Fotelik samochodowy - pytania, porady, konkrety

czyli o fotelikach słów wiele.
Kuba Paluch odpowie na każde pytanie dotyczące bezpieczeństwa jak i trendów na rynku fotelików samochodowych.

Re: Fotelik samochodowy - pytania, porady, konkrety

Postautor: zbroziu » 18 gru 2013, 9:47

dziewczyny czy któraś z Was miała styczność z tym fotelikiem:

Fotelik samochodowy Recaro Young Profil Plus

Obrazek

jakie są Wasze opinie?
ObrazekObrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
zbroziu
SuperMama

Has thanked: 27 times
Been thanked: 37 times

Postautor: kasieńka 85 » 18 gru 2013, 10:02

Pytanie i odpowiedź na bank była, ale przyznam, że nie chce mi się wertować wątku. Czy dobrze kojarzę, że fotelik trzeba zmienić, jak kark wystaje ponad fotelik?
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
kasieńka 85
SuperMama

Has thanked: 58 times
Been thanked: 142 times

Postautor: Malwina » 18 gru 2013, 10:19

Nie, jak linia oczu zaczyna wystawać poza fotelik.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Malwina
SuperMama

Has thanked: 29 times
Been thanked: 68 times

Postautor: kasieńka 85 » 18 gru 2013, 10:24

i rozumiem, że jest to najważniejszy wyznacznik? Aktualnie Karola jeździ w foteliku 9-18kg. Waży niecałe 14kg, ale jest wysoka jak na swój wiek. Więc wagowo ok, ale muszę sprawdzić czy oczęta jej wystają.
Malwina, dzięki >D
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
kasieńka 85
SuperMama

Has thanked: 58 times
Been thanked: 142 times

Postautor: Malwina » 18 gru 2013, 10:29

Maksio też już ponad 14, ale jeszcze chwilę może w nim pojeździć. :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Malwina
SuperMama

Postautor: Patrycja11 » 18 gru 2013, 11:22

zbroziu, o Recaro w takim przedziale wagowym 0-13 kg wypowiadała się taja i to niestety nie zbyt dobrze.

Opisywała szara relację ze spotkania taji z Kacperkiem w foteliku Recaro.

Cytuje szarą.

szaraczarownica pisze:To ja tym razem w sprawie fotelika 0-13kg. Spotkałam wczoraj w Porcie mamę, która będzie znana wszystkim forumkom, które z weselnego przyszły - jak pomyślicie o dziewczynie, która urodziła dzień przed Wigilią, to własnie ją spotkałam
Ma fotelik Recaro i jej 3-miesięczny synek w kombinezonie ledwo się mieści. Problem stanowią wysokie boki, które mają zapobiegać lataniu główki na boki (nie ta wyjmowana wkładka, tylko te, które są na stałe). Jej syn jest dosyć duży, ale to nie zmienia faktu, że 3-miesięczne dziecko raczej nie powinno wyrosnąć z "pierwszego" fotelika. Nie mówimy gigantycznym niemowlęciu, tylko o dziecku, które mieści się w siatkach centylowych.
W związku z tym obecnie jest w trakcie poszukiwania MC Citi, bo jak zobaczyła mój fotelik i Stanisława, któremu jest wprawdzie już trochę ciasno, ale jest dwa razy starszy i był wsadzony w puchatym śpiworku, to trochę nam pozazdrościła. Zresztą ja się nie dziwię, bo też sobie w takiej sytuacji nie wyobrażam dotrwania do tego minimalnego wieku 8,5 miesiąca. A jak jeszcze na stronie wyczytałam, że producent chwali się, że jest to fotelik do 1,5 roku, to coś tu jest nie tak.
Także przy pierwszych fotelikach też warto porównać ilość miejsca w środku i sprawdzić, czy wszystkie "otulacze" da się wymontować.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Patrycja11
Moderator

