Ostatnio robiłam krewetki w sosie slodko kwaśnym... A ponieważ fajne są zagoszczą u nas na chrzcinach
Przepis:
Składniki (dla 2 osób):
20 krewetek średniej wielkości
1 torebka ryżu
1 mała marchewka
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryczki chilli
olej do smażenia
2 łyżeczki drobno startego korzenia imbiru lub 1 łyżeczka przyprawy imbir
2 ząbki czosnku wyciśniętego lub drobno startego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżeczki keczupu
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 200 ml wody lub bulionu
sok z limonki lub cytryny
posiekany szczypiorek
Krewetki należy rozmrozić, a więc zalewamy je letnią wodą, solimy i odstawiamy na bok. W tym samym czasie, gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu oraz kroimy marchewkę, paprykę czerwoną oraz papryczkę chilli w cieniutkie paseczki. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju, dodajemy imbir, czosnek oraz pokrojoną wcześniej papryczkę chilli i smażymy niecałą minutę. Dodajemy odsączone krewetki i ponownie chwilę smażymy (około 1-2 minuty). Wykładamy zawartość patelni na talerz. Ponownie na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju, dodajemy pokrojone w paseczki marchew oraz paprykę, solimy. Smażymy do czasu aż warzywa zaczną mięknąć, lecz nie utracą swej jędrności. Następnie do warzyw dodajemy sos sojowy, ocet ryżowy, keczup oraz cukier. Mieszamy i gotujemy chwilę. Dodajemy wcześniej przełożone na talerz krewetki, a chwilę potem wlewamy mąkę ziemniaczaną wraz z wodą lub bulionem. Całość gotujemy do czasu aż sos będzie gęsty. Pod koniec skrapiamy sokiem z cytryny lub limonki. Podajemy wraz z ugotowanym ryżem oraz dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.