Klub Nocny dla Maluchów

Opinie o formach opieki nad naszymi pociechami, gdy mama wraca do pracy.

Klub Nocny dla Maluchów

Postautor: malaJu » 02 gru 2012, 23:05

Tytuł intrygujący (fajnie wymyśliłam, każda wejdzie hihihi), sprawa poważna. Znak czasów? Okrucieństwo? Szczyt egoizmu?

http://www.dzienniklodzki.pl/artykul/70 ... l?cookie=1
Awatar użytkownika
malaJu
Administrator

Has thanked: 722 times
Been thanked: 265 times

Re: Klub Nocny dla Maluchów

Postautor: justine » 02 gru 2012, 23:20

Może i nadeszły takie czasy ale ja bym się na coś takiego nie zdecydowała. Miejsce dziecka jest w domu, ewentualnie u bliskiej osoby, na przykład babci i dziadka. Nie wyobrażam sobie zostawić Maciusia na noc w jakimś obcym miejscu, z obcymi ludźmi, nigdy!
Obrazek
Awatar użytkownika
justine
SuperMama

Has thanked: 16 times
Been thanked: 5 times

Postautor: Pepsi » 02 gru 2012, 23:30

Wiecie co? Dla mnie to jest dziwne, ale to jest coraz bardziej popularne. BA! Kiedyś był artykuł o tym, że jak rodzice chcą jechać na urlop to mogą dziecko zostawić na kilka dni. Mnie to akurat przez myśl by nawet nie przeszło, bo ja nawet psa w psim hotelu bym nie zostawiła.
W placówce do której chodzi Stelka można skorzystać z tzw. opieki nocnej. Opiekunka przychodzi do domu.
Obrazek

Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się ze wszystkich sił, tego czego sie pragnie.
Awatar użytkownika
Pepsi
Moderator

Has thanked: 12 times
Been thanked: 61 times

Postautor: martula_87 » 03 gru 2012, 7:50

To zupełnie nie dla mnie ja bym dziecka nie oddała w takie miejsce.
justine pisze:Miejsce dziecka jest w domu, ewentualnie u bliskiej osoby, na przykład babci i dziadka.

Zgadzam się w 100% gdyby moja mama nie mogła zaopiekować się Dominikiem zostałaby w domu.
Pepsi pisze:BA! Kiedyś był artykuł o tym, że jak rodzice chcą jechać na urlop to mogą dziecko zostawić na kilka dni.

O matko to już chyba szczyt egoizmu. rodzice na wczasy dziecko do jakieś instytucji.Nigdy w życiu.
Dominik 8.05.2012
Awatar użytkownika
martula_87
SuperMama

Has thanked: 243 times
Been thanked: 93 times

Postautor: szaraczarownica » 03 gru 2012, 9:12

A ja widzę zastosowanie dla takich miejsc. Jak na końcu napisali - nagły nocny wyjazd - ktoś z rodziny ma wypadek, jest chory itp.
Poza tym im dłużej mam dziecko tym bardziej się zastanawiam co robią samotne matki, jak np. muszą iść do szpitala. Czasami nie ma "nie idę" - atak wyrostka, wypadek. Gdzieś dziecko muszą zostawić :|
Awatar użytkownika
szaraczarownica
Moderator

Has thanked: 189 times
Been thanked: 203 times

Postautor: Bian » 03 gru 2012, 9:24

W prywatnym żłobku "Jaś i Małgosia" na Zaolziańskiej już od jakiegoś czasu działa taka usługa. Można zostawić dziecko w godzinach 18.00 - 6.00 w tygodniu lub w sobotę i niedzielę.

Pepsi pisze:ja nawet psa w psim hotelu bym nie zostawiła.

Pepsi ja swojego od czasu do czasu zawożę na jedną dobę tylko po to, żeby się wyszalał z innymi psiakami na maksa.

A jeśli chodzi o dziecko... Z obcą osobą bym nie zostawiła. Ale jeśli moje dziecko chodziłoby do wyżej wymienionego żłobka, znało "ciocie" i miało do nich zaufanie, a moja sytuacja nagle zrobiłaby się taka, że musiałabym szukać opieki nad Hanią wieczorem/w nocy, to myślę, że wtedy byłabym skłonna zdecydować się na takie coś. Moją sytuację znacie - mieszkamy w Łodzi sami, obie rodziny w innych miastach. Nie wykluczam, że kiedyś przyjdzie taki dzień, że w wyniku wypadku losowego będę musiała szukać kogoś kto się Hanią przez te kilka godzin wieczornych zajmie. Aczkolwiek zanim zdecydowałabym się na pozostawienie jej w żłobku, to na pewno przekopałabym wszystkie kontakty i szukała wśród znajomych.
Bian
SuperMama

Has thanked: 9 times
Been thanked: 103 times

Postautor: klarysa » 03 gru 2012, 12:28

Co to znaczy "nie każdy chce wpuszczać nianię do mieszkania"?! Bo co? Bo ukradnie coś? Zniszczy? Zje z lodówki? To ważniejsze są takie rzeczy niż dziecko?! Dla małego dziecka najważniejsze jest poczucie bezpieczeństwa, a więc na wieczór i noc najlepiej zostawić je w swoim domu, gdzie czuje się pewnie, czy u kogoś znajomego. I pod opieką kogoś, kogo wcześniej widziało choć raz. Czyli coś takiego jak pisze Bian to już inna sprawa, bo dziecko zna dobrze i miejsce i opiekunki. Co innego też starsze, kilkuletnie dziecko, dla niego to może nawet być fajna przygoda.

Nie wiem skąd pomysł, że opiekunka w takim miejscu to profesjonalistka, a niania to jakaś pierwsza lepsza z ulicy, jak piszą w komentarzach tego artykułu.

Jeśli chodzi o nagły wypadek, to każdy rodzic powinien być jednak jakoś na to przygotowany, omówić to z kimś z rodziny, znajomych czy poleconą nianią. A jeśli chodzi o nocną pracę, to nie wiem, komu opłacałoby się zostawiać dziecko 5 razy w tygodniu po 120 zł za noc, i tak np. raz na miesiąc.
Awatar użytkownika
klarysa
SuperMama

Has thanked: 21 times
Been thanked: 16 times

Postautor: EduBea » 05 gru 2012, 7:34

Miałam kiedyś znajomą, która za mężem przyjechała do Łodzi.
Mąż okazał się draniem, rozwiodła się, została sama z małym dzieckiem.
Znalazła dobra pracę, co i tak było cudem bo przecież samotna matka, z małym dzieckiem to dla pracodawców potencjalne "zło" :roll:
Tylko pojawił się kłopot bo praca zmianowa, z nockami co kilka dni. I kombinowała w opiekunkami. Nowi znajomi tez pomagali ale na dłuższą metę nikt nie chciał na stale zajmować się małym w nocy. I tak często dziecko co nocna zmiana mamy albo spało gdzie indziej albo z kim innym.
Szukała wtedy właśnie jakiegoś klubu maluszka czy żłobka aby dziecko tam spędzało noce czy nawet na stałe chodziło.
Z tego co pamiętam coś tam znalazła ale nie było miejsc.

Może więc i takie miejsca są potrzebne, bo sytuacje życiowe są różne.
Cieszmy się jak nie musimy korzystać ale nie potępiajmy tych co muszą.
Mam trójki dzieci:
Karina, zwana Jagodą, lat 20
Rozalka, zwana Rozii, lat 11
Spełnione marzenie, zwane Edukatorkiem, ma już ponad 6 lat ;)
http://www.edukatorek.com.pl
Awatar użytkownika
EduBea
Firma

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Postautor: Fuente » 05 gru 2012, 9:01

Ja bym nie mogła... Ale rozumiem, że są sytuacje kiedy trzeba, jak choroba kogoś bliskiego, wypadek nagły albo praca... Nie rozumiem rodziców, którzy zostawiają tam dziecko bo chcą iśc na imprezę... ale to chyba kwestia sumienia...
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Fuente
Moderator

Has thanked: 42 times
Been thanked: 91 times

Postautor: Szizel » 06 gru 2012, 10:56

Skoro takie miejsce powstało to widać, że jest na nie zapotrzebowanie to moje zdanie
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Szizel
SuperMama

Has thanked: 0 time
Been thanked: 9 times

Postautor: caixa » 17 gru 2012, 13:04

EduBea pisze:Może więc i takie miejsca są potrzebne, bo sytuacje życiowe są różne.

Popieram. ::)
Awatar użytkownika
caixa
SuperMama

Has thanked: 40 times
Been thanked: 223 times

Postautor: Puma » 04 sty 2013, 23:04

nie chcialabym zostawic mojego dziecka na noc, ale jakbym nie miala wyjscia to zawsze jest to jakies rozwiazanie
caixa pisze:
EduBea pisze:Może więc i takie miejsca są potrzebne, bo sytuacje życiowe są różne.

Popieram. ::)

ja tez
Awatar użytkownika
Puma
SuperMama

Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Wróć do Opieka nad dzieckiem