Fotelik samochodowy - pytania, porady, konkrety

czyli o fotelikach słów wiele.
Kuba Paluch odpowie na każde pytanie dotyczące bezpieczeństwa jak i trendów na rynku fotelików samochodowych.

Re: Fotelik samochodowy - pytania, porady, konkrety

Postautor: ava » 05 kwie 2014, 13:09

Kurczak pisze:Poza tym musi być łatwy w montażu i bezproblemowo się przekładać między samochodami
Nie wiem czy to kwestia fotelika, samochodu czy może umiejętności mojego Męża, ale nasz fotelik - Romer King Plus ciężko jest "docisnąć" pasami, żeby był jak najbardziej stabilny. Czasami jeździmy gdzieś z moją siostrą jej autem i zawsze słabo mi się robi na myśl o przepinaniu fotelika :evil:
Awatar użytkownika
ava
SuperMama

Has thanked: 38 times
Been thanked: 112 times

Postautor: Kurczak » 05 kwie 2014, 13:24

Dzięki za opinię, musimy to sprawdzić, bo z racji tego, że czasem ja zawożę Diankę do żłobka, czasem A., fotelik będzie często przekładany. A ja mam trzydrzwiowe auto...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Kurczak
SuperMama

Has thanked: 21 times
Been thanked: 54 times

Postautor: lmyszka » 05 kwie 2014, 16:16

Kurczak, już Wam Dianka wyrasta z tego pierwszego fotelika? :shock:
<3 Wiktor <3 14.06.2009
<3 Kacper <3 14.08.2013
Awatar użytkownika
lmyszka
Moderator

Has thanked: 78 times
Been thanked: 108 times

Postautor: Kurczak » 05 kwie 2014, 17:34

Nie no jeszcze co najmniej 2 miesiące pojeździ w tym, ale jako że nie lubię niczego załatwiać na ostatnią chwilę, to chciałabym się rozeznać w temacie :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Kurczak
SuperMama

Postautor: szaraczarownica » 05 kwie 2014, 18:09

Kurczak pisze:z racji tego, że czasem ja zawożę Diankę do żłobka, czasem A., fotelik będzie często przekładany.

Ktoś kiedyś dobrze powiedział (nawet pamiętam kto, ale z racji, że nie jest forumką, to nie będę imiennie wywoływać) - po pierwszym foteliku łatwiej się zamienić samochodami, niż ciągle przemontowywać fotelik ;) A była to osoba, która w zasadzie bardzo często takie zamiany robiła.
Ja mam fotelik podpinany pod isofix, więc montuje się go łatwiej niż pasami, ale i tak staram się nie wymontowywać fotelika, jeżeli nie mam naprawdę pilnej potrzeby (zostawienie samochodu u mechanika na kilka dni).
Awatar użytkownika
szaraczarownica
Moderator

Has thanked: 189 times
Been thanked: 203 times

Postautor: Kurczak » 05 kwie 2014, 18:43

szara, tak jest z pewnością, ale u nas nie będzie takiej opcji. Jadę rano na uczelnię, zostawiam Diankę, ale mam zajęcia do 18 i odebrać Ją musi Adam. Nie ma jak się zamienić. Chyba że najpierw przyjechałby swoim autem na moją uczelnię, tam doszłoby do zamiany i dopiero pojechałby po Diankę, ale to bezsensowna strata czasu i pieniędzy.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Kurczak
SuperMama

Postautor: szaraczarownica » 05 kwie 2014, 18:46

Ale to dalej nie bardzo rozumiem. W tej sytuacji musicie zostawiać fotelik w żłobku. Nie boicie się, że ktoś go zwinie w chwili nieuwagi?
Awatar użytkownika
szaraczarownica
Moderator

Postautor: Kurczak » 05 kwie 2014, 19:34

Nieeee, zawsze zostawiamy tam fotelik.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Kurczak
SuperMama

Postautor: Deco-Ania » 05 kwie 2014, 19:50

Coś wiem o przepinaniu fotelika - upierdliwa sprawa.
Ja już nawet kiedyś rozważałam kupno drugiego - żeby jeździł w drugim aucie. Ale w sumie najczęściej Antoś i tak jeździ ze mną.
Teraz z racji tego, że w bagażniku mam jeszcze wózek, to jak mamy gdzieś jechać rodzinnie (i przewidujemy użycie wózka) to wsiadamy raczej w mój samochód - co ma swoje plusy, bo M. bardzo nie lubi nim jeździć a toi może szybciej skłoni go do zmiany (hihih). Myślę, że jeszcze szybciej dojrzeje do tej decyzji jak będzie musiał dwa przepinać :lol:

Kurczak - u nas w przedszkolu jak są takie sytuacje, że ktoś musi zostawić fotelik (a zdarzają się), to oddaje się go paniom woźnym. One go zamykają w takim pomieszczeniu socjalnym.
Obrazek
Obrazek
Deco-Ania
SuperMama

Has thanked: 97 times
Been thanked: 194 times

Postautor: Misiak » 05 kwie 2014, 20:02

Miałam polecić naszego Romera (dość popularny na forum, bo i bardzo dobry) ale nie wiem czy poleciłabym go dźwigać. Jest ciężki i do przenoszenia nieporęczny (choć nie mam porównania- może inne też takie są). Ale nie mam problemów z przypinaniem go pasami, ładnie się zakleszcza i jest megastabilny.
Ale chyba nie zostawiłabym go w żłobku bo to jednak kuuupa kasy.
5.12.2012 Polunia <3
7.07.2023 Rodzina <3
Awatar użytkownika
Misiak
SuperMama

Has thanked: 40 times
Been thanked: 68 times

Postautor: szaraczarownica » 05 kwie 2014, 20:08

Misiak pisze:Ale chyba nie zostawiłabym go w żłobku bo to jednak kuuupa kasy.

Ja też i dlatego się zdziwiłam.
Ale ja z tych, co to nigdy wózka nie zostawi na klatce, nawet w piwnicy w "wózkowni". Nauczyłam się już, że ludziom nie można ufać.

Deco-Ania pisze: u nas w przedszkolu jak są takie sytuacje, że ktoś musi zostawić fotelik (a zdarzają się), to oddaje się go paniom woźnym. One go zamykają w takim pomieszczeniu socjalnym.

No już prędzej, chociaż też bym miała obawy. Ale w sytuacji podbramkowej....
Awatar użytkownika
szaraczarownica
Moderator

Postautor: szaraczarownica » 05 kwie 2014, 20:11

Misiak pisze:nie wiem czy poleciłabym go dźwigać. Jest ciężki i do przenoszenia nieporęczny (choć nie mam porównania- może inne też takie są)

King Plus 10,1 kg. Tobi 8,8 kg.
Nie wiem jak z poręcznością Tobi.

Misiak, ale pocieszyć Cię? Nasz waży 14 kg :lol:
Awatar użytkownika
szaraczarownica
Moderator

Postautor: Kurczak » 05 kwie 2014, 20:15

szaraczarownica pisze:
Misiak pisze:Ale chyba nie zostawiłabym go w żłobku bo to jednak kuuupa kasy.

Ja też i dlatego się zdziwiłam.
Ale ja z tych, co to nigdy wózka nie zostawi na klatce, nawet w piwnicy w "wózkowni". Nauczyłam się już, że ludziom nie można ufać.

Deco-Ania pisze: u nas w przedszkolu jak są takie sytuacje, że ktoś musi zostawić fotelik (a zdarzają się), to oddaje się go paniom woźnym. One go zamykają w takim pomieszczeniu socjalnym.

No już prędzej, chociaż też bym miała obawy. Ale w sytuacji podbramkowej....

Po pierwsze - zostawiam im pod opieką znacznie cenniejszy skarb niż fotelik ;)
Po drugie - nie mamy czasem wyjścia.
Po trzecie - jakoś sobie nie wyobrażam, jak ktoś miałby go ukraść. Jest zamknięty w szatni, w której nikt nie przebywa bez którejś z pań (zawsze chociaż jedna z nich towarzyszy odbieraniu dziecka). Poza tym nawet jeśli, to kto miałby go wynieść? Rodzice starszych dzieci raczej nie wmówią nikomu, że to ich. Rodzice tych młodszych musieliby wyjść z jednym dzieckiem i dwoma fotelikami. Któraś z nauczycielek? Chyba byłby to dla prywatnej placówki strzał w kolano.
Tak więc może naiwnie, ale nie widzę ryzyka :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Kurczak
SuperMama

Postautor: szaraczarownica » 05 kwie 2014, 20:19

To jak w takiej sytuacji wymontujecie i zamontujecie fotelik z dzieckiem u boku?? Dwa razy będziecie wywoływać opiekunkę?
Bo to, że dziecko stawia pierwsze kroki nie jest równoznaczne z tym, że samo chodzi w miejscu innym niż dom. Pewnie do tego macie gdzieś chociaż jeden stopień. No nie widzę dźwigania powiedzmy 10 kg dziecka i nieporęcznego 10 kg fotelika. My nasz nosimy w dwóch rękach nie tylko ze względu na wagę. Tego fotelika nie ma po prostu gdzie złapać, bo z założenia nie jest to produkt do częstego demontażu.
Awatar użytkownika
szaraczarownica
Moderator

Postautor: szaraczarownica » 05 kwie 2014, 20:26

A zresztą, pojedźcie do sklepu, weźcie w garść fotelik, pobiegajcie z nim trochę po sklepie, to zobaczycie o czym z Misiak piszemy ;)
Awatar użytkownika
szaraczarownica
Moderator

Postautor: malaJu » 05 kwie 2014, 20:27

muszę się zgodzić z Szarą. Nie wyobrażam sobie opcji przepinania takiego dużego fotelika. To ani poręczne, ani dla niego dobre (w środku jest styropian, który bardzo łatwo się odgniata). Dlatego my kupiliśmy Roemera nówkę do nas i Tobi używkę z pewnego źródła (Fionka) do mojej mamy.
Awatar użytkownika
malaJu
Administrator

Has thanked: 722 times
Been thanked: 265 times

Postautor: Kurczak » 05 kwie 2014, 20:29

Szara, a no bardzo prosto. Wyciągam Diankę, zanoszę do żłobka, oddaję Paniom, które Ją rozbierają, a ja w tym czasie idę po fotelik. Do przejścia mam jakieś 20 metrów, bez żadnych schodów. Nie będę musiała zawracać Paniom głowy dwa razy, bo powinnam się wyrobić w trakcie rozbierania Dianki. Poza tym na szczęście taka sytuacja nie jest codziennie, może raz na trzy tygodnie, więc damy radę :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Kurczak
SuperMama

Postautor: Kurczak » 05 kwie 2014, 20:43

malaJu, taką opcję też bierzemy od uwagę, ale może w przyszłości, jak się okaże, że naprawdę często musimy przekładać fotelik. Na razie spróbujemy z jednym, przede wszystkim ze względów finansowych, ale też "miejscowych", nie będziemy mieć gdzie trzymać tego jednego, w sumie nieużywanego.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Kurczak
SuperMama

Postautor: martula_87 » 05 kwie 2014, 21:32

Kurczak, my mamy Maxi Cosi Tobi i przepinamy często moze nie jest to mega wygodne ale czasami trzeba. Najczęściej w tygodniu jest w moim aucie bo ja sporo jeżdżę z Dominikiem a w weekend w męża. I powiem szczerze można zamieniać fotelik raz na kilka dni ale np codziennie czy co drugi dzień będzie to uciążliwe. My gdybyśmy musieli przepinac fotelik z auta do auta w ciagu dnia kupilibysmy drugi bo inaczej tego nie widzę.
Dominik 8.05.2012
Awatar użytkownika
martula_87
SuperMama

Has thanked: 243 times
Been thanked: 93 times

Postautor: ewelak » 06 kwie 2014, 6:17

MY mamy fotelik BeSafe : iZi Comfort X3 - fotelik samochodowy 9-18 kg. Zocha się do niego przesiadła jak miała 9 miesięcy. My też często, a nawet baaaaardzo często przekładamy fotelik( czasami codziennie). MOże i jest to upierdliwe, ale nabrałam takiej wprawy, że to trwa dosłownie pół minutki. Jeśli chodzi o przenoszenie- dawałam radę nieść dziecko i w drugiej ręce fotelik ;;) My jesteśmy z fotelika mega zadowoleni. Dociśnięty pasami jest bardzo stabilny i ma trzy pozycje odchylenia, więc Zo w podróży śpi na wpółleżąc ;;)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
ewelak

Has thanked: 1 time
Been thanked: 11 times

Postautor: Kurczak » 06 kwie 2014, 7:55

martula_87 pisze:Kurczak, my mamy Maxi Cosi Tobi i przepinamy często moze nie jest to mega wygodne ale czasami trzeba. Najczęściej w tygodniu jest w moim aucie bo ja sporo jeżdżę z Dominikiem a w weekend w męża. I powiem szczerze można zamieniać fotelik raz na kilka dni ale np codziennie czy co drugi dzień będzie to uciążliwe. My gdybyśmy musieli przepinac fotelik z auta do auta w ciagu dnia kupilibysmy drugi bo inaczej tego nie widzę.

Dzięki za opinię. Tak jak pisałam - u nas to będzie raz na dwa trzy tygodnie, o przepinaniu codziennym to nawet wolę nie myśleć, wtedy na pewno byłyby konieczne dwa foteliki.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Kurczak
SuperMama

Postautor: Fuente » 06 kwie 2014, 8:03

My mamy Roemera, póki co Amelka ostatnie dni jeździ w starym foteliku MC Citi, ale lada dzień na stałe przesiada się do King Plusa i aż mnie to przeraża. Bo u nas fotelik kursuje między 3, a w porywach 4 autami... próbowalismy przepinać i to jest dramat. Póki co jedyne co mi do głowy przychodzi, to faktycznie to, ze będziemy się zamieniać autami, bo ja przepinania, tego fotelika nawet raz na 2 tygodnie sobie nie wyobrażam. Próbowaliśmy, jak Amelka miała próbę w nowym foteliku i ja mówię temu stanowcze nie, tym bardziej, że całkowicie zgadzam się z Ju
malaJu pisze:To ani poręczne, ani dla niego dobre (w środku jest styropian, który bardzo łatwo się odgniata).
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Fuente
Moderator

Has thanked: 42 times
Been thanked: 91 times

Postautor: szaraczarownica » 06 kwie 2014, 9:04

Fuente, krótko mówiąc Amelka będzie miała własny samochód ;)
Jeśli los pozwoli, to ja planuję 2 foteliki z przedziału 15-36 kg. Myślę, że Staś będzie jeździł z dziadkami i nie wiem, czy będzie mi się chciało przekładać fotelik przez około 9 lat. To już wolę wydać te dodatkowe 600 zł.
Awatar użytkownika
szaraczarownica
Moderator

Postautor: sardynka » 07 kwie 2014, 20:12

My mamy Romera Versafix i jak raz został zamontowany w aucie tak do tej pory w nim jeździ...szczerze to jakbym miała targać gdziekolwiek Miśka z fotelikiem (w sensie fotelik w jednej ręce a Misiek w drugiej) to nawet bym chyba z bloku nie wyszła (pomimo windy 8-) )
Generalnie jak się przeprowadzimy to mamy zamiar wziąć właśnie drugi fotelik używany - Tobiego (po chrześnicy P.), żeby w razie potrzeby można było zamontować w drugim aucie/ u rodziców...
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
sardynka
SuperMama

Has thanked: 56 times
Been thanked: 34 times

Postautor: ppola » 07 kwie 2014, 20:20

My mamy Tobi, zwykle jeździ w aucie męza ale raz na tydzień - dwa przekładam do sowojego. Nie jest to dla mnie ani wielki problem ani filozofia. Jak Marysia była mniej mobilna to siedziała w wózku i czekała aż skończę teraz czeka obok samochodu ;) Aha nigdy nie zabierałam fotelika do domu, najczęściej mąż rano wrzuca mi fotelik do bagażnika ewentualnie jak ma czas to przypina, albo ja wieczorem zabieram fotelik do siebie.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ppola
SuperMama

Has thanked: 13 times
Been thanked: 125 times

Postautor: szaraczarownica » 27 maja 2014, 19:58

Dzisiejsza sytuacja z soru: czekamy na usg, przed nami rodzina z chłopcem, który ma zdartą skórę i ogromny guz na środku czoła. Rozmowa, okazało się, że z wypadku, tatuś wjechał w kuper innego samochodu. I teraz pytanie za 100 punktów: skąd taki ogromny guz na środku czoła tego chłopca. Mam nadzieję, że dostanie mandat za niewłaściwe przewożenie dziecka. Przydało by mu się jezcze beknąć za narażenie życia.
Awatar użytkownika
szaraczarownica
Moderator

Postautor: marcjol » 21 cze 2014, 10:34

Pozwolę sobie podbić temat.

Z góry przepraszam, bo być może ktoś o tym już pisał, a ja nie zarejestrowałam, ale ciężko przeanalizować 13 stron.. ;)

Czy któraś z Was posiada taki oto fotelik?

http://www.mulan.pl/shell-kinderkraft-f ... -25kg.html

Ewentualnie może macie jakieś doświadczenia z nim związane? Będę wdzięczna za opinię.

Niestety musimy się powoli zacząć rozglądać za nowym fotelikiem :( Naszemu Małemu Obywatelowi zaczyna się robić ciasno w pierwszym foteliku.. :(
Obrazek
Awatar użytkownika
marcjol

Has thanked: 2 times
Been thanked: 3 times

Postautor: lmyszka » 21 cze 2014, 11:00

marcjol, on ma dopiero 4 miesiące :shock: Nie może jeszcze jeździć przodem a tym bardziej siedzieć. Mój ma 10 miesięcy waży 10.5 kg, ma 76 cm i dalej mieści się w ten pierwszy fotelik. Fakt luzu może nie ma, ale jednak najbezpieczniej wozić w nim jak najdłużej.
<3 Wiktor <3 14.06.2009
<3 Kacper <3 14.08.2013
Awatar użytkownika
lmyszka
Moderator

Postautor: MadMar » 21 cze 2014, 11:01

marcjol, a jaki macie ten pierwszy fotelik? Bo myślę że 4 mies to stanowczo za wcześnie na jazdę przodem do kierunku jazdy.
Obrazek
Zapraszam na bloga: http://przeszyjto.blogspot.com
Awatar użytkownika
MadMar

Been thanked: 4 times

Postautor: martula_87 » 21 cze 2014, 12:06

marcjol pisze:Naszemu Małemu Obywatelowi zaczyna się robić ciasno w pierwszym foteliku..

Oj to bardzo nie dobrze tak jak już dziewczyny pisały zdecydowanie za wcześnie nawet na myślenie o zmianie fotelika.
Dominik miał ok 10-11 miesięcy jak go przesadziłam do fotelika przodem do kierunku jazdy, mimo że w zimę było mu zdecydowanie mało wygodnie. Dla mnie bezpieczeństwo ważniejsze od wygody.
A co do fotelika który wstawiłaś nie pomogę ale warto sprawdzić aktualne testy bezpieczeństwa i nimi się kierować.
Dominik 8.05.2012
Awatar użytkownika
martula_87
SuperMama

Has thanked: 243 times
Been thanked: 93 times

Postautor: niesia2708 » 21 cze 2014, 12:16

marcjol, a czy do takiego fotelika to maluszek nie powinien już stabilnie siedzieć??
Jeśli ten 0-11 kg jest za mały to może poszukajcie takiego od 0-18?? Je też można montować tyłem do kierunku jazdy.
Karolcia 19.07.2013
Misia 10.09.2017
Awatar użytkownika
niesia2708
SuperMama

