Zabawki interaktywne dla niemowląt

Zabawki interaktywne dla niemowląt

Postautor: lmyszka » 02 sty 2014, 11:28

Dziewczyny co możecie polecić dla dzieci w wieku 3 miesiące + ?
Moje dziecko już nudzi się grzechotkami. Jeszcze za dobrze ich nie trzyma ale już nimi gardzi :p
Jakie zabawki pozwalają dzieciom zająć uwagę ?
Domyślam się, że dopiero jak zacznie siedzieć pójdą one w ruch ale ponieważ teraz Kacper będzie miał imieniny potem jest Wielkanoc chciałam zrobić zrzutkę i kupić mu jedną lepszą zabawkę niż kilka badziewi :p
Zainteresowała mnie :
http://allegro.pl/vtech-mowiaca-pl-hula ... 31097.html
http://allegro.pl/edukacyjny-interaktyw ... 25432.html
http://allegro.pl/interaktywny-telefon- ... 60905.html
http://allegro.pl/fisher-price-spiewaja ... 59088.html
http://allegro.pl/autko-autobus-wesoly- ... 94984.html

Czy macie? Fajne to jest?
Co jeszcze polecacie?
<3 Wiktor <3 14.06.2009
<3 Kacper <3 14.08.2013
Awatar użytkownika
lmyszka
Moderator

Has thanked: 78 times
Been thanked: 108 times

Re: Zabawki interaktywne dla niemowląt

Postautor: Misiak » 02 sty 2014, 12:05

lmyszka, ta hula kula podobna do pełzaka FP trochę. Pełzak bardzo się Poli podobał więc polecam.
Multidomek też polecam, u nas z codziennym użytku, pianinko gra albo melodie albo pojedyńcze dźwięki, ale najfajniejsze są zwierzątka z odgłosami. Fajne jest to, że można je włożyć do połowy, a potem dziecko może je dopchnąć- wtedy klocek wpada do środka a zwierzę wydaje odgłos.
A może na teraz jakiś mały telefon taki do rączki, wielkości grzechotki, ale żeby grał/gadał.
5.12.2012 Polunia <3
7.07.2023 Rodzina <3
Awatar użytkownika
Misiak
SuperMama

Has thanked: 40 times
Been thanked: 68 times

Postautor: agnieszka19 » 02 sty 2014, 12:09

Imyszka ale co z tego że kupisz mu kulę do raczkowania czy ten samochodzik jak dziecko musi siedzieć żeby się tym bawić... Lepiej jakieś grające grzechotki, które będzie mógł trzymać w rączkach...

A Martyna bardzo lubi się bawić butelką plastikową bo jupiku 8-)
ObrazekObrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
agnieszka19
SuperMama

Has thanked: 13 times
Been thanked: 52 times

Postautor: malaJu » 02 sty 2014, 12:36

w temacie - mój ulubiony artykuł, z którym się zgadzam, bo moje dzieci akurat nie lubią zabawek interaktywnych. Chwilowa fascynacja, która znika po 5 minutach i nigdy nie wraca.
http://www.sosrodzice.pl/za-co-rodzice- ... her-price/
Awatar użytkownika
malaJu
Administrator

Has thanked: 722 times
Been thanked: 265 times

Postautor: lmyszka » 02 sty 2014, 13:00

agnieszka19, tylko, że już na Wielkanoc siedzieć powinien bo bedzie miał jakieś 8 miesięcy więc myslę też przyszłościowo :) Innych okazji brak w między czasie więc chce wykorzystać te co są.
malaJu, może i racja, ale ja akurat nie chcę i nie muszę mieć FP ponieważ są tańsze zamienniki nie różniące się wiele od oryginału :)
Jaką masz alternatywę? Podpowiedz czym może bawić się dziecko w tym wieku i zainteresuje go :) Chętnie skorzystam.
<3 Wiktor <3 14.06.2009
<3 Kacper <3 14.08.2013
Awatar użytkownika
lmyszka
Moderator

Postautor: szaraczarownica » 02 sty 2014, 13:07

malaJu pisze:moje dzieci akurat nie lubią zabawek interaktywnych. Chwilowa fascynacja, która znika po 5 minutach i nigdy nie wraca.

U Stasia to samo.
Nie licząc wszelkiej maści autek (najlepiej Hot Wheels i nieważne, że od 3 lat - najlepiej leżą w łapce i są porządniej wykonane niż konkurencji), to pierwszym takim prawdziwym hitem są foremki Mula z Ikei :)
Obrazek
A kosztują majątek - 6,99 zł :lol:
No i inna Mula
Obrazek

Od razu zaznaczam, że tymi zabawkami Staś się bawił jeszcze przed ukończeniem roku. Autkami na pewno przed ukończeniem 9 miesiąca. Mulą nr 2 gdzieś po 6... jak tylko zaczął siedzieć.

Wszelkie kule, tablety, piloty, gadające autka, garnuszek na klocuszek, to 5 minut zabawy. Stopień zainteresowania nieadekwatny do ceny.

