Szczepienia i powikłania poszczepienne

Lekarze, szpitale, przychodnie w naszym regionie. Porady doświadczonych mam, jak radzić sobie z infekcjami domowymi sposobami.

Re: Szczepienia dzieci - śmierć niemowląt

Postautor: little.d » 09 sty 2013, 10:09

kasia_m85 nie rob tego bledu co ja zrobilam! jesli szczepisz dziecko 5w1 tp na pneumo zaszczep 6 tygodni pozniej. w ogole zawsze bezpieczniej dla dziecka rozdzielac te szczepienia i robic 6 tygodni przerwy. nam pediatra tego nie powiedziala i zaszczepilsimy w pakiecie, niestety zakonczylo sie szpitalem. teraz juz sama pediatra sie boi i mowi, zeby zrobic 6-tygodniowa przerwe.

jestem zdania, ze szczepic sie powinno. spedzilam niestety troche czasu z synkiem w szpitalu i zapalenie opon mozgowych coraz czesciej jest spotykane. oczywiscie dzieci lezace w szpitalu to tylko procent wsrod wszystkich lodzkich "bachorkow" :), ale jednak cos sie ma na rzeczy i kazdego moze to spotkac.

ja jestem za szczepieniami na pneumo i meningo. rota odpuszczam. zwroccie uwage, ze prawie kazdy lekarz pracujacy w szpitalu zaleca dodatkowe szczepienia. jesli ktos odradza, to najczesciej jest to zwykly pediatra z POZ, ktory nie ma na co dzien stycznosci z kosmicznymi chorobami.

rota odpuszczam, bo tego jest chyba 100000000000 szczepow, a szczepi sie tylko na kilka. znajac mojego pecha, jesli cos mialoby byc to pewnie ten szczep, ktory nie jest w szczepionce...

no nic... dzis mam kontrole u neurologa i now dostaje opitol, ze nie zaszczepila, a ja sie tak panicznie boje, ze znow cos sie stanie...

dopoki sanepid nie dopadnie przychodni, a przychodnia Ciebie. w naszym przypadku sanepid sciga juz przychodnie, ale oni nas jeszcze nie ;]
Michał 12.04.2012 | 31 tc | 1650g | 9 pkt Apgar
http://www.landrynkowy-pyniu.blogspot.com
little.d

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Szczepienia

Postautor: martula_87 » 09 sty 2013, 10:15

little.d, żarujesz już Was ścigają????Hehehe ciekawe kiedy za nas się wezmą :lol:
Dominik 8.05.2012
Awatar użytkownika
martula_87
SuperMama

Has thanked: 243 times
Been thanked: 93 times

Postautor: Puma » 09 sty 2013, 11:15

jesli nie moze byc dziecko zaszczepione bo caly czas sa jakies infekcje i chodzisz z dzieckiem do lekarza to sobie moga scigac, a pozatym pierwsze dziecko mialo w Polsce tylko jedna szczepionke nic nie zglaszalam ze wyjezdzam i nikt nie przypominal o szczepieniach, zadnego kontaktu z przychodni a tym bardziej z sanepidu
Awatar użytkownika
Puma
SuperMama

Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Postautor: little.d » 09 sty 2013, 11:39

teraz jak jest sezon chorobowy, to w ogole nie pojawiam sie w POZ. Do Malego wolam prywatnego pediatre i POZ nic o tym nie wie...

Raz juz poszlam na szczepienie, to okazalo sie ze weszly nowe przepisy i pediatra potrzebiwala pisemna zgode neurologa... jak ja dostalam to maly dostal zapalenia pluc i po szczepieniach.
little.d

Postautor: martula_87 » 09 sty 2013, 11:46

little.d, dokładnie tak jak u nas po rezonansie mamy miec wpis w książeczke że jest zgoda na szczepienie.
Więc narazie bez stresu ale jak ten nasz sanpid szybko działa :lol: No i też się zdarza że dzieci chorują i szczepienia też są przesuwane.
Dominik 8.05.2012
Awatar użytkownika
martula_87
SuperMama

Re: Szczepienia dzieci - śmierć niemowląt

Postautor: maskotka » 09 sty 2013, 13:44

My zaszczepiliśmy i na pneumokoki i na rotawirusy tylko, że pneumokoki mieliśmy z miesięcznym opóźnieniem. I na prawdę była to chyba najlepsza inwestycja jaką mogłam zrobić, bo mały złapał i pneumokoka w wieku 6 miesięcy, a potem mając 10 miesięcy miał rotawirusa. Obie choroby przeszedł bardzo delikatnie. Z pneumokokowym zapaleniem płuc byliśmy przez tydzień w szpitalu, ale mały nawet gorączki nie miał. Przechodził je bardzo łagodnie. Natomiast jak złapał rotawirusa, to ja dopiero po tygodniu się zorientowałam, że coś jest nie tak i poszłam z nim do lekarza. Robił luźne kupy, ale nie na tyle, żebym miała z nim od razu biec do lekarza. A jak już było mi za długo i poszliśmy to pediatra jak jej opisałam objawy to pierwsze o co zapytała to czy mały był na rota szczepiony. Jak jej potwierdziłam to stwierdziła, że dzieci szczepione tak właśnie tą chorobę przechodzą.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
maskotka
SuperMama

