Suszenie prania w domu?

Wszelkie porady dotyczące bycia panią domu. Porady z serii: "Jak zadowolić siebie i teściową, i nie zwariować" :)

Suszenie prania w domu?

Postautor: malaJu » 07 lis 2012, 12:12

Artykuł o tym samym tytule pojawił się dziś na www.dziecisawazne.pl

http://dziecisawazne.pl/suszenie-prania/
Gdzie zimą suszycie pranie? Na kaloryferach, strychach, w suszarniach, łazienkach, a może na balkonach? Prawdopodobnie wiele osób ma z tym problem. Gdy na dworze panuje ujemna temperatura a my chcemy szybko i bez szkody dla tkanin wysuszyć rzeczy, przeważnie chwytamy się rozmaitych metod. Tymczasem, jak donosi BBC News, suszenie prania wewnątrz domu może nadmiernie podnosić wilgotność powietrza i sprzyjać astmie oraz alergiom.

Specjaliści z Mackintosh School of Architecture udowodnili, iż w wielu brytyjskich domach panuje zbyt wysoki poziom wilgoci powietrza. Niemal jedna trzecia tej wilgoci pojawia się w skutek suszenia prania w pomieszczeniach. W Glasgow w 87 gospodarstwach na 100 badanych przy zimniejszej pogodzie wyprane rzeczy suszy się we wnętrzach. Podczas suszenia jednej standardowej ilości prania w powietrze ulatują mniej więcej dwa litry wody.

Zbyt wysoka wilgotność może prowadzić do:

astmy;
kataru siennego;
alergii, ponieważ ułatwia rozwój roztoczy kurzu domowego i wzrost pleśni.

Wyniki badania potwierdziły obecność specyficznej pleśni w co czwartym badanym domu. Pleśń ta może powodować zapalenie płuc u osób ze słabym systemem obronnym organizmu. Warto również podkreślić, że w wielu mieszkaniach powietrze częściej jest zbyt suche niż zbyt wilgotne. Optymalny poziom wilgotności powietrza powinien mieścić się w przedziale od 40 do 60%.

Sposób na wilgoć?
Naprawdę trudno tutaj o praktyczną poradę. Planując budowę domu warto przede wszystkim wygospodarować osobne pomieszczenie – suszarnię. Miejsce to musi być dobrze wentylowane i ogrzewane. Dobrym rozwiązaniem jest pralnia i suszarnia ulokowane w jednym pomieszczeniu – zaoszczędzamy dzięki temu miejsce i czas, ponieważ nie musimy przenosić upranych rzeczy w inne miejsce. Nie mając możliwości rozwieszania prania w suszarni możemy zastanowić się nad kupnem suszarki elektrycznej lub pralko-suszarki. Niezależnie od rozwiązania należy pamiętać o odpowiednim wietrzeniu pomieszczeń.

i co Wy na to?
Awatar użytkownika
malaJu
Administrator

Has thanked: 722 times
Been thanked: 265 times

Re: Suszenie prania w domu?

Postautor: justine » 07 lis 2012, 13:14

Ja suszę w mieszkaniu niestety ale nie w pomieszczeniu gdzie przebywa Maciuś. No bo gdzie indziej suszyć zimą? Jak tylko pogoda jest w miarę to od razu wyrzucam na balkon ale teraz to raczej nic by mi nie wyschło :)
Do zeszłego roku nie mieliśmy problemu z wilgotnością, wręcz była ona za mała i posiłkowaliśmy się nawilżaczem. Teraz, po remoncie wilgotność jest cały czas na poziomie około 55-60% - liczę na to, że jak przyjdą mrozy to będzie tak około 50%, czyli w normie.
Nie mamy natomiast dywanów, zasłon, firanki są tylko w naszej sypialni, także roztocza nie mają za bardzo gdzie się namnażać.

Kiedy już zaczniemy budowę domu to na pewno będę miała suszarnię, tylko kiedy to będzie? może wnuki skorzystają, bo dzieci na pewno nie :)
Obrazek
Awatar użytkownika
justine
SuperMama

Has thanked: 16 times
Been thanked: 5 times

Postautor: martula_87 » 07 lis 2012, 14:03

Ja jak tylko pogoda pozwala to suszę na balkonie w łazience nie mam warunków więc suszarkę rozkładam w kuchni otwieram okno i włączam kaloryfer.A wilgoc u nas idelana zazwyczaj 48%.
Dominik 8.05.2012
Awatar użytkownika
martula_87
SuperMama

Has thanked: 243 times
Been thanked: 93 times

Postautor: evelinka » 08 lis 2012, 9:10

U nas niestety wilgoć mamy taką, że jestem w rozpaczy z tego powodu. I to bez suszenia prania w domu. Zazwyczaj suszę na dworze (jeśli nie pada) lub na strychu (w deszczowe dni). Tylko drobne rzeczy typu skarpety czy bielizna suszę na grzejnikach.
Awatar użytkownika
evelinka
SuperMama

Has thanked: 13 times
Been thanked: 21 times

Postautor: Deco-Ania » 08 lis 2012, 9:38

Niestety nie mam innej opcji jak w mieszkaniu.
I oczywiście:
martula_87 pisze:jak tylko pogoda pozwala to suszę na balkonie
.

W blokach (zwłaszcza w sezonie grzewczym), z tego co wiem, równie częsty jest odwrotny problem - zbyt suche powietrze. Dlatego m.in. zaleca się w przypadku pojawienie się małego człowieczka kupić nawilżacz. Kupiliśmy - i co? Po kilku użyciach odstawiliśmy do kąta.

Moja znajoma zdecydowała się kupić osuszacz - ściągał ogromne ilości wody, zwłaszcza gdy właśnie suszyło się pranie.
Obrazek
Obrazek
Deco-Ania
SuperMama

Has thanked: 97 times
Been thanked: 194 times

Postautor: kochecka » 08 lis 2012, 10:25

my tez mamy sporą wilgoć w domu. Pranie suszymy na dworze, chyba, że jest minusowa temp to kiepsko schnie ;) . Mam na szczęście zadaszony taras więc deszcz nam nie straszny.
evelinka pisze:U nas niestety wilgoć mamy taką, że jestem w rozpaczy z tego powodu

evelinka a próbowaliście pochłaniaczy wilgoci? My stosujemy zimą i jest spora poprawa.
Awatar użytkownika
kochecka
SuperMama

Has thanked: 43 times
Been thanked: 42 times

Postautor: evelinka » 08 lis 2012, 13:56

Aktualnie używam pochlaniaczy wilgoci, ale muszę trochę osuszyć ściany i zlikwidować to paskudztwo ze ścian, bo kuchnia wygląda tragicznie.
Awatar użytkownika
evelinka
SuperMama

Has thanked: 13 times
Been thanked: 21 times

Postautor: Bian » 09 lis 2012, 13:04

Od lipca mieszkamy na parterze, w mieszkaniu bez balkonu, ale z wewnątrznym ogrodzonym podwórkiem. Więc dopóki było ciepło, to wynosiłam suszarkę na dwór, bo wiedziałam, że szybko wyschnie, a nikt mi nic nie zakosi :P Niestety teraz rozstawiam suszarkę w domu, najczęściej włączam pranie pod wieczór, żeby rozłożyć na noc. Pojedyncze rzeczy zdarza mi się powiesić na sznurkach nad prysznicem jak od czasu do czasu muszę coś uprać na szybko w rękach.

evelinka pisze:drobne rzeczy typu skarpety czy bielizna suszę na grzejnikach

Robiłam tak w poprzednim mieszkaniu, podejrzewam, że tutaj też będzie mi się to zdarzać, szczególnie zimą jak trzeba będzie coś szybciej dosuszyć :)
Bian
SuperMama

Has thanked: 9 times
Been thanked: 103 times

Postautor: Emi » 09 lis 2012, 20:48

U nas w mieszkaniu jest sucho ze względu na grzejniki. Ja suszę pranie normalnie w domu, na rozkładanej suszarce.
ObrazekObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Emi
Administrator

Has thanked: 19 times
Been thanked: 41 times

Postautor: gohnia » 14 lis 2012, 10:26

Emi pisze:suszę pranie normalnie w domu, na rozkładanej suszarce.

Tak samo jak ja.
Jak ktoś walczy z grzybem na ścianach to rozumiem, że jest to problem, ale straszenie, że od suszenia prania w domu można dostać np. astmy to juz dla mnie lekka przesada ;)
Dla mnie grunt to wietrzenie (zwłaszcza zimą) zarówno gdy suszy się pranie, ale też gdy go nie ma, bo wtedy powietrze od kaloryferów jest bardzo suche.
W 2011 Ł 2013 K 2017

Szczęście to skutek uboczny postępowania zgodnie ze swoimi wartościami.
Awatar użytkownika
gohnia
SuperMama

Has thanked: 92 times
Been thanked: 85 times

Wróć do Porady Idealnej Pani Domu