Uwielbiam Kwestię smaku i Moje wypieki
malaJu pisze:Pepsi, na panią walewską to proszę przepis
SKŁADNIKI:
Kruche ciasto (na formę o wymiarach 23 x 36 cm)
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 torebka cukru waniliowego
½ szklanki cukru pudru
200g masła roślinnego
4 żółtka
Masa bezowa:
białka z 4 jaj
2 szklanki cukru pudru
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Masa kremowa:
½ litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 torebka cukru waniliowego
2 żółtka
250 g masła roślinnego lub masła
Dodatkowo:
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
Opakowanie płatków migdałowych
Papier do pieczenia
Kruche ciasto
• Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier waniliowy, cukier puder oraz masło, które siekamy nożem na małe kawałeczki. Składniki dokładnie mieszamy i dodajemy żółtka.
• Ciasto zagniatamy i dzielimy na 2 części, które następnie rozwałkowujemy na prostokątne placki. Placki najlepiej rozwałkować od razu na papierze do pieczenia.
• Jedną część ciasto układamy na blachę do pieczenia, smarujemy ½ słoiczka dżemu, wylewamy ½ masy bezowej i posypujemy ½ opakowania płatków migdałowych. Pieczemy 40 minut w temperaturze 175 stopni. Studzimy. Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta.
Masa bezowa
• Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dosypujemy cukier puder wciąż ubijając, a na końcu mąkę ziemniaczaną.
Masa budyniowa
• ½ szklanki mleka wymieszać z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym oraz żółtkami. Resztę mleka zagotować i dolać połączone składniki masy budyniowej. Mieszając zagotować. Zestawić z ognia. Ostudzić, przykrywając folią aluminiową.
• Masło roślinne zmiksować i dodawać po 1 łyżce ostudzonej masy budyniowej. Całą masę wyłożyć na 1 placku (na warstwie bezy) i przykryć drugim.
• Ciasto schłodzić w lodówce. Najlepsze jest po kilku godzinach od przygotowania lub następnego dnia.