Sezonowo - przepis na zupę z dyni
wczoraj robiłam - przepyszna jak zawsze a roboty naprawdę niewiele:
Składniki:
ćwiartka dużej dyni (ewentualnie pół małej)
1 duża cebula
1 śmietana
4 ząbki czosnku
koperek
masło do smażenia
groszek ptysiowy
sól
pieprz
czerwona słodka, sproszkowana papryka
kostka rosołowa
Przygotowanie:
1. obrać i pokroić w duże kawałki dynię
2. w dużym garnku na maśle zeszklić poszatkowaną cebulę, dodać dynię, podsmażyć
3. podlać rosołkiem z 1 kostki bulionowej, dusić pod przykryciem około pół godziny
4. uzupełnic poziom wody, przyprawić solą, pieprzem i czerwoną papryką, dodać wyciśnięty czosnek na etapie rozgotowanej dyni gotować jeszcze około pół godziny
5. zmiksować (czasami dynia jest tak pięknie rozgotowana że nie ma juz konieczności miksowania)
6. podawać z groszkiem ptysiowym, kroplą smietany zaznaczoną w centrum i koperkiem
Pycha