Domowe wędliny

wszystko co związane z tematami kulinarnymi

Domowe wędliny

Postautor: Pepsi » 26 sty 2013, 20:13

Były wypieki i domowe pieczywo to teraz pora na domowe wędliny ;)
Robicie? A jeśli robicie to co robicie i jak robicie?
Ja właśnie wyłączyłam zalewę do szynki gotowanej :mrgreen: ciekawe co z tego wyjdzie i czy w ogóle da się zjeść :lol:
Obrazek

Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się ze wszystkich sił, tego czego sie pragnie.
Awatar użytkownika
Pepsi
Moderator
 
Posty: 4032
Rejestracja: 02 lis 2012, 20:17
Has thanked: 12 times
Been thanked: 61 times

Re: Domowe wędliny

Postautor: Emi » 26 sty 2013, 20:18

Ja robię tylko pasztet, a raczej robiłam. Uwielbiam pasztet z drobiu domowej roboty. Muszę poszukać przepisu i znów się za niego zabrać.
A jak robię?
Gotuję kurczaka, wątróbkę drobiową i warzywa. miele, dodaję jajka i bułki, zapiekam. Jak ktoś chce dokładny przepis to poszukam.
ObrazekObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Emi
Administrator
 
Posty: 3344
Rejestracja: 28 paź 2012, 9:18
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 19 times
Been thanked: 41 times

Re: Domowe wędliny

Postautor: szaraczarownica » 26 sty 2013, 20:25

Emi, ja poproszę :)
Awatar użytkownika
szaraczarownica
Moderator
 
Posty: 14787
Rejestracja: 27 paź 2012, 19:50
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 187 times
Been thanked: 200 times

Re: Domowe wędliny

Postautor: Frezja » 26 sty 2013, 20:28

Emi, ja poproszę >D
u mnie ostatnimi czasy króluje pierś z indyka pieczona w rękawie,czasem przyprawiona tylko solą i pieprzem a czasem gotową przyprawą do drobiu,piekę też karczek,szynkę no i schabik ale ten ostatnio mi się znudził,klops z mięsa mielonego też niczego sobie,bardzo chciałabym upiec dobry pasztet taki jak robił mój Ś.P dziadzio :roll: niestety nie zdążyłam wziąć przepisu ::(
Obrazek
Awatar użytkownika
Frezja
SuperMama
 
Posty: 539
Rejestracja: 02 lis 2012, 16:29
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 21 times
Been thanked: 3 times

Re: Domowe wędliny

Postautor: justine » 26 sty 2013, 21:08

Ja raz zrobiłam na Wielkanoc pasztety i wyszły super, w tym roku pewnie też uczynię :)
Poza tym piekę schab, szynkę albo karkówkę, fajna jest taka domowa wędlinka :)
Obrazek
Awatar użytkownika
justine
SuperMama
 
Posty: 536
Rejestracja: 01 lis 2012, 9:49
Has thanked: 16 times
Been thanked: 5 times

Re: Domowe wędliny

Postautor: kari » 26 sty 2013, 21:09

Emi, to i ja też poproszę

ja upiekłam raz szynkę już doprawioną ze sklepu, bo mi się wysilać nie chciało, ale muszę pomyśleć o jakimś mięsku do upieczenia

ostatnio teściowa piekła szynkę na Święta, czasem pieką pasztet
Awatar użytkownika
kari
SuperMama
 
Posty: 10256
Rejestracja: 28 paź 2012, 12:26
Has thanked: 64 times
Been thanked: 146 times

Re: Domowe wędliny

Postautor: klara76 » 26 sty 2013, 21:32

poproszę o przepis na pasztet; czasem piękę szynkę, schab lub roladę z brzucha; teraz przymierzam się do zrobienia kiełbasy - jak już się zbiorę i bedzie jadalna to podzielę się przepisem
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
klara76
SuperMama
 
Posty: 4680
Rejestracja: 02 lis 2012, 8:28
Lokalizacja: łódź-bałuty
Has thanked: 104 times
Been thanked: 43 times

Re: Domowe wędliny

Postautor: misia-misia » 26 sty 2013, 21:59

Ja nieraz piekę brzuszek. Czasem zamawiamy ze wsi szynkę, baleron i sami parzymy.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
misia-misia
SuperMama
 
Posty: 1755
Rejestracja: 28 paź 2012, 13:32
Has thanked: 1 time
Been thanked: 24 times

Re: Domowe wędliny

Postautor: Emi » 28 sty 2013, 20:31

Ponieważ swój przepis zgubiłam musiałam zadzwonić do przyjaciela :ymsmug: (czyt. do mamy)

Pasztet z drobiu
ok 1,7 kg kurczaka
ok 50-60 dag wątróbki drobiowej
2 cebule
3-4 marchewki
1/2 selera
2 pietruszki
4 czerstwe kajzerki
4 jajka
majeranek, sól, pieprz (lub inne przyprawy np tymianek)
rodzynki/suszona żurawina/suszone śliwki itp
Wątróbkę ugotować z jedną cebulą, łyżką majeranku oraz solą. Odcedzić, pozostawić na noc.
Kurczaka ugotować z pozostałymi warzywami, ostudzić, pozostawić na noc w wywarze (aby był bardziej soczysty).
Następnego dnia mięso obrać, przemielić w maszynce razem z warzywami. Bułki namoczyć w rosole z kurczaka, przemielić z mięsem.
Do mięsa, warzyw i bułek dodać przyprawy oraz 3 jajka i 1 żółtko. Dodać rodzynki, żurawinę lub śliwki (jak kto lubi).
Włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej np sezamem lub wyłożonej słoniną. Wierzch posmarować pozostałym białkiem.
Piec w temperaturze 180 st przez około godzinę.
ObrazekObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Emi
Administrator
 
Posty: 3344
Rejestracja: 28 paź 2012, 9:18
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 19 times
Been thanked: 41 times

Re: Domowe wędliny

Postautor: martula_87 » 28 sty 2013, 20:39

justine pisze:Poza tym piekę schab, szynkę albo karkówkę, fajna jest taka domowa wędlinka

Dokładnie ale my jak robimy to na 2 domy żeby się nie marnowało.Czasami też mamy wędlinę z małej firmy rodziny mojego męża też mają fajne wędzone rzeczy no i generlanie wszytko inaczej smakuje.
kari pisze:jakimś mięsku do upieczenia
U nas to był hit na chrzcinach Dominika upiekliśmy szynkę i karczek i zniknęło w minutę z półmisków jedno było ze śliwkę drugie z morelami w sosach własnych pieczone w rękawie.
Dominik 8.05.2012
Awatar użytkownika
martula_87
SuperMama
 
Posty: 8645
Rejestracja: 28 paź 2012, 6:39
Has thanked: 242 times
Been thanked: 93 times

Re: Domowe wędliny

Postautor: monika » 28 sty 2013, 20:54

ja też piekę, na obiad i przy okazji do chleba. Są to schab ze śliwką, pierś z indyka/kurczaka z morelę lub bez, pierś w ziołach i przyprawie włoskiej, karczek mocno majerankowy, polędwiczki wieprzowe,łopatkę-właściwie wszystko się da upiec :lol: Kupuję gotowe przyprawy np. staropolską marynatę lub sama miksuję przyprawy >D
Awatar użytkownika
monika
SuperMama
 
Posty: 2576
Rejestracja: 26 lis 2012, 22:59
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 1 time
Been thanked: 12 times

Re: Domowe wędliny

Postautor: szaraczarownica » 10 mar 2013, 12:49

Emi, pasztet pyyyyycha :D
Trochę za mokry mi wyszedł, ale to kwestia wprawy :)
Awatar użytkownika
szaraczarownica
Moderator
 
Posty: 14787
Rejestracja: 27 paź 2012, 19:50
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 187 times
Been thanked: 200 times

Re: Domowe wędliny

Postautor: Emi » 10 mar 2013, 19:11

szaraczarownica pisze:pasztet pyyyyycha

Wiem :) też go uwielbiam. Mam jeszcze jeden kawałek zamrożony ale już planuję piec kolejny :)
ObrazekObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Emi
Administrator
 
Posty: 3344
Rejestracja: 28 paź 2012, 9:18
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 19 times
Been thanked: 41 times

Re: Domowe wędliny

Postautor: Kasia » 03 kwie 2013, 19:09

oprócz pieczonych mięs, wędzonych rybek ( koleżanka ma małą wędzarkę ) to zagościł też u nas suszony schab ( w pończosze )
Pracująca mama 2 smyków i autorka bloga kulinarnego Gotuj z rodzinką
Kasia
 
Posty: 74
Rejestracja: 02 lis 2012, 20:23
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Domowe wędliny

Postautor: Sybel » 05 kwie 2013, 18:33

No dobra, mięso na pasztet się gotuje, w wersji z wołowiną. Zobaczymy, co z tego wyjdzie :)
U nas różne rzeczy, np. kiedyś piekłam wołowinę, znalazłam jakiś przepis, już dokładnie nie pamiętam, ale mięso wołowe powinno być ciemne, lekko skruszałe, ma więc dobrze, zeby 2 dni poleżało w lodówce. Potem się rogrzewało oliwę, na niej lekko podduszało kilka ząbków posiekanego czosnku, na to wrzucało się na troszeczkę mięso, tylko, zeby się ze wszystkich stron pozamykało i do naczynia żaroodpornego. Na patelnie z czosnkiem, oliwą i sokiem z mięsa wlewało się wodę, a następnie dodawało przyprawy - pamiętam tylko gniecione ziarna kolendry, reszty niestety nie, ale pewnie sól, pieprz, ziele angielskie. Myślę, że warto dodać też ocet balsamiczny, ewentualnie wcześniej potrzymać mięso w zalewie z octy i czosnku, zeby zmiękło. Dolewało się ten powstały sos do naczynia i wsjo do pieca na 2 h mniej więcej (w zależności od wielkości kawałka). Niestety u mnie po ostygnieciu twardniało, dlatego warto spróbować z octem.
Sybel
 


Wróć do Kuchnia

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości