Rozszerzanie diety niemowlęcia

Rozszerzanie diety, alergie, nietolerancje. Zdrowe odżywianie

Re: Rozszerzanie diety niemowlęcia

Postautor: gorzatka » 12 mar 2014, 8:38

Ola niedługo kończy 9 miesięcy i zastanawiam się co mogę dać jej nowego, Ponieważ Ola uwielbia wszystko co my jemy za to za kaszkami już nie przepada.
Obrazek

Obrazek[/url]
gorzatka
SuperMama

Has thanked: 61 times
Been thanked: 10 times

Postautor: lmyszka » 12 mar 2014, 8:40

A ja wprowadziłam małemu do zupek buraczka i je aż mu się uszy trzęsą :)
<3 Wiktor <3 14.06.2009
<3 Kacper <3 14.08.2013
Awatar użytkownika
lmyszka
Moderator

Has thanked: 78 times
Been thanked: 108 times

Postautor: kochecka » 12 mar 2014, 14:44

gorzatka to może jakaś kanapeczka z wędliną drobiową?
Awatar użytkownika
kochecka
SuperMama

Has thanked: 43 times
Been thanked: 42 times

Postautor: gorzatka » 12 mar 2014, 16:08

kochecka, nie wiem czy Ola by zjadła kanapke wprowadzam jej coraz wieksze kawałki ale narazie nam to nie idzie
Obrazek

Obrazek[/url]
gorzatka
SuperMama

Postautor: Fuente » 12 mar 2014, 16:45

gorzatka, ja Amelce drobniutko kroję i zjada. Możesz już też chyba spróbować z jajecznicą na parze o ile Ola nie miała stwierdzonej jakiejś alergii, bo białko jaja kurzego często uczula. My wprowadziłyśmy dość późno, bo w okresie noworodkowym, jak Amelcia była na piersi, to ja np. jajek nie mogłam jeść, bo ją wysypywało, a teraz Amelcia jada jajeczko na miękko, jajecznicę na masełku i nic jej nie jest, a takie smakołyki uwielbia ;)

Na początek radziłabym jednak spróbować z jajecznicą na parze, nie smażoną ;)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Fuente
Moderator

Has thanked: 42 times
Been thanked: 91 times

Postautor: gorzatka » 12 mar 2014, 17:14

poki co nie miała na nic alergii nawet juz jadamy jogurty naturalne i tylko to zjada ze smakiem więc zupki jak dostaje to tez na czubku musi byc jogurt ewentualnie jedna lyzeczka jogurtu pięć obiadku i z kaszkami jest tak samo. musimy spróbować tych kanapeczek tylko boje się żeby się nie krztusiła
Obrazek

Obrazek[/url]
gorzatka
SuperMama

Postautor: ava » 12 mar 2014, 21:37

lmyszka pisze:wprowadziłam małemu do zupek buraczka i je aż mu się uszy trzęsą
Mój na etapie zmiksowanych papek też je bardzo lubił. Teraz zje 2-3 łyżeczki buraczków startych na małych oczkach, już wymieszanych z ziemniakami, a potem nie chce otworzyć buzi :roll:
Awatar użytkownika
ava
SuperMama

Has thanked: 38 times
Been thanked: 112 times

Postautor: Myski » 17 mar 2014, 14:16

Dziewczyny mam pytanie odnośnie rozszerzania diety. Jesteśmy na etapie początków - od kilku dni dawałam mu kilka łyżeczek kleiku ryżowego na wodzie (reakcja ok). Dziś dołożyłam do tego 3 łyżeczki rozgotowanej i zmiksowanej dyni. Wszystko oczywiście bez żadnych dodatków smakowych, czyli woda, kleik i dynia. Po tym dałam mu jeszcze pierś na 10 min, bo się nie najadł. I pytanie - czy jeśli po tym wszystkim odbiło mu się/ulało z dynią (może nie jakoś specjalnie dużo, ale pielucha ubrudziła się tą dynią), to czy mogę dalej mu ją podawać w małej ilości, czy powinnam zrezygnować i szukać innego warzywka?
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Myski

Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Postautor: malulu » 17 mar 2014, 14:38

Myski, może jedząc nałykał się powietrza i dlatego się odbiło. Poobserwuj czy wyjdzie coś na skórze i czy brzuszek będzie bolał. Jeśli nie, to ja bym podawała dalej.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
malulu
SuperMama

Has thanked: 7 times
Been thanked: 76 times

Postautor: zbroziu » 17 mar 2014, 15:15

dziewczyny powiedzcie ze swojego doświadczenia czy mandarynki są bardzo uczulające?
ObrazekObrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
zbroziu
SuperMama

Has thanked: 27 times
Been thanked: 37 times

Postautor: Fuente » 17 mar 2014, 16:03

zbroziu, to cytrus wiec z założenia jest alergizujacy, ale Amelka jadła od 9 miesiąca, nic jej nie było i bardzo lubi ten owoc ;) Każde Dziecko moze zareagować inaczej, dopoki nie spróbujesz podać nie będziesz wiedziala
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Fuente
Moderator

Postautor: szaraczarownica » 17 mar 2014, 17:06

zbroziu, Staś jadł pomarańcze jak miał 5 miesięcy. Spróbuj, inaczej się nie dowiesz. Tylko jak coś wyskoczy, to mandarynki są pierwsze na liście potencjalnych winowajców.
Awatar użytkownika
szaraczarownica
Moderator

Has thanked: 189 times
Been thanked: 203 times

Postautor: Bian » 17 mar 2014, 20:24

zbroziu moja Hania jak zje więcej niż jedną na kilka dni, to od razu ma suche i czerwone zmiany atopowe na nadgarstkach i dłoniach, także w naszym przypadku niestety działają negatywnie.
Bian
SuperMama

Has thanked: 9 times
Been thanked: 103 times

Postautor: zbroziu » 17 mar 2014, 20:51

dzięki dziewczyny... niestety wyskoczyły małemu małe czerwone kropki na polikach, na razie tylko kilka, ale są... za kilka dni ponowie próbę by się upewnić
ObrazekObrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
zbroziu
SuperMama

Re: Dobry jadłospis dla małego człowieka - pytania

Postautor: Myski » 09 kwie 2014, 11:00

Chciałabym zapytać o rozszerzanie diety i gluten. Nie za bardzo to u nas idzie. W 6 m-cu zaczęłam mu podawać dynię, marchewkę i kleik ryżowy. Pojawiła się wysypka na buzi, która po 2-krotnym podaniu 1/2łyżeczki manny jeszcze się powiększyła, więc pediatra kazała wszystko odstawić i wrócić tylko na pierś. Wszystko co dostawał, było w minimalnych ilościach, tj.3-4-5 łyżeczek przez kilka dni. Pediatra powiedziała, że za szybko. W tej chwili syn rozpoczął 7 miesiąc i jest tylko na piersi. Ponieważ w zasadzie zeszły mu już objawy alergii na buzi, chciałabym znowu spróbować rozszerzać jego dietę. Pytanie:
1. od jakiego warzywa zacząć? Które jest najmniej uczulające? Marchewka i dynia jak widać odpadają.
2. jak długo wprowadzać pojedyncze warzywo? Pediatra sugerowała 10-14 dni, wydaje mi się to bardzo długo, zwłaszcza, że czytałam o 3-5 do 7 dni.
3. czy mogę mu podać jakąś kaszkę? Pediatra odrzuciła mleczno-ryżowe ze względu na ryzyko alergii na mleko. To może Sinlac albo Bobovita minima? I czy można równocześnie z warzywami zacząć, czy osobno (znowu 10-14 dni?)
4. co z glutenem? Skoro skończył już 6 m-c i nie udało się wprowadzać, to czy teraz można? I znowu jak to zrobić w kontekście powyższych pytań? I od czego zacząć? Sam gluten, sama kaszka, samo warzywo, a potem gluten?
Ratunku, nie wiem co robić :-\ Proszę o pomoc, mam wrażenie że syn nie najada się już samą piersią. Jak przesypiał bez problemu noce przez miesiąc, tak od kilku dni znowu budzi mnie w nocy 2 razy i chce jeść. Czuję się jakbyśmy wrócili do pierwszego czy drugiego miesiąca jego życia.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Myski

Postautor: szaraczarownica » 09 kwie 2014, 11:14

Myski, możesz podać Sinlac lub Minimę, bo jej głównym składnikiem jest ryż i mączka chleba świętojańskiego. Teoretycznie nie powinna uczulić, ale jednak zachowaj ostrożność, bo z kolei Staś jest uczulony na bardzo rzadko uczulającą kukurydzę.

Najmniej uczulający jest ziemniak, ale ciężko Ci pójdzie, bo ma mało atrakcyjny smak. Czytałam gdzieś ostatnio, że bardzo dobre są gruszki i również są mało alergizujące, więc może od nich zacznij. Staś miał właśnie rozszerzaną dietę na bazie gruszek, bo jabłko kocha po mamusi - obecnie nie tknie nawet kijem, chyba że od biedy poddane obróbce termicznej (ale ja mam dokładnie to samo - jabłka tylko i wyłącznie po podgrzaniu, bo po surowym żołądek mi wykręca na drugą stronę).

Zaopatrz się w wapno w syropie, bo jak będziesz czekała aż uczulenie samo zejdzie, to w życiu diety nie rozszerzysz. Nam po kleiku kukurydzianym schodziło ponad 3 tygodnie bez wspomagania.
Awatar użytkownika
szaraczarownica
Moderator

Postautor: niesia2708 » 09 kwie 2014, 11:30

Myski, u nas po marchewce też pojawiła się wysypka. Zaprzestałam rozszerzanie diety na 2 tygodnie i podałam znowu. Za drugim razem już nie było reakcji alergicznej. Później poszło dalej- ziemniaczki, buraczki, dynia, kalafior, fasolka szparagowa. Ja tak na prawdę podawałam nowe warzywo 2-3 dni a później dołączałam na ogół kolejne robiąc zupki mieszane.
Myski pisze:3. czy mogę mu podać jakąś kaszkę? Pediatra odrzuciła mleczno-ryżowe ze względu na ryzyko alergii na mleko. To może Sinlac albo Bobovita minima? I czy można równocześnie z warzywami zacząć, czy osobno (znowu 10-14 dni?)

Ewentualnie poproś lekarkę na receptę na Nutramigen lub Bebilon Pepti i zrób kaszkę ryżową na tym mleku.

U nas Karola ma wysypkę na buzi prawie cały czas, bez względu na to co ja zjem lub co dostanie. Raz jest mniejsza, raz większa.
Karolcia 19.07.2013
Misia 10.09.2017
Awatar użytkownika
niesia2708
SuperMama

Has thanked: 62 times
Been thanked: 121 times

Postautor: Myski » 09 kwie 2014, 11:59

Uczulenie z buzi już mu prawie zeszło, od 2 tygodni dostaje wapno w syropie, od tygodnia krople fenistil, a od 2 dni smaruję mu buzię stelatopią musteli, i dopiero teraz ta buzia zaczęła wyglądać zdecydowanie lepiej, dlatego chciałabym znowu spróbować rozszerzać mu tą dietę, tylko same widzicie ile wątpliwości...Jutro będziemy u pediatry na szczepieniu, więc z nią porozmawiam, ale ona jest bardzo zachowawcza (i dobrze), w związku z tym nie wiem jak to będzie. I dlatego też postanowiłam podpytać Was na forum.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Myski

Postautor: marciami » 09 kwie 2014, 14:53

Myski pisze:ale ona jest bardzo zachowawcza (i dobrze)

z jednej strony dobrze, a z drugiej ...niekoniecznie. Stosując się do jej zaleceń, to rozszerzanie diety zajmie ci masę czasu i potem możesz mieć problemy z wprowadzaniem nowych smaków. Z drugiej strony tak jak dziewczyny pisały - może spróbuj jeszcze raz wprowadzić marchewkę, czy dynię i zobaczysz co będzie. Czasem to kwestia dwóch tygodni i np. dziecko nagle zasmakuje w czymś, albo już nie będzie reakcji alergicznej. W wieku 7 miesięcy dziecku sama pierś już nie wystarczy. Z tego co ja wiem i czytałam, trzeba wprowadzać inne pokarmy, żeby dziecko miało wszystkie składniki odżywcze.

A dawałaś warzywa ze słoiczka czy sama robiłaś? Jak sama to spróbuj ze słoiczkami, a jak słoiczki to zmień producenta, albo sama gotuj. Może tu tkwi problem?
Obrazek
Awatar użytkownika
marciami

Been thanked: 2 times

Postautor: Myski » 09 kwie 2014, 18:10

Dynię gotowałam sama, marchewkę dawałam ze słoiczka. Rzecz w tym, że on chętnie jadł wszystko, tylko potem wyskoczyło mu sporo krostek najpierw na czole, potem zeszły na całą buzię i na dodatek czerwone placki wokół buzi i na policzkach się pojawiły. Pediatra powiedziała, że to ewidentnie uczulenie i żeby wszystko odstawić. No i tak zrobiłam. Ale widzę, że jemu już nie wystarcza sama pierś i muszę coś innego mu dać.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Myski

Postautor: niesia2708 » 09 kwie 2014, 18:41

Myski pisze:Pediatra odrzuciła mleczno-ryżowe ze względu na ryzyko alergii na mleko.

