tort urodzinowy- help:-)

wszystko co związane z tematami kulinarnymi

tort urodzinowy- help:-)

Postautor: monika » 11 mar 2013, 23:28

Dziewczyny, prośba. Jestem niepiekąca, oprócz muffinek, pierniczków, biszkoptów, tart, ciasteczek to niestety nie wypiekam cudów. Tort popełniłam raz, rok temu na urodziny synka. Wyszedł jakoś ale stresu mnie to kosztowało.Chciałabym popełnić raz jeszcze i liczę na Waszą pomoc. Robiłam z bitą śmietaną i owocami. Teraz chciałabym coś podobnego. Podrzućcie proszę jakieś pomysły bo przekopuję internet i guzik wyszukałam.Wolę prostokątny bo nie mam fajnej dużej tortownicy. Ostatnio robiłam dekorowany gotowymi figurkami z cukierni w kształcie samochodzików. Może ma któraś jakiś pomysł? Najchętniej bym kupiła ale Młody stwierdził, ze mój torcik był najlepszy na świecie mimo tego ze nie miał Spidermana. No i wymiękałam i będę się borykać w piątek bo w sobotę impreza w domu, na imprezę do sali zabaw to chyba kupię jakiś mały torcik bo nie dam rady dwóch pod rząd trzasnąć. Tort musi być spory bo impreza urodzinowa domowa jest dwudniowa:-) Z góry dzięki za odpowiedzi:-)
Awatar użytkownika
monika
SuperMama

Has thanked: 1 time
Been thanked: 12 times

Re: tort urodzinowy- help:-)

Postautor: Emi » 12 mar 2013, 6:50

monika, ja często na szybko kupuję gotowe spody, nasączam sokiem/herbatą/alkoholem (w zależności od weny), przekładam bitą śmietaną i owocami, czasem smaruję dżemem. Na wierzch owoce, starta czekolada gorzka (pycha). Taki tort zajmuje mi ok kwadransa i jest zazwyczaj pyszny. A te spody gotowe nie są wcale takie złe, ważne aby odpowiednio je nasączyć.
Tak sobie myślę, że możesz na wierzch polać tort rozpuszczoną białą czekoladą i po zastygnięciu poukładać na niej jakieś figurki. Nigdy nie polewałam torta czekoladą ale chyba powinien być smaczny :) Na zastygniętą czekoladę można by poukładać figurki z masy marcepanowej, takie robione samodzielnie. To już wymaga trochę więcej czasu.
ObrazekObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Emi
Administrator

Has thanked: 19 times
Been thanked: 41 times

Postautor: niesia2708 » 12 mar 2013, 7:22

monika, ja zawsze robię najprostszy czyli śmietanowy. Śmietana 36% ubita z śmietanfixem i cukrem pudrem.Żeby był kolorowszy możesz do kremu dodać barwnik spożywczy (jest w buteleczkach jak aromat). Boki można np obsypać uprażonymi z cukrem płatkami owsianymi.
Lub też prosty jest tort bezowy- kupujesz gotowe podkłady i na pudełku bodajże jest przepis na krem kawowy....pyyyycha :p
Karolcia 19.07.2013
Misia 10.09.2017
Awatar użytkownika
niesia2708
SuperMama

Has thanked: 62 times
Been thanked: 121 times

Postautor: Pepsi » 12 mar 2013, 9:33

monika ja robiłam z masą śmietanową i owocami. Kremówka+puder+mascarpone :)
Obrazek
Obrazek

Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się ze wszystkich sił, tego czego sie pragnie.
Awatar użytkownika
Pepsi
Moderator

Has thanked: 12 times
Been thanked: 61 times

Postautor: monika » 13 mar 2013, 20:49

Emi, niesia2708, Pepsi dzięki za odpowiedź dziewczyny :) zrobię biszkopt sama, rok temu mi wyszedł piękny, z bita śmietaną, używałam 30% ze śmietanfixem, cały czas główkuję nad dekoracją bo jakoś nie mam koncepcji. Musi być duży bo 2 dni imprezy.Na imprezkę w sali zabaw tez chyba zrobię sama, tylko mniejszy. 3macjie kciuki bo w piątek wieczór/sobotę dopołudnia będę walczyła z tematem ;;) Jak popatrzyłam na Wasze wypieki w wątku "Moje Wypieki" to wymiękłam :oops:
Awatar użytkownika
monika
SuperMama

Postautor: Pepsi » 13 mar 2013, 20:57

monika pisze:z bita śmietaną, używałam 30% ze śmietanfixem

monika spróbuj z mascarpone zmieszać. Fajna sztywna masa śmietanowa wychodzi. Zraziłam się do fix'a po tym jak mi się skorupa zdobiła ze śmietany na cieście. Nie wiem czy to moja wina czy fix'a ale jakoś mi się odechciało go używać.
Obrazek

Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się ze wszystkich sił, tego czego sie pragnie.
Awatar użytkownika
Pepsi
Moderator

Postautor: niesia2708 » 13 mar 2013, 21:27

Pepsi pisze:Zraziłam się do fix'a po tym jak mi się skorupa zdobiła ze śmietany na cieście.

Nigdy nie miałam z tym problemu. Zawsze używam:
Obrazek

A co do dekoracji- może ubrać owocami??Np brzoskwinie z puszki pokroić?? Można też z nich zrobić jedną warstwę wewnątrz.
Karolcia 19.07.2013
Misia 10.09.2017
Awatar użytkownika
niesia2708
SuperMama

Has thanked: 62 times
Been thanked: 121 times

Postautor: Pepsi » 13 mar 2013, 21:33

niesia2708 pisze:Zawsze używam

To ja tez miałam dokładnie ten. po wyjęciu ciasta z lodówki zamiast bitej śmietany była skorupa ze śmietany i całość wyglądała tragicznie :/
Obrazek

Awatar użytkownika
Pepsi
Moderator

Postautor: szaraczarownica » 13 mar 2013, 21:34

A mnie się nawet z nim śmietana nie chce czasami ubijać :lol:
Awatar użytkownika
szaraczarownica
Moderator

Has thanked: 189 times
Been thanked: 203 times

Postautor: Frezja » 13 mar 2013, 22:15

szaraczarownica, ja zawsze wkładam do lodówki na jakis czas naczynie w którym ubijam śmietanę oraz trzepaczki od miksera,śmietana też musi być mocno schłodzona,zawsze się udaje nawet bez śmietan fixu ;;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Frezja
SuperMama

Has thanked: 21 times
Been thanked: 3 times

Postautor: monika » 13 mar 2013, 23:03

dzięki za wszystkie cenne wskazówki :)
brzoskwinie i ananasy to do środka daję, kupiłam posypki, perełki do dekoracji, świeczki urodzinowe, pisaki lukrowe i świeczki fajne w TKmaxx takie "Happy Birthday "coś muszę wyczarować, choć Angry Birda czy Spidermana to nie wywinę ::( Śmietanfix właśnie Dr. Oetker tylko używam. Ja schładzam śmietanę w lodówce, przed ubijaniem na 10min do zamrażarki wrzucam jeszcze, ubijam najpierw samą śmietaną, i jak jest ubita to wrzucam wymieszane smietanfixy z cukrem waniliowym i łyżką cukru pudru. I wtedy właśnie jest chwila stresu aby ubić, aby się wszystko wymieszało, rozpuściło a nie "klapło". Z mascarpone to nie próbowałam jeszcze ale brzmi pysznie :D Dekoracja mnie męczy bo muszę mu jakiegoś wzora walnąć...trzasnę cyfrę i napis i coś muszę pokombinować.
Awatar użytkownika
monika
SuperMama

Postautor: evelinka » 14 mar 2013, 10:41

monika, możesz boki obłożyć podłużnymi biszkoptami, a na wierzch dać np. zabarwiona na zielono śmietanę. Białą śmietaną narysuj linie, jak na boisku do piłki nożnej. Możesz dokupić piłkarzy, a może syn ma w swoich zbiorach jakieś figurki. Na pewno bedzie zadowolony.
Awatar użytkownika
evelinka
SuperMama

Has thanked: 13 times
Been thanked: 21 times

Postautor: monika » 14 mar 2013, 13:55

evelinka dzięki! Właśnie kupiłam okrągłą dużą tortownicę, łaciatą śmietanę i coś wymyślę :) Pomysł z piłkarzami bardzo fajny, dzięki :)
Awatar użytkownika
monika
SuperMama

Postautor: Pepsi » 14 mar 2013, 14:07

monika pochwal się tworem jak skończysz :mrgreen:
Obrazek

Awatar użytkownika
Pepsi
Moderator

Postautor: monika » 14 mar 2013, 21:30

twór to dobre słowo =)))) najgorsze jest to, że coś mnie przeziębienie złapało i mi się twora odechciewa robić. Pewnie skończy się na 8ce na górze, Boże 8ka?!?!? kiedy to zleciało?!?!Masakra jak ten czas leci, niedawno była 2-3ka na torciku...
Awatar użytkownika
monika
SuperMama

Postautor: monika » 21 mar 2013, 9:31

Zrobiłam 2 torty, w sobotę na sobotę na 2 dniową imprezkę domówkę z rodziną i we wtorek na imprezkę do figloraju. Byłam podziębiona, Młody w swojej urodziny czyli w piątek obudził się z kaszlem, ręce mi opadły. Do tego w piątek moja siostra odebrała pewne wyniki badań i okazało się, że ma poważne problemy z nerkami, to mnie dobiło. Ale urodziny zaplanowane to musiałam się wziąć w garść i zrobić twora. Torty były smaczne ale nie miałam nastroju na dekoracje, Miły rozumiał, że się martwię i powiedział, że nie muszę dekorować. Zrobiłam w dwóch przypadkach 8ki, świeczki, raz samochodziki cukrowe postawiłam .Wyszły wielkie :) Miły powiedział, że pyszne i wcale nie muszą mieć Spidermana, kochany jest. Nie potrafię wkleić zdjęcia tutaj :oops: Mogę wrzucić na skrzynkę szafingową moje wytwory :D
Awatar użytkownika
monika
SuperMama

Postautor: monika » 03 kwie 2013, 21:04

Obrazek to drugi
a to pierwszy Obrazek
Awatar użytkownika
monika
SuperMama

Postautor: AgaGrusiecka » 29 paź 2014, 9:38

Obiecałam wstawić zdjęcia tortu Łukasza. Jakość nie najlepsza, bo z dziwnej pozycji robione. Tort oczywiście zamówiony w cukierni, wolałam nie ryzykować pieczenia na imprezę w gronie przyjaciół mojego syna i ich rodziców ;) Jako, że Łukasz zażyczył sobie tort z figurkami Strażaka Sama i Jupitera, to zamówiłam przez internet robione z masy cukrowej. Dostałam takie:
Obrazek
niezbyt mi się podobały, a jakość wykonania też pozostawiała wiele do życzenia. Strażak rozpadł mi się w rękach: odpadła głowa, tułów, jedna ręka i but. Skleiłam na lukier i jakoś wyszło. Zapłaciłam za to 40 zł. Zła byłam na siebie, że nie dogadałam się wcześniej ze znajomą, która zrobiła pierwszego w swoim życiu Sama z kolorowej czekolady. Wtedy na torcie prezentowałby się taki strażak:
Obrazek
Ale pomysł się nie zmarnuje, bo wykorzysta go 19aniołeczek92 dla Igorka :)
Całość naszego tortu wyglądała tak (figurki musiałam umieścić w tym konkretnym miejscu, bo cukiernia wstawiła inną i jak ją wyjęłam, to w śmietanie była dziura ;) ):
Obrazek
Obrazek
Obrazek
AgaGrusiecka
Ekspert

Has thanked: 60 times
Been thanked: 176 times

Postautor: 19anioleczek92 » 29 paź 2014, 10:59

AgaGrusiecka, Na pewno skorzystam i już mam pomysł na to jak to zrobić :):) Dzięki jeszcze raz za namiary ;)
Awatar użytkownika
19anioleczek92
SuperMama

Has thanked: 22 times
Been thanked: 49 times

Postautor: 19anioleczek92 » 05 lis 2014, 10:56

U nas będzie tort pt.Strażak Sam :) Jupiter robiony przez Michała i Sam polecony przez AgaGrusiecka, pochwalę się w poniedziałek :ymparty:
Awatar użytkownika
19anioleczek92
SuperMama

Postautor: 19anioleczek92 » 12 lis 2014, 21:32

O to nasz tort :) Obrazek
Awatar użytkownika
19anioleczek92
SuperMama

Postautor: elinka3 » 12 lis 2014, 21:57

19anioleczek92, piekny , sama robiłaś? Podziwiam i gratuluje zdolnosci
elinka3

Postautor: 19anioleczek92 » 12 lis 2014, 22:15

Nie, mój małż hehe >D ja nie mam takich zdolności 8-)
Awatar użytkownika
19anioleczek92
SuperMama

Wróć do Kuchnia