Ale nigdy jeszcze nie pasteryzowałam, więc muszę dopytać o kilka rzeczy.
Czy jeśli chce pasteryzować to muszę słoiki odwracać do góry dnem? (tak robiłam tylko dżemy)Myski pisze:Chciałabym ustalić czy ostatecznie wlewacie gorące do słoików i odwracacie dnem do góry, czy jednak pasteryzujecie dodatkowo?
Czy w ogóle trzeba pasteryzować dodatkowo jeśli po odwróceniu wieczko ładnie się zamknie?
No a jeśli trzeba, to czy ten sposób jest OK?
misiao1983 pisze: Nałożyć gorące do słoików, pozakręcać i odwrócić dnem do góry i potem jeszcze gotować przez 30 min słoiki?
- rozumiem, że słoiki wstawiamy do zimnej wody i te 30 minut liczymy od momentu zagotowania wody?
- czy trzeba poprzekładać czymś te słoiki? czy mogą się ze sobą dotykać?
- ile tej wody? do połowy słoika? czy zalać je całe?
Kurcze - zielona jestem w temacie.