Łódzkie żłobki

Informacje ogólne, dotyczące zasad przyjmowania do placówek plus nasze subiektywne opinie o żłobkach i klubach malucha w naszym regionie.

Re: Łódzkie żłobki

Postautor: mala_mk » 11 gru 2012, 21:39

Dziś jadąc do przychodni odkryłam nowo powstały żłobek, nazywa się chyba E-Maluch. Znajduje się na rogu Pabianickiej i Prądzyńskiego. Na banerze wiszącym na budynku było napisane, że można obserwować dziecko za pośrednictwem kamer. Jak będę jechała jutro do pracy, to mogę spisać nr telefonu. Może ta informacja przyda się którejś mamie.
Obrazek Obrazek
mala_mk

Has thanked: 5 times
Been thanked: 5 times

Postautor: malaJu » 11 gru 2012, 22:41

mala_mk, dzięki, już do nich napisałam z prośbą o zgodę na publikację danych na ŁM
Awatar użytkownika
malaJu
Administrator

Has thanked: 722 times
Been thanked: 265 times

Postautor: mala_mk » 12 gru 2012, 21:10

malaJu, nie ma za co:)
Obrazek Obrazek
mala_mk

Has thanked: 5 times
Been thanked: 5 times

Postautor: maskotka » 08 sty 2013, 12:12

A czy któraś z mam ma może jakąś opinie o żłobku nr 18 na Al. Harcerzy Zatorowców 4? Planuje zapisać tam synka od września, a może jeśli będą jakieś miejsca to wcześniej. I czy mamy których dzieci chodzą do państwowych żłobków mogły by mi jeszcze przybliżyć koszty takiej przyjemności? Na stronce internetowej o łódzkich żłobkach znalazłam informację, że koszt to 160 zł miesięcznie plus 4-5 zł dziennie stawki żywieniowej, czyli z tego wychodzi że max 260-270 zł miesięcznie. A jak się sprawy mają z dodatkowymi kosztami? Jakaś rada rodziców, komitet? I jak ogólnie wygląda sprawa żłobka? To moje pierwsze dziecko a moi znajomi raczej nie mają jeszcze dzieci więc nawet nie mam kogo zapytać? Czy dzieci wychodzą na jakieś spacery (interesuje mnie grupa 2 latków, bo do takiej zapewne trafi mój syn we wrześniu)? mają jakieś zajęcia? czy po prostu mają rzucone zabawki i "bawta się sami"? Jak wygląda sprawa jak chce się dziecko chodzące do żłobka odpieluchować? Czy opiekunki idą rodzicom na rękę i wysadzają dziecko na nocnik, czy w żłobku obowiązują tylko pampersy? I jak wasze dzieci reagowały na zostawienie ich w żłobku przez pierwszy okres (mam tutaj też na myśli takie dzieci 1,5- 2 letnie które wcześniej cały czas spędzały z mamą. Powiem Wam, że do września jeszcze kupa czasu, a ja już spać przez ten żłobek nie mogę...
P.S. A i jeszcze jedno pytanie. Jak wygląda sprawa z dostawaniem się dzieci do żłobków państwowych w praktyce. Na prawdę jest tak się ciężko dostać jak mówią? Bo może ja się tak stresuje, a większym zmartwieniem będzie to, że w ogóle mi go nie przyjmą? Kurcze boje się tego, bo ja nie pracuje (narazie. Jak mały pójdzie do żłobka to zamierzam poszukać pracy), nie jestem samotną matką (co prawda mój mąż jest zameldowany pod innym adresem niż ja i syn, no ale mieszkamy razem) itp.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
maskotka
SuperMama

Has thanked: 4 times
Been thanked: 34 times

Postautor: Sybel » 08 sty 2013, 12:15

Maskotka, są jeszcze opłaty za materiay - ale to chyba semestralnie, koło 50 zł (nie pamiętam dokładnie), jakieś ubezpieczenie. Najlepiej zadzwonić do żłobka i pogadać z kierowniczką, żeby się dowiedzieć, jak tam to wygląda.
Sybel

Postautor: gebka » 08 sty 2013, 17:11

maskotka ja mogę Ci powiedzieć jak jest od tej drugiej strony czyli wychowawcy. Zabawy podzielone sa na inspirowane i swobodne. My z dziećmi codziennie wykonujemy jakieś prace plastyczne tzn. rysują, lepią plasteliną masą solną, kleją. Są układanki takie drewniane dopasowywanie kształtów, czytamy książeczki dzieci oglądają. Codziennie są zajęcia przy muzyce skakanie, naśladowanie uczymy sie piosenek wierszyków. Zabawy z piłką, tory przeszkód.

Rada zalezy od kierownika, wyprawkę u nas rodzice kupują sami wg naszej listy. Raz w miesiącu mokre chusteczki, suche.
gebka

Has thanked: 6 times
Been thanked: 0 time

Postautor: AnnaMaria » 08 sty 2013, 17:25

maskotka idź do żłobka i dowiedz się jak z podaniem ja składałam je jak mały miał 3 tygodnie a i tak długo byłam na liście rezerwowej (tyle tylko że ja chciałam aby chodził tak nietypowo bo od lutego)
Awatar użytkownika
AnnaMaria
SuperMama

Been thanked: 36 times

Postautor: podrozniczka » 08 sty 2013, 19:30

A ja ponawiam pytanie MagdaKCh - czy ktos slyszal cos o klubie malucha place4baby na ul.Giewont?
ObrazekObrazekObrazek
podrozniczka

Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time

Postautor: malaJu » 08 sty 2013, 20:52

To ja wrzucam link do artykułu autorstwa Justiny, bo pewnie część go nie czytała.

http://www.lodzkiemamy.pl/index.php/dzi ... apie-lodzi

Na FB pojawiły się nieliczne komentarze, ale jeden mnie natchnął. Co tam, że ja mogę obejrzeć moje dziecko, mam login, hasło i czuję się bezpieczna, bo wiem czy ładnie je obiadek i śpi na drzemce. Czyżby naprawdę dostęp do kamer był taki bezpieczny? Przecież dostęp mają też inni rodzice, którzy chcąc nie chcąc oglądają WSZYSTKIE DZIECI. A jak ich login i hasło wpadną w niepowołane ręce..?
Awatar użytkownika
malaJu
Administrator

Postautor: Sybel » 08 sty 2013, 20:57

Hasło zmieniane jest raz w miesiącu, więc nie powinno być problemu. Jak często zdarza Wam się, że ktoś przejmuje Wasze hasła? Jakiekolwiek?
Sybel

Postautor: malaJu » 08 sty 2013, 21:08

Sybel, no ale załóżmy, że A. nie wylogowałaś się z konta na komputerze firmowym.
B. Jeden z rodziców innych dzieci jest stuknięty i pokazuje znajomym, jakie to fajne urządzenie taki monitoring itd.

Ja tak tylko hipotetycznie, bo mimo wszystko wierzę w ludzi, a poza tym nieco mi lotto, że ktoś zobaczy MOJE cudowne dzieci ;) Ale wiesz, lepiej niech ci wrażliwi na prywatność spojrzą na temat od tej strony.
Awatar użytkownika
malaJu
Administrator

Postautor: kari » 09 sty 2013, 0:19

malaJu, jak dla mnie to już wina rodzica, bo hasła są tajne i to on ponosi odpowiedzialność za udostępnianie osobom trzecim, niestety w takim świecie żyjemy, za gapowe trzeba czasem płacić, okrutne ale prawdziwe,
Awatar użytkownika
kari
SuperMama

Has thanked: 64 times
Been thanked: 149 times

Postautor: maskotka » 09 sty 2013, 13:14

Jak by przyjąć taki tok rozumowania, to nie powinniśmy z dziećmi prawie nigdzie chodzić. Ani do sklepu, ani do sali zabaw, ani nawet na spacer po Śródmieściu. Wszystkie te miejsca są przecież monitorowane. Do każdej z tych kamer ktoś ma dostęp i przecież może zostać mu to hasło wykradzione. Może sam przez własną głupotę pokazywać te nagrania innym osobom. Niestety żyjemy aktualnie w jednym wielkim Big Brotherze. Prawie każdy nasz krok jest w jakiś tam sposób monitorowany. Wiadomo po co. Dla naszego bezpieczeństwa. Żeby nikt nas nie okradł, napadł itp. a jeśli już coś takiego się stanie, żeby można było wskazać winnego. Ja osobiście bardzo chętnie bym syna do takiego żłobka posłała. Z jednej prostej przyczyny. Kadra w danym żłobku wie że jest monitorowana. I też wie, że nie na wszystko może sobie pozwolić (nie chce tutaj sugerować, że w każdym żłobku kadra znęca się nad dziećmi, ale niestety ostatnio telewizja mocno rozbudziła moją wyobraźnie w tej kwestii i niestety moja mama mi opowiadała jak to "znajoma znajomej" która pracuje w żłobku opowiada jak to się "dokucza" dzieciom jak są niegrzeczne, albo jak rodzic podpadnie). Nie ma sytuacji, że nasze małe dziecko jest bezbronne, bo przecież nie mówi to się nie poskarży. To czy ono jest grzeczne, czy nie grzeczne, czy się ładnie bawi, czy grymasi to jest moim zdaniem najmniej w tym istotne. Najważniejsze, żeby było bezpieczne. I tak jak pisałam, ja bym skorzystała, ale... niestety "za wysokie progi na me krótkie nogi"... Kwota 700 zł + wyżywienie + inne koszta (w tym dowóz codziennie dziecka do takiego żłobka) przerasta moje możliwości finansowe i "skazani" jesteśmy na żłobek publiczny.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
maskotka
SuperMama

Been thanked: 34 times

Postautor: Sybel » 09 sty 2013, 13:25

Zgadzam się z maskotką, takie podejście mogło by doprowadzić do manii prześladowczej.
Jednym z rozwiązań jest śledzenie IP, powiedzmy, że rodzice mają limit 3-5 adresów IP, jeśli dany login pojawi się z szóstym numerem IP, rodzice są o tym informowani i następuje zmiana hasła. Dlaczego pięć? Adres domowy, adres firmowy mamy i taty, adresy dziadków. No, chyba, ze jest zmienne IP (dokładnie nie wiem, jak to działa, ale myślę, że może to być wykonalne).
Inna opcja to deklaracja rodziców, że przez cały czas trwania umowy ze żłobkiem zobowiązuja się mieć aktywny i aktualny system antywirusowy zabezpieczający ruch w sieci.
Trzecia opcja to logowanie poprzez HTTPS, jak w banku.
Sybel

Postautor: Bian » 12 sty 2013, 16:10

Dziewczyny, byłyśmy dzisiaj z Hanią w nowym żłobku i jesteśmy zachwycone :) Ja - wyglądem, jakością mebli, akcesoriów i bardzo miłymi paniami-ciociami, które błyskawicznie zapamiętały imiona wszystkich dzieci. Hania od razu wpadła do sali zabaw i nie wiedziała sama za co łapać najpierw :) Ciocie ją zachwyciły, śmiało do nich szła bawić się i przytulać. Zajrzała w każdy kąt, nawet pod stolik wlazła. Na dniu otwartym była jednym z dwóch takich maluchów - inne były już chodzące, ale i tak świetnie się odnalazła. Placówka wizualnie robi świetne wrażenie - sale jadalna i do zabawy są kolorowe, a z kolei sypialnia przytulna. Jedzenie dostarcza catering - dostałam rozpiskę z rodzajami diet i cennikiem. Diet jest z 10 różnych, także każdy znajdzie tu coś dla siebie.

W dniu otwartym załapałyśmy się na zabawy z panią z Małego Indexu i teatrzyk o pieskach :)
Bian
SuperMama

Has thanked: 9 times
Been thanked: 103 times

Postautor: kari » 12 sty 2013, 16:30

Bian, podasz nazwę żłobka?
Awatar użytkownika
kari
SuperMama

Postautor: Bian » 12 sty 2013, 16:41

kari to ten żłobek "E-maluch", o którym pisała Justinaa
http://www.lodzkiemamy.pl/index.php/dzi ... apie-lodzi
Bian
SuperMama

Postautor: mikołajkowa » 12 sty 2013, 17:27

My byliśmy u nich na ostatnich dniach otwartych. Mnie trochę przeraża, że planują do 30 dzieci, a sale tak naprawdę są 2 do zabawy i do jedzenia, więc mimo że oczywiście byłyby grupy to wszystkie dzieci bawiłyby się razem. No i dodatkowo jeszcze jak my byliśmy to w grupie nie było zapisanych takich maluchów jak mój (albo nawet zbliżonych wiekiem, bo mój jeszcze się nie kwalifikuje), więc znacznie odbiegałby wiekowo od reszty.

A jeśli chodzi o lokal to potwierdzam - zdecydowanie przekonuje jest ładnie, kolorowo, czysto, wszystko jest nowe :-)
mikołajkowa

Has thanked: 18 times
Been thanked: 3 times

Postautor: Bian » 12 sty 2013, 18:01

mikołajkowa a nie wiesz czy tam na górze jeszcze nie ma sal? Bo ja zapomniałam o to zapytać, w końcu budynek jest piętrowy i na piętrze w oknach widziałam dekoracje. Bo w artykule Justyny jest wypowiedź, że mają dwie sypialnie, a na parterze widziałam jedną.
Bian
SuperMama

Postautor: mikołajkowa » 12 sty 2013, 18:17

Ja chyba pytałam i z tego co pamiętam tylko te sale na dole są przewidziane. Do obu sypialni wchodzi się z tej dużej sali do zabawy. Drzwi do drugiej są pod oknem (symetrycznie na tej samej ścianie - nie wiem czy to dobrze wytłumaczyłam). Ta druga sypialnia ma mniej więcej taką samą powierzchnię jak ta pierwsza tylko większe okno.
mikołajkowa

Postautor: Justinaa » 12 sty 2013, 22:37

Bian, sypialnie są dwie, jak pisze mikołajkowa, wejście ma dokładnie po drugiej stronie, ale na tej samej ścianie, z dużej sali

co do piętra, które ja teź zwiedziłam, jest tam sala, w której będę się odbywały zajęcia z fizjoterapeutą oraz pokój dyrektorki :) chyba nie planują tam póki co osobnego pomieszczenia dla dzieci, natomiast oni bardzo przestrzegają zasad tej ustawy żłobkowej więc myślę że stosunek ilości dzieci do powierzchni jest prawidłowy :)
Awatar użytkownika
Justinaa
SuperMama

Has thanked: 51 times
Been thanked: 16 times

Postautor: Agania » 14 sty 2013, 15:06

Justinaa pisze:Bian natomiast oni bardzo przestrzegają zasad tej ustawy żłobkowej więc myślę że stosunek ilości dzieci do powierzchni jest prawidłowy :)

A czy są planują wpis do oficjalnego rejestru żłobków UMŁ? Bo tylko to gwarantuje że wszystko jest przestrzegane... Zresztą ustawa chyba będzie tego wymagać
Obrazek
Agania

Has thanked: 1 time
Been thanked: 25 times

Postautor: malaJu » 14 sty 2013, 15:54

Agania, już są wpisani. jako jedno z pięciu takich miejsc w Łodzi w sensie placówek prywatnych.
Awatar użytkownika
malaJu
Administrator

Postautor: mikołajkowa » 14 sty 2013, 16:34

malaJu pisze:Agania, już są wpisani. jako jedno z pięciu takich miejsc w Łodzi w sensie placówek prywatnych.

A można to gdzieś sprawdzić? Na stronie UMŁ ich nie ma (http://bip.uml.lodz.pl/index.php?str=6378)
mikołajkowa

Postautor: malaJu » 14 sty 2013, 16:57

mikołajkowa, z tego, co wiemy na dniach mieli zakończyć procedurę. Pewnie trochę zajmie uaktualnienie. No i uprawnienia muszą wejść w zycie.
Awatar użytkownika
malaJu
Administrator

Postautor: mikołajkowa » 22 sty 2013, 11:40

A czy ktoś korzystał może ze żłobka Teofiluś?
mikołajkowa

Postautor: kari » 22 sty 2013, 21:18

mikołajkowa, ja przez jakiś czas a co potrzebujesz?
Awatar użytkownika
kari
SuperMama

Postautor: mikołajkowa » 22 sty 2013, 21:47

kari pisze:mikołajkowa, ja przez jakiś czas a co potrzebujesz?

Zastanawiam się czy wysłać tam Młodego (nadal nie podjęłam decyzji, który żłobek). Czyli pytanie czy warto, czy wszystko ok, czyli jednym słowem chyba najłatwiej zapytać czy powierzyłabyś im swoje dziecko? :D
mikołajkowa

Postautor: kari » 22 sty 2013, 22:04

mikołajkowa, powierzyłam :D, tylko młody za często chorował i musieliśmy zrezygnować, ale gdyby nie to to pewnie nadal by chodził,
opiekunki stosują się do sugestii rodziców, piszą dokładnie sobie kiedy śpi, ile śpi, kiedy je, raz w miesiącu były jakieś zajęcia tematyczne, muzyczne raczej raz 2 razy w tygodniu, co widać po stronie internetowej, drogi mają catering i dla takiego maluszka najlepiej mieć swoje jedzenie,
bardzo żałowały, że Filipek odchodzi bo był jednym z niewielu dzieci, które same zasypiały bez wspomagaczy, a widziałam różne, bujanie w wózku, w foteliku czy noszenie na rękach, no ale to kwestia rodziców, no i można się z dyrektorką dogadać, co do czesnego przynajmniej my tak mieliśmy
no i może nie mają jakiegoś "wypasionego" wyposażenia i czesne nie jest strasznie wygórowane
Awatar użytkownika
kari
SuperMama

Postautor: karla » 23 sty 2013, 10:22

Mój Adaś od wrzesnia chodzi do żłobka nr 20 przy ul Wioślarskiej (Karolew). Nie miałam wyboru przy zapisywaniu go do żłobka bo obuziłam się "z ręką w nocniku" i rekrutacja do żłobków była juz zakończona i tylko tam Pani kierownik chciała w ogóle ze mną rozmawiać. Przyjęła go na liste rezerwową, a 2 tygodnie później okazało się że został przyjęty.
To jest mały państwowy żłobek z jedną grupą, więc są dzieci takie małe jak mój Adaś (jak zacząl chodzić rok), ale tez starsze. Początkowo miałam mieszane uczucia, czy te starsze dzieci nie będą bardzo dominowac nad tymi maluchami. Szybko przekonałam się, że jest super. Ciocie bardzo sympatyczne, Adaś od razu je polubił.
Adaś uwielbia tam chodzić, a jego uśmiech jak podjeżdżamy codziennie rano pod placówkę jest najlepsza rekomendacją.
karla

Postautor: mikołajkowa » 23 sty 2013, 10:48

kari, dziękuję :-)
mikołajkowa

Postautor: kari » 23 sty 2013, 20:32

mikołajkowa, polecam się :D
Awatar użytkownika
kari
SuperMama

Postautor: Audiolka » 05 lut 2013, 0:23

To ja chciałam tylko napisać że Emaluch nie jest pierwszym łódzkim żłobkiem z monitoringiem. W żłobku w którym pracowałam (prywatny) - był to rok 2010/11 też został wprowadzony taki system obserwacji.
Gdzie są kobiety, tam jest zamieszanie
Obrazek
Awatar użytkownika
Audiolka
Administrator

Has thanked: 41 times
Been thanked: 57 times

Postautor: brahma » 05 mar 2013, 16:30

Drogie mamy, czy któraś z Was może coś powiedzieć na temat klubiku Fikołkowo na ul. Dąbrowskiego?
Zastanawiam się nad posłaniem tam mojego Olka od kwietnia.
Obrazek Obrazek
brahma

Has thanked: 2 times

Postautor: brahma » 05 mar 2013, 16:38

Jeszcze jedne klubik znalazłam po drodze do mojej pracy - "Mistrzowie Zabawy" na ul.Ogniskowej 16. Jakieś komentarze?
Obrazek Obrazek
brahma

Postautor: mikołajkowa » 05 mar 2013, 16:40

brahma pisze:Drogie mamy, czy któraś z Was może coś powiedzieć na temat klubiku Fikołkowo na ul. Dąbrowskiego?
Zastanawiam się nad posłaniem tam mojego Olka od kwietnia.

brahma, a byłaś tam już? Bo mnie to raczej wygląda na salę zabaw coś jak figloraj a nie żłobek :?
mikołajkowa

Postautor: brahma » 05 mar 2013, 21:53

Nie byłam tam jeszcze.Na razie jeżdżę tylko palcem po mapie i stwierdziłam, że lokalizację mają dla mnie super. Ale możesz mieć racje, faktycznie funkcjonują chyba głównie jako sala zabaw. Na swojej stronie piszą , że w ofercie mają też Akademia malucha, czyli całodzienny punkt opieki nad dziećmi w wieku od 12 miesięcy do 4 lat.
Obrazek Obrazek
brahma

Postautor: megihaha » 18 mar 2013, 14:37

Hej dziewczyny czy któraś z Was wie coś na temat żłobka numer 3 na Warneńczyka? Bardzo ważne.
megihaha
Firma

Been thanked: 2 times

Postautor: Bian » 22 mar 2013, 20:19

Od poniedziałku Hania zaczyna przygodę ze żłobkiem E-maluch :) Mamy rzut beretem, póki co grupka jest malutka - z Hanią będzie pięcioro dzieci. Miałyśmy już okazję poznać i żłobek, i panie, które tam pracują, więc jestem dobrej myśli :)
Bian
SuperMama

Postautor: Justinaa » 23 mar 2013, 22:25

Bian, na pewno :)

Hance mojej też się tam podobało
:)

a czy znacie może kogoś, czyje dziecko chodziło do żłobka Montessori?
Awatar użytkownika
Justinaa
SuperMama

Has thanked: 51 times
Been thanked: 16 times

Postautor: Szizel » 27 mar 2013, 13:23

Justinaa, ja znam mojej przyjaciółki córka chodzi do żłobka Montessori już drugi rok, a do przedszkola Montesori chodził mój chrześniak i pracowała w nim moja ciocia.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Szizel
SuperMama

Been thanked: 9 times

Re: Żłobek na Chrobrego (nr 2)

Postautor: marigold » 14 cze 2013, 10:49

Witam serdecznie,

Bardzo proszę o opinię na temat żłobka na ulicy Chrobrego. Macie jakieś doświadczenia z tym żłobkiem? Chodziły, chodzą tam Wasze dzieciaczki? Co możecie powiedzieć o tym żłobku? Będę bardzo wdzięczna za opinię, córeczka pójdzie prawdopodobnie do tego żłobka, ale nie mamy żadnych doświadczeń, opinii.

Dziękuję z góry za odp. :-)
marigold

Postautor: klara76 » 14 cze 2013, 16:08

moja córka chodziła do tego żlobka; zaczęła ja miła rok i 3 miesiące; byliśmy bardzo zadowoleni, nigdy nie było nic do czego mielibyśmy się przyczepić (no może poza tym, że mało dzieciaki na dwór wychodziły); bardzo miła i kontaktowa kierowniczka żłobka, z resztą cała kadra bardzo fachowa; szczerze polecam
Awatar użytkownika
klara76
SuperMama

Has thanked: 113 times
Been thanked: 43 times

Postautor: Blue » 15 cze 2013, 10:58

Do mieszkanek Radogoszcza-gdzie sa przedszkola i zlobki na Radogoszczu Wschodzie?
Ewentualnie jakies kluby malucha i inne prywatne placowki?
Bo znalazlam tylko 2 przedszkola-jedno na Sitowiu a drugie przy SP 184,
a zlobka zadnego.

klara-to na Julianowie tak?A jest jeszcze jakis inny zlobek?Ile przedszkoli?szkola?
Blue
SuperMama

Has thanked: 15 times
Been thanked: 216 times

Postautor: gohnia » 15 cze 2013, 11:28

Blue, tu masz spis wszystkich żłobków w Łodzi
http://bip.uml.lodz.pl/index.php?str=6592
Z tego co widzę, to najbliższe są na terenie Bałut
W 2011 Ł 2013 K 2017

Szczęście to skutek uboczny postępowania zgodnie ze swoimi wartościami.
Awatar użytkownika
gohnia
SuperMama

Has thanked: 92 times
Been thanked: 85 times

Postautor: Blue » 15 cze 2013, 11:44

gohnia-mam ten spis,ale wlasnie tm chyba nie ma wszystkich placowek.
Kojarze ze niektore z was mieszkaja na radogoszczu i kojarze tez z postow ze posylaja dzieci do zlobkow.mam tu na mysli np.klaryse-wiem ze mieszka na radogoszczu a dalabym glowe ze gdzies pisala ze posyla dziecko do zlobka (chyba ze cos pomylilo mi sie).Stad moje pytanie do radogoszczanek:)Zreszta Radogoszcz jest ogromny i zaloze sie ze do jakichs placowek posylaja dzieciaki.Rozwazamy m.in.w tej dzielnicy kupno mieszkania-wiec orientacyjnie chcialabym wiedziec.
Blue
SuperMama

Postautor: szaraczarownica » 15 cze 2013, 12:54

Blue, żłobków z tego co wiem nie ma.
Przedszkola są dwa państwowe i jedno prywatne: przy SP184 i własnie wspomniane na Sitowiu oraz przy Świtezianki - prywatne - Pingwinek

EDIT: jest jeszcze artystyczno-językowe przedszkole Sukces przy Borówkowej 4 - to 2 przecznice w stronę Zgierza od ulicy kończącej Sitowie - Łozowej
Awatar użytkownika
szaraczarownica
Moderator

Has thanked: 189 times
Been thanked: 203 times

Postautor: kari » 15 cze 2013, 13:00

na stronie Pingwinka piszą, że i żłobek mają, coś mi się kojarzyło jak szukałam żłobka dla Filipa, że tam właśnie jest
Awatar użytkownika
kari
SuperMama

Postautor: Blue » 15 cze 2013, 14:51

dziekuje wam bardzo za info.troche jestem przerazona tym ze tak malo zlobkow jest czyli az 1 prywatny i przedszkola tez tylko dwa.tu gdzie mieszkam sa na pieszo spacerem 3 zlobki i z 6 przedszkoli i jakos nie mam strachu czy sie gdzies dostana czy nie.tp ciekawe gdzie mamy z radogoszcza swoje dzieci posylaja czy woza do miasta czy siedza w domu do 3 roku zycia, a nie kazda ma przeciez nianie czy babcie hmmm
Blue
SuperMama

Postautor: gohnia » 28 cze 2013, 19:42

Mam do Was prośbę, czy możecie napisać ile kosztują Was żłobki? Wczoraj powiedziano nam, że miesięczna opłata za nasz żłobek (publiczny)to
160 zł opłata stała (drugie dziecko 80zł)
4,5 za dzień za wyżywienie
60zł rada rodziców
I właśnie ta rada wprawiła mnie w osłupienie! Przy naszej dwójce to 120zł miesięcznie! Rocznie to 1200zł :o Wolę za to jechać na wakacje.
Od rodziców korzystających już z tego żłobka wiem, że wszelkie dodatkowe zajęcia jak np. rytmika są dodatkowo płatne, wszelkie imprezy, teatrzyki, zdjęcia też opłaca się dodatkowo. Na co więc idzie kasa z rady rodziców??
Czytam w necie, że opłata na tzw. radę rodziców jest dobrowolna i nie może mieć wpływu na opiekę nad dzieckiem. Tylko jak to jest w rzeczywistości?
W 2011 Ł 2013 K 2017

Szczęście to skutek uboczny postępowania zgodnie ze swoimi wartościami.
Awatar użytkownika
gohnia
SuperMama

Has thanked: 92 times
Been thanked: 85 times

PoprzedniaNastępna

Wróć do Żłobki i kluby malucha