Wiktor
14.06.2009
Kacper
14.08.2013dołączam się do prośbylmyszka pisze:Magdalena Kubik, a czy mogę poprosić o jakiś sensowny schemat żywienia dla dzieci karmionych mm? Jakie produkty kiedy można podawać?
gorzatka pisze:dołączam się do prośbylmyszka pisze:Magdalena Kubik, a czy mogę poprosić o jakiś sensowny schemat żywienia dla dzieci karmionych mm? Jakie produkty kiedy można podawać?

szaraczarownica pisze:To ja mam teraz kilka pytań:
1. kiedy do diety można wprowadzić grzyby? Takie zwykłe to obiło mi się o uszy, że po 12rż - czy to prawda? A pieczarki?
2. kiedy mogę wprowadzić miód?
3. kiedy mogę spróbować podać jakieś orzechy?
4. kiedy mogę wprowadzić sery pleśniowe? Kiedy takie w okrywie pleśniowej (Turek, President), a kiedy te z przerostem pleśni (Lazur)?
Wiktor
14.06.2009
Kacper
14.08.2013szaraczarownica pisze:To ja się przypominam z moimi pytaniami, które zadałam w październiku i do tej pory nie uzyskałam odpowiedziszaraczarownica pisze:To ja mam teraz kilka pytań:
1. kiedy do diety można wprowadzić grzyby? Takie zwykłe to obiło mi się o uszy, że po 12rż - czy to prawda? A pieczarki?
2. kiedy mogę wprowadzić miód?
3. kiedy mogę spróbować podać jakieś orzechy?
4. kiedy mogę wprowadzić sery pleśniowe? Kiedy takie w okrywie pleśniowej (Turek, President), a kiedy te z przerostem pleśni (Lazur)?

lmyszka pisze:Magdalena Kubik, a czy mogę poprosić o jakiś sensowny schemat żywienia dla dzieci karmionych mm? Jakie produkty kiedy można podawać?
jak powinien wyglądać jadłospis dziecka rocznego, któremu odstawię nocne karmienie (i co jeśli się nie da? przecież dzieci sa rózne i mój może potrzebować jeszcze nocnego karmienia...). Jak wtedy wygląda kwestia podawania mleka - ile? Jak często? Jakie - mleko modyfikowane dla dzieci powyzej roku, krowie?Michasia pisze:I mam jeszcze pytanie dotyczące ogórków konserwowych.Moja Ala je lubi ale nie pozwalam jej jeść dużo bo ktoś mi powiedziała,ze nie są zdrowe dla dzieci?czy to prawda?
Wiktor
14.06.2009
Kacper
14.08.2013marciami pisze:ponawiamjak powinien wyglądać jadłospis dziecka rocznego, któremu odstawię nocne karmienie (i co jeśli się nie da? przecież dzieci sa rózne i mój może potrzebować jeszcze nocnego karmienia...). Jak wtedy wygląda kwestia podawania mleka - ile? Jak często? Jakie - mleko modyfikowane dla dzieci powyzej roku, krowie?
. Łącznie w ciągu dnia ilość mleka i produktów fermentowanych powinna w wieku 1-3 lata wynosić 600ml. Mama z dzieckiem decydują kiedy co, nocne karmienie niestety ma negatywny wpływ na zęby, więc jeśli to możliwe lepiej jest odstawić.Magdalena Kubik pisze:Łącznie w ciągu dnia ilość mleka i produktów fermentowanych powinna w wieku 1-3 lata wynosić 600ml.
lmyszka pisze:Magdalena Kubik, no to taki schemat ma się nijak do dań słoiczkowych dla dzieci. Tam wołowina, cielęcina czy truskawki są już po 6 miesiącu i mój syn mając 7 miesięcy już je jadł
szaraczarownica pisze:Magdalena Kubik pisze:Łącznie w ciągu dnia ilość mleka i produktów fermentowanych powinna w wieku 1-3 lata wynosić 600ml.
Ile??![]()
To mój syn by musiał tylko i wyłącznie jeść mleko i produkty mleczne![]()
600 ml to on może zjada w ciągu dnia łącznie wszystkich produktów (krótkie podsumowanie - dzisiaj na moje oko zjadł 550ml). Ja już naprawdę nie wiem skąd u niego te wysokie centyle wagowe. Zaczynam się martwić

Michasia pisze:I mam jeszcze pytanie dotyczące ogórków konserwowych.
Magdalena Kubik pisze:Ogórki konserwowe nie są produktem wartościowym głównie z powodu octu, cukru i soli jakie tworzą marynatę. Dużo lepsze i zdrowsze są kiszone.
Bian pisze:Ano właśnie, a Hanna jak na złość na wszelkie kiszonki ma mega uczulenie :/
Bian pisze:Magdalena Kubik też byłam zdziwiona, bo był okres, że jadła ogórki kiszone i nic jej nie było. Później jednak coś się zaczęło w organizmie dziać. Przetestowaliśmy kilka razy i faktycznie ogórki i kapusta kiszona wywołują u niej silną reakcję. Co ciekawe już samo wzięcie do rączki ogórka kiszonego powoduje, że bardzo szybko pojawiają się zmiany skórne i silny świąd.

marciami pisze:Magdalena Kubik, mam jeszcze pytania odnośnie mleka. Za 2 tygodnie mój syn skończy roczek. Teraz w nocy i wieczorem do zrobienia kaszki używam mleka Nan Pro 2. Po roczku muszę przejść na 3 tak? i Właśnie lepiej na to mleko 3 czy na te mleka junior? I stopniowo? Czy od razu zmienić mleko? I ostatnie pytanie, jesli uda się (jakims cudem) odzwyczaić młodego od jedzenia w nocy, to jak mądrze rozstawić posilki w ciągu dnia, żeby tego mleka w diecie miał odpowiednią ilość?
Magdalena Kubik pisze:Jeśli synek ma alergię i to był powód stosowania NanPro 2 należy przejść na NanPro 3
po prostu nan pro najlepiej mu smakowało innych nie tolerował
już przeszliśmy na 3, nad ranem zjada około 200ml, potem je wieczorem kaszkę na jakichś 200 ml mleka, w ciagu dnia wlasnie nie wiem, nie chce mu tez za duzo tego mleka dawac, skoro np. o 5 rano zje tego mleka 200ml to potem kaszke mleczna okolo 8 rano dawac? a w ciagu dnia jakbym miala mu dawac te dodatkowe 200ml nie wystarczy czasu i apetytu dziecka na inne posiłki, a chce aby jadł owoce, warzywa, mieso itp.marciami pisze:Na zwyklym mleku krowim zrobic?

A przed wypięciem się na kaszki jadł i tak max 60 ml. Także mój odmawia kaszek już od dłuższego czasu. Po kilku dniach niepodawania kaszki zje nawet chętnie, więc zmęczymy te 1,5 opakowania, które nam zostało (a to niestety te większe - 250g, bo to Holle) i już nie kupuję.
). Koniec. Nic więcej jeść nie chce.szaraczarownica pisze:wiem Ju, wiem

Wróć do Specjalista ds. żywienia
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości