justine pisze:Kupiłam kaszę mannę i kaszę kukurydzianą, dałam już Młodemu też trochę kuskusu. Chciałam zapytać czy to na pewno dobry pomysł, żeby przerzucić się na 'normalne' kasze, czy są one tak samo wartościowe jak te dla dzieci? Czy Sinlac zostawić skoro nie jest słodki czy też może go czymś zastępować?
Magdalena Kubik pisze: kuskus ten dostępny u nas już mniej ponieważ jest to wysoko przetworzone jedzenie
wiolancia pisze: w jakich ilościach (czy jak często) mogę podawać dziecku miętę do picia?
Pepsi pisze:oooo a to gdzie kupić sensowny kuskus? Moje dziecko uwielbia i ja dość często jej robię.
Magdalena Kubik pisze:Sensowny to dla mnie razowy, do kupienia w sklepach eko. Zależy co dla ciebie znaczy dość często, jeśli co drugi dzień to proponuję wprowadzenie zmian , jeśli 2-3 razy w miesiącu nie ma problemu.
Misiak pisze:Ja chciałam zapytać o banany. Moja córka bardzo lubi, nie działają na nią zapierająco, ale moja mama mówi, że gdzieś słyszała (mnie też się coś o uszy obiło), że banany wcale takie dobre i zdrowe nie są. Chętnie dowiem się czegoś więcej od specjalisty.
taja pisze:niby jak patrzę je wg schematów jest najedzony, więc chyba jest ok .. ??
taja pisze:ilośc cukru w kaszce jest ogromna !!! czym zastapić tą na śniadanie (czy może jeszcze zostawić tak jak jest) w odpowiedzi może paść manna, ale tutaj już jest większa zawatrość glutenu na dzień, albo się mylę.. któraś z dziewczyn pisała o kaszce Holle
taja pisze:czy ten kleik, o którym zapominam, musi być w diecie ?? dziennie zjada ok 6 chrupek kukurydzienych, więc pewnie nie trzeba dować kleiku (no, chyba że chodzi i zagęszczanie samo w sobie)
taja pisze: owoce - te do śniadanka podaje na surowo-pomimo tego, że zwykle kupuje w dużych sklepach. parzyć/próżyć/czy przyzwyczajać do takich dziecko
taja pisze:no i ten gluten
taja pisze:picie - moje dziecko odmawia picia prawie zupełnie. dobrze jak nawet w obecne upały wypije 50ml płynu (dużo sika, płacze ze łzami, jest rumiany, więc może mu nie trzeba)
taja pisze:jak to z gotowaniem samemu... iaj długo powinny warzywa/owoce wrzeć i się gotować, aby nie utraciły wartości, tak samo mięso ??
taja pisze:jak mogę urozmaicić dietę małego, o takie nasze "ludzkie" jedzenie ??
serdecznie Pani dziękujęMagdalena Kubik pisze:Uff, strasznie dużo pytań
ehhh, ja z tych co toleruja tylko ziemniaki niestety... chyba nawet nie mam kaszy gryczanej w domu...Magdalena Kubik pisze: gdybyś chciała możesz zastąpić ją gotowanym ryżem, komosą ryżową, kaszką kukurydzianą wszystko do kupienia w sklepach eko. Po ukończeniu 8 m.ż. możesz wprowadzić amarantus.
hmmm.. dowiem się co to, bo już Pani o tym pisałaMagdalena Kubik pisze:amarantus.
takowego brakMagdalena Kubik pisze:a najlepiej kupować na targu u sprawdzonego dostawcy
oo, taka odpowiedź była mi potrzebnaMagdalena Kubik pisze:Średnia ilość glutenu w mące pszennej to 25% – 30%, czyli w 4 łyżkach mąki będziesz miała ok. 1 łyżki glutenu. Zalecana ilość to 2-3g na 100ml, 1 łyżka ma ok.15g (to zbyt wiele).
przemycam jak mogę, nawet do deserków/obiadków wodę dolewamMagdalena Kubik pisze:trzeba, trzeba mu płynu
próbowałam... nieststy odruch wymiotny nawet przy lekko rozgotowanym ryżu jak dostał biszkopta zupełnie sie zaksztusił. ale systematycznie wybieram słoiczki z większymi kawałkami. wylko nie wiem jak ogarnąć to gdy chcę, aby podjadł troszke z mojego talerza.. zaczęłam skubac widelcem, ale czasem to i marny skutek przynosiMagdalena Kubik pisze: BLW
akurat keczupik mam zamiar zrobić sama więc młodemu będę wcześniej dawała ale interesują mnie te pozostałe rzeczy tak z ciekawościmartula_87 pisze:AnnaMaria, ja bym się z tymi rzeczami wstrzymała jak najdłużej się da np do 18 roku życia
ja słyszałam, że olej rzepakowy jest najlepszy...Misiak pisze:oliwę z oliwek
będę robić jutro pierwszy raz przepisik wezmę z neta ale jak wyjdzie dobry to się podzielę kupiłam już kilogram pomidorów ale na początek w ramach eksperymentowania wystarczymartula_87 pisze:AnnaMaria, Podasz przepis na ketchup????
martula_87 pisze:AnnaMaria, Podasz przepis na ketchup????
misia-misia pisze:przepis na własny ketchup:
słoik koncentratu, troszkę oleju lub oliwy, szczypta soli cukier do smaku, ciepła woda dla uzyskania odpowiedniej konsystencji
Wszystko mieszamy i już.
Proporcje ustalamy sami, bo zależy od koncentratu i i jak duży słoik jest. Najlepiej dodawać składniki i próbować.
Blue pisze:Malwina-wg mnie to taki przejsciowy okres.
o przedszkole akurat zbiegło się to w czasie z owym "nalesnikiem"Bian pisze:fantastyczną robotę zrobił
dziecko 6-miesięczneBian pisze:co robić jeśli
w dzień nie ma mowy żeby wypiła mleko. Zagęszczam więc i podaję jako kaszkę. Nie tknie jednak jeśli nie dodam owoców. Widzę jednak, że proporcja zmienia się szybko i kaszki zjada co raz mniej. Owoce za to chętnie.Bian pisze:samo rezygnuje z butelki z mlekiem?
moja pediatra twierdzi, że do 2 lat minimum. Ja podaje do dzisiaj, bo Gabryś pije je chętnie i czasami jak nie chce nic mi jeść, to flacha mleka załatwia sprawę.Malwina pisze: bo ślepo wierzyłam, że mm do 3 lat powinno się podawać.
taja pisze:a zapytam jeszcze o fasolkę-może głupie pytanie-ale kto pyta nie błądzi normalnie ugotować, zmiksowac i podać ?? bo mój mąż mówi, że hmmm... ta skórka to taka ciężka i kazał same ziarenka ze środka wybierać
Misiak pisze:A czy pół żółtka co drugi dzień jest konieczne? Dlaczego? Kiedy zacząć podawać je codziennie? Czy nie trzeba?
A w słoiczkach zazwyczaj nie ma chyba tłuszczów, a zaleca się dawać dzieciom oliwę z oliwek- dodawać ją do słoiczków?
AnnaMaria pisze:A ja mam pytanie kiedy można dawać dziecku np majonez keczup i tego typu sosy
taja pisze:ja słyszałam, że olej rzepakowy jest najlepszy...
Malwina pisze:Ja mam problem... mój 2-latek słabo wypada jeśli o jedzenie chodzi
Bian pisze:co robić jeśli 1,5-roczne dziecko samo rezygnuje z butelki z mlekiem? Moja córka od dłuższego czasu zjadała butelkę Nutramigenu z niewielkim dodatkiem kaszki na kolację i raz na kilka dni pół butelki mleka na drugie śniadanie. Od tygodnia odmawia zjedzenia jakiejkolwiek ilości mleka. Dodam, że ewidentnie cofnęła jej się skaza białkowa - je jajka, ser biały, serki i nic jej nie jest. Co ciekawe nadal wysypuje ją po próbach podania zwykłego mleka modyfikowanego, kaszki mleczno-ryżowe też średnio znosi. Czy odstawienie Butramigenu nie spowoduje, że w organizmie pojawią się niedobory witamin?
Blue pisze:Magdalena mam pytanie-jakie serki/deserki "mleczne" kupować dzieciom?Czy wg zasad zdrowego żywienia będzie to tylko cos w stylu serek wiejski granulowany (cottage cheese) lub twarog bez zadnych dodatkow?;)Pewnie to zle,ale w naszej lodowce jak tak od kilku dni obserwuje,są:
- serki homogenizowane waniliowe (jak to z nimi jest-szkodliwe czy nie)
- serek smietankowy Turek Puszysty w kubeczku (pyyycha,niestety w spisie przeczytalam ze spulchniany azotem
- serek kiri
- ser smietankowy Fromaggio (ja kupuje po prostu ten "tescowy")
- deserki Monte (smaczne sa )
A co z miesem wieprzowym np dla dziecka 15 mies? Czy gotowane pulpety/klopsiki z miesa wieprzowego lub mieszanego mozna dawac?Czy tylko mielone drobiowe lub najlepiej zadne?
Blue pisze:Magda-ponawiam swoje pytanie.Wlasnie zajadamy z Hania Almette jogurtowy i rowniez,podobnie jak w/w serek Turek jest spulchniany azotem bo przeczytalam przed chwila.Serki i rozne nabialowe produkty kupujemy min.kilka razy w tygodniu wiec dobrze wiedziec co mozna kupowac a co lepiej omijac;)I co z Monte,Fromaggio,roznymi serkami homogenizowanymi,Kiri i inne takie?Wchodze do supermarketu,kieruje sie w strone lodowek z nabialem-i co mam wybierac a co omijac?dzieki z gory za odpowiedz:)
Wróć do Specjalista ds. żywienia
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości