Słonecznikowiec
SKŁADNIKI:
BISZKOPT:
4 jajka
1 szkl. cukru (szkl. poj. 200ml)
2 szczypty soli
3/4 szkl. mąki pszennej tortowej
1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
6 łyżek lodowatej wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki naturalnego kakao
do formy: 1 łyżeczka masła + 1 łyżka bułki tartej
SŁONECZNIK:
30 dkg łuskanego ziarna słonecznika
1/3 szkl. mleka
1/3 szkl. cukru
2 czubate łyżki masła
MASA:
2 op. budyniu z proszku waniliowego (+ ew. cukier)
1 op. budyniu w proszku toffi (+ ew. cukier)
3 szkl. mleka
200 g masła
POZA TYM POTRZEBNE JESZCZE BĘDĄ :
1 puszka 570g mleka skondensowanego słodzonego
3/4 szkl. mocnego naparu z czarnej herbaty lub kawy
1 tabliczka 100 g czekolady gorzkiej
PRZYGOTOWANIE:
Można wykorzystać gotową masę krówkową (ok. 1-1,5szkl). BISZKOPT: Dno formy (25X35cm) smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka umyć, rozbić oddzielając ostrożnie białka od żółtek. Do białek dodajemy 2 szczypty soli i naczynie wstawiamy do lodówki. Żółtka ubijamy z 3/4 szkl. cukru zw. i cukrem waniliowym na puszystą masę. Robimy to bardzo dokładnie dodając pomału po 1 łyżce bardzo zimnej wody. Masa powinna być bardzo gęsta i prawie biała. Oddzielnie ubijamy zimne białka. Gdy piana jest dość gęsta dosypujemy 1/4 szkl. cukru i ubijamy dalej na sztywno. Ubitą pianę z białek przekładamy do żółtek, jednym ruchem wsypujemy na to sypkie składniki i dokładnie mieszamy łyżką zaganiając ciasto od dołu i przekręcając miskę dookoła. Trzeba to zrobić dokładnie żeby nie było grudek - jeśli obie piany są dobrze ubite to nie opadną
. Masę wylewamy do formy, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Przed wyjęciem dobrze jest sprawdzić czy ciasto jest upieczone. Po upieczeniu odstawić biszkopt do wystudzenia.
SŁONECZNIK: do rondla wlać mleko, dodać masło i cukier a kiedy się zagotują wsypać słonecznik. Gotować całość właściwie smażyć, cały czas mieszając ok. 10-15 min. aż masa zacznie lekko brązowieć. Odstawić do ostudzenia i jeśli się zbryli to rozkruszyć rękami.
MASA: zagotować połowę mleka, w reszcie rozmieszać budyn - jeśli budynie są bez cukru to dodać ilość podaną na opakowaniu. Rozrobiony budyń wlać do gotującego mleka, gotować. Odstawić pod szczelnym przykryciem z folii do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce budyniu i ucierać na gładki krem. Na koniec dodać 2/3 uprażonego słonecznika, wymieszać.
PRZEŁOŻENIE: jeden blat biszkoptu skropić połową naparu herbaty, posmarować połową kajmaku z puszki, wyłożyć masę budyniową, przykryć drugim blatem biszkoptu, skropić resztą herbaty, posmarować resztą kajmaku i posypać pozostałym uprażonym słonecznikiem. Całość polać czekoladą i wstawić, najlepiej na całą noc, do lodówki.
Troche jest pracy ale efekt koncowy super SMACZNEGO!