Has thanked: 62 times
Been thanked: 121 times

Postautor: milencja83 » 21 cze 2014, 12:21

My niedawno byliśmy w sklepie (też z fotelikami) i przy okazji zapytaliśmy o następny. Tak jak dziewczyny piszą, zalecono nam jak najdłużej trzymać Małego w obecnym. Wiem, że zaczyna robić mu się ciasno bo to mała bambaryłka, ale musi jakoś wytrzymać, tym bardziej że teraz lato i nie ma tyle warstw ubrań co zimą.
milencja83
SuperMama

Has thanked: 25 times
Been thanked: 7 times

Postautor: ava » 21 cze 2014, 12:35

marcjol, a jaki macie fotelik i jakie wymiary (wzrost, waga) ma Twoje dziecko? Gdy mój syn był mniej więcej w wieku Twojego, miał 4-5 m-cy (to przypadło na okres letni) też wydawało mi się, że w foteliku 0-13 kg (mieliśmy Maxi Cosi City) robi mu się zdecydowanie za ciasno i z przerażeniem myślałam o tym, co będzie jesienią, kiedy trzeba będzie założyć więcej warstw ubrań czy kurtkę. A ostatecznie w listopadzie w wieku 8,5 m-ca w zimowej kurtce jeszcze mieścił się w MC City ;;) Dodam jeszcze, że moje dziecko było z tych dużych, z wagą ok. 95 centyla ;;)
Także myślę, że Twój syn też jeszcze pojeżdzi w tym pierwszym foteliku. Tak jak Dziewczyny pisały 4 m-ce to zdecydowanie za wcześnie na przesiadkę do drugiej kategorii fotelików. Nie wyobrażam sobie takiego malucha w foteliku 9-18 kg, dziecko musi już stabilnie siedzieć, żeby z takiego korzystać.
Awatar użytkownika
ava
SuperMama

Postautor: marcjol » 21 cze 2014, 14:37

Oooo matko i córko...

Dziękuję za troskę dziewczyny, ale jak napisałam "Niestety musimy się powoli zacząć rozglądać za nowym fotelikiem".. Zdaje się, że oczami wyobraźni wszystkie zobaczyłyście, że już go tam wsadzam :D :D :D

Spooookojnie. :) Wiem, że jeszcze jest za wcześnie na przesiadkę, ale nie lubię też kupować czegoś "na wczoraj" - wolę na spokojnie poszukać, poczytać. A jeśli nawet kupić, to i tak żeby leżało i czekało.. :)

Ależ jesteście czujne :) qrcze... :)

lmyszka, nie porównuj naszych chłopaków, bo każdy z nich jest inny. Poza tym, ja w przeciwieństwie do Ciebie korzystam z fotelika na co dzień.
Obrazek
Awatar użytkownika
marcjol

Postautor: ava » 21 cze 2014, 15:04

marcjol pisze:Zdaje się, że oczami wyobraźni wszystkie zobaczyłyście, że już go tam wsadzam
Może nie już, ale tak za miesiąc czy dwa :p , a to i tak za wcześnie. Poza tym napisałaś, że
marcjol pisze:musimy się powoli zacząć rozglądać
więc nie dziw się, że ja i inne Dziewczyny zrozumiałyśmy, że chcecie go całkiem niedługo przesadzić.
Poza tym wiele osób kupując fotelik 9-18 kg chce zrobić przymiarkę dziecka do konkretnego modelu, żeby zobaczyć czy dziecku pasuje, czy będzie mu wygodnie, itp. Wiadomo, że pierwsze co to należy kierować się testami bezpieczeństwa, one są najważniejsze, ale myślę, że te ww. kwestie też często bierze się pod uwagę. Pewnie, że można już zrobić rozeznanie, żeby np. wytypować kilka modeli, ale wydaje mi się, że z samym zakupem nie ma co się spieszyć.
Awatar użytkownika
ava
SuperMama

Postautor: kari » 21 cze 2014, 15:26

marcjol, to polska firma, więc raczej testów zagranicznych nie ma, a po drugie nie podoba mi się przedział kilogramowy w tej klasie lepiej wybrać 9-18, ale musicie sami podjąć decyzję, sama bym go nie wybrała
Awatar użytkownika
kari
SuperMama

Has thanked: 64 times
Been thanked: 149 times

Postautor: marcjol » 21 cze 2014, 15:47

ava, kari, i dziękuję Wam bardzo. O to mi chodziło.

