"Chodziłam do poradni "OmniMED" Poradnia Diabetologiczna w iCZMP
tel. 42 271 11 53 fax. 42 271 14 99
przy wizycie należy posiadać dokument potwierdzający ubezpieczenie
na każdej wizycie jest ważenie i mierzenie ciśnienia
na pierwszej wizycie jest szkolenie z obsługi glukometru i informacje odnośnie diety
po szkoleniu wizyta u lekarza, zadaje kilka pytań dotyczących ciąży, cukrzycy itp. i wypisuje receptę na paski (nie ma pobierania krwi)
ja po pierwszej wizycie miałam następną za tydzień kontrolną czy dieta poskutkowała i jakie są wyniki, ponieważ moje był na granicy normy albo za duże musiałam dietę trochę zmodyfikować, na początku kłucie 4 razy dziennie, później 2
ostatnią wizytę miałam na miesiąc przed porodem, później miałam się pojawić 6 tygodni po z wynikami krzywej cukrowej, no i teraz mam jeszcze raz kontrolę tylko nie jestem pewna czy jak młody ma 6 miesięcy czy 6 miesięcy od ostatniej wizyty, muszę doprecyzować"
"podam jeszcze to co nam babeczka mówiła:
śniadanie do godziny 9,
5-6 posiłków dziennie, średnio co 2,5-3h, bez podjadania pomiędzy, tylko woda lub hebrata bez cukru,
pieczywo ciemne (na to trzeba uważać, mnie podnosił cukier, bo słodzą go karmelem), pieczywo typu wasa
chlebek ryżowy odpada
2 kromki chleba na posiłek
kasze, ryże -1/2 paczki na posiłek
makarony z mąki ryżowej lub pełnoziarnistej
otręby owsiane tak ale bez dodatków
płatki kukurydziane nie, bo są słodzone
pestki dyni, słonecznika w małych ilościach
mleko niskoprocentowe do 2% (ogólnie mleko podnosi cukier)
jogurty, kefiry, maślanki, sery chude białe dozwolone
śmietana nie
sery żółte -rzadko,
pleśniowe, topione -nie
3-4 jajka na tydzień
ryby w każdym rodzaju bez panierki, tak samo mięso bez panierki, chude wędliny, mięso pieczone, duszone
warzywa do każdego posiłku najlepiej surowe, ziemniaki 2-3 na obiad (nie placki, kopytka, kluski)
buraki w całości na pół twardo
owoce 2 porcje dziennie (1 porcja 1 szt)
banan, gruszka, winogrona -nie
Dieta cukrzycowa dla kobiet w ciąży
1. Z jadłospisu należy wyeliminować cukry-proste np,cukier, słodkie napoje, miody,
słodycze, ciasta, dżemy wysok słodzone, słodkie desery.,
2. W ciąży nie używamy słodzików.
3. Należy odżywiać się regularnie - pory posiłków w tych samych godzinach,
4. Należy spożywać 5_6 posiłków w ciągu dnia, a przerwy między nimi nie powinny być
większe niż 2,5 -3 godz.
5. Trzy główne posiłki śniadanie, obiad, kolacja muszą być większe niż II śniadanie,
podwieczorek czy II kolacja.
6. posiłki nie mogą być zbyt obfite, powinny zaspokoić głód ale nie mogą dawać uczucia sytości
7. między posiłkami można pić tylko wodę mineralną, niesłodzoną herbatę.
8. z cukrów wyeliminować suszone owoce i winogrona ze względu na wysoką zawartość cukru. Pozostałe owoce pojedynczo do posiłku,
9. Mleko (max. 1 szklanka i soki owocowe (max. 1/2 szklanki) tylko do posiłków,
10. Należy ograniczyć porcje: ziemniaków, kasz, ryżu, makaronu, płatków śniadaniowych,
pieczywa, klusek.
11. Należy jeść chudo - chude wędliny, sery. Usuwamy z diety podroby (wątroba,
pasztetowa, kaszanka) r l. l.
12. Cukier należy mierzyć na czczo (od razu po wstaniu), 1 godz. po śniadaniu, 1 godz, po obiedzie i 1 godz, po kolacji. "
Może jeszcze dodam jak to wyglądało u mnie- na wizytę czekałam 3 dni. Na pierwszą wizytę idziemy na czczo i trzeba zarezerwować ok 3 godzin.
Poradnia diabetologiczna znajduje się obok poradni endokrynologicznej. Najpierw jest ważenie i mierzenie ciśnienia w pokoju rejestracji (bodajże pokój nr 30), później wizyta u lekarza. Lekarz przeprowadza wywiad, wypisuje receptę na paski do glukometru i skierowanie na badanie. Następnie idzie się na pobranie krwi. Po pobraniu można zjeść kanapkę
Później jest szkolenie z diety i używania glukometru. Ja mam kolejną wizytę po 2 tygodniach.
I link do strony poradni:
http://www.omnimed.com.pl/diabetologia.html

. Na razie zdarza mi się mierzyć częściej, bo sprawdzam dla siebie również po przekąskach, zdarza mi się zmierzyć za wcześnie (po 40 minutach) i jest panika, że przekroczyło 120 mg/dl.