Nocnikowanie

Jak poradzić sobie z procesem wychowawczym. Psychologia, pedagogika, nasze doświadczenia.

Re: Nocnikowanie

Postautor: Marcka » 11 kwie 2014, 10:38

U nas mała miała chyba gorsze chwile, bo dwie noce z rzędu zesikała się w łóżko... moje :twisted: więc teraz znów zakładam jej pieluchę na noc- i dziecko znów woła w nocy siku i pielucha sucha. No nie wiem o co chodzi, ale na wszelki wypadek z tydzień niech jeszcze śpi w pieluszce i jak nadal będzie wołac i sikac na nocnik a nie w łóżko to znów odstawimy pieluchy na noc.
Mam nadzieję, że tamte dwie noce z rzędu były wypadkiem przy pracy >D
ObrazekObrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Marcka
SuperMama

Has thanked: 64 times
Been thanked: 49 times

Postautor: Malwina » 11 kwie 2014, 12:31

Marcka, wydaje mi się, że ona jest jeszcze mała i może jej się zdarzać.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Malwina
SuperMama

Has thanked: 29 times
Been thanked: 68 times

Postautor: malaJu » 11 kwie 2014, 17:08

w ramach ciekawostek - dziś Leoś pierwszy raz w życiu załatwił się na nocniku. Oczywiście były brawa itd, ale spoko, nie podniecam się. To była własnie taka zajawka po spaniu. Ale i tak dziwnie mi się zrobiło - mam "stare" dzieci ;)
Awatar użytkownika
malaJu
Administrator

Has thanked: 722 times
Been thanked: 265 times

Postautor: kakonka » 11 kwie 2014, 17:14

Marcka, pisałam kilka postów wyżej, że u nas tak było. ze jak była pielucha to i wołanie było a jak majtaski to lał w nie jak ta lala.
minęło mu :) Nie wymagaj od Emilki zbyt wiele jeszcze malutka jest :D
malaJu, brawa dla Leosia :)
Awatar użytkownika
kakonka
SuperMama

Has thanked: 109 times
Been thanked: 34 times

Postautor: ewelak » 11 kwie 2014, 18:17

Nie wiem czy wybrałam dobry wątek... Mam takie pytanie do Was. Dzisiaj w centrum handlowym poszłam do toalety i Zocha która była w pampersie kiedy zobaczyła gdzie idziemy powiedziała "Zosia siusiu" ucieszyłam się jak cholera, że pampers suchy :D Ale... No właśnie- ja NIGDY nie siadam na publicznych toaletach, po prostu mnie brzydzą :( Zosi obłożyłam dokładnie toaletę papierem, bo nie miałam innego pomysłu... Jak Wy sobie z tym radzicie??? Kupujecie jakieś nakładki jednorazowe( podobno takie są)??? Czy jak??? :XC
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
ewelak

Has thanked: 1 time
Been thanked: 11 times

Postautor: kakonka » 11 kwie 2014, 18:31

ewelak, ja co prawda syna mam ale natrzymuję go - tak jak kiedyś mnie moja mama na spacerach :)
jednak mój syn jak na prawdziwego faceta przystało woli na stojąco załatwiać sprawę , zatem podnoszę deskę, on staje nóżkami na brzegu muszli i celujemy :D
Awatar użytkownika
kakonka
SuperMama

Postautor: malaJu » 11 kwie 2014, 18:54

ewelak, ja też stosuję patent mojej mamy - trzymam Ulcię nad toaletą, jakby siusiała na trawę i
kakonka pisze:celujemy :D
Awatar użytkownika
malaJu
Administrator

Has thanked: 722 times
Been thanked: 265 times

Postautor: Marcka » 11 kwie 2014, 19:18

wiem, wiem dziewczyny, ze ona mała jeszcze i nie mogę tak dużo wymagac. Ale wiecie jak już się przyzywczaiłam do dobrego miesięcznego sikania na toaletę/nocnik, to tak mi szkoda znów wracac do pieluch na noc.
No ale zobaczymy jak to się dalej rozwinie- nic na siłę ;)
ewelak, ja ściągam małej spodnie do kolan i trzymam ją nad sedesem. Również brzydzę się toalet w miejscach publicznych, dlatego też mała na nich nie siada. No ale jak się chce siku to trzeba jakoś kombinowac ;)
ObrazekObrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Marcka
SuperMama

Has thanked: 64 times
Been thanked: 49 times

Postautor: Blue » 11 kwie 2014, 19:25

Po 1szym dniu H.lała w majty średnio co 1,5h.Na nocnik rzecz jasna ani razu,ale zdziwiłabym się gdyby załapała 1szego dnia.Bardzo przeżywa Nocnik nad Nocnikami,biega z ksiazka i gada ze Basia na obrazku,ze siusiu zrobila,ze potem papa siusiu itp.Cala góra prania rzecz jasna.Na noc zakładam jej pieluchę i jutro od nowa.
Blue
SuperMama

Has thanked: 15 times
Been thanked: 216 times

Postautor: Blue » 16 kwie 2014, 9:42

Za dużo sukcesów to nie mamy póki co,tak przeczuwałam niestety.Do tego w tym tyg było trochę wyjść z domu dłuższych niż 45 min (i jeszcze sie szykuja a na dłuzej z domu bez pieluchy z nia nie wychodze),wiec musiałam jej załozyc pieluchę co nieco zdezorganizwało akcję.O potrzebie informuje ale niestety w trakcie lub po fakcie,ze 2 razy zrobila siku dotad na nocnik,ale w sumie dlatego ze ja wysadzilam na niego a nie dlatego ze sama poszla zrobic.Leci po nocnik wtedy gdy wlasnie leci jej po nogach,albo jak juz sie calkiem zalatwi.Walczymy wiec dalej i mam wrqazenie ze to bedzie dluga akcja,a na pewno dluzsza niz 7 dni :lol:
Blue
SuperMama

Postautor: szaraczarownica » 16 kwie 2014, 9:50

Blue, jeśli podejrzewasz, że będzie długo trwało i w sumie widać, że Hania nie jest gotowa, to po co się i ją męczyć? Daj jej może trochę więcej czasu, żeby sama do tego dojrzała.
Awatar użytkownika
szaraczarownica
Moderator

Has thanked: 189 times
Been thanked: 203 times

Postautor: Blue » 16 kwie 2014, 9:56

Szara-na Swieta tak czy siak musimy zrobic przerwę.Wiem ze metoda wg Giny w te 7 dni działa (a nawet szybciej co sprawdziłam na J. i mnostwo moich kolezanek tez,w sumie od nich pozyczalam kiedys te ksiazeczke),ale dziecko musi po prostu do tego dojrzeć.H.nie jest jeszcze gotowa,nie wiem jeszcze po jakim czasie po Swietach odnowimy temat.Narazie do Swiat kontynuacja czyli jeszcze całe 2 dni...
Blue
SuperMama

Postautor: ppola » 16 kwie 2014, 9:59

Blue, mimo że Marysia w domu chodzi bez pieluchy i woła że chce, to i tak na wyjscia gdzie wiem że nie będzie gdzie jej wysadzić zakładam jej pieluchę żeby nie było wpadki i tez uważam jak szara że Hani potrzeba trochę czasu :)
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ppola
SuperMama

Has thanked: 13 times
Been thanked: 125 times

Postautor: kasieńka 85 » 16 kwie 2014, 10:22

ppola pisze:mimo że Marysia w domu chodzi bez pieluchy i woła że chce, to i tak na wyjscia gdzie wiem że nie będzie gdzie jej wysadzić zakładam jej pieluchę żeby nie było wpadki
u nas podobnie, z tymże coraz częściej ryzykujemy. Ostatnio jechaliśmy autem, Karolcia bez pieluchy, zawołała, zatrzymaliśmy się, zdjęliśmy ubranie i co?Karolcia nie zrobi siusiu na trawkę, bo zimno w pupkę. :D Na szczęście w słoneczne i ciepłe dni problemu nie ma. Za to z dwójeczką nie jest tak łatwo, bo tylko do pieluchy. Jak cały dzień chodzi bez niej to wstrzymuje. Dlatego, póki co wolę jej założyć pieluchę niż, żeby miała się męczyć.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
kasieńka 85
SuperMama

Has thanked: 58 times
Been thanked: 142 times

Postautor: ppola » 16 kwie 2014, 10:30

kasieńka 85 pisze:coraz częściej ryzykujemy.
no my też :) do lasu, do CH, w odwiedziny do rodziny - i nauczyła sie robić na dworzu -"pod dziewkiem, kałuzie lobi" :D
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ppola
SuperMama

Postautor: kakonka » 16 kwie 2014, 12:19

ppola pisze:"pod dziewkiem, kałuzie lobi" :D

a moje dziecko pamięta każde miejsce w którym robił siku :? za kaŻdym razem jak przejeżdamy, przechodzimy koło danego miejsca drze się "mamusiu, siku... tutaj/ tam lobiłem"

pamiętam nasze pierwsze ryzyko- zakupy w Porcie, nabiegałam się do toalety nie powiem ale obyło się bez wpadki :D

u nas pojawił się problem. Mój syn wołał siku jak już popuścił- jakieś 2 tyg. temu. a dwa razy zsikał się :?
Ale po 2 dniach pobytu w domu znowu mamy suchutko. W żłobku dzieci są wysadzane co jakiś czas- Filip potrafi wytrzymać i zrobić siku na "zawołanie" więc żłobkowe wysadzania mu wystarczają i sam nie musi wołać- jest w pewnym sensie zwolniony z myslenia o siusianiu...
Już nawet chciałam wrócić mu system nagradzania naklejkami.
Awatar użytkownika
kakonka
SuperMama

Postautor: szaraczarownica » 19 kwie 2014, 19:59

Staś dzisiaj zrobił pierwszą kupkę i siusiu na nocnik.
Nie nie, nie wzięłam się za odpieluchowanie. Po prostu nieustannie mamy problem z mega zaparciami i dzisiaj, jak Staś się męczył, mąż stwierdził, że łatwiej mu będzie na nocniku (bo to i pozycja ułatwiająca wiadomo co, i brak ograniczenia z tyłu). Posadziliśmy, był lekki protest, ale udało się go zatrzymać przy pomocy telefonu i puzzli Kubusia ;)
Były wielkie brawa. Ze strony Stasia wielkie zainteresowanie i chęć wzięcia do rączki zawartości nocnika :lol:
Awatar użytkownika
szaraczarownica
Moderator

Postautor: zbroziu » 19 kwie 2014, 20:37

szaraczarownica pisze:chęć wzięcia do rączki zawartości nocnika
=))))

szaraczarownica, :ymapplause: dla Stasia
ObrazekObrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
zbroziu
SuperMama

Has thanked: 27 times
Been thanked: 37 times

Postautor: Blue » 23 kwie 2014, 8:11

U nas do odpieluchowania jeszcze dłuuuga droga ale są malutkie postępy.
PO pierwsze młoda jest zdegustowana sikaniem w pieluchę.Na Święta załozyłam jej pieluszkę (to samo na dłuższe wyjscia z domu) i jak tylko się załatwia to informuje ze siku/kupka i chce pieluchę zdjąć oraz szuka nocnika.Doszło do tego,ze wczoraj na sale zabaw nie chciala sobie wogole pieluchy zalozyc,ale ja przekonalam.Dziecko jest wiec zdezorientowane,co oznacza ze dociera do niej ze jest duza dziewczynka i zalatwiamy sie bez pieluchy.Po drugie wczoraj zrobila sama z siebie swoje pierwsze siku na nocniku.Tyle ze nie zdazyla zdjac majtek jak siadala na nocnik i zrobila przez majtki :lol: Sama z siebie zawolala siku,pobiegla do nocnika,zdjela rajstopki,usiadla i zrobila (zapomniala o tych majtkach).Potem bila sobie brawo i zaniosla nocnik tacie do pokazania a nastepnie sama wylala siku do wc.Dumna byla jak paw.
Blue
SuperMama

Postautor: tulipan87 » 23 kwie 2014, 11:41

Blue, super. Jesteście na dobrej drodze :)

U nas Młody woła...2-3 razy dziennie :evil: . Całą resztę ładuje w pieluchę :lol:
Oczywiście jak Mu się uda zdążyć na nocnik, to bijemy brawo, wylewamy zawartość do wc, Mateusz obowiązkowo spuszcza wodę. Widać, że sprawia Mu to radochę. Czekamy cierpliwie, aż będzie sygnalizował swoje potrzeby za każdym razem.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
tulipan87
SuperMama

Has thanked: 12 times
Been thanked: 26 times

Postautor: ppola » 23 kwie 2014, 12:29

A ja się ostatnio wkurzyłam i zakładam Marysi pieluche tylko na noc efekt od prawie dwóch dziecko pięknie robi na nocnik;-) zauważyłam że jak ma na dupce pieluche to z lenistwa nie wola, a jak nie ma to umie nawet potrafi gatki sama ściągnąć i usiąść na nocnik :-)
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ppola
SuperMama

Postautor: Blue » 23 kwie 2014, 18:29

Update:kolejne 2 x siku na nocniku po zawolaniu.A więc zatrybila o co biega,chociaz ciagle mam sporo prania :lol: Cwiczymy wiec nadal akcje odpieluchowywania w dzien a podczas snu dziennego i nocnego nie bardzo mam jak zaczac bo pielucha lekka ale ciagle nie sucha jeszcze.A nie chce aby sikanie ja budzilo,masochistka nie jestem i tez chce w nocy pospac;)
Blue
SuperMama

Postautor: Blue » 30 kwie 2014, 7:34

H.leveluje;)Dziś mamy pierwszą samodzielnie zawołaną kupkę do nocnika bo siku to już pikuś:)
Blue
SuperMama

Postautor: Bian » 30 kwie 2014, 7:52

A ja mam problem, bo chętnie bym się za Hankę wzięła już tak na porządnie. Wiem, że umie zawołać. Pozostaje kwestia mojej szybkości. No i tu jest właśnie ten problem... Bo jak ja mam zdążyć wysadzić Hankę jak np. trzymam jedzącą Matyldę na rękach? No bez szans. I wtedy Hanka robi po nogach/na podłogę/kanapę etc. Do niczego sensownego to nie prowadzi.
Bian
SuperMama

Has thanked: 9 times
Been thanked: 103 times

Postautor: Blue » 30 kwie 2014, 11:50

Bian-na pewno masz utrudnioną sprawę.Moze robic tak,ze niech najpierw zalatwia sie jak umie (troche pod siebie,czasem na nocniku-jak wyjdzie) a Ty zapisuj co ile czasu to robi.U nas taki harmonogram sie szybko wyklarowal bo moja mniej wiecej robi co 1,5h siku (no chyba ze wiecej wypije i inne nieprzewidziane sikania;)Moze jakos wtedy bedzie latwiej obie dziewczynki zgrac.Ja generalnie szlam wg Giny,bo na moje dzieci predzej czy pozniej jej metody dzialaja,sa skuteczne.Czyli,po uprzednim przygotowaniu dziecka i wytlumaczeniu co i jak,rolowanie dywanow i bez pieluchy w dzien.Z tym ze u nas np sikanie podczas snu jeszcze troche bedzie wystepowac,bo pieluszka rzadko jest sucha po nocy czy dziennej drzemce.
Blue
SuperMama

Postautor: Bian » 30 kwie 2014, 11:55

Blue u nas marne szanse na pieluszkę w nocy, bo Hania budzi się na picie i my jeszcze w nocy zmieniamy jej pieluchę. Harmonogram ma marne szanse, bo Matylda je często, a mało, a nie przewidzę kiedy zacznie płakać np. z nudów :)

Ale mam plan dzisiaj usiąść z Hanią do książeczki o nocniku. Teraz kilka dni mąż będzie więcej w domu, więc spróbujemy wspólnymi siłami :)
Bian
SuperMama

Postautor: Blue » 30 kwie 2014, 11:59

Bian-no niewatpliwie masz nieco utrudniona sytuacje.A moze by tak na tydzien dac ja do dziadkow (bo czytam ze chetnie tam jezdzi) i tam przeprowadzic radykalna akcje?bo rozumiem ze meza w domu na tydzien nie zatrzymasz.Ja tak u tesciow chcialam z J.ale potem uznalam ze za mala jest jeszcze (miala 1,5 roku) i czekalam do 2 lat.Ewentualnie bez presji,robic akcje odpieluchowywania stopniowo,ma jeszcze kupe czasu,na zasadzie ze raz sie przy Matyldzie uda a raz nie.
PS.doczytalam o mezu-super:)
Blue
SuperMama

Postautor: Bian » 30 kwie 2014, 12:41

Blue moi rodzice niestety pracują, więc tam byłabym w tej samej sytuacji :) Póki co nie mam ciśnienia, aczkolwiek chciałabym się powoli pozbywać pieluch chociażby ze względów ekonomicznych :P
Bian
SuperMama

Postautor: mikołajkowa » 01 maja 2014, 17:53

http://wiadomosci.onet.pl/ciekawostki/u ... lach/q17gd

To tak w temacie, że przecież w pieluchach do 18-stki chodzil nie bedzie :shock:
mikołajkowa

Has thanked: 18 times
Been thanked: 3 times

Postautor: szaraczarownica » 01 maja 2014, 17:58

mikołajkowa, :shock:
Awatar użytkownika
szaraczarownica
Moderator

Postautor: martula_87 » 01 maja 2014, 18:10

mikołajkowa, :shock:
No nieźle to my musimy się porządnie za to zabrać po urodzinach Dominika bo mnie by było wstyd żeby dziecko w szkole ładowało w pieluchę....
Dominik 8.05.2012
Awatar użytkownika
martula_87
SuperMama

Has thanked: 243 times
Been thanked: 93 times

Postautor: Blue » 01 maja 2014, 21:12

Z tego co mi wiadomo to w Holandii tez nie ma jakiegos wielkiego parcia na odstawienie smoczka czy odpieluchowanie,ale nie wierze by to dotyczylo dzieci az tak duzych :shock:
Blue
SuperMama

Postautor: Bian » 03 maja 2014, 14:09

Dziewczyny mam pytanie: jak radziłyście sobie z tym, żeby dziecko robiło kupkę na nocnik? Idzie nam z sikaniem całkiem dobrze, ale od wczoraj Hania nie zrobiła kupki i boję się, że będzie trzymała, a potem będziemy mieli problem :/
Bian
SuperMama

Postautor: Malwina » 03 maja 2014, 14:34

Bian, u nas Maksio trzymał, ja mu tłumaczyłam do upadłego. Nic nie działało.
W końcu sam zaczął i teraz bez problemu.
Ale parę zaparć przerobił i wtedy też tłumaczyłam, że to przez to, że wstrzymywał.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Malwina
SuperMama

Has thanked: 29 times
Been thanked: 68 times

Postautor: kasia_m85 » 03 maja 2014, 16:03

Liwia od kilku dni jak robi siku albo kupkę łapie się za pieluchę i woła "fefe", za każdym razem. Komunikuje jak już robi i nie wiem za bardzo jak się do tego zabrać, bo chciałabym zacząć próbować ją sadzać na nocnik (skoro tak ładnie daje nam znać, myślę że to dobry moment). Podpowiecie dziewczyny?
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kasia_m85
SuperMama

Has thanked: 12 times
Been thanked: 21 times

Postautor: kasieńka 85 » 03 maja 2014, 19:17

Bian, u nas ten sam problem. Karolcia kupę robi tylko i wyłącznie do pieluchy. Tłumaczę, próbuję nakłonić do innej opcji ale efektów brak. Liczę, że sama w końcu sie przełamie, bo nic innego mi nie pozostaje. Gratulacje za szybki postęp w kwestii siku ;;)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
kasieńka 85
SuperMama

Has thanked: 58 times
Been thanked: 142 times

Postautor: misia-misia » 05 maja 2014, 7:58

Marcka, Malwina, gratulacje!

Patrycja11, jak ja cię doskonale rozumiem.
U nas też wszystko szło gładko. Ale w kwestii pieluchy dramat.
Ale coś drgnęło.
Weekend przed majówką zdjęłam Mai pieluchę i stwierdziłam, niech się dzieje co chce. Były kałuże, owszem. Posikiwanie co 5 minut. 20 razy dziennie zmieniane majtki.
Ale... wytrzymała weekend (po domu) bez pieluchy, z każdą chwilą szło coraz lepiej. Oczywiście na spacer, na drzemkę i na noc zakładałam, bo aż takim hardkorem nie jestem.
Potem tydzień w pracy normalnie z pieluchą. Myślałam, że zapomni ale jakież było moje zdziwienie gdy będąc u rodziców przez 4 dni majówki zużyłam może 8 pieluch, głównie na noc, na drzemkę czy na spacer. Po domu cały dzień Maja chodziła bez pieluchy, świetnie sobie radziła, wołała kupę i siku. Czasem sama leciała i siadała na nocnik. Ale co najważniejsze - uczy się wytrzymywać. Nie było posikiwania co 5 minut tylko potrafiła wytrzymać pół godziny, godzinę. Naprawdę jestem z niej dumna.
Planuję teraz przenieść to do pracy. Aczkolwiek czarno to widzę organizacyjnie.
No ale nic. Będziemy próbować.Kupię nocnik do pracy, roztroję się i jakoś damy radę. Trzymajcie kciuki!
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
misia-misia
SuperMama

Been thanked: 24 times

Postautor: ewelak » 05 maja 2014, 9:13

Bian, U nas to samo z kupą :( Jeszcze nigdy nie zawołała, a od miesiąca chodzi w majteczkach. Czasami uda mi się wyczuć moment i przenoszę ją na kibelek. Widzę, że ją to bardzo stresuje, ale biorę jakąś książeczkę wtedy i jej czytam, a ona na spokojnie załatwia się na kibelek.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
ewelak

Been thanked: 11 times

Postautor: Blue » 05 maja 2014, 13:53

U nas jak dotad siku super,kupa byla na nocnik tylko 1 narazie.
Reszte laduje w pieluche mimo ze nosi aj tylko do spania i na wyjscia z domu.
misia-misia-trzymam kciuki:)
Blue
SuperMama

Postautor: momo » 05 maja 2014, 20:42

No dobra, wyrzuciłam dziś (nie uroczyście, a po kryjomu) nocniki i tym oto sposobem chciałabym zamknąć roczną walkę z Anielką i półroczny trening (po przejściach z Anielką to była bułka z masłem) Helenki. Choć życie z dwójką dzieci nauczyło mnie już, że nic nigdy nie jest na pewno i ostatecznie, to odwrotu już nie ma :) dziewczynki nocników nie mają już od Niedzieli Palmowej, w Wielki Czwartek zając wymienił je na tablicę z kredą i mazakami (Helena prawie przed każdym siku mówi: "Zając zabrał nam nocniki, ale sedesu nie"), ale dopiero dziś dojrzałam do tego, żeby je wystawić na śmietnik. Obym nie żałowała.

Bian, z mojego (bogatego niestety w atrakcje) doświadczenia mogę Ci tylko doradzić - daj jej czas. Nienawidziłam jak mi tak mówili, ale teraz wiem, że to święta prawda. Z Anielką przeszłam przez wszystko jeśli chodzi o robienie kupy i teraz wiem, że swoimi próbami "pomocy" jej, tylko pogarszałam sytuację. Był taki czas, że w dzień dziewczyny chodziły bez pieluchy, za to na spacer i na noc zakładałam im i to właśnie wtedy zawsze, ale to zawsze była kupa. Teraz nawet nie jestem w stanie powiedzieć, kiedy to minęło.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
momo

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Postautor: Bian » 08 maja 2014, 13:40

momo no to ekstra szybko Ci poszło z Helenką :)

U nas, odpukać, idzie całkiem nieźle. Wpadki są sporadyczne, więc prania dużo nie mam :P wczoraj i dziś zawołała kupkę i zrobiła :) nie mniej jednak na wyjścia pieluchy jeszcze są zakładane, no i na noc, aczkolwiek Hanna bardzo już ich nie chce. No ale sika w nocy sporo nawet jak nie pije :/
Bian
SuperMama

Postautor: momo » 08 maja 2014, 18:08

Bian, to chyba efekt starszej siostry zadziałał bardziej niż moje wysiłki. A może widziała, ile czasu poświęcam Anielce w tej kwestii i też tak chciała, nie wiem. Prawdą jest, że to, co z Anielką zajęło mi pół roku, z Helenką trwało... tydzień.

U nas na nocne sikanie też żadnego wpływu nie ma ilość wypijanego picia, nie wiem, od czego to zależy. Był taki moment, że pomyślałam, że jak mają pampersa w nocy, a w dzień nie, to sikają więcej, bo mogą bez żadnych konsekwencji :) ale to tylko moje pokręcone myślenie.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
momo

Postautor: Bian » 08 maja 2014, 18:44

momo a jak jest u dziewczynek z nocnym sikaniem? Trzymają całą noc czy budzą się?
Bian
SuperMama

Postautor: momo » 08 maja 2014, 19:09

Bian, koleżanka podpowiedziała mi, żebym je odsikiwała zanim pójdę spać. Więc wygląda to tak, że ok. 23 biorę jedną na ręce, zanoszę na sedes, robimy siku, odnoszę do łóżka i robię to samo z drugą (na początku stawiałam nocniki koło łóżka, było lżej ;;) ). Raz się obudzą, raz nawet nie zauważą, różnie bywa, ale z reguły do rana wytrzymują, czasami nawet zaraz po obudzeniu nie chcą robić siku. Rzadko się zdarza, żeby któraś sama się obudziła i zawołała.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
momo

Postautor: misia-misia » 08 maja 2014, 20:38

Bian pisze:U nas, odpukać, idzie całkiem nieźle. Wpadki są sporadyczne, więc prania dużo nie mam wczoraj i dziś zawołała kupkę i zrobiła nie mniej jednak na wyjścia pieluchy jeszcze są zakładane, no i na noc, aczkolwiek Hanna bardzo już ich nie chce. No ale sika w nocy sporo nawet jak nie pije :/

Miałam dokładnie to samo napisać. Bian mnie wyręczyła >D
Awatar użytkownika
misia-misia
SuperMama

Postautor: Szizel » 13 maja 2014, 13:33

U nas jest teraz etap oduczania od pieluszki w nocy. Próba podjęta nr 2 z początkiem tego roku podjęliśmy pierwszą próbę, ale po tygodniu wróciliśmy do pieluszki, bo Julcia wysadzona przed spanie, godzinę po zaśnięciu zmoczona była cała i w najlepsze dalej spała nie czując, że ma mokro. Teraz u nas wygląda to tak, że wysadzamy ją przed snem i na śpiocha jak idziemy spać ok północy i jak się przebudzimy, a że się budzimy w nocy to też jest akcja wysadzania. Rezultat od 4 dni jedna niespodzianka. Nie wiem kiedy jest dobry czas na naukę nocnego oduczania siusiania. Za każdym razem ma nocniczek postawiony przy łóżku i tłumaczone, że jak poczuje w nocy, że chce siusiu albo niech woła mamę czy tatę, albo sama niech wysiusia się do nocniczka. na razie wygląda to tak, że my tego pilnujemy i to my wysadzamy ją.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Szizel
SuperMama

Been thanked: 9 times

Postautor: kochecka » 13 maja 2014, 14:19

Szizel też tak robiliśmy i dość szybko weszło Maksiowi w krew że trzeba wstać :) najpierw mieliśmy kilka nocy z wpadkami, potem sami mocno pilnowaliśmy wysadzania. Po jakimś tygodniu wpadek i tygodniu wysadzania przez nas Maks zaczął sam się budzić. A po kolejnych dwóch tygodniach przestał w ogóle wstawać i od tego momentu wytrzymuje całą noc.
Awatar użytkownika
kochecka
SuperMama

Has thanked: 43 times
Been thanked: 42 times

Postautor: marciami » 27 maja 2014, 10:23

momo, a jaką stosowałaś metodę?
Obrazek
Awatar użytkownika
marciami

Been thanked: 2 times

Postautor: ppola » 28 maja 2014, 7:56

no chyba mogę oficjalnie napisać. Marysia w dzień nie nosi pieluchy :-D od mojego ostatniego wpisu czyli miesiąc temu przestałam zakładać jej pieluche, wpadek nie ma. sama wola siku a jak jesteśmy w domu to nie woła tylko sama idzie do łazienki, rozbiera i siada na nocnik. ale jestem dumna:-D jeszcze tylko noce nam zostały;-)
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ppola
SuperMama

Postautor: misia-misia » 28 maja 2014, 8:10

ppola, super :)

I my jesteśmy w trakcie odpieluchowania. Na chwilę obecną w dzień pielucha jeszcze czasem w użyciu na dłuższy spacer czy drzemkę. A tak to cały dzień bez pieluchy. Nawet nie zakładamy już, jak idziemy do marketu czy do kogoś. Wtedy korzystamy albo z krzaczka albo z publicznej toalety.
Wpadka czasem się zdarzy. Ale na szczęście rzadko. Tak więc idzie nam dość dobrze.

Muszę jeszcze wyeliminować pieluchę z tego dłuższego spaceru (głównie z opiekunką). Bo podczas drzemki zdarza się, że Maja nie siusia a ja potem zdejmuję suchą pieluchę. Ale coś nie mam odwagi nie założyć jej pieluchy na drzemkę :)
Awatar użytkownika
misia-misia
SuperMama

PoprzedniaNastępna

Wróć do Wychowanie