Has thanked: 4 times
Been thanked: 34 times

Re: Szczepienia i powikłania poszczepienne

Postautor: Blue » 20 sty 2013, 9:06

little.d-mam pytanie do Ciebie.Pisalas ze synkowi zaszkodzila szczepionka na pneumokoki gdyz byla to jakas wadliwa seria.
Powoli przymierzam sie do zaszczepienia na pneumokoki mloda i chce uniknac (o ile to mozliwe) takiej sytuacji pechowej jak u Was.Jak rozpoznac/wyeliminowac ryzyko ze trafimy na te niebezpieczna serie szczepionki?Czy ona zostala juz wycofana ze sprzedazy calkiem?Czy ona posiada jakis numer seryjny,ktory moglabys podac-aby wiedziec to ta wlasnie TA zła?Jakos ja pewnie zidentyfikowalas?I gdzies czytalam ze chyba pisalas sformulowanie typu ze sprawa jest w sadzie-to o te szczepionke chodzilo?Kogo zasadzilas-lekarke ze dopuscila do szczepien,czy producenta szczepionek czy przychodnie?Poporsze o praktyczne porady bo troche sie wystraszylam tym co pisalas o tej szczepionce pneumokokowej.
PS.dodam jeszcze ze starsza cora byla szczepiona na pneumokoki (chodzila do zlobka) i nic sie nie dzialo,ale mimo wszystko po tym co napisalas to siedze i mysle...
Blue
SuperMama

Has thanked: 15 times
Been thanked: 215 times

Postautor: yuna » 20 sty 2013, 11:11

Po tym co piszecie, coraz bardziej się zastanawiam jak to dalej będzie z tymi szczepieniami u nas. Póki co cały czas szczepimy na NFZ szczepieniami obowiązkowymi. Póki co Emilka wszystkie szczepienia przeżyła bez skutków ubocznych, nawet temperatury nie było. Tylko płacze przy kluciu... W tym miesiącu ostatnie i półroczna przerwa. Ale zastanawiam się nad pneumo i nad rotawirusami i już sama nie wiem co mam zrobić.
Bo nawet mimo tego, że młoda do żłobka nie idzie, tylko przez najbliższe dwa lata siedzi ze mną w domu, to ryzyko zachorowania zawsze jakieś tam jest... Z jednej strony jest tak jak piszecie, nie zaszczepię, zachoruje to będę sobie wyrzucać jaka to byłam głupia, z drugiej strony zaszczepię, dostanie jakiś skutków ubocznych to też będę sobie wyrzucać, że po co to było i w ogóle...
Obrazek Obrazek

http://papierowy-stosik.blogspot.com/ - recenzje książek
http://robotki-yunki.blog.pl/ - rękodzieło - czapki, szaliki, opaski i inne

http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=6184165 Allegro - licytacje od 1 zł, kolczyki i inne
Awatar użytkownika
yuna

Been thanked: 1 time

Postautor: Misiak » 20 sty 2013, 11:48

yuna, u Was na rota to już chyba za późno? Dobrze kojarzę, że trzeba do 6 miesiąca życia?
My idziemy jutro.:( 6w1 + pneumokoki ale chyba następnym razem wezmę też rota.

Jak to jest? Jak dziecko idzie do żłobka to muszę zaszczepić na rota?
5.12.2012 Polunia <3
7.07.2023 Rodzina <3
Awatar użytkownika
Misiak
SuperMama

Has thanked: 40 times
Been thanked: 68 times

Postautor: mikołajkowa » 20 sty 2013, 12:32

Misiak pisze:Jak to jest? Jak dziecko idzie do żłobka to muszę zaszczepić na rota?

W żadnym żłobku nie stawiali takich wymagań jak pytałam o warunki przyjęcia (ani państwowym ani prywatnym) natomiast pediatra zdecydowanie sugerowała żeby dziecko zaszczepić jeśli ma iść do żłobka.
Wszędzie gdzie czytałam jest napisane że trzeba rozpocząć szczepienie między 6 a 12 tż. My już mamy obie dawki za sobą.
mikołajkowa

Has thanked: 18 times
Been thanked: 3 times

Postautor: martula_87 » 20 sty 2013, 12:35

Misiak, dobra rada rozdziel 6w1 i pneumokoki zaszczep za jakiś czas wiele dziewczyn już o tym pisało.
Misiak pisze:Jak to jest? Jak dziecko idzie do żłobka to muszę zaszczepić na rota?