Jedyne co zajęło Stasia na dłużej, to pchacz, ale nie używany zgodnie z przeznaczeniem, ale swego rodzaju stoliczek interaktywny. Ale tam nic nie świeci, ani nie gra. Na środku jest grzechotka, a reszta to jakieś elementy do obracania i przewracania.
Awatar użytkownika
szaraczarownica
Moderator

Has thanked: 189 times
Been thanked: 203 times

Postautor: agnieszka19 » 02 sty 2014, 13:10

malaJu a ja nie do końca się z nim zgadzam...
Od razu powiem, że nie jestem jakąś fanką markowych rzeczy i sama rzadko je kupuje, ale owy tekst można odnieść do innych podobnych zabawek tańszej marki.
Po pierwsze niektóre zabawki owszem powodują, że wyobraźnia się nie rozwija albo w ubogi sposób rozwija, ale z tego co wiem i czytałam to dla małego dziecka bardzo istotne do nauki jest pobudzenie wszelkich zmysłów czyli i słuchu i dotyku i wzroku. O ile szmaciana lalka pobudzi dotyk o tyle wzrok już mniej jeśli nie będzie kolorowa a słuchu już nie.
Wspomniany szczeniaczek uczniaczek może i dużo gada ale przez powtarzanie, piosenki czy miganie dziecko łatwiej się danej rzeczy nauczy. Sama metoda dobrego startu właśnie opiera się na poubdzeniu jak największej liczby zmysłów i dlatego dziecko nie uczy się sztywno danej liczby a najpierw ją goląda w różnych konfiguracjach, potem rysuje w powietrzu palcem mówiąc wierszyk lub śpiewając piosenkę, potem rysuje np. na piasku cyferkę, może lepić ją z plasteliny, w przypadku literki może spróbować owocu który się na nią zaczyna, a wszystko po to by jak najwięcej zmysłów wzięło udział w poznaniu nowej rzeczy, bo wtedy ją łatwiej zapamiętać. I dlatego jak dla mnie sczeniaczek uczniaczek, garnuszek na klocuszek ( oczywiście nie musi być to marka FP), ale gadający, migoczący jest jednak wartościowa.
Jeśli chodzi o grający grzechotki mnie nie przeszkadzają i jak dla mnie również są ok, ale wcale dziecko nie musi ich woleć. Martyna ma swoje ulubione grzechotki które wcale nie grają. Nie uważam ich jednak za zło. Autorka tutaj mówi, że dziecko ma sobie wyobrażać "coś", ale jak 3 czy 4ro miesięczne dziecko ma sobie coś wyobrażać? A grzechotki są dla takich dzieci...

Poza tym nie do końca zabawki muszą być grające i gadające żeby rozwój wyobraźni hamować... Weźmy chociaż kuchnie jakich jest teraz masa dla dzieci... Zgodnie z tym artykułem bez sensu taką kuchnię kupować- lepiej żeby dziecko tak jak my kiedyś samo wymyśliło jak sobie ją zrobić. żeby wzięło np miskę postawiło na krześle obok postawiło większy karton po innej zabawce które będzie imitował np. lodówkę itd...

Także torchę to takie przerysowane jest i nie potrzebnie tyczy się jednej konkretnej marki...
ObrazekObrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
agnieszka19
SuperMama

Postautor: agnieszka19 » 02 sty 2014, 13:13

szaraczarownica pisze: takim prawdziwym hitem są foremki Mula z Ikei :)
Obrazek
A kosztują majątek - 6,99 zł :lol:

U Martyny na razie zainteresowania brak, ale mam nadzieję, że to się zmieni ;;)

szaraczarownica pisze:No i inna Mula
Obrazek

Natalka nie chciała się tym w ogóle bawić... Ani prostym ani bardziej skomplikowanym, ani większym ani mniejszym... Nic zero zaciekawienia...
ObrazekObrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
agnieszka19
SuperMama

Postautor: Misiak » 02 sty 2014, 13:21

malaJu, również zgadzam się z artykułem w kwesti tej marki. Przede wszystkim nie kupuję nowych zabawek FP. Wydanie 90 zł na Garnuszek, który gra chyba 2 melodie, mówi 5 kształtów i 5 cyfr, o albo żółwia śpiewającego jedną piosenkę, mówiącego cztery liczby i cztery kształty (przy okazji nazywając kwadrat prostokątem)- to nie dla mnie. Pełzak też przestał spełniać swoją rolę, więc będę go sprzedawać. Nie żal, bo był kupiony używany, więc nie mam poczucia "wyrzuconych" pieniędzy na zabawkę na dwa miesiące. Fajny był, ale krótko. Natomiast z FP lubię aktkywne klocki- wymagają chwili pomyślunku.
5.12.2012 Polunia <3
7.07.2023 Rodzina <3
Awatar użytkownika
Misiak
SuperMama

Postautor: szaraczarownica » 02 sty 2014, 13:59

Misiak pisze:Natomiast z FP lubię aktkywne klocki- wymagają chwili pomyślunku.

O fakt, to chyba jedyna zabawka interaktywna, która zainteresowała Stasia. Więc jak dla mnie tylko na to warto wydać pieniądze. Mówię o tych klockach
Obrazek
Awatar użytkownika
szaraczarownica
Moderator

Postautor: malaJu » 02 sty 2014, 14:09

Czym się bawią moje dzieci zamiast?
Hitem są kasztany nawleczone na sznurki. Jesienią moja mama nawlekła kilkanaście sznurów różnej długości i codziennie są w użytku. Kolejne zabawki zamiast, to jak wiecie, wszystko to, czym można się bawić, a co zabawką nie jest: piloty, gazety, miski, łyżki kuchenne, pokrywki, poduszki, koce, ale i zestaw do zabawy w kawiarnię (ale to już Ula). Tak naprawdę, wszystko może służyć zabawie. Zabawki interaktywne ogłupiają, bo nie poruszają wyobraźni. Jak może rozwijać coś, co udaje, ze jest kredką? Albo coś, co robi za dziecko wszystko? Jasne, ważne jest, by rozwijać wszelkie zmysły, ale umówmy się, te zabawki wymyślono po to, by załatwiły sprawę za rodzica. Dajesz i masz z bani. W teorii (hehehe) dziecko dostaję wielozadaniowe cudo, które zajmuje je na godzinę przy okazji rozwijając wszechstronnie. W teorii. Gdyby było inaczej, to rzeczywiście dzieci byłyby zakochane w tego typu zabawkach, ale w większości przypadków mamy tu raczej chwilową fascynację nowością. Ok, niech będą, ale nie za takie pieniądze. Jak ktoś chce i ma, to niech kupuj oryginały i ze Smyka, ale dla mnie, jak i dla niektórych z Was, jak czytam, szkoda kasy. Sama kupiłam używki albo zleciłam innym kupno, a teraz z lekkim sercem odsprzedaję za pieniądze, jakie te zabawki naprawdę są warte ;)
Awatar użytkownika
malaJu
Administrator

Postautor: martula_87 » 02 sty 2014, 14:11

agnieszka19 pisze:U Martyny na razie zainteresowania brak, ale mam nadzieję, że to się zmieni

Ma jeszcze czas ;;) Obserwując dzieci ta zabawka jest prawdziwym hitem.
lmyszka, my mamy kulę i szczerze nie polecam dla mnie ten głos jest męczący i okrutnie mnie drażni a zaintereswanie Dominika mocno średnie.
Generalnie te zabawki które pokazałaś to dla starszego dziecka ale to co wstawiła szaraczarownica, klocki FP są całkiem fajne.
A ja jeszcze Ci polecę wszelkie rzeczy sensoryczne kule, klocki itd.
Zabawki interaktywne są fajne ale dla starszych dzieci np interaktywny Kubuś Puchatek, Szczeniaczek FB czy skoczek zebra FP są u nas hitem więc wszystko zależy od dziecka jedne są żywo zainteresowane i lubią takie zabawki a inne kompletnie nie.

Dominik też nie bardzo bawił się grzechotkami.
Dominik 8.05.2012
Awatar użytkownika
martula_87
SuperMama

Has thanked: 243 times
Been thanked: 93 times

Postautor: agnieszka19 » 02 sty 2014, 14:16

malaJu pisze:Czym się bawią moje dzieci zamiast?
piloty,

W życiu nigdy. Piloty czy telefony komórkowe to nie są zabawki i moje dzieci mają zakaz zabawy tymi rzeczami :)

malaJu pisze: gazety, miski, łyżki kuchenne, pokrywki, poduszki, koce, ale i zestaw do zabawy w kawiarnię (ale to już Ula).

Ale kto powiedział, że oprócz zabawek interaktywnych mam nie dawać dzieciom takich rzeczy?
Wystarczy umiar i dostęp do obu typów zabawek :)

malaJu pisze:Zabawki interaktywne ogłupiają, bo nie poruszają wyobraźni. Jak może rozwijać coś, co udaje, ze jest kredką?

No to weźmy za przykład szczeniaczka uczniaczka czy garnuszek na klocuszek, o których pisała autorka... Ceny sowjej może nie są warte, ale to kwestia dyskusyjna bo jak wiemy dla niektórych te ceny wcale nie są wysokie bo kasy mają dużo. Ale co złego w tych zabawach? To że garnuszek mówi jaki kształt dziecko wrzuciło? Czy to że świeci? czy to że śpiewa piosenki?
Co złego w szczeniaczku,który mówi jakiej części ciała dotykasz?

malaJu pisze:ale umówmy się, te zabawki wymyślono po to, by załatwiły sprawę za rodzica. Dajesz i masz z bani.

to samo jak dajesz pokrywki czy granki 8-)
ObrazekObrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
agnieszka19
SuperMama

Postautor: tulipan87 » 02 sty 2014, 14:20

lmyszka, ja polecam i polecać będę :)
Obrazek
U nas w użytku od ponad roku. Tyle, że kiedy ja kupowałam, ta zabawka była trochę tańsza. A teraz cena jest porównywalna z FP, a to przecież taka marka "no name". Ale trzeba przyznać, że jakość wykonania jest b. wysoka :)
Przykładowa aukcja
http://allegro.pl/kolorowa-edukacyjna-i ... 09305.html
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
tulipan87
SuperMama

Has thanked: 12 times
Been thanked: 26 times

Postautor: malaJu » 02 sty 2014, 14:26

agnieszka19, oj nie zgodze się, że jak dajesz zabawkę, która nie jest interaktywna, jak wspomniane pokrywki, to masz z bani. Cała idea interaktywnych opiera się na założeniu, że każdy rodzic chce najlepszego, za wszelką cenę. Dokładasz do tego teorie rozwojowe, jak Dobry Start itd, pokazujesz rodzicom, co takie cudo potrafi itd. Rodzic zachęcony kupi, bo przecież chce, jak najlepiej. A że dobre równa się drogie, no trudno ;) (kolejna bzdura, bo powyżej pewnego pułapu cenowego nie płacisz za jakość a za markę). Pudełka tekturowe i pokrywki są takie... żadne w tego punktu widzenia. Ale dziecko, bawi się nimi, bo one dają wiele możliwości. Z pudełka możesz zrobić tysiąc rzeczy, a ze Szczeniaczka już nie.
http://www.pinterest.com/wh0datgurl/101 ... board-box/

Oczywiście, ja nie twierdzę, że jak ktoś kupuje takie zabawki, to jest złym/leniwym/nierozsądnym/naiwnym rodzicem. Ja tylko stwierdzam, że ktoś robi genialny biznes na naszym pragnieniu dawania dzieciom tego, co najlepsze.
Awatar użytkownika
malaJu
Administrator

Postautor: agnieszka19 » 02 sty 2014, 14:41

malaJu pisze: A że dobre równa się drogie, no trudno

To jest problem wielu rodziców bo wiele zabawek FP ma tańsze zamienniki. FP często nie są warte swojej ceny.
Ale ja pro prostu nie lubię generalizowania i przesady.
Wszystko ma swoje plusy i minusy a dla dobrego rozwoju dziecka moim zdaniem warto posiadać oba typy zabawek. Jednego dnia dziecko chętnie sięgnie po uczniaczka a drugiego po garnki i pokrywki :)

No i są jeszcze marzenia dzieci- tu już mowa o starszych. Czy dlatego, że ja nie miałam wypasionego domku dla lalek o którym zawsze marzyłam i majstrowałam go sama, mam teraz córce go nie kupić skoro o nim marzy??? Wiem wiem. Można zrobić samemu, i niby satysfakcja jest, ale umówmy się ten kupiony, idealny zawsze gdzieś tam będzie krążył po głowie ;;)

Dlatego moim zdaniem receptą jest umiar i krytyczne spojrzenie na zabawkę...

Ja np. nie lubię gier w których są jakieś pytania czy zadania na kartach bo po kilku rozegranych partiach dziecko zna już wszystko na pamięć. Takich gier staram się nie kupować, bo są "na chwile".

Dlatego myślmy co kupujemy i nie kupujmy tylko dlatego, że coś ładnie wygląda i ma znaczek FP :)
ObrazekObrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
agnieszka19
SuperMama

Postautor: Fuente » 02 sty 2014, 15:26

A moja Amelka bardzo lubi zabawki interaktywne i chętnie sie nimi bawi :) Chociaż ja też FP nie kupuję "w pudełkach" tylko używane :)

tulipan87 pisze:lmyszka, ja polecam i polecać będę :)
Obrazek
U nas w użytku od ponad roku. Tyle, że kiedy ja kupowałam, ta zabawka była trochę tańsza. A teraz cena jest porównywalna z FP, a to przecież taka marka "no name". Ale trzeba przyznać, że jakość wykonania jest b. wysoka :)
Przykładowa aukcja
http://allegro.pl/kolorowa-edukacyjna-i ... 09305.html

JA TAK SAMO! Fantastyczna zabawka! Amelka ma teraz 9 miesięcy i już chętnie się nią bawi więc mysle, ze jak planujesz na marzec to to super pomysł. Ja kupowałam dokładnie od tego użytkownika co wstawiła tulipan97, bardzo szybka przesyłka, więc moge polecić :)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Fuente
Moderator

Has thanked: 42 times
Been thanked: 91 times

Postautor: Misiak » 02 sty 2014, 15:41

tulipan87, a u nas zero zainteresowania- kompletna klapa. Damy jeszcze trochę czasu, a później sprzedamy zapewne.

A szczeniaczka uczniaczka też bym nie kupiła. Pola nie potrzebowała takiej zabawki by nauczyć się części ciała, podobnie zapewne reszta dzieci. Dlaczego dziecko ma się tego uczyć od zabawki a nie od mamy?
5.12.2012 Polunia <3
7.07.2023 Rodzina <3
Awatar użytkownika
Misiak
SuperMama

Postautor: martula_87 » 02 sty 2014, 15:50

Misiak pisze:Dlaczego dziecko ma się tego uczyć od zabawki a nie od mamy?

