Fotelik samochodowy Recaro Young Profil Plus

jakie są Wasze opinie?

szaraczarownica pisze:To ja tym razem w sprawie fotelika 0-13kg. Spotkałam wczoraj w Porcie mamę, która będzie znana wszystkim forumkom, które z weselnego przyszły - jak pomyślicie o dziewczynie, która urodziła dzień przed Wigilią, to własnie ją spotkałam
Ma fotelik Recaro i jej 3-miesięczny synek w kombinezonie ledwo się mieści. Problem stanowią wysokie boki, które mają zapobiegać lataniu główki na boki (nie ta wyjmowana wkładka, tylko te, które są na stałe). Jej syn jest dosyć duży, ale to nie zmienia faktu, że 3-miesięczne dziecko raczej nie powinno wyrosnąć z "pierwszego" fotelika. Nie mówimy gigantycznym niemowlęciu, tylko o dziecku, które mieści się w siatkach centylowych.
W związku z tym obecnie jest w trakcie poszukiwania MC Citi, bo jak zobaczyła mój fotelik i Stanisława, któremu jest wprawdzie już trochę ciasno, ale jest dwa razy starszy i był wsadzony w puchatym śpiworku, to trochę nam pozazdrościła. Zresztą ja się nie dziwię, bo też sobie w takiej sytuacji nie wyobrażam dotrwania do tego minimalnego wieku 8,5 miesiąca. A jak jeszcze na stronie wyczytałam, że producent chwali się, że jest to fotelik do 1,5 roku, to coś tu jest nie tak.
Także przy pierwszych fotelikach też warto porównać ilość miejsca w środku i sprawdzić, czy wszystkie "otulacze" da się wymontować.
Patrycja11 pisze:szaraczarownica pisze:
To ja tym razem w sprawie fotelika 0-13kg. Spotkałam wczoraj w Porcie mamę, która będzie znana wszystkim forumkom, które z weselnego przyszły - jak pomyślicie o dziewczynie, która urodziła dzień przed Wigilią, to własnie ją spotkałam
Ma fotelik Recaro i jej 3-miesięczny synek w kombinezonie ledwo się mieści. Problem stanowią wysokie boki, które mają zapobiegać lataniu główki na boki (nie ta wyjmowana wkładka, tylko te, które są na stałe). Jej syn jest dosyć duży, ale to nie zmienia faktu, że 3-miesięczne dziecko raczej nie powinno wyrosnąć z "pierwszego" fotelika. Nie mówimy gigantycznym niemowlęciu, tylko o dziecku, które mieści się w siatkach centylowych.
W związku z tym obecnie jest w trakcie poszukiwania MC Citi, bo jak zobaczyła mój fotelik i Stanisława, któremu jest wprawdzie już trochę ciasno, ale jest dwa razy starszy i był wsadzony w puchatym śpiworku, to trochę nam pozazdrościła. Zresztą ja się nie dziwię, bo też sobie w takiej sytuacji nie wyobrażam dotrwania do tego minimalnego wieku 8,5 miesiąca. A jak jeszcze na stronie wyczytałam, że producent chwali się, że jest to fotelik do 1,5 roku, to coś tu jest nie tak.
Także przy pierwszych fotelikach też warto porównać ilość miejsca w środku i sprawdzić, czy wszystkie "otulacze" da się wymontować.

szaraczarownica pisze:że dla dużych dzieci najlepszy jest Citi, bo jest to największy fotelik z tych przetestowanych z dobrymi ocenami.

Szaraczarownica liczę na Ciebie 

Wiktor
14.06.2009
Kacper
14.08.2013marciami pisze:Szaraczarownica liczę na Ciebie

marciami pisze:Aha, no i fajnie jakby fotelik miał regulację oparcia do lekkiego pochylenia(do spania)

szaraczarownica pisze:Kuba na blogu coś marudził, że kiepskie, bo dzieciom główka opada itd. ale ja nic takiego nie stwierdziłam, u nas takie pochylenie wystarcza
szaraczarownica pisze: 9 miesięcy to najniższy wiek według Kuby, a 8,5 to już totalne minimum o ile dziecko już samo pewnie siedzi.
A prawda jest taka, że jest mu już coraz ciaśniej w barkach i męczy się w czasie podróży. Sam już pewnie siedzi, jak pisałam sam też siada (ogólnie od 1 stycznia jest już mega mobilny, już mi chałupę sam na czterech zwiedza) więc myślę, że za ten miesiąc czy półtora to już będzie dobra pora na przesiadkę. Teraz w podróży do Pabianic i z powrotem nie było tragedii jakiejś, ale jeśli sen młodego nie zmógł to wytrzymywał góra 30 min (chyba nawet nie) i już się wkurzał, nudził, bo ileż można patrzeć na niebo i chmury za oknem ... albo czubki walizek wystających z bagażnika marciami pisze:A romer ma taką bazę zapinaną na pasy?
marciami pisze:Teraz jest już trochę ograniczony w ruchach
szaraczarownica pisze:SafeFix - to taki King Plus tylko z przeznaczeniem pod Isofix, też ma możliwość wpięcia pasami.

a tak właśnie jest. On jak jest w nim Gabryś, jest zapięty w pasy, to się trzyma na swoim miejscu, wkurza mnie ogólnie że jest luźny, a do tej pory tak nie miałam. Myślę, że kwestia przyzwyczajenia.Karola5 pisze:Patrycja11, nie wiem jak przy fotelikach dla starszych dzieci
zawsze jakieś rozwiązanie.dokładnie to samo powiedzieli mi w Mama i ja.Deco-Ania pisze:Patrycja11, chociaż to marne pocieszenie to powiem Ci, że sam isofix i tak nie trzyma tak jak pasy w przypadku MC. Pewnie dlatego, że przypięty jest tylko dół, a góra cała luźna. I też mnie to wkurza.
tak właśnie będę robiłakakonka pisze:To zapinaj passy nawet jak jedziesz bez Gabrysia- tak żeby fotelik nie był luźnyzawsze jakieś rozwiązanie.

Deco-Ania pisze:sam isofix i tak nie trzyma tak jak pasy

Ale czy w III grypie są foteliki z pasami TT??szaraczarownica pisze:Dlatego, że do stabilnego zamocowania potrzebny jest Isofix i noga lub pasy TT
w Recaro różnica wynosiła 30 zł, więc się nie zastanawiałam i wzieliśmy z Isofixem, bo może w ciągu kilku najbliższych lat zmienimy auto na takie które będzie miało Isofix i wtedy wepniemy go bez problemu.szaraczarownica pisze:Dlatego też różnica w cenie pomiędzy fotelikami z Isofix i bez jest minimalna
Deco-Ania pisze:Ale czy w III grypie są foteliki z pasami TT??
no właśnie ja też nie.szaraczarownica pisze:Deco-Ania, nie wiem

szaraczarownica pisze:Na pewno do 9, a nie do 13?

Fuente pisze:my kilka dni próbowaliśmy wozić Amelke w romerze, bo mnie sie wydawalo ze juz czas, ale z powrotem przesadzilam ja na pierwszy fotelik MC

agnieszka19 pisze:Aż sprawdziłam... Faktycznie do 13... Nie wiem co ubzdurało mi się że do 9...

lenaka pisze:do chłopaków do Słonia na Pojezierskiej 99A
Wróć do Ekspert ds. bezpieczeństwa w samochodzie
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość