Jednak wiesz - z mojej perspektywy (ale to pewnie Filipa nie dotyczy) szybsze rozszerzanie to większa alergia. Z Leo czekalismy i on juz moze banany i maliny, a Ula nie.

A w tym tygodniu zaczniemy serwować królika, potem indyka... itp.

Jak widzisz, lekko nie ma 
można jednak powiedzieć, że je "książkowo"
. Głównie dlatego, że jest wybredna. A drugi powód to alergie.malaJu pisze:lekko nie ma

taja pisze:ja staram się trzymać schematów żywieniowych

Ja wprowadziłam mleczną. Tylko u nas nie było problemów ze skazą.sardynka pisze:A jaką kaszkę najlepiej podawać przy karmieniu piersią?

martula_87 pisze: My rozszerzaliśmy dietę tuż po ukończeniu 4 miesiąca od marchewki.
Oczywiście pomysł ma sens, bo ziemniak jest z tych wszystkich polecanych rzeczy najmniej uczulający, ale jednak nie smakuje atrakcyjnie (no dobra, ja ziemniaki mogę zawsze i pod każą postacią, ale ja to ja
). Najlepiej zatem zacząć od jabłka lub marchewki. Albo iść w drugą stronę i najpierw wprowadzić kleik ryżowy lub kukurydziany. Ryżowy jest bezpieczniejszy, ale ryż jest mocno zapierający. Z kolei kukurydziany jest lepszy dla dzieci cierpiących na zaparcia i kolki (ze względu właśnie na niezapierający charakter), ale może uczulać, czego najlepszym przykładem jest mój syn, który ma uczulenie na kukurydzę - po kleiku wyglądał jakby miał ospę (wysypka była na całym ciele, włącznie z siusiakiem
).
a jak skończy 5 miesiecy to wjeżdzamy z glutenem?
Aileris pisze:np tu kaszka bez glutenu

yyyyyyyyy nie chcę cię martwić, ale to niestety nie mija szybko. u nas w sumie już w większości minęło, chociaż walczyliśmy dłuuuugo zanim zaczął jeść w ogóle grudkowate posiłki. Do dziś np. ma czasami tak, że jak weźmie duży gryz kanapeczki, kotlecika, czegokolwiek, to pojawia się odruch wymiotny. Moja wina. Miksowałam zdecydowanie zbyt długo.kochecka pisze:Mam nadzieję, że jej to kiedyś minie.
miniekochecka pisze:Mam nadzieję, że jej to kiedyś minie.
Metodą prób i błędów skuma, o co chodzi z tym gryzieniem i przełykaniem.kochecka pisze:Jak tylko trafi się jakaś grudka to pojawia się automatycznie odruch wymiotny a czasem zwymiotuje panienka. Zupka musi być idealnie gładka.

Wiktor
14.06.2009
Kacper
14.08.2013

Wiktor
14.06.2009
Kacper
14.08.2013

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości