PolubiłamGotowanie pisze:jogurt bezlaktozowy (gdzie można kupić?)
PolubiłamGotowanie pisze:jogurty z mleka sojowego
szaraczarownica pisze:Wydaje mi się, że takie coś nie ma prawa istnieć z samego założenia takich "mlek". Bakterie jogurtowe żywią się laktozą, która jest białkiem mleka zwierzęcego.

PolubiłamGotowanie pisze:szaraczarownica pisze:Wydaje mi się, że takie coś nie ma prawa istnieć z samego założenia takich "mlek". Bakterie jogurtowe żywią się laktozą, która jest białkiem mleka zwierzęcego.
Chodziło mi o... jakieś przetwory, deserki, cokolwiek czym można zastąpić jogurt naturalny. O, może tak
)
szaraczarownica pisze:Edit: W Potrze i Pawle to tych produktów bezlaktozowych jest całkiem sporo. Do wyboru, do koloru. Jogurty, masło widziałam, twarogi. W stałej sprzedaży, bez polowania.

W ogóle Biedronka zrobiła ukłon w stronę alergików, bo jakiś czas temu pojawił się też chleb bezglutenowy i bez dodatku laktozy, całkiem smaczny, jedyny jaki mój synek toleruje smakowo
Mój Marcinek aktualnie pije zamiennie właśnie mleko kokosowe (albo kaszkę na nim lub budyń) i mleko bez laktozy z Biedronki (choć zaznaczam że to z Biedronki małym druczkiem ma informację, że zawiera śladowe ilości laktozy)
Kokosowe polecam to:
choć akurat w tym mleku które wstawiłam aromat jest chyba najmniej wyczuwalny. No i jeszcze dodam ze jak kupować mleko kokosowe to najlepiej w kartonie nie w puszce
To z puszki dobrze się nadaje do ubijania np do tortów 

PolubiłamGotowanie pisze:jogurty z mleka sojowego czy coś?
szaraczarownica pisze:Ha! Znalazłam "deser" z soji
W Leclercu kosztuje około 2,50 zł. Za sztukę oczywiście![]()
I przy wyszukiwaniu tego google wypluł mi też deser z Rossmanna enerBio. Muszę poszukać.
Jest bardzo zdrowe, a do tego pyszne.

Wróć do Specjalista ds. żywienia
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości