Pepsi pisze:ja jeszcze spytam tak z ciekawości, bo jednak część osób decyduje się na zakup używanego fotelika - czy można jakoś rozpoznać czy taki fotelik uczestniczył w wypadku?
kari pisze:to ja mam takie pytanie ogólne dotyczące przepisów odnośnie wożenia dzieci w fotelikach, nie znam go dokładnie chodzi o kwestie, że dzieci powinny jeździć do 12 roku życia w foteliku/podkładce? czy to jakoś się ma jak 12-latek ma powiedzmy 150-160 cm, bo takie sytuacje się zdarzają, czy chodzi o kwestie kilogramów?

yuna pisze:To ja już zapytam o konkret.
Co mógłby Pan polecić z kategorii powyżej 9 kg, tak żeby było bezpiecznie i nie "zabiło" kosztami zakupu?
Z kasą krucho, a za moment trzeba się będzie dodatkowo zrujnować na fotelik. Pytanie, co wybrać, by było tanio, a dobrze.
z tych dwóch wydawał mi się też bardziej szeroki od Priori, choć obydwa są szerokie w tej kategorii 
yuna pisze:To ja już zapytam o konkret.
Co mógłby Pan polecić z kategorii powyżej 9 kg, tak żeby było bezpiecznie i nie "zabiło" kosztami zakupu?
Z kasą krucho, a za moment trzeba się będzie dodatkowo zrujnować na fotelik. Pytanie, co wybrać, by było tanio, a dobrze.
Potrzebuje kupić dwa takie foteliki.

Emi pisze:yuna pisze:To ja już zapytam o konkret.
To ja podłączę się pod pytanie ale w kategorii 15-36Potrzebuje kupić dwa takie foteliki.

Jakub_Paluch pisze:yuna pisze:To ja już zapytam o konkret.
W kategorii 9-18 polecam np. Maxi Cosi Priori (ok. 399zł) lub Chicco X-pace (ok. 479zł). Są to dwa fotele, dobrze przeze mnie znane, w niegłupiej cenie i solidną oceną w ADAC. Ze wskazaniem na Chicco, z racji tego, że posiada on zagłówek.

yuna pisze:Jakub_Paluch pisze:yuna pisze:To ja już zapytam o konkret.
W kategorii 9-18 polecam np. Maxi Cosi Priori (ok. 399zł) lub Chicco X-pace (ok. 479zł). Są to dwa fotele, dobrze przeze mnie znane, w niegłupiej cenie i solidną oceną w ADAC. Ze wskazaniem na Chicco, z racji tego, że posiada on zagłówek.
Sprawa do przemyślenia. Dzięki za typy.
Kto wie, może się z mężem u Pana pojawimy po Nowym Roku
z tego co widzę po suwaczku to jeszcze co najmniej 2,5 miesiąca do przesiadki 

yuna pisze:Kilogramowo zdecydowanie mniej... Waga się kłóci z wiekiem. Czekam tylko do momentu aż córa zacznie siedzieć, a powoli się ku temu zbiera. W obecnym foteliku mamy już mini męczarnie, bo miejsca mało i niewygodnie.
chyba, ze kolejny fotelik też będzie montowany tyłem do kierunku jazdy, ale to zdecydowanie droższe rozwiązanie.Jakub_Paluch pisze:Co do podpupników-są jak najbardziej legalne, oczywiście od wieku ok 4 lat i wagi 15kg, ale zdecydowanie nie są bezpieczne.
Pepsi pisze:Jakub_Paluch pisze:Co do podpupników-są jak najbardziej legalne, oczywiście od wieku ok 4 lat i wagi 15kg, ale zdecydowanie nie są bezpieczne.
czyli co? zamiast fotelika 15-36kg mogłam kupić poddupnik? ja cały czas myślałam, że po foteliku nr 2 przychodzi pora na poddupnik

szaraczarownica pisze:To ja mam jeszcze pytanie odnośnie fotelika MC Citi. Kiedy wyjmuje się tą wkładkę dla najmłodszych dzieci? Młodemu już jest ciasno, ale mam wrażenie, że fotelik bez wkładki jest dosyć ostro wyprofilowany i jednak kąt zgięcia jest dla niego za duży (robiłam już jedną przymiarkę do wyjęcia wkładki). Podratowałam chwilowo sytuację przenosząc pasy w górny otwór, więc ma odrobinę więcej miejsca, ale i tak widzę, że to zabezpieczenie dookoła głowy go wkurza. Najchętniej bym odcięła tę część z gąbką i zostawiła ją w foteliku, a resztę wywaliłaNo ale może mi sie ten fotelik kiedyś jeszcze przydać w stanie nienaruszonym
zazwyczaj koło 3 miesiąca życia.Jakub_Paluch pisze:Wkładkę w foteliku dziecka wyciągamy kiedy... zaczyna przeszkadzać

szaraczarownica pisze:Jakub_Paluch pisze:Wkładkę w foteliku dziecka wyciągamy kiedy... zaczyna przeszkadzać
AhaNo to w najbliższym czasie zrobię jeszcze jedną przymiarkę. Stanisław ostatnio mocno urósł, to może będzie mu wygodniej niż poprzednio
Jakub_Paluch pisze:Zobaczę, czy nie mam w pracy jakiegoś niepotrzebnego klinu z fotelika Cabrio, jeśli tak- mogę odstąpić.

szaraczarownica pisze:Już w nocy przyszło mi do głowy, zeby może wyjąć gąbkę z wkładu i włożyć ją pod tapicerkę - żeby nie wypadła, ale dała podwyższenie

Czyli jeszcze mamy krótka chwilkę. Bo w naszym przypadku bardziej kryterium wzrostu niż wagi będziemy brać pod uwagę - taki nam się szczypiorek trafił.Jakub_Paluch pisze:w foteliku 9-18 może wystawać, dopóki potylica opiera się na zagłówku (do linii oczu)
Emi pisze:szaraczarownica pisze:Już w nocy przyszło mi do głowy, zeby może wyjąć gąbkę z wkładu i włożyć ją pod tapicerkę - żeby nie wypadła, ale dała podwyższenie
jest to jakieś rozwiązanie, my tak przez jakiś czas robiliśmy

Marcka pisze:czy to prawda, że trzeba "przymierzyć" małego pasażera do fotelika?

Jakub_Paluch pisze:potworka typu Coneco

Emi pisze:Jakub_Paluch pisze:potworka typu Coneco
to ja mam pytanie - co złego jest w coneco? Znam kilka osób, które maja ten fotelik i sama się kiedyś zastanawiałam nad jego kupnem.
Sybel pisze:przód - tył

Sybel pisze:Nasz facecik ma 6 miesięcy, 11kg i 74 cm, a więc powoli wyrasta z MC City. Jakiś czas temu byliśmy w mama i ja i mierzyliśmy foteliki, nadal szukamy czegoś, co by sie sprawdziło. Wit siedzi sam, ale jeszcze nie idealnie. Zostały mu jakieś 2 cm zapasu, zanim zacznie wystawać ponad fotelik. Co warto rozważyć? MC Tobi, czy coś przód - tył (które są piekielnie drogie)? No i mamy Uno, a więc pasy bez szału (chociaż lepiej się wpina, niż w niektórych taksówkach, gdzie brakowało pasów na MC City), bez isofix, małe autko generalnie. Szukamy już od jakiegoś czasu, żeby zacząć odkładać pieniążki, ale w sumie nie wiemy, w co celować. Jakieś propozycje?
Najlepsza byłaby ponowna wizyta u mnie, w Mama i ja, żebym mógł obejrzeć jak to wygląda i porozmawiać o dostępnych opcjach.yuna pisze:kari pisze:no to chyba, że tak![]()
jak chcesz możemy pożyczyć Wam MC Citi dopóki nie kupicie czegoś większego
Pomyślę, bo oferta kusząca

na pewno bym odpisała, tak nadal aktualne tylko tapicerkę będziesz musiała sobie wyprać, bo się zakurzyławahalla pisze:to ja mam jedno pytanie odnośnie tego pierwszego nosidełka. Na któreś stronie pisane było, ze wiek takiego nosidełka nie powinien przekraczać 5 lat. My dostaliśmy nosidełko mc cabrio fix od znajomych po ich 1 dziecku- nosidełko zakupione zostało pod koniec 2007 roku i po okresie użytkowania przez ich córkę leżał sobie na strychu i czekal na kolejne dziecko- czy w takim razie ten fotelik nie nadaje się na dzień dzisiejszy do używania? pytam bo powiem szczerze lepiej mi się go wpina w ramę mojego wózka jedo w przeciwieństwie do nowego nosidełka mc citi, które zakupiliśmy z wózkiem i z którym już kilkakrotnie mąż się tak namęczył, że prawie go latać nauczył...

Jakub_Paluch pisze:Co do podpupników-są jak najbardziej legalne, oczywiście od wieku ok 4 lat i wagi 15kg, ale zdecydowanie nie są bezpieczne.
szaraczarownica pisze:Audi, pan Jakub wypowiedział się w tej kwestii na str 3Jakub_Paluch pisze:Co do podpupników-są jak najbardziej legalne, oczywiście od wieku ok 4 lat i wagi 15kg, ale zdecydowanie nie są bezpieczne.

Wróć do Ekspert ds. bezpieczeństwa w samochodzie
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości