na czym smażycie?

Postautor: ostrygi » 01 mar 2016, 10:06

czasem na tłuszczu kokosowym
Awatar użytkownika
ostrygi
 
Posty: 5
Rejestracja: 01 mar 2016, 9:45
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Na czym smażycie?

Postautor: asiolcza » 23 mar 2016, 9:17

olej rzepakowy w 99% smażenia
Obrazek
Awatar użytkownika
asiolcza
 
Posty: 27
Rejestracja: 24 cze 2013, 20:32
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Na czym smażycie?

Postautor: agnieszka19 » 23 mar 2016, 16:43

Od jakiegos czasu używam oliwy z oliwek :-)
ObrazekObrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
agnieszka19
SuperMama
 
Posty: 4175
Rejestracja: 28 paź 2012, 23:10
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 13 times
Been thanked: 52 times

Re: Na czym smażycie?

Postautor: asiolcza » 24 mar 2016, 8:15

agnieszka19 pisze:Od jakiegos czasu używam oliwy z oliwek
a nie pali ci się na patelni? :-\
Obrazek
Awatar użytkownika
asiolcza
 
Posty: 27
Rejestracja: 24 cze 2013, 20:32
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Na czym smażycie?

Postautor: agnieszka19 » 24 mar 2016, 14:56

Nie.......
ObrazekObrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
agnieszka19
SuperMama
 
Posty: 4175
Rejestracja: 28 paź 2012, 23:10
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 13 times
Been thanked: 52 times

Re: Na czym smażycie?

Postautor: klara76 » 24 mar 2016, 18:32

Ostatnio smażę na oleju z pestek winogron
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
klara76
SuperMama
 
Posty: 4678
Rejestracja: 02 lis 2012, 8:28
Lokalizacja: łódź-bałuty
Has thanked: 104 times
Been thanked: 43 times

Re: Na czym smażycie?

Postautor: marlina » 29 mar 2016, 11:01

Na oleju rzepakowym
Awatar użytkownika
marlina
 
Posty: 89
Rejestracja: 05 lut 2016, 10:33
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Na czym smażycie?

Postautor: aliwcia » 25 lip 2016, 17:03

tak to używam oleju rzepakowego ale odkąd oglądam Magde Gessler mięsiwo smaże na smalczyku
aliwcia
 
Posty: 9
Rejestracja: 25 lip 2016, 14:31
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Na czym smażycie?

Postautor: martonia » 15 sty 2017, 16:46

aliwcia pisze:odkąd oglądam Magde Gessler mięsiwo smaże na smalczyku
ja ogólnie to wyniosłam z domu, że wieprzowinę na smalcu, który się pozyskuje z tego samego źródła zresztą ;)
ewentualnie olej rzepakowy, wielokrotnie słyszałam, że zdrowszy niż słonecznikowy
przymierzam się do wypróbowania oleju kokosowego, a jakie Wy macie z nim doświadczenia? co na nim smażycie?
Nasze Serduszko <3 2017
Nasza Niespodzianka <3 2021
Awatar użytkownika
martonia
SuperMama
 
Posty: 3098
Rejestracja: 02 wrz 2016, 15:07
Has thanked: 87 times
Been thanked: 33 times

Re: Na czym smażycie?

Postautor: niesia2708 » 15 sty 2017, 17:09

Ja kupiłam olej kokosowy w biedronce. Jest bezsmakowy i bezzapachowy.
Karolcia 19.07.2013
Misia 10.09.2017
Awatar użytkownika
niesia2708
SuperMama
 
Posty: 9157
Rejestracja: 28 lis 2012, 17:38
Has thanked: 62 times
Been thanked: 119 times

Re: Na czym smażycie?

Postautor: lmyszka » 15 sty 2017, 17:19

A ja ostatnio smażę na Ramie tej płynnej w butelce.
<3 Wiktor <3 14.06.2009
<3 Kacper <3 14.08.2013
Awatar użytkownika
lmyszka
Moderator
 
Posty: 11299
Rejestracja: 27 paź 2012, 20:02
Has thanked: 77 times
Been thanked: 104 times

Re: Na czym smażycie?

Postautor: szaraczarownica » 15 sty 2017, 17:23

U nas króluje olej ryżowy lub z pestek winogron oraz masło klarowane, na którym jednak nie umiem usmażyć na przykład schabowych
Awatar użytkownika
szaraczarownica
Moderator
 
Posty: 14783
Rejestracja: 27 paź 2012, 19:50
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 187 times
Been thanked: 200 times

Re: Na czym smażycie?

Postautor: 19anioleczek92 » 15 sty 2017, 17:39

Ja na ogół na oleju rzepakowym,ale również na margarynie w kostce np. Kasi .
Awatar użytkownika
19anioleczek92
SuperMama
 
Posty: 4962
Rejestracja: 22 kwie 2013, 8:57
Has thanked: 22 times
Been thanked: 49 times

Re: Na czym smażycie?

Postautor: Agata. » 15 sty 2017, 19:18

Ja smażę na rzepakowym alno maśle kalrowanym. Od dawna zbieram się do kupienia oleju kokosowego, ale jakoś mi nie po drodze. Dzisiaj przeczytałam ten wpis w necie i chyba w końcu kupię.
http://calkiemzdrowo.pl/tluszcze-do-smazenia/
lmyszka, tutaj też o tej Ramie ;;)
http://calkiemzdrowo.pl/rama-smaz-jak-s ... -produktu/
Agata.
SuperMama
 
Posty: 528
Rejestracja: 10 sie 2013, 17:52
Has thanked: 22 times
Been thanked: 7 times

Re: Na czym smażycie?

Postautor: Fijołkowa Mama » 15 sty 2017, 19:49

niesia2708 pisze:Ja kupiłam olej kokosowy w biedronce. Jest bezsmakowy i bezzapachowy.
też kupiłam jakiś czas temu i jest super! :) Do schabowego jednak smalec i olej rzepakowy :mrgreen:
Fijołkowa Mama
SuperMama
 
Posty: 1402
Rejestracja: 24 lis 2015, 22:02
Has thanked: 44 times
Been thanked: 10 times

Re: Na czym smażycie?

Postautor: Marcka » 15 sty 2017, 22:16

niesia2708 pisze:Ja kupiłam olej kokosowy w biedronce. Jest bezsmakowy i bezzapachowy.

od jakiś 2 lat- tylko kokosowy. No chyba, że naleśniki to rzepakowy ;)
ObrazekObrazek


Obrazek
Awatar użytkownika
Marcka
SuperMama
 
Posty: 2485
Rejestracja: 27 paź 2012, 21:15
Lokalizacja: okolice Zd-W.
Has thanked: 64 times
Been thanked: 49 times

Re: Na czym smażycie?

Postautor: Blue » 28 sty 2017, 14:41

Aktualnie jest promocja w biedronce na olej kokosowy-ten rafinowany.
Blue
SuperMama
 
Posty: 18363
Rejestracja: 11 lis 2012, 9:59
Has thanked: 15 times
Been thanked: 206 times

Re: Na czym smażycie?

Postautor: agnieszka19 » 03 lut 2017, 16:13

Też kupiłam ten olej kokosowy, zobaczymy jak się na nim smaży...
ObrazekObrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
agnieszka19
SuperMama
 
Posty: 4175
Rejestracja: 28 paź 2012, 23:10
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 13 times
Been thanked: 52 times

Re: Na czym smażycie?

Postautor: martula_87 » 03 lut 2017, 17:18

U nas to w cały świat.
Uwielbiam smażyć naleśniki, placki i wszystko co na słodko na oleju koksowym ale tym zapachowym.
Jak coś dla mnie to delikatnie na oliwie z oliwek lub grilluję.
M. woli masło klarowane od oleju.
Obrazek
Awatar użytkownika
martula_87
SuperMama
 
Posty: 8644
Rejestracja: 28 paź 2012, 6:39
Has thanked: 242 times
Been thanked: 93 times

Re: Na czym smażycie?

Postautor: Tasia » 22 lut 2017, 13:19

Na oleju rzepakowym
Awatar użytkownika
Tasia
 
Posty: 152
Rejestracja: 21 paź 2014, 10:07
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time

Re: Na czym smażycie?

Postautor: martonia » 01 mar 2017, 23:45

dzisiaj na zajęciach w szkole rodzenia Pani dietetyk potwierdziła to, w co wierzyłam, że najlepiej smażyć na oleju rzepakowym, ewentualnie oliwie z oliwek; schabowy na smalcu, bo w końcu to samo źródło.
olej kokosowy jest obecnie jej zdaniem bardzo modny, ale twierdziła, że niekoniecznie poleca
Nasze Serduszko <3 2017
Nasza Niespodzianka <3 2021
Awatar użytkownika
martonia
SuperMama
 
Posty: 3098
Rejestracja: 02 wrz 2016, 15:07
Has thanked: 87 times
Been thanked: 33 times

Re: Na czym smażycie?

Postautor: Blue » 02 mar 2017, 7:32

Mój mąż tak samo twierdzi (oczywiście po obczytaniu wielu żródeł)-że olej rzepakowy to "oliwa północy" i jest najlepszy.Ale była promocja w Biedrze na kokosowy,więc kupiliśmy kilka słoików i smażymy na nim.Z tym,że my ogólnie mało smażymy (głównie naleśniki).W sumie ta promocja była głównym impulsem kupienia oleju kokosowego.
Blue
SuperMama
 
Posty: 18363
Rejestracja: 11 lis 2012, 9:59
Has thanked: 15 times
Been thanked: 206 times

Re: Na czym smażycie?

Postautor: martonia » 02 mar 2017, 8:28

Blue pisze:Z tym,że my ogólnie mało smażymy
i to w sumie jest najlepsze, ale temat rozwinął się od przypadku, idę do teściowej na obiad, a tam schabowe.. więc jeśli smażyć to na czym? ja osobiście nie wyobrażam sobie życia, bez naleśników, jajecznicy czy właśnie schabowego 8-)
Nasze Serduszko <3 2017
Nasza Niespodzianka <3 2021
Awatar użytkownika
martonia
SuperMama
 
Posty: 3098
Rejestracja: 02 wrz 2016, 15:07
Has thanked: 87 times
Been thanked: 33 times

Re: Na czym smażycie?

Postautor: ava » 02 mar 2017, 9:37

U nas głównie olej rzepakowy. Jajecznica na maśle, pieczarki też. Schabowy (jeśli robi Mąż) na smalcu.
Awatar użytkownika
ava
SuperMama
 
Posty: 8866
Rejestracja: 13 lis 2012, 20:32
Has thanked: 37 times
Been thanked: 109 times

Re: Na czym smażycie?

Postautor: esura » 03 mar 2017, 11:28

Ja dzisiaj kupiłam w końcu olej kokosowy, bo był tu polecany, muszę w końcu wypróbować :) Dotychczas na oleju rzepakowym większość
Zobacz rodzaje masażu na zmarszczki http://masaz-na-zmarszczki.pl/
Awatar użytkownika
esura
 
Posty: 1
Rejestracja: 02 mar 2017, 14:40
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Na czym smażycie?

Postautor: Agata. » 03 mar 2017, 14:42

Ale czy to nie jest tak, że na olej rzepakowy do smażenia OK pod warunkiem, że tloczony na ciepło? Zwracacie na to uwagę? Ja wyczytałam, że ten tloczony na zimno, czyt. popularny kujawski, absolutnie nie nadaje się do smażenia, tylko do sałatek itp. czyli po prostu do stosowania na zimno. Gdzie szukać rzepakowego tłoczonego na ciepło? Ktoś wie?
Agata.
SuperMama
 
Posty: 528
Rejestracja: 10 sie 2013, 17:52
Has thanked: 22 times
Been thanked: 7 times

Re: Na czym smażycie?

Postautor: Patrycja289 » 04 mar 2017, 17:08

Zdecydowanie wybieram olej rzepakowy.
Patrycja289
 
Posty: 3
Rejestracja: 04 mar 2017, 17:03
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Na czym smażycie?

Postautor: Blue » 11 mar 2017, 14:06

Jak pokończymy olej kokosowy,to wracamy do oleju rzepakowego.Kokosowy nic specjalnego-mało daje "poślizgu" (olej lepszy),jest jakiś taki nieekonomiczny.Nie sprawdził się jakoś,a myslałam,że to będzie wow.
Blue
SuperMama
 
Posty: 18363
Rejestracja: 11 lis 2012, 9:59
Has thanked: 15 times
Been thanked: 206 times

Re: Na czym smażycie?

Postautor: KlaraW » 02 kwie 2017, 11:23

Generalnie to olej rzepakowy, lecz zdarzyło mi się zrobić kilka potraw na kokosowym i mojemu mężowi nie przypadł do gustu. Dlatego powrót do normy. No i oczywiście jajecznice tylko na maśle :)
KlaraW
 
Posty: 1
Rejestracja: 02 kwie 2017, 11:04
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Na czym smażycie?

Postautor: yolanta » 05 kwie 2017, 13:08

Staram się jak mogę używać oleju kokosowego, choć z doświadczenia lepiej smaży się na rzepakowym :)
Obrazek
Awatar użytkownika
yolanta
 
Posty: 4
Rejestracja: 23 mar 2017, 9:17
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Na czym smażycie?

Postautor: dottkka » 26 kwie 2017, 8:44

Zależy co jest do usmażenia, ale u mnie króluje oliwa z oliwek :)
dottkka
 
Posty: 2
Rejestracja: 26 kwie 2017, 7:58
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Na czym smażycie?

Postautor: Emi » 04 maja 2017, 15:41

dottkka, usuwam z twojego podpisu linki jako niezgodne z regulaminem - choć pewnie i tak więcej tu nie zajrzysz
ObrazekObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Emi
Administrator
 
Posty: 3344
Rejestracja: 28 paź 2012, 9:18
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 19 times
Been thanked: 41 times

Re: Na czym smażycie?

Postautor: dottkka » 15 maja 2017, 16:47

zajrzałam, nie wrócę
dottkka
 
Posty: 2
Rejestracja: 26 kwie 2017, 7:58
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Na czym smażycie?

Postautor: MamaŻaby » 16 maja 2017, 19:37

przy okazji "odświeżenia" wątku ;) dopisuję się i ja - od niedawna smażę na maśle klarowanym, które robię sama. Smak potraw nie ma porównania do wcześniejszych gdy stosowałam oleje. Czasem używam jeszcze oleju kokosowego nierafinowanego ale to tyko do naleśników na słodko
MamaŻaby
SuperMama
 
Posty: 4496
Rejestracja: 08 lis 2012, 20:40
Has thanked: 0 time
Been thanked: 107 times

Re: Na czym smażycie?

Postautor: daria34 » 24 maja 2017, 6:53

Na oleu rzepakowym. Czasami na kokosowym :)
Awatar użytkownika
daria34
 
Posty: 86
Rejestracja: 27 kwie 2016, 11:28
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times

Re: Na czym smażycie?

Postautor: Lemonka » 01 sie 2017, 9:37

wszystkie oleje, oliwy tłoczone na zimno nie nadają się do smażenia, z uwagi na toksyny jakie wydzielają po podgrzaniu do wysokich temperatur. nie można sobie większej biedy naklepać jak smażenie na olejach nierafinowanych. jedynie olej kokosowy rafinowany może podgrzewać się do wysokich temperatur i nie uwalnia żadnych niechcianych substancji. olej taki nie ma żadnej woni i można smażyć na nim wszystko. u mnie w domu jest tylko olej kokosowy. i czasem nierafinowane oleje do sałatek.
Lemonka
 
Posty: 8
Rejestracja: 01 sie 2017, 9:18
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Następna

Wróć do Kuchnia

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości

cron