Ale skąd jej się od razu ta alergia na mleko wzięła?? Czy Ty też jesteś na diecie beznabiałowej??

A czy oprócz zmian na buzi ma też zaczerwienienia,placki na rączkach czy nóżkach?? Może na buzi to wcale nie alergia skoro wapno nie pomaga i zarazem czynniki alergizujące już dawno były odstawione?? A może nowe pokarmy się zbiegły np z jakimś nowym kremem?? Co do Fenistilu to u nas np nie pomaga.

A w ogóle to czy Moderatorki mogłybyście przenieść te posty do wątku o alergiach?? Bo tam chyba ich miejsce....
Karolcia 19.07.2013
Misia 10.09.2017
Awatar użytkownika
niesia2708
SuperMama

Postautor: Bian » 10 kwie 2014, 5:44

Myski pisze:od czego zacząć? Sam gluten, sama kaszka, samo warzywo, a potem gluten?

Myski ja bym zaczęła najpierw od kaszki. Sinlac, Minima lub zwykła ryżowa zrobiona na wodzie - dzięki temu zacznie przyjmować więcej kalorii i przy podawaniu kaszki na noc jest szansa, że zacznie lepiej spać. Jak nic mu nie będzie, to zaczęłabym wprowadzać warzywka lub owoce, np. gruszkę, o której napisała szara. Myślę, że te pięć dni to spokojnie wystarczy, żeby wychwycić ewentualny problem. Jakby przeszły ze trzy warzywka i dwa owoce, to chyba wtedy spróbowałabym gluten. Nie można go wprowadzać zbyt późno, bo zwiększa to ryzyko powstania nietolerancji.

niesia2708 pisze:Może na buzi to wcale nie alergia skoro wapno nie pomaga i zarazem czynniki alergizujące już dawno były odstawione?

Według alergolog, do której chodziła Hania czynniki alergizujące mogą "wychodzić" z organizmu około dwa tygodnie, więc zmiany skórne mogą tak wolno się cofać.

niesia2708 pisze:A w ogóle to czy Moderatorki mogłybyście przenieść te posty do wątku o alergiach?? Bo tam chyba ich miejsce....

Albo do wątku o rozszerzaniu diety :)
Bian
SuperMama

Has thanked: 9 times
Been thanked: 103 times

Postautor: Patrycja11 » 10 kwie 2014, 7:45

Bian pisze:
niesia2708 pisze:A w ogóle to czy Moderatorki mogłybyście przenieść te posty do wątku o alergiach?? Bo tam chyba ich miejsce....

Albo do wątku o rozszerzaniu diety :)

Przeniosłam do odpowiedniego wątku - Patrycja11
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Patrycja11
Moderator

Has thanked: 198 times
Been thanked: 117 times

Postautor: Myski » 10 kwie 2014, 8:34

Patrycja11 dziękuję za przeniesienie wątku. Napisałam go jednak w tamtym, bo chciałam by wypowiedziała się też Ekpert, a tutaj to pewnie nie zajrzy...No trudno. Btw, kolejna koszmarna noc za mną - młody nie śpi, płacze, nawet pierś nie pomaga, już nic nie wiem...Nie wiem czy głodny, czy mu coś dolega, czy zęby idą (choć nic na dziąsłach nie czuję), masakra się jakas u nas zrobiła ::(
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Myski

Postautor: Myski » 10 kwie 2014, 8:46

niesia2708 na własną rękę zrezygnowałam kilka dni temu z nabiału i wydaje mi się że mały mniej ulewa. Natomiast dlaczego pediatra zasugerowała nietolerancję białka? Nie wiem, może przez ciemieniuchę, która podobno też jest objawem alergii? Poza buzią i szyją w okolicy mały żadnych zmian nie ma. Nie stosujemy tez żadnego nowego kremu (poza tym, żeby pozbyć się uczulenia z buzi). Dobrze, że dziś jedziemy do lekarza, bo chyba oszaleję z małym... ::(
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Myski

Postautor: Myski » 11 kwie 2014, 8:04

No i po wizycie u pediatry. Pozwoliła małemu podać sinlac na początek (już wczoraj dałam mu 1/4 zalecanej porcji - jak tylko widział łyżeczkę w powietrzu to szeroko otwierał buzię), a za kilka dni jak nic mu nie będzie - ziemniak i potem jednak dynię jeszcze raz. I tyle. Wychodzi na to, że głodziłam swoje dziecko. Dziś w nocy znowu co 2h na cycu...
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Myski

Postautor: niesia2708 » 11 kwie 2014, 8:28

Myski pisze: Dziś w nocy znowu co 2h na cycu...

A może po prostu kryzys laktacyjny?? U nas też były takie momenty że pomimo podawania stałych posiłków Karola jadała tak często.
Karolcia 19.07.2013
Misia 10.09.2017
Awatar użytkownika
niesia2708
SuperMama

Postautor: Myski » 11 kwie 2014, 8:53

Trudno ocenić. Może i rzeczywiście kryzys laktacyjny, tylko czy po 6 m-cach nieustannego karmienia piersią on jeszcze może się zdarzyć? Próbuję to wszystko jakoś ogarnąć i zastanawiam się, czy może to jednak jakieś zęby nie idą? Niby na dziąsłach nic nie widać (nawet je "zmacałam"), ale stan podgorączkowy już kilka dni, to ciągłe budzenie się z płaczem/wrzaskiem, tzw. "jojczenie" cały czas (także w dzień kiedy nie śpi), no i chęć na cycka cały czas. Bądź tu człowieku mądry... :XC
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Myski

Postautor: niesia2708 » 11 kwie 2014, 9:30

Myski wstaw może suwaczek to jakoś łatwiej będzie coś podpowiedzieć jak będziemy wiedziały ile ma mały :) u nas ostatnio miesiąc temu był okres "jojczenia". Okazało się że to był skok rozwojowy ;)a synek nie nauczył się ostatnio nowych rzeczy?? :)
Karolcia 19.07.2013
Misia 10.09.2017
Awatar użytkownika
niesia2708
SuperMama

Postautor: zbroziu » 11 kwie 2014, 20:00

dziewczyny chciałabym zacząć wprowadzać małemu do diety kanapkę z szynką i tu moje pytanie jaka szynkę najlepiej zaserwować na początek i jaki chleb najlepiej? do tej pory jadł razowy i nie było żadnych problemów.
ObrazekObrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
zbroziu
SuperMama

Postautor: lmyszka » 11 kwie 2014, 20:03

zbroziu pisze:dziewczyny chciałabym zacząć wprowadzać małemu do diety kanapkę z szynką i tu moje pytanie jaka szynkę najlepiej zaserwować na początek i jaki chleb najlepiej? do tej pory jadł razowy i nie było żadnych problemów.

To ile on ma już zębów?? :shock:
<3 Wiktor <3 14.06.2009
<3 Kacper <3 14.08.2013
Awatar użytkownika
lmyszka
Moderator

Postautor: agnieszka19 » 11 kwie 2014, 20:04

zbroziu pisze:do tej pory jadł razowy

Słyszałam wypowiedź pani dietetyk, że razowy jest ciężej strawny i lepiej później go wprowadzać.
ObrazekObrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
agnieszka19
SuperMama

Has thanked: 13 times
Been thanked: 52 times

Postautor: agnieszka19 » 11 kwie 2014, 20:05

lmyszka pisze:To ile on ma już zębów??

Martyna ma 5 i też nieraz dostaje kanapkę :) Świetnie sobie radzi ;;)
ObrazekObrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
agnieszka19
SuperMama

Postautor: lmyszka » 11 kwie 2014, 20:07

agnieszka19, wiesz 5 to już coś :) Ja to chyba młodemu kanapkę dam jak rok skończy albo i dalej :p
<3 Wiktor <3 14.06.2009
<3 Kacper <3 14.08.2013
Awatar użytkownika
lmyszka
Moderator

Postautor: Fuente » 11 kwie 2014, 20:08

zbroziu, ja Amelce podaje angielke ;) A szyneczke drobiowa ;)

Amelka ma 4 i tez sobie radzi, a zaczela jesc kanapki jak miala 2 u dołu ;) Odcinam skórkę z pieczywa i je ;)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Fuente
Moderator

Postautor: zbroziu » 11 kwie 2014, 20:08

lmyszka pisze:To ile on ma już zębów??

aż dwa ;;) , ale mały już od bardzo dawna doskonale gryzie pokarm dziąsłami.

agnieszka19, a jaki chleb Wy podajecie Martynce?
ObrazekObrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
zbroziu
SuperMama

Postautor: zbroziu » 11 kwie 2014, 20:09

Fuente pisze:zbroziu, ja Amelce podaje angielke A szyneczke drobiowa

bez masełka?
ObrazekObrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
zbroziu
SuperMama

Postautor: szaraczarownica » 11 kwie 2014, 20:10

zbroziu pisze:ale mały już od bardzo dawna doskonale gryzie pokarm dziąsłami.

Nasza pediatra kazała dawać w kawałkach, jak Staś nie miał jeszcze ani jednego zęba. Mówi, że tylko mięsa nie da się dziąsłami rozdrobnić.
Awatar użytkownika
szaraczarownica
Moderator

Postautor: Fuente » 11 kwie 2014, 20:10

zbroziu, z maselkiem, a teraz jak udaje mi sie kupić pomidora ladnego, to jeszcze dorzucam w bonusie ;)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Fuente
Moderator

Postautor: agnieszka19 » 11 kwie 2014, 20:11

zbroziu pisze:agnieszka19, a jaki chleb Wy podajecie Martynce?

Ja podaję zwykły biały lub angielkę jak mam. Używam "prawdziwego" masła :)
A szyneczki nie tylko drobiowe daję :)
ObrazekObrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
agnieszka19
SuperMama

Postautor: zbroziu » 11 kwie 2014, 20:15

dzięki dziewczyny :-* powiedzcie mi jeszcze tylko czy taką kanapkę można potraktować jako jeden posiłek np. kolacja?
ObrazekObrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
zbroziu
SuperMama

Postautor: szaraczarownica » 11 kwie 2014, 20:15

zbroziu, zdecydowanie tak ;)
Awatar użytkownika
szaraczarownica
Moderator

Postautor: Fuente » 11 kwie 2014, 20:16

zbroziu, ja tak traktuje ;)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Fuente
Moderator

Postautor: agnieszka19 » 11 kwie 2014, 20:16

zbroziu pisze:dzięki dziewczyny :-* powiedzcie mi jeszcze tylko czy taką kanapkę można potraktować jako jeden posiłek np. kolacja?

Ja daję nieraz zamiast kaszki mlecznej w dzień :)
ObrazekObrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
agnieszka19
SuperMama

Postautor: kochecka » 11 kwie 2014, 20:17

agnieszka19 pisze:Ja podaję zwykły biały lub angielkę jak mam. Używam "prawdziwego" masła :)
A szyneczki nie tylko drobiowe daję :)

ja kupuję w naszym mięsnym szynkę bez konserwantów.
I Laura też zaczęła wcześnie kanapeczki jeść. Miała chyba jednego ząbka na dole.
Awatar użytkownika
kochecka
SuperMama

Has thanked: 43 times
Been thanked: 42 times

Postautor: elinka3 » 09 maja 2014, 14:22

czy macie może jakąś rozpiskę jakie warzywa/owoce można wprowadzać w danym miesiącu ?
ja mam taką z bobovity i tam tak ogólnie jest to ujęte, tak mam wrażenie że tylko wymienione są składniki ich słoiczków.

a jakie ryby ?
elinka3

Postautor: ava » 09 maja 2014, 15:27

elinka3, ja korzystałam z tego schematu http://bi.gazeta.pl/im/6/6853/m6853416.jpg
Awatar użytkownika
ava
SuperMama

Postautor: elinka3 » 09 maja 2014, 16:29

ava dzieki, wlasnie o cos takiego mi chodzilo :)
elinka3

Postautor: milencja83 » 09 maja 2014, 16:37

ava przy okazji ja też dziękuję :). Powoli zaczynam się nastawiać psychicznie ;;)
milencja83
SuperMama

Has thanked: 25 times
Been thanked: 7 times

Postautor: ava » 09 maja 2014, 16:38

elinka3, milencja83, nie ma sprawy, kiedyś któraś forumka to wrzuciła i zapisałam w ulubionych, potem się przydało ;;)
Awatar użytkownika
ava
SuperMama

PoprzedniaNastępna

Wróć do Żywienie