Tak naprawdę nie musisz szczepic dodatkowo ale jeżeli wiesz żę mała pójdzie do żłobka to raczej bym zaszczepiła.Ale mi się kojrazy że w takim przypadku ważniejsze są pneumokoki.

My za 2 tyg najpewniej dostaniem zgode i będziemy szczepic tym razme szczepionką 5w1 bo po tym artykule chyba będę się bała 6w1.I zrobię tak jak pediatrzy radzili najpierw 6w1 a po tym 5w1.
Na całą resztę pewnie też byśmy już dostali zgodę ale narazie odpuszczam.Nad pneumokokami zastanowię się po ukończeniu roku bo chyba jakoś tak jest żę później jest jedna dawka.
Na rota już jest za późno bo chyba pierwszą dawke dziecko musi dostac do 12 tygodnia życia no i szczepienie trzeba zakończyc przed 24 tygodniem życia.
No i jeszcze meningokoki ale o tym wogóle jeszcze nie rozmawiałam z lekarzami muszę się zagłebic w temat.
Dominik 8.05.2012
Awatar użytkownika
martula_87
SuperMama

Postautor: mikołajkowa » 20 sty 2013, 13:04

Blue, tu masz serię tej wycofanej szczepionki:

http://www.farmaceutycznyportal.pl/komu ... 10180.html

ja jeszcze dodatkowo sprawdzałam szczepionkę na WZW, bo z tego co tu widzę też jakąś partię wycofali:

http://www.farmaceutycznyportal.pl/komu ... 10130.html
mikołajkowa

Has thanked: 18 times

Postautor: Misiak » 20 sty 2013, 13:51

martula_87, dzięki, tak zrobię, rozdzielę.
5.12.2012 Polunia <3
7.07.2023 Rodzina <3
Awatar użytkownika
Misiak
SuperMama

Postautor: Blue » 20 sty 2013, 15:43

mikolajkowa-dziekuje!
az strach sie bac...
Blue
SuperMama

Has thanked: 15 times
Been thanked: 215 times

Postautor: yuna » 20 sty 2013, 16:02

od razu też sobie sprawdziłam te serie Euvaxu... Dobrze, że mamy inne numery, bo w sumie to strach się bać... Przy kolejnej dawce będę patrzeć też, bo niby mieli wycofać, ale w Polsce to nigdy nic nie wiadomo.
Obrazek Obrazek

http://papierowy-stosik.blogspot.com/ - recenzje książek
http://robotki-yunki.blog.pl/ - rękodzieło - czapki, szaliki, opaski i inne

http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=6184165 Allegro - licytacje od 1 zł, kolczyki i inne
Awatar użytkownika
yuna

Been thanked: 1 time

Postautor: tulipan87 » 20 sty 2013, 16:35

My szczepimy Infanrixem Hexa 6w1.
Pierwsze dwie dawki nie wywołały żadnych reakcji poszczepiennych. Trzecia natomiast wywołała wysoką temperaturę i Mateusz miał dość długo odczyn poszczepienny na ramieniu - miejsce wkłucia zrobiło się twarde i czerwone, coś jak guz wielkości śliwki tyle, że nie aż tak wypukły. Przeszło po okładach z Altacetu w żelu.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
tulipan87
SuperMama

Has thanked: 12 times
Been thanked: 26 times

Postautor: Frezja » 20 sty 2013, 18:27

tulipan87 pisze:My szczepimy Infanrixem Hexa 6w1.

my też,Kuba jest po 3 Hexach i po żadnej nie było niepożądanych reakcji poszczepiennych.
Obrazek
Awatar użytkownika
Frezja
SuperMama

Has thanked: 21 times

Postautor: Sybel » 20 sty 2013, 22:31

U nas po trzech szczepieniach Hexą też żadnych efektów ubocznych :)
Sybel

Postautor: Pepsi » 21 sty 2013, 8:17

"Prevenar 13, zawiesina do wstrzykiwań numer serii: F72956"
Mała miała serie F72955 :roll:

a o szczepieniach... http://www.prisonplanet.pl/multimedia/toksyczne_szczepienia,p852895001
Obrazek

Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się ze wszystkich sił, tego czego sie pragnie.
Awatar użytkownika
Pepsi
Moderator

Been thanked: 61 times

Postautor: caixa » 21 sty 2013, 9:32

Dziewczyny odczyn poszczepienny czy gorączka to tak naprawdę pikuś przy tym co może się wydarzyć. Teoretycznie producenci szczepionek twierdzą, że nie ma związku szczepień z chorobami typu autyzm ale ja tam nikomu już nie wierzę.

