Ponieważ swój przepis zgubiłam musiałam zadzwonić do przyjaciela
(czyt. do mamy)
Pasztet z drobiuok 1,7 kg kurczaka
ok 50-60 dag wątróbki drobiowej
2 cebule
3-4 marchewki
1/2 selera
2 pietruszki
4 czerstwe kajzerki
4 jajka
majeranek, sól, pieprz (lub inne przyprawy np tymianek)
rodzynki/suszona żurawina/suszone śliwki itp
Wątróbkę ugotować z jedną cebulą, łyżką majeranku oraz solą. Odcedzić, pozostawić na noc.
Kurczaka ugotować z pozostałymi warzywami, ostudzić, pozostawić na noc w wywarze (aby był bardziej soczysty).
Następnego dnia mięso obrać, przemielić w maszynce razem z warzywami. Bułki namoczyć w rosole z kurczaka, przemielić z mięsem.
Do mięsa, warzyw i bułek dodać przyprawy oraz 3 jajka i 1 żółtko. Dodać rodzynki, żurawinę lub śliwki (jak kto lubi).
Włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej np sezamem lub wyłożonej słoniną. Wierzch posmarować pozostałym białkiem.
Piec w temperaturze 180 st przez około godzinę.