Deco-Ania pisze:ale przecież to nie jest tak, że robisz albo - albo. Można połączyć i zrobić zalecane genetyczne w formacie 3D. Nie trzeba iść na dodatkowe badanie.
tzn połączyć można i przy okazji robienia badania genetycznego w 2d można przełączyć na obraz 3d żeby sobie popatrzeć ale faktem jest, że badanie genetyczne robi się tylko w 2d (tzn. wszystkie pomiary, echo serca, przeziorność, przepływy itd.)
No i jak dla mnie (to już osobiste zdanie) usg 3d w 12 tygodniu to zupełne nieporozumienie, bo dziecko wygląda na nim jak obcy a nie jak dziecko...w 20 tygodniu jest trochę lepiej ale bez rewelacji - najfajniejszy obraz uzyskuje się dopiero ok 30 tygodnia (a wtedy teoretycznie nie robi się usg genetycznych, ewentualnie "wzrostowe")
Piszę to z własnego doświadczenia, bo miałam widoki i fotki 3d zarówno w 12, 20 i 30 tygodniu (oraz przy każdym kolejnym usg aż do 40 tygodnia), z tym, że nic za to nie dopłacałam...ale jakbym miała cokolwiek dopłacać to ewentualnie zdecydowałabym się na 3d dopiero w okolicach 30 tc