Podobne zdanie mam do rota. Pediatrzy sugerują szczepić ale to nie są szczepienia na wszystkie odmiany. Może się tak zdarzyć, że dziecko zachoruje na jakiś szczep, na który miał szczepionkę i przejdzie to łagodnie ale większa jest szansa, że złapie ten, na który nie był szczepiony. Dla mnie problemy z rota to po prostu problem z jelitówką. Szybka reakcja, nawodnienie dziecka to podstawa. Gdy mała miała pół roku w moim otoczeniu wiele dzieci trafiło do szpitala po szczepieniu na rota dlatego ja zrezygnowałam z tego szczepienia. Póki co (odpukać) nie miałyśmy żadnych problemów.

Poza tym nie podoba mi się, że u nas w kraju małe dzieci mają tyle obowiązkowych szczepień już w pierwszym roku życia. A w pierwszym półroczu to już w ogóle. Przecież to jest olbrzymie obciążenie dla tak małego organizmu. Dlatego na Pneumo szczepiłam dopiero po skończonym roczku. I tak nie zakładałam, że wcześniej oddam ją do żłobka więc tym bardziej nie widziałam sensu w dokładaniu dodatkowych szczepień.
Awatar użytkownika
caixa
SuperMama

Been thanked: 223 times

Postautor: lmyszka » 21 sty 2013, 9:41

Ja młodego na rota i pneumokoki nie szczepiłam. Młody chodzi do żłobka od 10 miesiąca zycia. Jelitówkę miał raz i to bardzo łagodna. Jak dla mnie te wszystkie szczepionki to nabijanie kasy ich producentom.
<3 Wiktor <3 14.06.2009
<3 Kacper <3 14.08.2013
Awatar użytkownika
lmyszka
Moderator

Has thanked: 78 times
Been thanked: 108 times

Postautor: Malwina » 21 sty 2013, 10:49

Tak naprawdę punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Moja koleżanka jako dziecko przechodziła zapalenie opon mózgowych i ledwo ją odratowali. Zaszczepiła dziecko na pneumokoki. Ja miałam w wieku 9 miesięcy ciężką biegunkę spowodowaną najprawdopodobniej rotawirusem. Trafiłam do szpitala. Wtedy matka nie mogła być z dzieckiem. Nawet odwiedzać mnie nie mogła, bo jak wychodziła ode mnie, to podobno wpadałam w histerię. 4 dni pod kroplówką non stop, bo wszystko co wypiłam/zjadłam - zwymiotowałam z nawiązką. Zaszczepiłam Maksa na wszystko poza ospą (1 lekarz radził zaszczepić, 3 powiedziało, żeby nie spieszyć się, bo może w przedszkolu złapie) i tymi zalecanymi po 1. roku życia.
Każdy myśli - mnie to nie dotyczy, szanse są minimalne. W moim otoczeniu za dużo rzeczy, które miało nas "nie dotyczyć" się wydarzyło, dlatego wolę dmuchać na zimne i ufać specjalistom w tym zakresie :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Malwina
SuperMama

Has thanked: 29 times

Postautor: caixa » 21 sty 2013, 11:28

Malwina pisze:punkt widzenia zależy od punktu siedzenia

oczywiście dlatego napisałam, ze w moim otoczeniu dzieci trafiały do szpitala w bardzo ciężkim stanie po szczepieniu na rota. To spowodowało, że ja nie szczepiłam.
Pneumo tak- ale jak napisałam nie w pierwszym roku. Można to zrobić w kolejnym nie obciążając zbytnio organizmu małego dziecka.
Awatar użytkownika
caixa
SuperMama

Postautor: Misiak » 21 sty 2013, 11:31

caixa pisze: odczyn poszczepienny czy gorączka to tak naprawdę pikuś przy tym co może się wydarzyć.

I to mnie właśnie gnębi. Ile ja bym dała, żeby skończyło się tylko na gorączce.
5.12.2012 Polunia <3
7.07.2023 Rodzina <3
Awatar użytkownika
Misiak
SuperMama

Postautor: szaraczarownica » 21 sty 2013, 11:43

Misiak pisze:Ile ja bym dała, żeby skończyło się tylko na gorączce.

Misiak, a nie możesz mieć lepszych marzeń: żeby nic się nie wydarzyło? ;)
U nas na razie 2x Infanrix IPV+Hib, 2x rota i 1x Euvax B i jak do tej pory tylko za pierwszym razem po Infanrixie i Euvaxie delikatne zaróżowienie po obu wkłuciach. Posmarowałam Altacetem i do rana nie było śladu. Drugie szczepienie przeszło bez żadnych objawów.
Awatar użytkownika
szaraczarownica
Moderator

Has thanked: 189 times
Been thanked: 203 times

Postautor: caixa » 21 sty 2013, 12:08

Misiak, rozumiem cię bo ja bardzo panikowałam przed szczepieniem Kai. Jak szłyśmy pierwszy raz to zbierało mi się na wymioty z tego stresu. Jedyne co ci mogę poradzić. Starać się za dużo o tym nie myśleć i wierzyć, że wszystko będzie dobrze.
Awatar użytkownika
caixa
SuperMama

Postautor: little.d » 23 sty 2013, 10:40

co do prevenaru 13 - zostal wycofany, ale potem wrocil do obiegu. Nie potwierdzono wczesniejszych obaw i szczepionka nie byla zanieczyszczona.

my jestesmy po drugej dawce infanrix ipv+hib i bylo ok, choc przerwa miedzy dawami wynosila pol roku, kolejna 1 marca.
Nadal odpuszczam druga dawke prevenaru, boje sie ponownych powiklan.

co do problemu szczepic/ nie szczepic - jestem zdania, ze glupota jest nietrzymanie sie obowiazkowego kalendarza szczepien. to, ze dzieci nei choruja teraz tak czesto na krztusiec czy odre nie jest wynikiem cudu nad wisla, tylko wlasnie szczepien.
teoria "ojego nie zaszczepie, bo inne sa zaszczepione, wiec nie ma skad sie zarazic" jest conajmniej glupia, a coraz czesciej spotykana.

afera z mmr vs autyzm rozpetala burze i oczywiscie sama sie bardzo boje, ale zdecydowalam, ze zaszczepie po 2. urodzinach. wtedy ewentualne objawy autyzmu beda juz przez specjaliste wykrywalne.

co do dodatkowych szczepien, to juz kwestia bardzo indywidualna, pneumo, meningo wywolauja ogromnie ciezkie choroby i powiklania poszczepienne chyba i tak moga byc mniejsze niz ewentualne powiklania po chorobie. rota sa dla mnie kotrowersyjne, bo szczepi sie na kilka szczepow, a dosteonych w powietrzu sa tysiace.
little.d

Postautor: sardynka » 01 lut 2013, 17:04

Wiecie może czy w CZMP po urodzeniu szczepią Euvaxem? i czy można zamiast niego przywieźć dziecku do podania Energix?
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
sardynka
SuperMama

Has thanked: 56 times

Postautor: martula_87 » 02 lut 2013, 10:03

sardynka, powiem tak jak przyszli żebym podpisała zgodę to zapytałam a co będzie jak się nie zgodzę pani odpowiedziała nic bo dziecko już jest zaszczepione.Szczepili w maju 2012 Euvaxem.Musiałabyś chyba bardzo pilnowac żeby podali dziecku to szczepienie bo Dominika zaszczepili w pierwszych godiznach życia więc chyba już przy porodzie trzeba by było im podac szczepionkę.Nie mam wogóle pojęcia jakby to miało przebiegac.Ale zawsze można sie zorientowac przed porodem czy wogóle jest szansa że podadzą dziecku Twoją szczepionkę i jakby to miało wyglądac.
Dominik 8.05.2012
Awatar użytkownika
martula_87
SuperMama

Postautor: sardynka » 03 lut 2013, 12:02

martula_87 to faktycznie trochę mało fajnie :/ ale z tego co kojarzę Ty rodziłaś na 3 i tam są dzieci osobno - ja będę na 1 i dziecko ma być niby cały czas ze mną (więc chyba jak przyjdą po małego na szczepienie to chcąc nie chcąc się o tym dowiem...)
no ale pewnie dam sobie z tym spokój, bo nie będę mieć do tego głowy...najwyżej następne szczepienie zrobi się 6w1
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
sardynka
SuperMama

Postautor: szaraczarownica » 03 lut 2013, 12:16

sardynka, a jak będziesz musiała mieć cc?
Euvax możesz kontynuować Engerixem. Jak by Ci bardzo zależało, to znalazłam jakieś zalecenia ministerstwa i tam jest to wyraźnie napisane.

Też planowałam podać Młodemu Engerix, ale za późno sie za to zabrałam i dobrze, bo i tak by się skończyło na:
sardynka pisze:no ale pewnie dam sobie z tym spokój, bo nie będę mieć do tego głowy
Awatar użytkownika
szaraczarownica
Moderator

Postautor: martula_87 » 03 lut 2013, 12:24

sardynka, ja rodziłam na oddziale Matczyno-Płodowym i dzieci były z nami na noc zabierali.Inna historia że moje dziecko dostało zapalenia płuc zostało zabrane na inny oddział i mnie przenieśli z 5 piętra na 3.
A wiesz że Dominika zaszczepili zanim mi go dali. Ja urodziłam o 2.10 w nocy ok 9 przyszła babeczka po zgody na szczepienie i na to badanie krwi z piętki a o 10 przynieśli dziecko.Może po naturalnym porodzie jest inaczej ale po cc nie ma szans być non stop z dzieckiem bo zabierają je a kobieta leży na sali pooperacyjnej.
Dominik 8.05.2012
Awatar użytkownika
martula_87
SuperMama

Postautor: sardynka » 03 lut 2013, 12:43

No właściwie nie wiem jak zakończy się poród, w jakich godzinach będzie i czy P. będzie w stanie dowieźć szczepionkę "na czas" dlatego jednak dam sobie spokój i właśnie później ew. wybiorę 5w1 i energix albo 6w1 (ale to już ustalę z pediatrą bo im więcej czytam sama na ten temat tym bardziej odechciewa mi się szczepić dziecko czymkolwiek :? )
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
sardynka
SuperMama

Postautor: mls » 28 lut 2013, 16:39

My szczepiliśmy 5w1 plus meningokoki i pneumokoki :) Żadnych NOP nie było :)

A i widzę, e artykuł prof. Majewskiej wielkiej przeciwniczki szczepień. Artykuł krótki i nie podający dokładnych danych, kiedy dziecko szczepione, kiedy znarło.

Ja szczepiłam, do końca nie wierzę, w te wszystkie doniesienia o zgonach. Owszem NOP były, są i będą :/ Ale łatwo zwalić na szczepionkę, skoro nie znaleziono innej przyczyny śmierci, jeśli szczepimy w piątek i od razu (tego samego dnia) następuje zagrożenie życia to owszem to może być NOP, ale jak niektórzy piszą, że po miesiącu/dwóch. To jak można być pewnym. Mi pediatra powiedziała, że z NOP to tak jak z uczuleniem jak ma być to pojawi się bardzo szybko. Swoją drogą łatwo zrzucić winę na szczepionki, ale gdyby dziecko było nie szczepione toczy np. problemy neurologiczne się nie pojawiły. Tego się nie dowiemy, bo już po fakcie szczepienia. A może szczepienie to bodziec, który tylko uaktywnia wcześniej to co ma być. Jeśli ma być autyzm/padaczka itp to ma być. To nie zależy od szczepionki, to zmiany w mózgu. Byś może szczepionka tylko aktywuje wcześniej coś co ma się tak uaktywnić. Ale też na 100% nie wiemy czy to ona nie jest za to odpowiedzialna.

Autyzm ujawnia się w 24-30 miesiącu życia, a więc rok i ponad od planowego szczepienia. Oczywiście o badaniach tych się nie mówi, bo nie są kontrowersyjne. W UK jest duży problem z nieszczepieniem na MMR po opublikowaniu badań pana W. Z kilkudziesięciu zakażeń rocznie na odrę teraz notuje się kilka tysięcy. Oczywiście dochodzą powikłania włącznie ze śmiercią chorych. Odra wyeliminowana dzięki szczepionkom znowu powróciła i zbiera pokaźne żniwo śmierci wśród dzieci nie tylko w UK

Szczepienia mają służyć nie tylko jednostce, ale też społeczności, w której się żyje.
Szczepiąc dzieci po części chronimy siebie ( choć szczepionka nie daje 100% gwarancji, że dziecko nie zachoruje ). Im więcej nieszczepionych dzieci tym większe ryzyko zakażenia dorosłej osoby np. kobiety w ciąży różyczką :( czy chociażby to, że nasza córka nie szczepiona - nie chorująca na choroby zakaźnie, akurat w ciąży zarazi się od dziecka nieszczepionego ( liczba dzieci nieszczepionych wzrasta i podejrzewam, że będzie podobnie jak w UK - coraz więcej zakażeń + nieszczepienie = coraz więcej zakażeń ... ) i będzie płacz.

Swego czasu czytałam bardzo dużo o szczepionkach i NOP. Ale starałam się czytać artykuły/prace naukowe z szerokim wachlarzem danych. Zarówno zwolennicy szczepień mają takie dokładne dane jak zwolennicy nieszczepienia.

A i jeszcze szczepionki są robione przez ludzi, a gdzie jest czynnik ludzki tam zawsze może pojawić się pomyła - przypadkowo zanieczyszczona szczepionka, czy zwykły błąd czy badaniu.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
mls

Postautor: Bian » 23 mar 2013, 12:16

W lutym przy okazji szczepienia na ospę, świnkę i różyczkę zdecydowaliśmy się machnąć Hani pierwszą dawkę szczepionki na ospę wietrzną. Dzisiaj Młoda miała mieć drugą dawkę, ale pani doktor stwierdziła, że skoro idzie do żłobka, to możemy poczekać jeszcze dwa tygodnie po świętach zaszczepić ją za darmo :)
Bian
SuperMama

Has thanked: 9 times
Been thanked: 103 times

Postautor: misia-misia » 23 mar 2013, 16:22

my już też po szczepieniu OŚR. Maja zniosła bardzo dobrze.
Na ospę nie szczepię.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
misia-misia
SuperMama

Been thanked: 24 times

Postautor: kakonka » 23 mar 2013, 21:45

misia-misia pisze:my już też po szczepieniu OŚR. Maja zniosła bardzo dobrze.

rewelacyjnie) chyba nawet nie zauważył, że był szczepiony :) z gabinetu wyszedł sam- i zachowywał się jak zawsze czyli jakby się najadł szaleju :p
Awatar użytkownika
kakonka
SuperMama

Has thanked: 109 times

Re: Reakcje poszczepienne

Postautor: Pepsi » 09 maja 2013, 5:58

U nas żadnych reakcji poszczepiennych. Po pierwszej dawce jedynie Mała dłużej pospała ;)
Obrazek

Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się ze wszystkich sił, tego czego sie pragnie.
Awatar użytkownika
Pepsi
Moderator

Been thanked: 61 times

Postautor: szaraczarownica » 09 maja 2013, 6:24

U nas reakcji żadnej. Tylko po drugiej dawce chyba odrobina płynu dostała się tuż pod skórę i została taka ciemniejsza plamka - wygląda jak przebarwienie na skórze. No trudno, pamiątka na całe życie zostanie :roll:
Awatar użytkownika
szaraczarownica
Moderator

Postautor: Misiak » 09 maja 2013, 7:34

Po 6w1 i pneumo pierwszej dawce temp wzrosła do 37,5, była maruda i dużo spania, na jednym udzie jakiś czas była gula. Poi drugoej dawce tylko dużo spania, nic więcej. Mamy trzecią dawkę za tydzień, i mam nadzieję, że znów będzie bezproblemowo. Podczas drugiego razu nawet tak nie płakała- tatuś ją zagadał i zaraz zapomniała.:)
5.12.2012 Polunia <3
7.07.2023 Rodzina <3
Awatar użytkownika
Misiak
SuperMama

Postautor: tulipan87 » 09 maja 2013, 13:57

My też szczepimy 6w1. U nas im dalej w las tym gorzej - w sensie i płacz przy szczepieniu większy i gorzej po.
Zazwyczaj reakcję była po prostu senność, z tym, że ja profilaktycznie podawałam Nurofen, więc temperatura nawet gdyby chciała to nie miała kiedy wzrosnąć.
No i po trzeciej dawce na ramieniu był twardy odczyn poszczepienny. Utrzymywał się prawie 3 tyg., więc się dzwoniłam do poradni i konsultowałam z pielęgniarką co z tym robić. Pomogły okłady z Altacetu w żelu.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
tulipan87
SuperMama

Postautor: Malwina » 09 maja 2013, 13:58

A mi lekarz powiedział, że stan podgorączkowy jest dobrym objawem, bo znaczy, że układ odpornościowy odpowiada :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Malwina
SuperMama

Has thanked: 29 times

Postautor: tulipan87 » 09 maja 2013, 14:09

Malwina, widać co lekarz to opinia - mnie właśnie pediatra mówiła, żeby podać jedną dawkę nawet jak nie będzie temperatury, bo lek działa również przeciwbólowo.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
tulipan87
SuperMama

Postautor: Fuente » 04 cze 2013, 19:03

Dzisiaj zupełnie spontanicznie, poszłam do poradni w Rąbieniu po recepte na szczepionkę... równie spontanicznie pojechałam ją wykupić w aptece, a potem nie mniej spontanicznie pojechałam Amelcię zaszczepić jako że dziś u nas w poradni dzień szczepień :D

Nawet mąż nie wiedział, że dziecko dziś zaszczepione :lol:

Ogólnie nie jestem wielką zwolenniczką szczepień, ale skoro już musiałam, to zaszczepiłam ją infanrixem Hexą. Szczepionke kupiłam w kwiatach polskich na szparagowe, zapłaciłam 185 zł. Miałam kupowac na traktorowej w hurtowni, ale kolejka była taka, że pewnie jeszcze bym w niej stała :lol:

Póki co Amelka śpi... była wesoła, ogólnie nie zauwazyłam u niej żadnej zmiany i mam nadzieję, że zniesie to szczepienie pozytywnie. Zobaczymy jak nam noc minie... :roll:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Fuente
Moderator

Has thanked: 42 times
Been thanked: 91 times

Postautor: szaraczarownica » 04 cze 2013, 19:24

Fuente pisze:Miałam kupowac na traktorowej w hurtowni, ale kolejka była taka, że pewnie jeszcze bym w niej stała

Kurna, kartka wisi, że po szczepionki bez kolejki :p
Awatar użytkownika
szaraczarownica
Moderator

Postautor: Fuente » 04 cze 2013, 20:14

szaraczarownica, może bym zobaczyła jakbym tam weszła w ogóle... Stałam przed wejściem w kolejce... a kolejka zawijała za schodkami, więc nawet nie zauważyłam drzwi :lol:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Fuente
Moderator