Has thanked: 198 times
Been thanked: 117 times

Postautor: zbroziu » 18 gru 2013, 11:35

Patrycja11 pisze:szaraczarownica pisze:
To ja tym razem w sprawie fotelika 0-13kg. Spotkałam wczoraj w Porcie mamę, która będzie znana wszystkim forumkom, które z weselnego przyszły - jak pomyślicie o dziewczynie, która urodziła dzień przed Wigilią, to własnie ją spotkałam
Ma fotelik Recaro i jej 3-miesięczny synek w kombinezonie ledwo się mieści. Problem stanowią wysokie boki, które mają zapobiegać lataniu główki na boki (nie ta wyjmowana wkładka, tylko te, które są na stałe). Jej syn jest dosyć duży, ale to nie zmienia faktu, że 3-miesięczne dziecko raczej nie powinno wyrosnąć z "pierwszego" fotelika. Nie mówimy gigantycznym niemowlęciu, tylko o dziecku, które mieści się w siatkach centylowych.
W związku z tym obecnie jest w trakcie poszukiwania MC Citi, bo jak zobaczyła mój fotelik i Stanisława, któremu jest wprawdzie już trochę ciasno, ale jest dwa razy starszy i był wsadzony w puchatym śpiworku, to trochę nam pozazdrościła. Zresztą ja się nie dziwię, bo też sobie w takiej sytuacji nie wyobrażam dotrwania do tego minimalnego wieku 8,5 miesiąca. A jak jeszcze na stronie wyczytałam, że producent chwali się, że jest to fotelik do 1,5 roku, to coś tu jest nie tak.
Także przy pierwszych fotelikach też warto porównać ilość miejsca w środku i sprawdzić, czy wszystkie "otulacze" da się wymontować.

dziękuje o taką odpowiedz mi chodziło :)
ObrazekObrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
zbroziu
SuperMama

Postautor: szaraczarownica » 18 gru 2013, 12:01

Ale potem się okazało, że chyba da się go rozsunąć i Kacper się mieścił dłużej. Taja o tym gdzieś pisała.
Fakt faktem, rozmawiałam w cztery oczy z Kubą i mówił, że dla dużych dzieci najlepszy jest Citi, bo jest to największy fotelik z tych przetestowanych z dobrymi ocenami.
Awatar użytkownika
szaraczarownica
Moderator

Has thanked: 189 times
Been thanked: 203 times

Postautor: zbroziu » 18 gru 2013, 13:15

szaraczarownica pisze:że dla dużych dzieci najlepszy jest Citi, bo jest to największy fotelik z tych przetestowanych z dobrymi ocenami.

no właśnie miałam zapytać czy jest różnica w szerokości między City, a Cabrio :)
ObrazekObrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
zbroziu
SuperMama

Postautor: marciami » 06 sty 2014, 21:10

dziewczyny, szczerze mówiąc nie chce mi się wertować wątku... wybaczcie moje lenistwo. Potrzebuję porady :)

1. Miki ma już skończone 8 mcy i jest mu coraz ciaśniej w foteliku. Do tego wkurza się, że nic nie widzi. Chcemy przymierzyć się do zmiany fotelika. Teraz mamy MC Cabrio fix, 0-13. Miki wazy około 9 kg, wzrostem ma główkę jeszcze tak 2-3 cm od krawędzi górnej fotelika. Sam siada, raczkuje itd. Czy wymiana fotelika za około miesiąc będzie już ok?

2. Jaki fotelik będzie najlepszy? Myślimy nad Recaro, Cybex i Romer. Zalezy nam aby był na bazie mocowanej pasami, bo nie mamy isofixu. Teraz nasz fotelik jest na takiej bazie easy base i super sie to sprawdza. Aha, no i fajnie jakby fotelik miał regulację oparcia do lekkiego pochylenia(do spania).

Z góry dzięki na odpowiedź :) Szaraczarownica liczę na Ciebie :)
Obrazek
Awatar użytkownika
marciami

Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Postautor: lmyszka » 06 sty 2014, 21:19

szaraczarownica, ty Nasz ekspercie :ymhug:
<3 Wiktor <3 14.06.2009
<3 Kacper <3 14.08.2013
Awatar użytkownika
lmyszka
Moderator

Has thanked: 78 times
Been thanked: 108 times

Postautor: szaraczarownica » 06 sty 2014, 21:22

marciami pisze:Szaraczarownica liczę na Ciebie

Oj na mnie nie licz, bo ja się interesowałam wybitnie King Plusem i niczym innym z racji posiadania szerokiego dziecka ;)

Co do Recaro, to Kuba się wypowiadał, że są ok, ale nie są warte swojej ceny - w podobnym przedziale kupicie coś lepszego.
O Cybexie nie wiem nic.

marciami, z przesiadką, to lepiej się wstrzymać tyle, ile się da. My już Stasia nie byliśmy w stanie zmieścić w foteliku w barkach. 9 miesięcy to najniższy wiek według Kuby, a 8,5 to już totalne minimum o ile dziecko już samo pewnie siedzi.

marciami pisze:Aha, no i fajnie jakby fotelik miał regulację oparcia do lekkiego pochylenia(do spania)

King Plus, czyli Romer ma. Kuba na blogu coś marudził, że kiepskie, bo dzieciom główka opada itd. ale ja nic takiego nie stwierdziłam, u nas takie pochylenie wystarcza. Zwłaszcza, że są te ochraniacze głowy, których nie ma na przykład w MC Piori. Dzięki nim główka nie lata na boki. Kupiłam Stasiowi małą poduszkę-rogal dopasowaną do wieku, a teraz leży nieużywana, bo nam kompletnie niepotrzebna. Może się przyda za jakieś dwa lata ;)
Awatar użytkownika
szaraczarownica
Moderator

Postautor: Bian » 06 sty 2014, 21:40

szaraczarownica pisze:Kuba na blogu coś marudził, że kiepskie, bo dzieciom główka opada itd. ale ja nic takiego nie stwierdziłam, u nas takie pochylenie wystarcza

szaraczarownica no ja przy pochylonym też nie zaobserwowałam opadania główki. Przy pionowej pozycji owszem, no ale to chyba każdemu by opadła :P
Bian
SuperMama

Has thanked: 9 times
Been thanked: 103 times

Postautor: marciami » 06 sty 2014, 22:01

szaraczarownica pisze: 9 miesięcy to najniższy wiek według Kuby, a 8,5 to już totalne minimum o ile dziecko już samo pewnie siedzi.

no zanim się zorientujemy, znajdziemy czas aby pojechac i przymierzyć fotelik do auta, zanim kupimy, to młody 9 miesięcy skończy spokojnie :) A prawda jest taka, że jest mu już coraz ciaśniej w barkach i męczy się w czasie podróży. Sam już pewnie siedzi, jak pisałam sam też siada (ogólnie od 1 stycznia jest już mega mobilny, już mi chałupę sam na czterech zwiedza) więc myślę, że za ten miesiąc czy półtora to już będzie dobra pora na przesiadkę. Teraz w podróży do Pabianic i z powrotem nie było tragedii jakiejś, ale jeśli sen młodego nie zmógł to wytrzymywał góra 30 min (chyba nawet nie) i już się wkurzał, nudził, bo ileż można patrzeć na niebo i chmury za oknem ... albo czubki walizek wystających z bagażnika :P

A romer ma taką bazę zapinaną na pasy?
Obrazek
Awatar użytkownika
marciami

Postautor: marciami » 06 sty 2014, 22:03

żeby zobrazować, wcześniej, gdy Miki był młodszy to po zapięciu i ściągnięciu pasów w foteliku miał mimo wszystko swobodę ruchów rąk. Teraz jest już trochę ograniczony w ruchach :/ a w podróży tej do Pabianic nie jechal w kurtce ani niczym grubym(tak jak na codzień do miasta itp.), ale w zwykłym ubranku...
Obrazek
Awatar użytkownika
marciami

Postautor: szaraczarownica » 06 sty 2014, 22:08

marciami pisze:A romer ma taką bazę zapinaną na pasy?

Generalnie foteliki 9-18 kg nie są wpinane na bazę, tylko one mają niejako bazę zamontowaną na stałe pod siedziskiem. Nazywam to bazą, bo to jest takie podwyższenie, z mojego punktu widzenia tylko po to, żeby dziecko wyżej siedziało i widziało więcej.
King Plus jest zapinany tylko na pasy. SafeFix - to taki King Plus tylko z przeznaczeniem pod Isofix, też ma możliwość wpięcia pasami. Moim zdaniem to ułatwia życie, bo jak mi się nie daj boże rozkraczy samochód, to nie będę miała problemu z samochodem zastępczym, bo wezmę co dadzą, byle by mi wszedł fotelik na tylne siedzenie, a wózek do bagażnika.

marciami pisze:Teraz jest już trochę ograniczony w ruchach

Łeeee, to jeszcze. Nasz już w ogóle nie wchodził, siedział przekrzywiony.
Awatar użytkownika
szaraczarownica
Moderator

Postautor: marciami » 07 sty 2014, 13:54

szaraczarownica pisze:SafeFix - to taki King Plus tylko z przeznaczeniem pod Isofix, też ma możliwość wpięcia pasami.

czy dobrze rozumiem, że to fotelik z bazą która ma możliwość podpięcia pod isofix lub przymocowania jej pasami do kanapy w aucie?
Obrazek
Awatar użytkownika
marciami

Postautor: szaraczarownica » 07 sty 2014, 21:37

marciami, tak.
Awatar użytkownika
szaraczarownica
Moderator

Postautor: Patrycja11 » 22 sty 2014, 21:53

Dzisiaj kupiliśmy ostatni fotelik z przedziału wagowego 15-36 kg. Recaro Monza Nova.

Obrazek

Ogólnie wizualnie jestem z niego zadowolona, natomiast myślę, że do marca Gabryś pojeździ jeszcze w Maxi Cosi Priori. Do wystawania głowy z MC mamy jeszcze deczko czasu, więc ten większy fotelik może poczekać. I niestety nie mamy w aucie Isofixa, więc moje obawy co do latania fotelika się potwierdzają. No cóż... powiedziano mi tylko w Mama i ja, że niezależenie od tego który fotelik byśmy wybrali, to jak nie posiadamy Isofixa to każdy jeden będzie w aucie latał. Jakoś kurka mnie to denerwuje. MC jest przymocowany pasami i się nie rusza i jakoś wydaje mi się przez to bardziej bezpieczny.No auta na razie zmieniać nie będziemy, więc musi być tak jak jest.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Patrycja11
Moderator

Postautor: Karola5 » 22 sty 2014, 22:56

Patrycja11, nie wiem jak przy fotelikach dla starszych dzieci, ale chyba fotelik jak nie jest stabilnie zamocowany to nie spełnia prawidłowo swojej funkcji?
Obrazek
Karola5
SuperMama

Has thanked: 28 times
Been thanked: 52 times

Postautor: Patrycja11 » 22 sty 2014, 23:02

Karola5 pisze:Patrycja11, nie wiem jak przy fotelikach dla starszych dzieci
a tak właśnie jest. On jak jest w nim Gabryś, jest zapięty w pasy, to się trzyma na swoim miejscu, wkurza mnie ogólnie że jest luźny, a do tej pory tak nie miałam. Myślę, że kwestia przyzwyczajenia.
Innej możliwości nie ma. Isofixa do auta nie dorobię, bazy pod fotelik nie kupie bo takowej nie ma.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Patrycja11
Moderator

Postautor: kakonka » 23 sty 2014, 9:49

To zapinaj passy nawet jak jedziesz bez Gabrysia- tak żeby fotelik nie był luźny :-) zawsze jakieś rozwiązanie.
Awatar użytkownika
kakonka
SuperMama

Has thanked: 109 times
Been thanked: 34 times

Postautor: Deco-Ania » 23 sty 2014, 9:50

Patrycja11, chociaż to marne pocieszenie to powiem Ci, że sam isofix i tak nie trzyma tak jak pasy w przypadku MC. Pewnie dlatego, że przypięty jest tylko dół, a góra cała luźna. I też mnie to wkurza.
Obrazek
Obrazek
Deco-Ania
SuperMama

Has thanked: 97 times
Been thanked: 194 times

Postautor: Patrycja11 » 23 sty 2014, 10:54

Deco-Ania pisze:Patrycja11, chociaż to marne pocieszenie to powiem Ci, że sam isofix i tak nie trzyma tak jak pasy w przypadku MC. Pewnie dlatego, że przypięty jest tylko dół, a góra cała luźna. I też mnie to wkurza.
dokładnie to samo powiedzieli mi w Mama i ja.

kakonka pisze:To zapinaj passy nawet jak jedziesz bez Gabrysia- tak żeby fotelik nie był luźny :-) zawsze jakieś rozwiązanie.
tak właśnie będę robiła :D
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Patrycja11
Moderator

Postautor: malaJu » 23 sty 2014, 11:09

zdecydowanie należy fotelik przypinać, gdy nie ma w nim pasażera. W przypadku kolizji taki lecący z tylnego siedzenia fotelik może Cię zabić...
Awatar użytkownika
malaJu
Administrator

Has thanked: 722 times
Been thanked: 265 times

Postautor: szaraczarownica » 23 sty 2014, 12:22

Deco-Ania pisze:sam isofix i tak nie trzyma tak jak pasy

Dlatego, że do stabilnego zamocowania potrzebny jest Isofix i noga lub pasy TT, czyli punkt podparcia lub dodatkowy punkt zaczepienia. Jak z Kubą rozmawiałam, to mówił, że w tej ostatniej grupie Isofix już nie ma wielkiego znaczenia, tyle, że jest bardzo wygodny, bo fotelik nie lata. Dlatego też różnica w cenie pomiędzy fotelikami z Isofix i bez jest minimalna ;)
Awatar użytkownika
szaraczarownica
Moderator

Postautor: Misiak » 23 sty 2014, 15:28

Czy jak Pola jedzie ze mną samochodem w Romerze na przednim siedzeniu to też wyłączyć poduszkę powietrzną, jak to robiłam na początku?
5.12.2012 Polunia <3
7.07.2023 Rodzina <3
Awatar użytkownika
Misiak
SuperMama

Has thanked: 40 times

Postautor: Deco-Ania » 23 sty 2014, 16:07

szaraczarownica pisze:Dlatego, że do stabilnego zamocowania potrzebny jest Isofix i noga lub pasy TT
Ale czy w III grypie są foteliki z pasami TT??
Obrazek
Obrazek
Deco-Ania
SuperMama

Postautor: malaJu » 23 sty 2014, 16:39

Deco-Ania, mówisz o tym zaczepie z tyłu fotela? Chyba coś takiego widziałam na jakimś rysunku technicznym dołączonym do prezentacji fotelika w sieci.
Awatar użytkownika
malaJu
Administrator

Postautor: Patrycja11 » 23 sty 2014, 17:42

szaraczarownica pisze:Dlatego też różnica w cenie pomiędzy fotelikami z Isofix i bez jest minimalna
w Recaro różnica wynosiła 30 zł, więc się nie zastanawiałam i wzieliśmy z Isofixem, bo może w ciągu kilku najbliższych lat zmienimy auto na takie które będzie miało Isofix i wtedy wepniemy go bez problemu.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Patrycja11
Moderator

Postautor: szaraczarownica » 23 sty 2014, 18:38

Deco-Ania pisze:Ale czy w III grypie są foteliki z pasami TT??

Deco-Ania, nie wiem, ja pisałam tak ogólnie. Wydaje mi się, że są niepotrzebne, bo fotelik i tak jest przypięty pasem do kanapy, więc całość jest tak stabilna, jakby dorosły jechał zapięty w pasach.
Awatar użytkownika
szaraczarownica
Moderator

Postautor: Deco-Ania » 23 sty 2014, 20:08

szaraczarownica pisze:Deco-Ania, nie wiem
no właśnie ja też nie.
Wcześniej mnie temat nie interesował kompletnie bo nie mieliśmy mocowania TT. A teraz jest.
Pewnie po wakacjach będę tu częściej zaglądać.

A może da się jakiegoś nowego eksperta zwerbować??
Obrazek
Obrazek
Deco-Ania
SuperMama

Postautor: agnieszka19 » 06 lut 2014, 13:59

Próbowałam znaleźć intersującą mnie rzecz, ale jest tu tyle informacji,że nie dałam rady...

Chodzi o to kiedy można dziecko przełożyć do większego fotelika.
Wiem że głowa w mniejszym nie może wystawać, ale wiem też że jest do 9 kg...
No i żeby do większego to dziecko musi samo siedzieć.
No i teraz tak:
Martyna siedzi i sama siada, waży już 8700 g ale głowa jej nie wystaje w mniejszego fotelika. I teraz zastanawiam się co najważniejsze? Czy waga czy wystająca głowa?
ObrazekObrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
agnieszka19
SuperMama

Has thanked: 13 times

Postautor: Malwina » 06 lut 2014, 14:15

A nie do 13 one są?
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Malwina
SuperMama

Postautor: szaraczarownica » 06 lut 2014, 14:23

agnieszka19, jaki masz fotelik? Na pewno do 9, a nie do 13?
Nie ma rzeczy ważniejszej. I waga i główka są ważne. Jeśli Martyna waży 8700 i fotelik na 100% jest do 9 kg, to czas, żeby ją przesadzić już dawno minął. 9 kg to waga całego "wsadu", czyli dziecka w ubraniu, które zimą waży dużo.
No tylko, że na Romera jest duuuuużo za wcześnie. Już pisałam tu kilka razy, że totalne minimum wg. Kuby to 8,5 miesiąca pod warunkiem, że dziecko samo pewnie, stabilnie siedzi bez podparcia, ale widać, że u Was to będzie spełnione. Wcześniej byle stłuczka grozi uszkodzeniem karku.
Jeśli fotelik jest do 9 kg, to może ktoś pożyczy Wam MC Citi lub CabrioFix na jakiś czas?
Awatar użytkownika
szaraczarownica
Moderator

Postautor: agnieszka19 » 06 lut 2014, 14:42

szaraczarownica pisze:Na pewno do 9, a nie do 13?

Aż sprawdziłam... Faktycznie do 13... Nie wiem co ubzdurało mi się że do 9...
No to spokojnie. Jeszcze jakiś czas może pojeździć :)
ObrazekObrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
agnieszka19
SuperMama

Postautor: martula_87 » 06 lut 2014, 14:50

agnieszka19, pamiętaj że dziecko jak najdłużej powinno jeździć tyłem do kierunku jazdy więc ja bym jeszcze poczekała.
Chyba że głowa zacznie wystawać to wtedy już mus ale chyba kojarzę Twój fotelik i sądzę że jeszcze trochę powinna pojeździć.
Dominik 8.05.2012
Awatar użytkownika
martula_87
SuperMama

Has thanked: 243 times
Been thanked: 93 times

Postautor: Fuente » 06 lut 2014, 14:54

agnieszka19, my kilka dni próbowaliśmy wozić Amelke w romerze, bo mnie sie wydawalo ze juz czas, ale z powrotem przesadzilam ja na pierwszy fotelik MC mimo ze siedzi sama stabilnie od dluzszego czasu.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Fuente
Moderator

Has thanked: 42 times
Been thanked: 91 times

Postautor: agnieszka19 » 06 lut 2014, 15:01

Fuente pisze:my kilka dni próbowaliśmy wozić Amelke w romerze, bo mnie sie wydawalo ze juz czas, ale z powrotem przesadzilam ja na pierwszy fotelik MC

A dlaczego?
ObrazekObrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
agnieszka19
SuperMama

Postautor: Fuente » 06 lut 2014, 18:14

agnieszka19, najpierw przesadzilam ja w romera, bo wydawalo mi sie ze w MC jej za ciasno w kombinezonie zimowym. Kilka dni tak pojezdzila, cala zadowolona bo wszystko widziala... Ale mnie to spokoju nie dawalo, bo ona wazy obecni 8600, a wtedy jakieś 8400, wiec wagowo jeszcze nie na ten fotelik, bo on chyba jest od 9, a poza tym glowka jej nie wystaje w MC, wiec wróciliśmy do przewożenia jej tylem... Dla niej tak bezpieczniej, przestawila sie z powrotem na MC i nawet nie marudzi, poza tym w MC w drodze zasypia, w romerze byla tak zainteresowana widokami ze o spaniu mowy nie bylo :lol:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Fuente
Moderator

Has thanked: 42 times
Been thanked: 91 times

Postautor: gorzatka » 06 lut 2014, 18:19

A wiecie cos na temat zmian podobno od czerwca tego roku wchodzi przepis, że dzieci do 18 miesiąca muszą jeżdzić tyłem do kierunku jazdy
Obrazek

Obrazek[/url]
gorzatka
SuperMama

Has thanked: 61 times
Been thanked: 10 times

Postautor: KasiaS » 06 lut 2014, 19:33

Jak ostatnio pytałam w Mama i ja i powiedziano mi,że dopiero od 2017r. wchodzi taki przepis
Obrazek
KasiaS

Been thanked: 0 time

Postautor: szaraczarownica » 06 lut 2014, 19:47

agnieszka19 pisze:Aż sprawdziłam... Faktycznie do 13... Nie wiem co ubzdurało mi się że do 9...