Po prostu nie wiem na co wracać uwagę, czym się kierować itd. dlatego wolę wcześniej zapytać. :) Do wózka też się przymierzałam pół roku także spokojnie :)
Obrazek
Awatar użytkownika
marcjol

Postautor: szaraczarownica » 21 cze 2014, 16:07

marcjol, ma pasować do samochodu, bo z tym różnie, ma mieć co najmniej 3 gwiazdki, no i ma być wygodnie dziecku.
A jeśli Twojemu synowi już się robi ciasno, to ja bym postawiła na sprawdzonego i wielokrotnie polecanego King Plusa - najszerszy z atestowanych, bezpiecznych fotelików. Obecnie w Smyku znowu mają na nie promocję.

Edit: a propos KinderKrafta wypowiedź Kuby viewtopic.php?f=14&t=540&p=22645&hilit=kinderkraft#p22645

Edit2: King Plus http://www.smyk.com/romer-king-plus-fot ... emowlaka-p

Ewentualnie całkiem fajne niezbyt drogie, a bezpieczne rozwiązanie MC Priori http://www.smyk.com/maxi-cosi-priori-sp ... emowlaka-p
Awatar użytkownika
szaraczarownica
Moderator

Postautor: lmyszka » 21 cze 2014, 18:29

marcjol, wiem, że ty używasz fotelika dużo dlatego ja bym nie oszczędzała i wybrała coś solidnego bo posłuży wam on długo :)
My na razie użyliśmy fotelika 3 razy odkąd Kacper się urodził, a nie 4 bo jeszcze ze szpitala :lol:
<3 Wiktor <3 14.06.2009
<3 Kacper <3 14.08.2013
Awatar użytkownika
lmyszka
Moderator

Postautor: Malwina » 21 cze 2014, 18:55

marcjol pisze:lmyszka, nie porównuj naszych chłopaków, bo każdy z nich jest inny. Poza tym, ja w przeciwieństwie do Ciebie korzystam z fotelika na co dzień.

to tym bardziej musisz postawić na coś dobrego i starać się jak najdłużej wozić małego w tym foteliku :)
Mój też szybko leciał z wagą w górę, ale się zatrzymał, jak zaczął się przemieszczać. Przesiadł się do fotelika przodem do kierunku jazdy, gdy miał 11,5 miesiąca.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Malwina
SuperMama

Has thanked: 29 times
Been thanked: 68 times

Postautor: kari » 21 cze 2014, 19:05

marcjol, o właśnie musi pasować, ja się nastawiłam na Cybexa, a się okazało, że do naszego za Chiny Ludowe nie będzie pasowało
Awatar użytkownika
kari
SuperMama

Has thanked: 64 times
Been thanked: 149 times

Postautor: marcjol » 22 cze 2014, 11:14

Bardzo Wam dziękuję dziewczyny :) Nieco jaśniej się zrobiło pod makówką :) :)

To tym bardziej, jeśli tyle rzeczy trzeba sprawdzić, to dobrze, że Was wcześniej zapytałam.

Niestety z wózkiem trochę dałam ciała. Wydawało mi się, że ma wszystko czego mi trzeba, a nawet więcej, a teraz wychodzą kwiatki... :(
Obrazek
Awatar użytkownika
marcjol

Postautor: MadMar » 22 cze 2014, 11:52

Malwina pisze:
marcjol pisze:lmyszka, nie porównuj naszych chłopaków, bo każdy z nich jest inny. Poza tym, ja w przeciwieństwie do Ciebie korzystam z fotelika na co dzień.

to tym bardziej musisz postawić na coś dobrego i starać się jak najdłużej wozić małego w tym foteliku :)
Mój też szybko leciał z wagą w górę, ale się zatrzymał, jak zaczął się przemieszczać. Przesiadł się do fotelika przodem do kierunku jazdy, gdy miał 11,5 miesiąca.

Też się bałam że się Hania w MC nie zmieści,ale jakoś zwolniła z rosnieciem i na roczek chcemy kupić następny fotelik. Póki co nastawialam się na romera ale ostateczną decyzję podejmiemy jak przymierzymy. Mam nadzieję że będzie pasował do naszego auta.
Obrazek
Zapraszam na bloga: http://przeszyjto.blogspot.com
Awatar użytkownika
MadMar

Been thanked: 4 times

Postautor: Deco-Ania » 23 cze 2014, 9:06

kari pisze:po drugie nie podoba mi się przedział kilogramowy
o tym samym pomyślałam.
Obrazek
Obrazek
Deco-Ania
SuperMama

Has thanked: 97 times
Been thanked: 194 times

Postautor: MamaŻaby » 25 cze 2014, 19:10

ja mam pytanie do naszego Eksperta:
planujemy zakup fotelika Maxi Cosi 0-13 kg. Zastanawiam się czy taki fotelik jest bezpieczny sam w sobie czy dla pewności bezpieczeństwa wymagana jest podstawka. Przy Żabie mieliśmy MC z podstawką bez isofixa montowanego w siedzenie ale teraz takich podstawek ponoć nie ma w sprzedaży. Są same isofixy. Cena samego fotelika to 300-500 zł a ta podstawka podraża koszt zakupu dość znacznie. Zastanawiam się czy jest taka niezbędna. No i czy faktycznie nie można kupić takiej podstawki bez tego pałąka montowanego w siedzenie.
MamaŻaby
SuperMama

Has thanked: 0 time
Been thanked: 107 times

Postautor: szaraczarownica » 25 cze 2014, 19:29

MamaŻaby, Kuba już dawno zakończył współpracę z ŁM, bo zmienił branżę.
Z tego co pamiętam pisał, że baza na pas i montaż samym pasem w zasadzie bezpieczeństwem się nie różnią. Jedynie wygodą użytkowania.
Z tego co widzę baza na pasy jest w sprzedaży http://www.mamaija.pl/baza-easy-base-2- ... d2226.html ale to i tak droga zabawa. Kosztuje niewiele mniej niż basa na Isofix.
Awatar użytkownika
szaraczarownica
Moderator

Postautor: MamaŻaby » 25 cze 2014, 19:34

szaraczarownica pisze:Kuba już dawno zakończył współpracę z ŁM, bo zmienił branżę.

nie wiedziałam. Szkoda.
szaraczarownica pisze:pisał, że baza na pas i montaż samym pasem w zasadzie bezpieczeństwem się nie różnią

będę musiała w takim razie popatrzeć w testy ADAC i zdecydować, choć de facto cena już zdecydowała :|

W każdym razie bardzo Ci dziękuję szaraczarownica.
MamaŻaby
SuperMama

Postautor: szaraczarownica » 25 cze 2014, 19:38

MamaŻaby, jeżeli macie Isofix i zdecydujecie się kupić jednak bazę, to wtedy lepiej dołożyć do takiej z Isofixem (różnica około 100zł), bo bezpieczeństwo się poprawia.
Awatar użytkownika
szaraczarownica
Moderator

Postautor: MamaŻaby » 25 cze 2014, 19:52

szaraczarownica pisze:jeżeli macie Isofix

nasze auto nie ma takich "punktów mocowania" w siedzeniu czyli chyba nie mamy możliwości zamontowania takiej bazy z pałąkiem. Z kolei nie mogę znaleźć takiej bazy na pasy. Będę musiała poszukać ale jeśli faktycznie różnica ceny między taką bazą na pasy a tą z isofixem jest niewielka to i tak nas na bazę nie stać.

To teraz pytanie do Forumek - dużo z Was korzysta z fotelika 0-13 bez bazy, tylko na same pasy? Czujecie, że Wasze dziecko jest bezpieczne?
MamaŻaby
SuperMama

Postautor: Malwina » 25 cze 2014, 20:03

Ja miałam 100% zaufanie. Byłam spokojna o bezpieczeństwo maluchów
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Malwina
SuperMama