Bo większość ciuszków kupiliśmy używanych. Część na szafingu, część bezpośrednio od dziewczyn z forum, kilka rzeczy używanych zamówiłam też na allegro. 
tak samo.Pepsi pisze:W sumie to nie liczyłam, bo bym się pewnie przeraziła
W tym najdroższy był wózek+fotelik (2 tys.) i niania z monitorem (500 zł) i łożko z materacem (400 zł) i szkoło rodzenia (200 zł). Reszta to takie pierdółki, ale jak się zsumuje, to koszt się powiększa.
, ale robi się już za mały (żałuję, ze od razu nie kupiłam takiego do 18 kg).
). Pamiętam że wózek z fotelikiem kosztował nas 1600 zł, potem jeszcze wydaliśmy 800 zł na większych zakupach. Poza tym ubranka (we wrześniu mała miała już skompletowaną garderobę)i rózne pierdoły (np. termometr, karuzele nad łożeczko) kupowalismy pojedyńczo więc nie pamiętam wszystkich cen. Sporo rzeczy aptecznych kupiliśmy dopiero jak się Asia urodziła (bo nawet nie wiedzielismy co jest potrzebne) - teraz mój mąż się dziwi że w aptece dwa razy po 100 zł zostawił 

szaraczarownica pisze:kupiłabym porządny leżaczek-bujaczek z dużym przedziałem wagowym

Ja jako osoba "tabelkowa" - oczywiście, że jestem w stanie to oszacować.malaJu pisze:Ile wydałyście? Czy w ogóle jesteście w stanie oszacować wydatki?
Włączając w to rzeczy dla mnie (piżama dla mnie, szlafrok do szpitala, biustonosze do karmienia, podkłady poporodowe itp.). I mieliśmy część ubranek na pierwsze miesiące pożyczonych

Ale nie żałuję. Od 1,5 roku w ciągłym użytkowaniu "na zmianę" i nawet nie wyblakły w praniu, a zmieniam mu raz na miesiąc 

Deco-Ania pisze:No i chyba żadna z nas nie uwzględniła w kosztach wyprawki urządzenia pokoju dla dziecka

Kolejna teza potwierdza, że jesteśmy wyrodnymi rodzicamiagnieszka19 pisze:Nie, bo chyba w więkoszści przypadków dzieci na początku były w pokoju z rodzicami
Antoś konsekwentnie od pierwszego dnia w domu był przyzwyczajany do swojego pokoiku.

Ale jestem zadowolona ze wszystkich wyborów, a najbardziej z tego, że pierwsze ciuszki mamy wszystkie używane. Chyba bym się wściekła gdybym nowe, drogie ciuszki po miesiącu czasu musiała schować na dno szafy. Przykrótkich ubranek mam już całą reklamówkę, a jeszcze miesiąc temu nie miałam co jej założyć, bo we wszystkim się topiła. 

Na dobry materacyk, pościel itd. Jestem zadowolona z wyboru 

Miałam prostą fryzurę, włosy rozpuszczone, część podpięta z tyłu w koszyczek spięty prostym ażurowym kwiatkiem za 12 zł, perły po babci i buty z ccc. Moja koleżanka dała kilkadziestą tysięcy na samo wesele. Dla mnie po rpostu to straszna strata kasy, skoro może być ładnie za niewielkie pieniądze. Na dodatek wszyscy na ślubie się świetnie bawili 

szaraczarownica pisze:Gdybym miała podsumować wszystkie koszty związane z narodzinami Stasia, to nam by wyszło coś ok 10 tys. Do kosztów wyprawki musiałabym doliczyć koszt zamiany mieszkań, remontu i wymiany części sprzętów oraz mebli
Deco-Ania pisze:chyba żadna z nas nie uwzględniła w kosztach wyprawki urządzenia pokoju dla dziecka
Aczkolwiek na pewno jak kupimy własne mieszkanie to się szarpniemy na fajne urządzenie dziecięcego pokoju.
myślę, że ok 5 tys. mogło to być niestety... nic nie dostaliśmy, praktycznie wszystko trzeba było kupować od zera.
A 2013 
Jak podliczyłam na chwilę obecną wydaliśmy ok 2200 zł. I jeszcze pare rzeczy zostało do kupienia- przewijak, kosmetyki. Praktycznie wszystkie rzeczy z wyjątkiem pieluszek, kosmetyków, niani, butelek kupiliśmy używane. Jeszcze ok 1000 zł pójdzie kiedyś na mebelki do pokoju małej.Nie kupowaliśmy wózka, największe zakupy dotyczyły fotelika samochodowego, łóżeczka i półszafy na rzeczy młodego. Ubranka prawie wszystkie były używane, albo dostałam albo kupiłam w lumpku, na nowe wydałam ok. 100 zł, max. 150 zł.niesia2708 pisze:ok 2200 zł

szaraczarownica pisze:Gdybym miała podsumować wszystkie koszty związane z narodzinami Stasia, to nam by wyszło coś ok 10 tys. Do kosztów wyprawki musiałabym doliczyć koszt zamiany mieszkań, remontu i wymiany części sprzętów oraz mebli

Dokładnieszaraczarownica pisze:sardynka, pobiliście jak na razie wszystkich
wymieniliśmy biurko z komputerem stacjonarnym na laptopa (trzeba było zrobić miejsce na łóżeczkojpuasz pisze:e no to my z rzeczy mało wyprawkowych

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość