autor: Sybel » 28 sty 2014, 23:19
Asia, niestety po porodzie żelazo trzeba, mi mówiły, ze do dwóch miesięcy. Warto przeczytać dokładnie ulotkę, szczególnie kwestię stosowania danego preparatu z jedzeniem (lub bez), bo moze to mieć wpływ na przyswajanie żelaza (np. spowolnić proces). Natomiast radzę pomyśleć o naparach z lnu mielonego - na opakowaniu jest instrukcja. Dobre to to nie jest, nie ma się co czarować, ale regularnie brane po prostu reguluje pracę jelit. Do tego np. kiwi (o ile możesz, bo nie wiem, czy karmisz piersią i jak maluch zareaguje), można np. kaszę jaglaną z łyżeczką oliwy (podczas gotowania) i robić na słodko z jakimś owocem, czy z czymś. W ogóle kasze w diecie pomagają, można też kombinować z otrębami - np. do jogurtu (o ile możesz go jeść), suszone owoce. Ja się tak ratowałam po poprzednim porodzie, po tym na bank będzie to samo, pewnie znowu będę wyglądała jak zwłoki przez jakiś tydzień (mam na myśli ten gustowny blady kolor skóry) i nadal będę brała żelazo. Uhhh... Już się nie mogę doczekać... Teraz stosuję powyższe metody i jeszcze hemoroidów nie mam, a w poprzedniej ciąży od połowy już miałam.Jem jeszcze jabłka (teraz mniej ze względu na cukrzycę ciążową), bardzo dużo warzyw i chleb tylko razowy, z nasionami, codziennie minimum 1 jogurt, surówki z kapusty czerwonej, marchewki. No i zupy warzywne.