Has thanked: 42 times
Been thanked: 91 times

Postautor: szaraczarownica » 04 cze 2013, 20:16

Wybaczam w takim razie niedopatrzenie, bo kartka wisi przy kasie :lol:
No to chyba będę musiała się odpowiednio nastawić psychicznie, bo ja będę tam zapewne w czwartek lub w piątek jechała.
Awatar użytkownika
szaraczarownica
Moderator

Postautor: Hekate » 14 cze 2013, 17:00

Każdy ma swoje zdanie na temat szczepionek i jest tylu zwolenników szczepionek zintegrowanych co przeciwników. Ja należę do tych drugich i uważam tak jak nasza pediatra, położna i rehabilitantka, że najlepsze są te szczepionki z NFZ. Przecież to nie wkucia bolą dziecko, tylko rozchodzenie się szczepionki, więc taka 5 w 1 lub 6 w 1 jest bombą bólową dla dziecka. Lekarka mówiła, że skuteczność tych zwykłych też jest większa. No i podobno te szczepionki kilka w 1 na naszym rynku to są odrzuty z zachodu, których tam nie chcą stosować (tu nie wiem jak jest na zachodzie, jakie tam mają szczepionki, więc nie do końca w to wierzę). Ze zwykłymi szczepionkami jak na razie żadnych odczynów poszczepiennych nie mamy ani gorączek, jedynie mała jest trochę marudna w dniu szczepienia.
Jeśli chodzi o szczepienia dodatkowe na rotawirusy, to mówili mi w szpitalu, że tyle samo dzieci trafia do szpitala po szczepieniu jak i bez tego szczepienia :( Chyba jednak trudno wcelować szczepionce w mutację wirusa - tak jak z grypą. Ze szczepieniem na pneumokoki z kolei czytałam, że zachorowania w wyniku działalności akurat pneumokoków to ułamek procenta zachorowań dzieci, więc nie wiem czy warto. Rozważam szczepienie na ospę, bo podobno dzisiejsza ospa to nie ta sama, jaką się przechodziło w dzieciństwie - niby w przebiegu jest ostrzejsza.
Reasumując myślę, że nie ma co szaleć jak się nie jest przekonanym do nowinek, które słono kosztują i nie dają żadnej pewności lepszego działania. My mieliśmy w dzieciństwie standardowe szczepionki i wszystko było w porządku.
Obrazek
Awatar użytkownika
Hekate

Been thanked: 2 times

Postautor: szaraczarownica » 14 cze 2013, 17:30

Hekate pisze:nie wiem czy warto

Moim zdaniem to tak jak z ubezpieczeniem samochodu/domu/innych cennych rzeczy. Dopóki nic się nie przydarzy może się to wydawać wyrzucaniem pieniedzy w błoto, ale jeśli ma się pecha, a nie ma się ubezpieczenia, to człowiek sobie pluje w brodę dlaczego nie wydał tych kilkudziesięciu, -set złotych, żeby się zabezpieczyć.

Stanisław jest 4 dni po pierwszej dawce Prevenaru. Jak zwykle reakcji brak, z czego się bardzo cieszę :) Teraz przed nami druga dawka pneumo, a potem MMR, której się boję. Słyszałam, że nawet dzieci, które wszystkie poprzednie dobrze tolerowały, mogą mieć po MMR różnego rodzaju sensacje i nie mówię tu o autyźmie, bo w te bzdury to ja nie wierzę. Bardziej chodzi mi o takie reakcje typowe - gorączka, senność, rozdrażnienie.
Awatar użytkownika
szaraczarownica
Moderator

Postautor: Misiak » 14 cze 2013, 17:44

U nas po 3 dawce szczepień (6w1 i Prevenar) nie było nic, gorączki czy odczynu a nawet marudzenia. Ale dobrze, że szczepienie mieliśmy po 16- młoda zaraz poszła spać. Płakała podczas, jak zwykle, ale nie było tragedii i zaraz zapomniała. W jej przypadku wiem, że wkłucie ją boli, bo zaczyna płakać jak tylko pielęgniarka się wkłuje, a nie zdąży zacząć wstrzykiwać, więc nie zgodzę się z Tobą Hekate, że kłucie nie boli. Co do szczepionek na NFZ gdzieś czytałam, że w każdej szczepionce jest konserwant, więc biorąc 3 refundowane dajesz konserwant 3 razy, a przy 6w1 tylko raz. Nie wiem czy to prawda, ale ja należę do grupy, która nie ufa tym darmowym szczepionkom- ani NFZ-owi.;;)
5.12.2012 Polunia <3
7.07.2023 Rodzina <3
Awatar użytkownika
Misiak
SuperMama

PoprzedniaNastępna

Wróć do Zdrowie