Bo są foteliki do 9 :)
Ale dobrze, że macie do 13, to przynajmniej problemu nie masz :)
Awatar użytkownika
szaraczarownica
Moderator

Postautor: caixa » 06 lut 2014, 21:06

Muszę pomyśleć o tym podnóżku. :XC
Awatar użytkownika
caixa
SuperMama

Has thanked: 40 times
Been thanked: 223 times

Postautor: lenaka » 11 mar 2014, 21:32

Witam,
biorąc na logikę te przepisy to nie ma to najmniejszego sensu. Jeżeli ten przepis miałby wejść w życie w tym roku, czy nawet w przyszłym to zwróćmy uwagę ile firm musiałoby pozmieniać fotele?
A co od fotelików to warto podjechać do chłopaków do Słonia na Pojezierskiej 99A i z nimi porozmawiać odnośnie foteli. Ostatnio widziałam u nich na ścianie za kasą sporo wyróżnień od RECARO i nie tylko. Chyba wiedzą co mówią skoro od lat je otrzymują ;)

Pozdrawiam !
lenaka

Has thanked: 0 time

Postautor: Patrycja11 » 11 mar 2014, 21:42

lenaka pisze:do chłopaków do Słonia na Pojezierskiej 99A

Jakakolwiek reklama na forum jest zakazana, zatem zapoznaj się najpierw z regulaminem,a później polecaj nam chłopaków. Pozdrawiam! Patrycja11
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Patrycja11
Moderator

Postautor: kari » 11 mar 2014, 21:44

Patrycja11, hahahha o tym samym pomyślałam, późno konkurencja zawitała
Awatar użytkownika
kari
SuperMama

Has thanked: 64 times
Been thanked: 149 times

Postautor: qwerty » 12 mar 2014, 20:01

Cześć Dziewczyny !
Jestem pierwszy raz na tym forum i jak tak przeglądam wpisy to mam wrażenie, że raz rozmowy są miłe i na poziomie. Ale jak tylko ktoś "nowy" się wkradnie to atakujecie jak pszczoły- może czasami warto "wyluzować"?
Temat bezpieczeństwa dzieci podczas podróżowania w aucie jest w tym momencie priorytetem, więc skupmy się na nim, a nie na zbędnych komentarzach. Weźmy pod uwagę, że nie są Panie tutaj same.

a co do fotelika- polecam ROMERa kingplusa, bo wydaje się być najszerszym z foteli.
qwerty

Has thanked: 0 time

Postautor: malaJu » 12 mar 2014, 20:06

qwerty, rozumiem, że zmierzasz do tego, że gonimy wszystkich za podejrzane wpisy, do złudzenia przypominające reklamę? Bo w tym wątku tylko tego typu zajścia miały miejsce. Niestety, nie jesteśmy w stanie zweryfikować, na ile osoba, która się loguje, po kilku minutach umieszcza swój pierwszy, JEDYNY post to "zwykły" user, a na ile osoba podstawiona.
Jeśli chodzi o inne zachowania - konkrety, poproszę.
Awatar użytkownika
malaJu
Administrator

Postautor: Kurczak » 05 kwie 2014, 11:14

Nas czeka niebawem zakup drugiego fotelika dla Dianki.
Nie wiecie, czy po tym, jak pan Kuba odszedł, w Mama i ja pracuje ktoś kompetentny, kto się na tym zna?
Przyznam szczerze, że temat mnie przerasta, nie wiem, co wybrać, bo fotelik musi pasować do dwóch aut, z których jedno ma Isofixa, drugie nie. I teraz nie wiem, czy jest sens inwestować w taki z Isofixem, bo to chyba znacząco podnosi koszty. Poza tym musi być łatwy w montażu i bezproblemowo się przekładać między samochodami. Nawet na firmę się jeszcze nie zdecydowaliśmy. Dlatego szukam kogo, kto nam doradzi, co wybrać...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Kurczak
SuperMama

Has thanked: 21 times
Been thanked: 54 times

PoprzedniaNastępna

Wróć do Ekspert ds. bezpieczeństwa w samochodzie