Strona 1 z 1

Domowe pieczywo

Post: 21 sty 2013, 21:07
autor: Pepsi
Robicie w domu pieczywo? Chleb? Bułki?
Proszę podzielić się przepisami ;)

Do chleba jakoś nie mogę się zebrać, ale robiłam ostatnio buły z czosnkiem i pietruszką. Pycha :mrgreen:
Obrazek
http://smaker.pl/przepisy/sniadania/buleczki-z-czosnkiem-i-pietruszka,43292

Re: Domowe pieczywo

Post: 21 sty 2013, 21:08
autor: lmyszka
Wyglądają pysznie :)
Ja nie tykam ( nie robie ) niczego co ma w składzie drożdże :)
No nie wyrasta i koniec.

Re: Domowe pieczywo

Post: 21 sty 2013, 21:10
autor: Pepsi
lmyszka a drożdże instant?

Re: Domowe pieczywo

Post: 21 sty 2013, 21:10
autor: lmyszka
Pepsi pisze:lmyszka a drożdże instant?


a co tooooo?? :mrgreen:

Re: Domowe pieczywo

Post: 21 sty 2013, 21:15
autor: szaraczarownica
lmyszka pisze:Ja nie tykam ( nie robie ) niczego co ma w składzie drożdże
No nie wyrasta i koniec.

Ja też.

Pepsi pisze:a drożdże instant?

Próbowałam, efekt ten sam co ze zwykłymi.

Re: Domowe pieczywo

Post: 21 sty 2013, 21:18
autor: lmyszka
szaraczarownica pisze:
Pepsi pisze:a drożdże instant?

Próbowałam, efekt ten sam co ze zwykłymi.


szaraczarownica, zabiłaś moja nadzieję .....

Re: Domowe pieczywo

Post: 21 sty 2013, 21:19
autor: caixa
Ja piekę chleb otrębowy.
Obrazek

Re: Domowe pieczywo

Post: 21 sty 2013, 21:29
autor: Pepsi
szaraczarownica pisze: lmyszka pisze:Ja nie tykam ( nie robie ) niczego co ma w składzie drożdże
No nie wyrasta i koniec.
Ja też.

Zimne jesteście :lol: Ja używam letniej wody/mleka, przykrywam miskę ściereczką i wkładam pod koc :p

caixa pisze:Ja piekę chleb otrębowy.

Przepis poprosimy >D
A macie maszynę do chleba?

Re: Domowe pieczywo

Post: 22 sty 2013, 11:42
autor: Fionka
:mrgreen:

Wreszcie się ktoś nade mną zlitował i założył wątek :oops:

My mamy maszynę do pieczenia chleba i piekę co drugi dzień chleb i ciasto.

Chleb najpyszniejszy jest czysto orkiszowy, ale na przykład wczoraj wieczorem upiekłam pszenno-żytni z pestkami dyni. Już 3/4 nie ma :lol: za to na szybko upiekłam dziś ciasto waniliowe z wiórkami kokosowymi i pół ciepłego już zeżarłam :P


Bian, dla Ciebie przepis podstawowy na chleb z naszej maszyny :
250ml wody
3g soli
28g cukru
32g masła
375g mąki
'13g mleka w proszku
1g proszku do pieczenia
5g suchych drożdży

Ja po prostu wrzucam to wszystko do maszyny i ona sama sobie miesza, wyrasta i piecze :P

Re: Domowe pieczywo

Post: 22 sty 2013, 11:46
autor: evelinka
Ja piekłam chleb sama. Z przepisu babci. Wstępnie wyrabia się mąkę z drożdżami i wodą wieczorem i zostawia się do rośnięcia.
Następnego dnia dodaje się drugą porcje mąki, wyrabia chleb i zostawia do podwojenia objętości. Piekłam pszenno-żytni i razowy. Mąkę kupowałam prosto z młyna :)
Teraz nie piekę, bo mała wymaga jeszcze za dużo uwagi i nie dałabym rady wyrobić rano i przygotować do pieczenia.

Re: Domowe pieczywo

Post: 22 sty 2013, 11:52
autor: malaJu
Fionka pisze:Wreszcie się ktoś nade mną zlitował i założył wątek :oops:

Na swoim tajniackim forum modów napisałysmy, że to temat do założenia z dedykacją dla Fiony i biednej Bian, ktora czeka na przepisy :d

Re: Domowe pieczywo

Post: 22 sty 2013, 12:19
autor: klara76
Fionka,
poprosze przepis na to ciasto z maszyny

ja piekę w maszynie i mam dwa, które najlepiej mi smakują: z mąki pszennej i żytniej na maślance i drugi z mąki pszennej i pszennej razowej (też na maślance)

caixa, to jest chleb na zakwasie?

Re: Domowe pieczywo

Post: 22 sty 2013, 13:19
autor: tulipan87
Jak już się "wydietuję" to na pewno upiekę bułeczki z przepisu Pepsi.

Mnie raczej daleko do mistrza sztuki kulinarnej, więc jeśli piekę chleb to taki baaaardzo prosty.
1/2 op. drożdży
1kg mąki pszennej lub tortowej
po 1/2 szkl. siemienia lnianego, płatków owsianych, otrąb i ziaren słonecznika
1 łyżka soli, 1 łyżka cukru, ciepła woda
Drożdże połączyć z kubkiem ciepłej wody i odstawić na 1h. Następnie dodać 3 kubki ciepłej wody, mąkę i resztę składników. Wymieszać i nałożyć do formy wyłożonej pergaminem. Ciasta nałożyć pół formy, kiedy wyrośnie do 3/4 wstawić do piekarnika. Wcześniej posmarować wierzch olejem i posypać płatkami owsianymi. Piec 1h w 200st.
Z tych proporcji wychodzą mi 2 keksówki.

Re: Domowe pieczywo

Post: 22 sty 2013, 13:48
autor: Patrycja11
Ja z racji tego, że mam w domu swojego własnego prywatnego piekarza ;), to nie piekę chleba, ani bułek, ale bardzo chętnie zrobiłabym takie co wstawiła Pepsi uwielbiam wszystko co czosnkowe :D

Re: Domowe pieczywo

Post: 22 sty 2013, 15:12
autor: klarysa
Patrycja11 pisze:mam w domu swojego własnego prywatnego piekarza ;)

To tak jak ja. ;)

Re: Domowe pieczywo

Post: 22 sty 2013, 15:43
autor: Fionka
malaJu pisze:Na swoim tajniackim forum modów napisałysmy, że to temat do założenia z dedykacją dla Fiony i biednej Bian, ktora czeka na przepisy


:))

No nie mogłam się zebrać, bo ciągle coś. A ja tu wpadam i wypadam, bo "mamuniuuu, proszę chooodź..." ;)

klara76 pisze:Fionka,
poprosze przepis na to ciasto z maszyny


Wieczorem na bank wrzucę, teraz piszę jedną ręką, bo pomagam się karmić dziecku :lol:


btw. właśnie się piecze migdałowe z wiórkami kokosowymi i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą >D

Re: Domowe pieczywo

Post: 22 sty 2013, 19:44
autor: klara76
Fionka, nie pisz co się piecze tylko jak to zrobić >D

Re: Domowe pieczywo

Post: 05 lut 2013, 14:07
autor: Pepsi
Robiłam ostatnio Ciabatte
Obrazek
http://ilovebake.pl/2013/01/05/ciabatta-przepis/

Dziś pieczemy Bułki z cebulką
Obrazek
http://www.mojewypieki.com/przepis/bulki-z-cebulka

a najbliższy plan przewiduje wypiek Tygrysków
Obrazek
http://www.mojewypieki.com/przepis/bule ... unch-rolls

Re: Domowe pieczywo

Post: 20 mar 2013, 15:36
autor: Pepsi
http://www.kwestiasmaku.com/domowa_piek ... zepis.html
Na pół godziny przed końcem wyrastania nagrzać piekarnik do 240 - 250 stopni C, ustawiając kratkę w dolnej 1/3 części piekarnika a na niej przykryty garnek żaroodporny np. żeliwny.
Ostrożnie, używając rękawic kuchennych, wyjąć gorący garnek z piekarnika i zdjąć pokrywę. Umieścić ciasto w garnku łączeniem do góry (zsunąć ze ścierki lub szybko i ostrożnie przenieść w oprószonych mąką dłoniach). Należy uważać, bo garnek będzie bardzo gorący. Garnek przykryć i piec przez 30 minut. Zdjąć pokrywę i piec dalej aż chleb będzie dobrze zrumieniony ale nie przypalony przez 15 - 30 minut (zwykle piekę 20 minut, a gdy chleb za bardzo się rumieni kładę na nim kawałek folii aluminiowej).