Moje dziecko nauczyło się od nas części ciała a Szczeniaczka dostał jak miał 5 miesięcy i do dziś uwielbia piosenki które piesek śpiewa ;;)
A np sorter to wg naszej p.psycholog zabawka obowiązkowa i nie ważna czy grający, śpiewający czy zwykły drewniany bo dziecko tez musi do pewnych rzeczy dochodzić samo.
Dominik 8.05.2012
Awatar użytkownika
martula_87
SuperMama

Has thanked: 243 times
Been thanked: 93 times

Postautor: malaJu » 02 sty 2014, 15:57

martula_87 pisze:A np sorter to wg naszej p.psycholog zabawka obowiązkowa

przy okazji, jakby ktoś chciał taki przechodzony, ale za free, to mam ślimaka, jeszcze po Łukaszu Agnieszki Grusieckiej ;) Chętnie oddam.
agnieszka19 pisze:No i są jeszcze marzenia dzieci- tu już mowa o starszych.

no a tu mowa o niemowlętach i maluchach, które same nie decydują.
agnieszka19 pisze:Czy dlatego, że ja nie miałam wypasionego domku dla lalek o którym zawsze marzyłam i majstrowałam go sama, mam teraz córce go nie kupić skoro o nim marzy???

To się przyczepię, ale domek dla lalek nie jest interaktywny, ale rozwijający. To tło do kreatywnej zabawy, a nie zabawka typu "naciśnij, a ja zaśpiewam".
Awatar użytkownika
malaJu
Administrator

Postautor: agnieszka19 » 02 sty 2014, 16:12

malaJu pisze:agnieszka19 pisze:
Czy dlatego, że ja nie miałam wypasionego domku dla lalek o którym zawsze marzyłam i majstrowałam go sama, mam teraz córce go nie kupić skoro o nim marzy???

To się przyczepię, ale domek dla lalek nie jest interaktywny, ale rozwijający. To tło do kreatywnej zabawy, a nie zabawka typu "naciśnij, a ja zaśpiewam".

Nie jest to zabawka interaktywna teoretycznie choć też nieraz wydaje dźwięki typu: dzownek do drzwi czy woda lecąca pod prysznicem. Ale np. ja sama budowałam z poduszek czy tekturowych pudełek niby domek. Niektóre meble nawet robiłam z kaset magnetofonowych :) A teraz wszystko na gotowo. A kreatywność 8-) gdzie?

Misiak pisze:Dlaczego dziecko ma się tego uczyć od zabawki a nie od mamy?

Ale po co od razu ze skrajności w skrajność? Przecież można wszystko razem łączyć. Bawić się z dzieckiem i ze szczeniaczkiem razem. Traktować to jako pomoc a nie wyręczanie nas...
ObrazekObrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
agnieszka19
SuperMama

Postautor: kari » 02 sty 2014, 20:46

ale lmyszce chyba chodziło o poradę, a nie dorabianie do zabawek ideologii, taki był chyba zamysł tego wątku, prawda?
Awatar użytkownika
kari
SuperMama

Has thanked: 64 times
Been thanked: 149 times

Postautor: lmyszka » 02 sty 2014, 20:48

kari pisze:ale lmyszce chyba chodziło o poradę, a nie dorabianie do zabawek ideologii, taki był chyba zamysł tego wątku, prawda?

prawda >D
<3 Wiktor <3 14.06.2009
<3 Kacper <3 14.08.2013
Awatar użytkownika
lmyszka
Moderator

Postautor: juta79 » 02 sty 2014, 20:55

lmyszka, my mamy to ostatnie Autko, kupiłam Wojtkowi jak miał chyba około 9miesięcy a jeszcze się nim bawi. Więc jest w miarę wytrzymałe skoro jeszcze żyje a cena nie taka wysoka ::)
ObrazekObrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
juta79
SuperMama

Has thanked: 19 times
Been thanked: 5 times

Postautor: wikusia » 02 sty 2014, 20:56

Imyszka, my mieliśmy ten wesoły autobus (ostatnia pozycja) i to była fajna zabawka. Nie za głośna muzyczka,a to plus:) Te wszystkie elementy do kręcenia, przekładana książeczka, odgłosy zwierząt. Zresztą opis masz w aukcji.
wikusia
SuperMama

Has thanked: 10 times
Been thanked: 18 times

Postautor: Kurczak » 02 sty 2014, 21:01

Dianka dostała pod choinkę szczeniaczka - uczniaczka, tylko że mówiącego po angielsku. Na razie niewiele kuma, ale bardzo Jej się podoba jak śpiewa. Myślę, że go polubi. A póki co zachęca Ją do leżenia na brzuszku.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Kurczak
SuperMama

Has thanked: 21 times
Been thanked: 54 times

Postautor: agnieszka19 » 02 sty 2014, 21:40

kari pisze:ale lmyszce chyba chodziło o poradę, a nie dorabianie do zabawek ideologii, taki był chyba zamysł tego wątku, prawda?

No, ale od tego rozwinęła się dyskusja :) Tak to często bywa. Posty można przecież wydzielić do osobnego wątku ;;)
ObrazekObrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
agnieszka19
SuperMama

Postautor: Blue » 02 sty 2014, 21:59

cz1 :lol:

Imyszka-dla takiego malucha jak Twoj,jeśli chcesz coś na teraz,to polecam zawieszane panele interaktywne na łóżeczko.Zawieszasz i nie dość że dziecko stymuluje leżenie na brzuszku,to jeszcze ma radochę,potem kontynuuje siedząc.Fajne są też właśnie te klocki FP manipulacyjne (te 3 duże) oraz sensoryczne przezroczyste.Co do grzechotek FP to tu mogę polecić piłę z lusterkiem (jak i każdą zabawkę z lusterkiem,u nas nawet samochodowe lusterko Be Safe akrylowe w łóżeczku wisiało :lol: )-grzechocze i młody będzie się przeglądał.Motylek FP z szeleszczącymi skrzydełkami też jest OK i lekki.A jak chcesz na póżniej,to praktycznie każda zabawka która jest dla dzieci już siedzących-sortery,piramidki (kółka różnej wielkości nakładane),kubeczki (jak np te ikeowe),stoliczki edukacyjne z funkcją 2 lub 3w1,tak by zacząć od pozycji leżącej do stojącej,pojazdy.Kule te do raczkowania i pełzaki czasem powodują strach i głośno suną po podłodze-więc ja osobiście odradzam.Można też już zacząć z pierwszymi książeczkami z materiału z różnymi szeleszczącymi i manipulacyjnymi elementami 3d,czy też kąpielowymi i tekturowymi odpornymi na zniszczenia;)
Blue
SuperMama

Has thanked: 15 times
Been thanked: 216 times

Postautor: Blue » 02 sty 2014, 22:14

cz.2 w razie rozdzielania postów:

Teraz o zabawkach Fisher Price,bo miałyśmy chyba połowę dostępnych na rynku(część ja kupuję używanych choćby na forum lub allegro albo nowych),sporo dostawały dzieciaki na prezenty:

-grzechotki(piła/motylek)-ogólnie są OK i POLECAM dla malutkich niemowląt bo są atestowane i ja osobiście mimo ceny,wolałabym aby moje dziecko pakowało do buzi taki plastik niż ten nieatestowany za grosze.Jabłko (to gryzako-grzechotka chyba bardziej) nam nie pasowało bo ciężkie.
-klocki manipulacyjne i sensoryczne-też fajne
-panel na łóżeczko - ten który mieliśmy był z 2004 r,więc nie ma go już w sprzedaży pewnie,ale był OK
-garnuszek na klocuszek-dramat.Ja chyba byłam jedną z niewielu osób które od razu ochrzciły to jako grzmot (na innym wątku)-ciężki jak diabli,jak upadl na podlogę to leciałam zerknąć czy podłoga cała o hałasie nie wspominając.No i zainteresowania u nas w sumie tym nie było.Co jest lepsze?Zwykly sorter wiaderko dla dzieci młodszych albo sorter-kostka Playskool dla ciut starszych-oba lekkie,tańsze,nie hałasują i wkłada się kształty bez niepotrzebnych migocząco-śpiewających rozpraszaczy.
-krzesełko uczydełko-mieliśmy w poprzednim niedużym mieszkaniu więc oczywiście rozmiary mnie drażniły.Poza tym zainteresowanie jako takie było ale bez szału,raczej odradzam.
-żyrafka - niestabilna,przewraca się
-słuchaweczka-fajna ale dla starszych dzieci,które coś wyniosą z klawiatury i nauki cyfr
-gąsiennica gawędziarka-zajmująca ale ciężka jak diabli,kolejny grzmot,odradzam,nawet nie wiem czy jeszcze jest w sprzedaży,bo jej nie widuję,jeśli już kupować to używaną
-sortery-jeden z sorterów jest na tyle fajny (zwykłe wiaderko,proste kształty i łatwo je wkładać),że kupiłam ponownie dla 2 córki (gdyż po 1szej córze sprzedałam nie wiedząc wtedy o 2 dziecku)
-szczeniaczek uczniaczek-ciężki to fakt,ale przyjazny,raczej dziewczyny go lubią
-śpiewak słodziak-również nie do przytulenia bo ma twardy brzuszek,ale dzieciaki go lubiły,minus za to że się szybko popsuł i już nie śpiewa.

Nie wiem co jeszcze,musiałąbym na zdjęcia popatrzeć a nie mam czasu,my kupę tych zabawek miałyśmy/jeszcze kilka mamy.

Ogólnie zabawki nie rozlatują się no i mają atesty (jak dla mnie w przypadku malutkiego dziecka to istotne),czasem zdarzy się jakaś fajna zabawka,ale na tym koniec plusów.Są ciężkie,toporne,każda ma identyczną melodyjkę i śpiewa to ta sama babka.A alfabet śpiewany nie do końca się przyswaja gdy mowa o dzieciach od 6 mies do powiedzmy 2 lat,także przerost formy nad sensowną treścią.Polecam zamiast "fisher szajsów" zabawki Kiddieland dla mlodszych lub wyprawę do Gustpolu dla ciut starszych-za małe pieniądze jest tam sporo rozwijających zabawek.Dobre są wszelkie klocki,sortery,domino,puzzle,zabawki plastyczne,zręcznościowe i sportowe.

PS.I tę kostkę co tulipan wkleiła też bardzo polecam-już kiedyś na innym wątku o tym pisałam.
Blue
SuperMama

Postautor: agnieszka19 » 02 sty 2014, 22:26

Blue pisze:-klocki manipulacyjne i sensoryczne-też fajne

Mamy. Natalka je uwielbiała i Martyna też jest nimi bardzo zainteresowana.
Mamy dokładnie takie:
Obrazek

U nas hitem była też zebra skoczek także polecam!
ObrazekObrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
agnieszka19
SuperMama

Postautor: Blue » 02 sty 2014, 22:39

A jeszcze co do generalizowania,czy lepsze są te proste,ale zmuszające do myślenia czy te "interaktywne",gdzie głównie naciskamy przycisk-dobre będą te,które zainteresują dziecko.Dzieci są różne więc raczej bym obserwowała dziecko i na tej podstawie dokonywała doboru zabawek.Jestem tez zdania,że dziecko powinno mieć różne zabawki-my się nie ograniczamy tylko do kreatywnych lub tylko do plastików,kupujemy różne,od drewnianych po elektroniczne,markowe i firmy krzak,"trendy" z rekalam TV jak i takie o których nikt nie słyszał:)Jeśli chodzi o urządzenia/sprzęty typu piloty TV czy telefony,nie są u nas one przedmiotem zabawy.Wprawdzie obie umieją sobie same bajki włączyć,ale na tej funkcji poprzestają,nie bawią się tym.
Blue
SuperMama

Postautor: magda86 » 17 lip 2014, 19:28

Mój młodszy synek ma dopiero 3 miesiące więc na razie nie bawi się intensywnie zabawkami. Z okazji pierwszej wizyty dostał od mojej siostry taką tu był link nad łóżeczko i zestaw czarnobiałych książeczek specjalnie dedykowanych niemowlakom. Czarno białe karty idealnie w pierwsze miesiącach życia wspomagają rozwój niemowlęcia. Karty o wysokim kontraście graficznym mamą za zadanie skupienia na nich uwagi niemowląt, bo te kolory są
najlepiej widoczne dla jeszcze nie całkiem rozwiniętego wzroku dziecka. Mój synek jak zaczarowany wpatruje się w karuzelę i bardzo szybko przy niej zasypia. Bardzo fajna zabawka, bardzo przydatna nie tylko do usypiania ale też przy zmianie pieluszki :)
magda86

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Postautor: malinka » 25 lip 2014, 15:35

A może czarno białą książeczkę z materiału, o taką:

Obrazek

Maluchy uwielbiają metki, a kontrastowe kolory stymulują rozwój
malinka

Has thanked: 4 times

Postautor: Cobi » 27 lut 2015, 10:16

Takie zabawki to z pewnością dobry pomysł. Dzieci w tym wieku są bardzo chłonne.
Awatar użytkownika
Cobi

Postautor: MamaŻaby » 18 paź 2015, 19:41

Dziewczyny możecie polecić jakieś stoliki interaktywne dla 12m+. Zastanawiam się nad zakupem dla Młodszej na urodziny.
Czy u Was to był dobry zakup?
MamaŻaby
SuperMama

Been thanked: 107 times

Postautor: szaraczarownica » 18 paź 2015, 19:57

MamaŻaby, u nas się średnio sprawdził. To znaczy nie, świetnie jako pchacz. Ale jako stolik interaktywny, to średnio :lol:
Awatar użytkownika
szaraczarownica
Moderator

Postautor: ppola » 18 paź 2015, 20:04

MamaŻaby, a u nas sprawdził się bardzo dorze i mogę polecić :) wszystko zależy od dziecka ;;) My mielismy firmy Simly
Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ppola
SuperMama

Been thanked: 125 times

Postautor: hatifnatka » 18 paź 2015, 20:05

MamaŻaby, u nas rewelacyjnie się sprawdzał ten stolik:
Obrazek
naprawdę bardzo długo, zepsuł się dopiero jakoś niedawno, po ponad trzech latach naprawdę intensywnego użytkowania ;)
ale teraz już go nie widzę jak googlałam na szybko, a jak znalazłam to jakieś kosmiczne ceny ma :shock: hmm. więc w sumie za wiele nie pomogłam pewnie :x
T 2011 <3 A 2013 <3
Awatar użytkownika
hatifnatka
SuperMama

Has thanked: 94 times
Been thanked: 92 times

Postautor: MamaŻaby » 18 paź 2015, 20:34

ppola, bardzo mi się podoba. Może zrobimy jako składkowy :lol:
hatifnatka, znalazłam używane na olx, ceny od 100 do 150 zł
MamaŻaby
SuperMama

Postautor: kari » 18 paź 2015, 20:35

MamaŻaby, ja taki jak wstawiła ppola kupiłam Kacprowi lmyszki na roczek, nie wiem jak się sprawował, bo Kacper ogolnie zabawkami jest zainteresowany chwilę
Awatar użytkownika
kari
SuperMama

Has thanked: 64 times
Been thanked: 149 times

Postautor: Bian » 18 paź 2015, 20:40

MamaŻaby my mamy z FP taki jak wstawiła hatifnatka. Jak Matylda go dostała to był szał i dla niej, i dla Hani. Stolik służył za zabawkę, ale też jako stopień do wejścia np. na parapet :twisted: Był używany aktywnie tak mniej więcej przez pół roku, obecnie stoi i się kurzy, aczkolwiek liczę na to, że jeszcze Matylda się nim zainteresuje jak jej minie szał na Peppę :P
Bian
SuperMama

Has thanked: 9 times
Been thanked: 103 times

Postautor: kakonka » 18 paź 2015, 21:09

i u nas hitem był taki jak wstawiła ppola, póki się nie popsuł :? (wytrzymał z 6 miesięcy- ale był ekspoatowany codziennie )wtedy oddali nam pieniądze i kupiliśmy inny Obrazek- ten nadal stoi w pokoju Filipa i zdarza mu się nim bawić :p
Awatar użytkownika
kakonka
SuperMama

Has thanked: 109 times
Been thanked: 34 times

Postautor: MamaŻaby » 18 paź 2015, 21:18

Bian, a u Ciebie w sklepie są jakieś stoliki interaktywne? Duży wybór? Zróżnicowane ceny?
Bardzo mi się spodobał ten Smily, który wstawiła ppola. Macie go? Jeśli tak to w jakiej jest cenie?

Ten który wstawiła hatifnatka jest poza moim zasięgiem finansowym, zwłaszcza że chciałabym nowy, bo jednak Młodsza ma większość rzeczy używanych :cry:
MamaŻaby
SuperMama

Postautor: Bian » 18 paź 2015, 21:28

MamaŻaby u nas są, ale mocno ograniczony wybór. Z tego co pamiętam są zaledwie dwa. Jeden firmy Clementoni i wygląda tak:
Obrazek

Wizualnie coś jak FP, na pewno tańszy. Ma z jednej strony taki jakby tablet z cyferkami. A drugi firmy Smoby:
Obrazek

To tutaj jest mniejsze pole manewru. Cen tak z głowy nie pamiętam, ale jak będę w pracy, to Ci podeślę, będziesz mogła porównać ewentualnie z internetem.
Bian
SuperMama

Postautor: MamaŻaby » 18 paź 2015, 21:30

kakonka pisze:u nas hitem był taki jak wstawiła ppola, póki się nie popsuł :? (wytrzymał z 6 miesięcy- ale był ekspoatowany codziennie )

kakonka, a nie wiesz czy ta usterka to taka wyjątkowa była czy w tych modelach się faktycznie zdarza?
Bian, nie widać drugiego obrazka. Czekam na wieści ::)
MamaŻaby
SuperMama

Postautor: Bian » 18 paź 2015, 21:37

Poprawiam:
Obrazek :)
Bian
SuperMama

Postautor: ppola » 18 paź 2015, 21:39

MamaŻaby, jakby co to nasz działa do tej pory i czeka na Ulę, był mocno eksploatowany ( tak że jak sie baterie wyczerpały to zwlekaliśmy z wymianą ;) )
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ppola
SuperMama

Been thanked: 125 times

Postautor: kakonka » 18 paź 2015, 21:41

MamaŻaby pisze:
kakonka pisze:u nas hitem był taki jak wstawiła ppola, póki się nie popsuł :? (wytrzymał z 6 miesięcy- ale był ekspoatowany codziennie )

kakonka, a nie wiesz czy ta usterka to taka wyjątkowa była czy w tych modelach się faktycznie zdarza?

misia-misia miała taki dla Mai, ppolateż, kari pisała, że Kacperkowi lmyszki kupiła- więc pytaj:p chyba tylko u mnie przestał działać- pewnie jakiś kabelek się "rozłączył" i gdyby nie był na gwarancji jeszcze to mój mąż by pogrzebał w stoliku i to naprawił a tak to mieliśmy nadzieje, ze nam naprawią albo dadzą nowy ale ... już takowych nie mieli na stanie więc oddali nam kasę.
Awatar użytkownika
kakonka
SuperMama

Has thanked: 109 times
Been thanked: 34 times

Postautor: MamaŻaby » 18 paź 2015, 21:53

Dzięki dziewczyny za wszystkie opinie. Zobaczę co powie rodzinka i może faktycznie się na tego Smily złożymy, a jak nie to ... może i tak przekonam męża, napaliłam się :lol:
MamaŻaby
SuperMama

Postautor: Marynia » 04 kwie 2016, 18:37

a może drewniane zabawki? ja korzystam z oferty sklepu tu był link mają tu bardzo fajne zabawki, kreatywne i ekologiczne do tego...polecam;)
Marynia

Następna

Wróć do Zabawki