Ryby

wszystko co związane z tematami kulinarnymi

Ryby

Postautor: Sybel » 04 wrz 2013, 8:46

Lubie ryby, ale nie umiem dobrze zrobić. To jedyne mięso, które sprawia mi spora trudnośc, bo nie umiem dobrze przyprawić, ani dobrze upiec, wychodzą mi tylko smażone. Macie jakies sprawdzone przepisy na ryby? Dowolne. Planuję za jakiś czas skoczyć do nowego Selgrosa, podobno ma w nim być wielkie stoisko rybne, a mamy kartę do nich i warto skorzystać. Wiadomo, ryby są zdrowe, dobrze zrobione są smaczne, a mam ich zdecydowanie za mało w diecie.
Sybel

Re: Ryby

Postautor: Myski » 04 wrz 2013, 11:28

Uwielbiam ryby, szczególnie łososia. Robiłam go już na kilka sposobów, ale wszystkim najbardziej smakuje łosoś pieczony w foli. Do jego przyrządzenia potrzebne są: ryba, folia aluminiowa, cebula, czosnek, pietruszka natka, cytryna, oliwa, pieprz (zawsze rozdrabniam kulkowy w moździerzu - taki jest bardziej aromatyczny), sól, zioła (z reguły daję prowansalskie, i dodatkowo bazylię, oregano). Sprawa jest bardzo prosta: przygotowuję sobie kawałek folii (taki, żebym mogła cały kawałek ryby w nim zawinąć) i następnie na tym kawałku kładę kilka plasterków cebuli (krojona w krążki) - zwykle 5-6 krążków/kawałek ryby, na cebulę kładę 1-2 gałązki natki, następnie biorę kawałek ryby i na skórę wyciskam trochę soku z cytryny, posypuję solą, pieprzem, ziołami i kładę na tej cebuli z pietruszką. Następnie wierzchnią warstwę ryby także polewam sokiem z cytryny, posypuję solą, pieprzem, ziołami, polewam odrobiną oliwy, i układam na wierzchu plasterki czosnku (1 spory ząbek na 1 kawałek ryby) i jeszcze na to kładę 1-2 gałązki natki. Zawijam całość i z reguły leży to jeszcze w lodówce 1-2h. Następnie ustawiam piekarnik góra-dół na 180 stopni i piekę ok.40min. Ja przepadam za taką formą i w domu u mnie uwielbiają >D A łososia kupuję w biedronce - bo jest chyba najtańszy i na prawdę dobry. Z reguły 1 taka tacka w cenie 12-13zł to są u mnie dwie porcje.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Myski

Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Postautor: Sybel » 04 wrz 2013, 11:44

Myski, dzieki, brzmi bardzo atrakcyjnie :) Tez kupuje te tacki biedronkowe, na razie kilka razyz robiłam łososia w soli, piperzu i ciescie francuskim i wyszedł super, do niego zapiekałam małe pomidorki posypane lekko twradym serem i czosnkiem i skropione oliwa.
Sybel

Postautor: Fuente » 04 wrz 2013, 12:43

Sybel, ja rybę piekę w folii, na wierzchu rybki kładę trochę masła, posypuję koperkiem, zawijam folią i piekę w piekarniku... Taką lubimy najbardziej :)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Fuente
Moderator

Has thanked: 42 times
Been thanked: 91 times

Wróć do Kuchnia