Ponieważ nie dorobiłam się żeliwnego garnka, ba! nawet żaroodpornego nie mam :p kto ma pomysł w czym to upiec żeby się nie zjarało?

Re: Domowe pieczywo

Post: 15 kwie 2013, 15:39
autor: Sybel
Pepsi, ja piekłam akurat w żeliwnym. Ten chleb ZAWSZE wychodzi, dotychczas piekłam u mamy, a teraz szukamy z mężem po prostu żeliwnego garnka, który sobie kupimy i znów będziemy piec ten chleb.
Poza tym planuję zabrać się za chleb na zakwasie, jak wróce do domu, wrzuce przepis na zakwas i chleb jako taki (o ile nie zapomnę...)

Re: Domowe pieczywo

Post: 21 gru 2013, 14:31
autor: szaraczarownica
A ja dzisiaj zrobiłam pierwszy raz własny chleb. Poszłam na łatwiznę i kupiłam z Tesco gotową mieszankę
Obrazek
Dodałam wodę, drożdże, pobawiłam się z rośnięciem ciasta (były małe schody, bo ja i drożdże nie dogadujemy się zbyt dobrze), upiekłam, a teraz nie mogę przestać jeść. Najchętniej bym zjadła cały bochenek na raz :D
Jutro znowu przyjeżdża Tesco i w zamówieniu nagle znalazły się 3 kg tej mieszanki, 3 opakowania drożdży, a do tego kefir i łuskany słonecznik, czyli zaczynam udoskonalać skład ;)

Re: Domowe pieczywo

Post: 21 gru 2013, 18:51
autor: grafitowa
szaraczarownica, mówisz, że taki dobry, to może też zamówię ;) A jakie drożdże dodajesz?

Re: Domowe pieczywo

Post: 21 gru 2013, 19:08
autor: klara76
szaraczarownica, a w tej mieszance nie ma żadnej chemi? bo kiedyś słyszałam, że opinię, że robić chleb z mieszanki to jakby kupić gotowy w kiepskiej piekarni ...

Re: Domowe pieczywo

Post: 21 gru 2013, 20:37
autor: szaraczarownica
klara76, to jest skład:
mąka żytnia chlebowa (60%), mąka pszenna chlebowa, sól spożywcza, suchy zakwas piekarski (regulatory kwasowości: kwas cytrynowy, octan wapnia, siarczan wapnia; emulgator: lecytyna)
Ja się nie znam na tym, czy to jest ok, czy nie. W smaku wyszedł rewelacyjny.

grafitowa, zamówiłam takie
Obrazek
bo mają 42g. Ponieważ na jeden bochenek wchodzi pół mieszanki i 20g drożdży, więc przynajmniej prosty rachunek - podzieliłam na pół i wsio :)

Re: Domowe pieczywo

Post: 21 gru 2013, 20:48
autor: klara76
octan wapnia to konserwant a siarczan wapnia to ... gips

Re: Domowe pieczywo

Post: 21 gru 2013, 20:53
autor: szaraczarownica
klara76, to mi pojechałaś :lol:
Teraz mi się nie chce kombinować, ale pewnie następnym razem spróbuję zrobić bez mieszanki, to przynajmniej zrobię sobie 100% żytni :)

Re: Domowe pieczywo

Post: 21 gru 2013, 22:14
autor: poison_moon
Mój mąż się wkręcił w pieczenie chleba i teraz każda niedziela podporządkowana jest karmieniu zakwasu :? >D M. sam zrobił zakwas i teraz kombinuje z różnymi rodzajami chleba. Sam żytni jak dla mnie jest zbyt kwaśny i ciężkostrawny (pryka się po nim, że ho, ho:-), uwielbiam mieszany (pszenno-żytni) i polski.

Re: Domowe pieczywo

Post: 22 gru 2013, 0:18
autor: klara76
szaraczarownica pisze:klara76, to mi pojechałaś

brz przesady - ciocia wikipedia mi podpowiedziała :))

Re: Domowe pieczywo

Post: 27 gru 2013, 11:23
autor: malaJu
klara76 pisze:siarczan wapnia to ... gips
=)))) =)))) =)))) =))))
pięknie! :)

Re: Domowe pieczywo

Post: 27 gru 2013, 12:27
autor: Marta
klara76 pisze:octan wapnia to konserwant a siarczan wapnia to ... gips

Niezle.
Z tego wlasnie powodu ostatnio namietnie czytam etykiety... a wujek google pomaga rozszyfrowac rozne dziwne nazwy ;;)
A co do chleba to chodzi za mna ostatnio taki domowy na zakwasie, chyba musze wreszcie sprobowac.

Re: Domowe pieczywo

Post: 27 gru 2013, 14:14
autor: malaJu
A mi sie dziwilas ;) dzieci zmieniaja wszystko...

Re: Domowe pieczywo

Post: 28 sty 2014, 19:32
autor: malulu
http://www.mojewypieki.com/przepis/buleczki-z-czosnkiem
te są pyszne.
Cebulowe z Moich Wypieków też piekłam i były super.

Re: Domowe pieczywo

Post: 28 sty 2014, 19:53
autor: kari
malulu, ostatnio 2 razy robiłam, może nie takie "wyględne" jak te z moich wypieków albo bardzo smaczne

Re: Domowe pieczywo

Post: 28 sty 2014, 20:24
autor: Pepsi
malulu pisze:http://www.mojewypieki.com/przepis/buleczki-z-czosnkiem
te są pyszne.

Uwielbiam je =p~

Re: Domowe pieczywo

Post: 29 sty 2014, 13:58
autor: Misiak
Moja mama dostała od znajomych zaczyn i teraz namiętnie piecze chleby. Ostatnio zachciało mi się samej spróbować i mama dała mi trochę zaczynu. I właśnie chleby dwa się robią. A robią się długo, prawie cały dzień. Mamie wychodzą pycha, ciekawe jak będzie u mnie. O 21 wkładam do piekarnika na godzinę.

Re: Domowe pieczywo

Post: 17 mar 2014, 17:44
autor: Edyta
Piekłam chleb na zakwasie regularnie raz w tygodniu i doprowadziłam cały proces do takiego uproszczenia, że wszystko zabierało mi bardzo mało czasu. Niestety zepsuł mi się zaczyn (raz miał zbyt długą przerwę). Próbowałam później sama go odtworzyć, i choć niektórzy twierdzą, że to jest banalnie proste, mnie się nie udało i w końcu się poddałam.

Uwielbiam zapach pieczonego chleba w domu no i jego smak! Niepowtarzalny. Bardzo bym chciała wrócić do tej praktyki. Czy ktoś mógłby mnie poratować i podarować dwie łyżki zakwasu w słoiczku na dobry początek?

Re: Domowe pieczywo

Post: 25 mar 2014, 8:51
autor: annap
ja piekę chleb z ziarnami ale zakwas to mi koleżanka z Poznania przywozi...

Re: Domowe pieczywo

Post: 08 maja 2014, 9:18
autor: Szizel
Ja do tej pory piekłam chlebuś mega szybki i prosty przepis i co najważniejsze smaczny :)

Zaczyn:
1 litr przegotowanej letniej wody
10 dkg drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki
Wszystko razem mieszamy do rozpuszczenia się składników i odstawiamy na 10 min.

Ciasto:
2 szklanki otrębów pszennych lub żytnich
1/2 szklanki pestek z dyni
1/2 szklanki słonecznika
1/2 szklanki siemienia
1 kg mąki
1 łyżka soli
Wszystko razem mieszamy, a na koniec dolewamy zaczyn, odstawimy na 10 min. Po 10 min dzielimy ciaso na dwie części i pieczemy w keksówkach wysmarowanych tłuszczem. W piekarniku nagrzanym do 180 stopni 1 godzinę i 10 min. Proste prawda :)
Smacznego !

Re: Domowe pieczywo

Post: 21 lip 2015, 13:40
autor: jpuasz
ooo temat dla mnie :) W niedzielę upiekłam pierwszy chleb, dziś piekę drugi :D Pierwszy wyszedł rewelacyjny, tyle, że trochę zbity. Dziś trochę zmieniłam przepis i zobaczymy co wyjdzie :D

Użyłam gotowej mieszanki z tesco chleb baltonowski, skład (mąka pszenna chlebowa (68%), mąka żytnia, sól spożywcza, wysuszony kwas żytni, środek do przetwarzania mąki (kwas askorbinowy), enzymy.

Niepokoją mnie jedynie te enzymy, no ale cóż. Kupiłam jeszcze Podhalański chleb owsiany i mieszankę z lidla i będę dalej testować :D

Tu pytanie do Fionki i innych dziewczyn, które mają maszynkę - po 1 czy opłaca się kupować a po 2 czy faktycznie w chlebie zostają dziury po mieszadle?

Na początek planuję potestować mieszanki, potem spróbuję sama stworzyć mieszanki i piec z użyciem drożdży, a na koniec (może kiedyś) spróbuję zaczynu :)

Aha no i dzięki za wszelkie przepisy na chleby, bułeczki itp - też z czasem będę testować :)

Re: Domowe pieczywo

Post: 21 lip 2015, 13:49
autor: Fuente
jpuasz, zależy jaki chleb chcesz piec. Jeśli zwykły pszenny to możesz kupić maszynę, jeśli razowy to nie polecam. My mieliśmy maszynę z górnej półki cenowej, bo my pieczemy ciągle chleb razowy. Niestety maszyna nie dawała rady po trzeciej reklamacji zażądaliśmy zwrotu pieniędzy i teraz chleb wyrabiamy ręcznie wiec ja nie polecam maszyny.

Re: Domowe pieczywo

Post: 21 lip 2015, 13:51
autor: ppola
jpuasz pisze:po 1 czy opłaca się kupować
wiesz chleb tańszy nie wychodzi ale po pierwsze robisz sama i wiesz z czego, dodajesz co chcesz itd po drugie możesz sobie nastawić tak że na rano masz ciepły chlebek na śniadanie, nic nie musisz pilnować :) Poza tym ja uzywam jeszcze do wyrabiania ciasta drożdżowego i kruchego ;) Tylko że chleb z maszyny jest mały
jpuasz pisze:2 czy faktycznie w chlebie zostają dziury po mieszadle?
tak, ale jak umiejętnie wyjmiesz to nie ma tragedii ;)

Re: Domowe pieczywo

Post: 21 lip 2015, 14:03
autor: jpuasz
Fuente pisze:zależy jaki chleb chcesz piec.

Fuente nie wiem jaki mi będzie wychodził :D Sam pszenny raczej nie, jak już to pszenno-żytni, albo z otrębami no i koniecznie ze słonecznikiem, bo uwielbiam :) Jak upiekę chociaż z 10 bochenków, to będę może lepiej wiedziała co nam pasuje ;)
ppola pisze:wiesz chleb tańszy nie wychodzi ale po pierwsze robisz sama i wiesz z czego, dodajesz co chcesz itd po drugie możesz sobie nastawić tak że na rano masz ciepły chlebek na śniadanie, nic nie musisz pilnować

i właśnie dlatego chcę sama piec, żeby wiedzieć co w nim jet :) Co do porannego ciepłego pieczywa, to póki co nie mam regularnych pobudek, więc na razie ten argument do mnie nie przemawia, ale pewnie z czasem się to zmieni :)

Za 20 minut będzie gotowy kolejny chleb i zobaczymy co z niego wyszło :D

A na co warto zwracać uwagę przy zakupie takiej maszyny?

Re: Domowe pieczywo

Post: 21 lip 2015, 19:04
autor: jpuasz
jpuasz pisze:Za 20 minut będzie gotowy kolejny chleb i zobaczymy co z niego wyszło :D

Wyszło to:
ObrazekObrazek

Widzę, że wyrósł mniej niż poprzedni, czyli jednak długie wyrabianie ma znaczenie :P Teraz wymieszałam mleko z wodą pół na pół zamiast samej wody i ziarna wsypałam na samym początku. W smaku nie czuję różnicy, a ziarna dzięki temu są bardziej równomiernie rozłożone :) Aaa no i taki kwadratowy, bo w keksówce piekłam :P

Re: Domowe pieczywo

Post: 21 lip 2015, 19:19
autor: kasieńka 85
Ja piekłam chleb na zakwasie, w prodiżu. Ale zakwas się popsuł, nie mam od kogo wziąć i chleba nie piekę ;;)