Patrycja11 pisze:- szczotka do zębów, bo chyba myją ząbki, nie?
Zależy, w którym przedszkolu. Kiedyś dzieci myły wszędzie, ale według nowego stanowiska sanepidu nie powinny, bo szczoteczka to siedlisko bakterii. Przedszkola, w których dzieci myją zęby powinny mieć jakieś suszarki do szczoteczek (?), więc w wielu placówkach rezygnuje się z tego. Poza tym, jeśli dzieci myją zęby, to nie od pierwszego dnia, więc zdążycie się w te przybory zaopatrzyć.
caixa pisze:Chciałam kupić jeszcze jakieś akcesoria (kredki, kartony, plastelinę). To miecia podpowiedziała, że warto dostarczyć co jakiś czas.
Warto zapytać nauczycielkę, czy chcą. My z wdzięcznością przyjmujemy papier, ponieważ nasze dzieciaki rysują na potęgę, a potem te tony papieru zabierają do domu. Kiedy chciałam doposażyć grupę mojego dziecka w taki niepotrzebny w domu papier, to nauczycielka podziękowała, bo ponoć mają nadmiar.
Ja na pierwszy dzień przygotowuję:
- wygodne buty na zmianę (u nas na rzepy, w domu przed pójściem do przedszkola testujemy zakładanie). Zabieram je w worku, jednak uczę dziecko by butów wyjściowych do worka nie chowało, bo jak wrócą z ogródka, gdzie będzie trochę mokro po deszczu, to w worku zrobi się błoto)
- ubranka na zmianę (zwykle 2 zestawy spodenki, majtki, koszulki, bluzki z długim rękawem), można zostawić drugą parę butów. Ubranka też daję w worku, bo w przedszkolu młodego panie zabierają ten worek do klasy.
- paczkę chusteczek, żeby nauczycielki miały na start.
I to wszystko. Reszty dowiem się na zebraniu. Gdyby był w grupie, w której dzieci śpią po obiedzie, dałabym mu jeszcze piżamkę.
Co do fartuszków. Zapytajcie nauczycielki, czy trzeba coś takiego zakupić. Ja w swoim przedszkolu posiadam fartuszki dla dzieci, ale rzadko z nich korzystamy, ubranie kilkunastu dzieciaków pochłania mnóstwo czasu, który można wykorzystać na fajną zabawę. Farby, których używamy, zwykle dają się łatwo sprać

Sama do malowania z dziećmi też się nie przebieram, więc czasem wracam do domu umazana

W każdym przedszkolu pod koniec sierpnia się pracuje. Są rady pedagogiczne, przygotowuje się klasy. Niektóre przedszkola są również normalnie czynne dla dzieciaków. A pytasz dlatego, że chcesz podejść i się czegoś dowiedzieć, czy chcesz "oswoić" dziecko z przedszkolem?